Σάμαλι, ένα υπέροχο γλυκό νηστίσιμο αλλά και αρτύσιμο!

Και πάλι Χρόνια Πολλά! Ελπίζω όλοι να περάσατε πάρα πολύ καλά με όσους αγαπάτε, να ξεκουραστήκατε, να χαλαρώσατε, να απολαύσατε φαγητό (γιατί είναι κι αυτό μια απόλαυση) και γενικά να ασχοληθήκατε με ό,τι σας αρέσει παρά τις προετοιμασίες των ημερών...
Ξανά, λοιπόν, πίσω στην καθημερινότητά μας, όχι απαραίτητα άσχημη... Παρόλα αυτά... έμειναν κάποια κατάλοιπα των ημερών και περίσσεψαν κάποια από τα γλυκά και τα φαγητά που ετοιμάστηκαν για το Πάσχα.
Έτσι, σήμερα το πρωί, βλέποντας τί μου απέμεινε προκειμένου να "κάνω εκκαθάριση" ή να το χρησιμοποιήσω σε κάποιο καινούργιο πιάτο, είδα το γλυκό της Μ.Παρασκευής, όπως το ονομάζω επειδή δεν έχει ούτε λάδι... ένα πολίτικο, μαστιχάτο σάμαλι με άφθονο σιρόπι που το λατρεύω. Φυσικά, το ίδιο σάμαλι γίνεται και μη νηστίσιμο αλλά εγώ είμαι οπαδός της νηστίσιμης εκδοχής.
Σας δίνω λοιπόν και τις δύο συνταγές... οι οποίες συμφωνούν στο σιρόπι και στην διαδικασία αλλά ...διαφωνούν στα υλικά, διεκδικώντας κάθε μια την προτίμησή μας.
ΥΛΙΚΑ
Σάμαλι Νηστίσιμο
2 φλ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. τσ. σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ. τσ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
1 φλ. τσ. νερό ανθρακούχο (π.χ. σουρωτή)
1 φλ. τσ. χυμό πορτοκαλιού
3 κ.γλ. μπέικιν
1 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
1 1/2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
Σάμαλι Αρτύσιμο
2 φλ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. τσ. σιμιγδάλι χοντρό
1 1/3 φλ. τσ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
1 φλ. τσ. γάλα
1 φλ. τσ. αριάνι (π.χ. Μεβγάλ)
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
4 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.γλ. μαστίχα
1 1/2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
Σιρόπι
3 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
2 1/2 φλ. τσ. νερό
1 φέτα πορτοκάλι για το νηστίσιμο ή 1 φέτα λεμόνι για το αρτύσιμο
Γαρνίρισμα
2 κ.σ. αμύγδαλο λευκό (χωρίς τη φλούδα) ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Και για το νηστίσιμο αλλά και για το αρτύσιμο σάμαλι η διαδικασία είναι ίδια.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι το γλυκό μας να κάνει καστανή κρούστα.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι, βάζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τη φέτα πορτοκαλιού ή λεμονιού και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.
Το σάμαλι πρέπει να είναι χλιαρό και το σιρόπι ζεστό, όταν το ρίχνουμε.
Το αφήνουμε για 1-2 ώρες μέχρι να "πιεί" όλο το σιρόπι που υπάρχει στο ταψί.
Σε αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς λιπαρή ύλη, καβουρντίζουμε το αμύγδαλο και το φιστίκι που τα έχουμε ψιλοκόψει στο μίξερ.
Γαρνίρουμε μ' αυτά το σάμαλι και απολαμβάνουμε την υπέροχη, μεστή μαστιχάτη γεύση του.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το σάμαλι τρώγεται την επόμενη μέρα και για να είμαι ειλικρινής έχουν δίκιο... είναι ένα σιροπιαστό γλυκό που την δεύτερη ή και την τρίτη μέρα αντί να φαίνεται μπαγιάτικο φαίνεται...μεστωμένο!!!! Νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς... δεν είμαι αντικειμενική γιατί, όπως ήδη είπα, η νηστίσιμη εκδοχή του είναι για μένα ένα από τα λατρεμένα μου γλυκά, για όλο το χρόνο...μια και είναι πιο ελαφρύ και με όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες!!!!
Ακόμη και το καλοκαίρι, το σάμαλι, τρώγεται ευχάριστα αν το συνοδεύσετε με παγωτό καϊμάκι (άλλη... λιχουδιά κι αυτή μια και είναι "συντοπίτες" τα δυό τους ...από την Πόλη).

11 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη!!
    Το σάμαλι καταπληκτικό!!!! θα σου αφήω λοιπόν όποια κρεμούλα θες :) και θα σου πάρω ένα κομμάτι
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσα κομμάτια θέλεις Μαρία μου... εγώ πάντως θέλω την άσπρη κρεμούλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. This looks like an amzing dessert; amny ingredients are brand new to me. This would be so god with my cup of tea.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ θα προτιμήσω την μη νηστίσιμη εκδοχή, γιατί μου αρέσει το σάμαλι να μυρίζει βουτυράκι και θα σερβιριστώ ένα γενναίο κομμάτι!!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίες και οι 2 εκδοχές! Για την αρτύσιμη, ήξερα ότι έχει μάλλον γιαούρτι, ενδιαφέρον το γάλα μαζί με το αριάνι που έβαλες!
    Η νηστίσιμη μαζί με παγωτό καϊμάκι, θα είναι φανταστική!
    Χρόνια πολλά, εύχομαι να πέρασες καλά!
    Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά...νομίζω πως έχω δοκιμάσει μόνο τη νηστίσημη εκδοχή....και μια απορία: τι είναι το αριάνι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Rita it is delicious!!If you need some explanations email me!

    ΕΛΕΝΑ σου σερβίρω όσο θέλεις, ειδικά από το αρτύσιμο.

    The Dark Chef, έτσι κι αλλιώς το αριάνι είναι γάλα με καλλιέργεια γιαούρτης ή παλιότερα ήταν γιαούρτι αραιωμένο με νερό ή γάλα (ο παππούς μου έτσι το έφτιαχνε) και το προτιμώ γιατί το σάμαλι που φτιάχνω θέλω να μοιάζει με το νηστίσιμο που λατρεύω... όσο γίνεται!

    Pansofix, το αριάνι είναι φρέσκο γάλα με καλλιέργεια γιαούρτης ή ξυνόγαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χριστός ανέστη , υγεία , χαρά και αγάπη
    εγώ το πήρα το κομματάκι μου !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα. Έχω εκτελέσει πολλές συνταγές σας και ολες είναι πραγματικά επιτυχημένες. Ιδιαιτερα η συνταγή για τον Άρτο που τον φτιάχνω κάθε εβδομάδα. Πριν λίγο έφτιαξα το νηστίσιμο σάμαλι συμφωνα με τις οδηγίες σας. Η ζύμη μου βγήκε απίστευτα ρευστή και νομίζω πως δεν θα ψηνόταν. Έτσι πρόσθεσα και μιάμιση κούπα αλευρι. Πριν λίγο το σιρόπιασα. Δεν έχω δοκιμασει ακόμα. Ήθεα να ρωτησω αν όντως η ζύμη βγαίνει τόσο υγρή (σχεδόν νερό) ή αν από κεκτημέη ταχύτητα δεν αναγράψατε το αλεύρι ή κάποιο άλλο υλικό.
    Ευχαριστώ.
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Δημήτρη. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου και ειδικά αυτή του άρτου.
      Η συγκεκριμένη συνταγή είναι σωστή γιατί μόλις την ξαναδιάβασα. Αν ακολούθησες ακριβώς τις οδηγίες με τα δύο είδη σιμιγδαλιού είναι ακριβώς. Χρησιμοποίησες κανονικό φλιτζάνι; Η ζύμη βγαίνει υγρή αν και όχι νερό γιατί όταν την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά το σιμιγδάλι φουσκώνει απορροφώντας νερό και σιγά σιγά γίνεται κανονικής πυκνότητας γι αυτό άλλωστε και αφήνουμε τον χυλό να "ξεκουραστεί" πριν τον ψήσουμε. Αυτό που φοβάμαι είναι μήπως με το αλεύρι σου γίνει πολύ σφιχτό... πες μου αν θέλεις τί έγινε. Σε λίγες μέρες θα το ξαναφτιάξω και θα μετατρέψω τα φλιτζάνια σε γραμμάρια οπότε θα είναι πιο εύκολο. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  10. Σας ευχαριστω για την αμεση ανταπόκρισλη σας.
    Πριν λίγο έκοψα το γλυκό.
    Η γεύση του είναι φανταστική και η κρούστα του μαστιχωτή. Θυμίζει το σάμαλι των παιδικών μας χρόνων,,,
    Δυστυχώς, λόγω του αλευριού που προσέθεσα, το εσωτερικό βγήκε κάπως "λασπωμένο"
    Αναφορικά με την εκτέλεση της συνταγής, όντως χρησιμοποίησα τις αναλογίες χονδρού-ψιλού σιμιγδαλιο'υ που προτείνετε.
    Επίσης, η μέτρηση έγινε με φλυτζάνι των 250 cc (η κλασσική κόκκινη κούπα Nes-cafe').
    Ίσως το λάθος μου να ήταν ότι δεν άφησα τη ζύμη να ξεκουραστεί, καθώς όπως σας είπα μου φάνηκε εξαιρετικά ρευστή και πρόσθεσα αμέσως το αλεύρι.
    Τώρα πλέον θα γνωρίζω για την επόμενη φορά.
    Και πάλι σας ευχαριστώ τόσο για την άμεση ανταπόκρισή σας όσο και γενικότερα για το έργο που επιτελείτε, δίδοντάς μας νοστιμότατες και δοκιμασμένες συνταγές.
    Να είστε πάντα καλά.
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!