Σπιτική και υγιεινή κέτσαπ για τις ανιψιές μου...

Όταν οι ανιψιές μου ήταν πιο μικρές, η αδερφή μου κι εγώ, λέγαμε ότι θα τρέφονταν πάντα με τρόφιμα υγιεινά, σπιτικά και φτιαγμένα  με σχολαστικά ελεγμένα προϊόντα.
Έτσι, κάποια μέρα ξεκίνησα να φτιάξω την δική μου εκδοχή της γνωστής ketchup που τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν. 
Η αλήθεια, είναι ότι έγινε πολύ νόστιμη και βάζοντάς την σε ένα μπουκάλι έτοιμης ketchup, οι μικρές, αν και κατάλαβαν τη διαφορά, δεν αρνήθηκαν ποτέ να την καταναλώσουν. 
Φυσικά έχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά γιατί περιέχει περισσότερα λαχανικά από την κανονική.
Φτιάξτε την, κρατήστε την στο ψυγείο σε μπουκάλια ή σε βάζα που κλείνουν καλά για μια εβδομάδα και χρησιμοποιείστε τη σε μακαρόνια, μπιφτέκια, λουκάνικα, κοτομπουκιές, κοτόπουλο ψητό στο φούρνο, μπριζόλες ή σπιτική πίτσα.

ΥΛΙΚΑ για 1 βάζο
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι 
2 μεγάλα καρότα
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
1 σκελίδα σκόρδο χωρίς τη φύτρα του για να μην μυρίζει πολύ
4-5 κ.σ. μηλόξιδο
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και λευκή κρυσταλλική ζάχαρη)
2 φύλλα δάφνης
1 κοφτό κ.γλ. βασιλικό
1 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. θυμάρι
1 κ.γλ. πιπέρι τρίχρωμο
1 κ.γλ. αλάτι
3 κ.σ. λάδι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πολτοποιούμε στο multi τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τα καρότα, τις πιπεριές και το σκόρδο ώστε να γίνουν ένας ομοιογενής αραιός πολτός.
Βάζουμε τον πολτό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ξίδι, όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.
Τέλος, προσθέτουμε 1-2 φλιτζάνια τσαγιού νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει. 
Μόλις το περισσότερο νερό εξατμιστεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μερικές βράσεις ακόμα (περίπου 8-10 λεπτά, σε σιγανή φωτιά, πάντα). 
Μόλις η σάλτσα πυκνώσει την κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την βάζουμε σε βάζο ή μπουκάλι στο ψυγείο για να διατηρηθεί.
Δοκιμάστε τη, ειδικά αν έχετε παιδιά! Είναι πολύ υγιεινή και θρεπτική και δεν πρόκειται να της αντισταθούν!!!
TIPS
*Μπορείτε, αν θέλετε να γίνει πιο πικάντικη, να προσθέσετε 6-7 λιαστές ντομάτες, κι αυτές πολτοποιημένες.
* Επίσης, μπορείτε να σωτάρετε στην αρχή τα λαχανικά με το λάδι και μετά να προσθέσετε τον πολτό ντομάτας, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!