Φασολάκια, πατάτες και μανιτάρια γιαχνί


Καλημέρα! Εδώ και πάλι, με μια συνταγούλα νηστίσιμη, εύκολη κι απλή χωρίς ιδιαίτερα στολίδια όμως νόστιμη και υγιεινά χορταστική!
Ένα φαγάκι που είναι γνωστό αλλά και αγαπητό σχεδόν σε όλους (ελπίζω ότι δεν κάνω λάθος) με κάποια μικρή παραλλαγή που μπορεί να του δώσει μια διαφορετική χροιά στη γεύση έτσι ώστε να μην το βαρεθούμε ποτέ!
Προσωπική άποψη, ότι όταν βάζουμε φαντασία και αγάπη στο φαγητό ή το γλυκό που φτιάχνουμε, οι παραλλαγές του μπορεί να είναι πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες γευστικά.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
450 γρ φασολάκια κατεψυγμένα (στρογγυλά ή πλατιά)
450 γρ μανιτάρια κατεψυγμένα σε φέτες
3-4 μεγάλες πατάτες 
10-12 ελιές 
3 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
2 καρότα 
1 μεγάλο κρεμμύδι 
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες 
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο
5 κ.σ. ελαιόλαδο (ή αραβοσιτέλαιο)
1 ποτηράκι κόκκινο ημίγλυκο κρασί
1 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.σ. μηλόξιδο
2 ποτήρια νερό
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Αλάτι και 
Πιπέρι τρίχρωμο φρεσκοτριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε τις πατάτες και τις ελιές σε κομμάτια και τις πιπεριές σε ροδέλες ή τετραγωνάκια.
Στο multi, πολτοποιούμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι και τα καρότα.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σωτάρουμε τις 2 σκελίδες σκόρδο και  τις πιπεριές.
Μετά από 2 λεπτά, ρίχνουμε τα φασολάκια, τις πατάτες και τα μανιτάρια και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να "σωταριστούν" κι αυτά. 
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις αυτό εξατμιστεί προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, με το κρεμμύδι και τα καρότα.
Βάζουμε 2 ποτήρια νερό.
Προσθέτουμε τις ελιές, τις πολτοποιημένες ντομάτες, το μηλόξιδο, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το πιπέρι και το αλάτι.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40-50 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μαλακώσουν οι πατάτες.
Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό 5 λεπτά πριν να κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά.
Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό με τυρί φέτα ή ακόμα καλύτερα με 1 κ.σ. cottage cheese (εφόσον δεν νηστεύουμε).
Το πιάτο αυτό είναι ένα πλήρες γεύμα διατροφικά.
TIPS
* Εάν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε το φαγητό στη χύτρα ταχύτητας, μετρώντας 20 λεπτά, από την ώρα που η χύτρα θα σφυρίξει.
* Η πατάτα αντικαθιστά επάξια το ψωμί.
Χρησιμοποιούμε ελάχιστο ελαιόλαδο γιατί μαγειρεύουμε και τις ελιές μαζί με τα λαχανικά.
* Εάν το πιάτο αυτό το θέλουμε ακόμη πιο υγιεινό, αντί να "σωτάρουμε" τα λαχανικά στο ελαιόλαδο, μπορούμε να τα "αχνίσουμε" δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε νερό αντί για ελαιόλαδο κι αυτό να το προσθέσουμε 5 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!!
Tante Kiki
11 Comments
No