Γλυκόξινο κοτόπουλο με πιπεριές... πανδαισία χρωμάτων και απόλαυση με λίγες θερμίδες!


Ουυυυφ! Σχεδόν τελείωσαν οι εξετάσεις των μαθητών μου και, νιώθω ανακούφιση όταν σκέπτομαι ότι όλα πήγαν καλά για μια ακόμη φορά... βέβαια, η επιβεβαίωση έρχεται πάντα με τα αποτελέσματα αλλά τα πρώτα μηνύματα ήταν θετικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις. 'Ετσι, μια ακόμη σχολική χρονιά έλαβε τέλος, ενώ σε λίγο θα αρχίσουν τα καλοκαιρινά τμήματα.
Στο μεσοδιάστημα, πάντα... μα πάντα κάνω "μεγαλόπνοα" σχέδια για το τί θα κάνω, άσχετα εάν κάποιες φορές δεν πραγματοποιούνται παρά τα μισά απ' όσα σκέφτομαι!
Τέλος πάντων, οι γνωστές μου φλυαρίες του κυριακάτικου πρωινού... για να μην σας κουράζω, λοιπόν, σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή για ένα πιάτο με γλυκόξινο κοτόπουλο με πιπεριές.
Δεν σας δίνω πάντα ακριβώς μερίδες, γιατί θεωρώ ότι αυτό εξαρτάται και από το μέγεθος της μερίδας. Ας πούμε στο συγκεκριμένο πιάτο, η δική μου μερίδα είναι, συνήθως, το μισό στηθάκι, άλλοι το θέλουν ολόκληρο.
ΥΛΙΚΑ για 2-4 άτομα (ανάλογα με το μέγεθος των μερίδων)
2-3 στήθη κοτόπουλου σε κομμάτια
2 πιπεριές πορτοκαλί
2 πιπεριές κόκκινες
2 πιπεριές κίτρινες
2 πιπεριά πράσινη 
450 γρ. μανιτάρια κομμένα
2 μέτρια κρεμμύδια
1 κονσέρβα ανανά χωρίς ζάχαρη (ή μισό ανανά φρέσκο σε κομμάτια, προαιρετικά)
4 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό λευκό
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας (προαιρετικό)
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
2 κ.γλ. καστανή ζάχαρη (ή 1 κ.γλ. μέλι)
Σουσάμι (προαιρετικό)
Αλάτι, Πιπέρι, Ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ ή καλύτερα σε τάπερ που κλείνει, αναμιγνύουμε 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξίδι, τη σάλτσα σόγιας, το πολτοποιημένο σκόρδο, τη ρίγανη και το μέλι και βάζουμε μέσα το πλυμένο κοτόπουλο να μαριναριστεί, για 3-4 ώρες ή ακόμα καλύτερα και για όλη τη νύχτα.
Εάν βάλουμε ζάχαρη, απλά, πασπαλίζουμε μ' αυτή τα λαχανικά πριν από το σωτάρισμά τους.
Κόβουμε σε ροδέλες τις πιπεριές, τον ανανά σε κύβους και το κρεμμύδι σε φέτες λεπτές (τα μανιτάρια είναι ήδη κομμένα)
Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή σε κατσαρόλα το μαριναρισμένο κοτόπουλο και τα λαχανικά και τα σωτάρουμε, γυρίζοντάς τα προσεκτικά για να μην καούν. 
Μόλις σωταριστούν (τα κομμάτια του κοτόπουλου να ασπρίσουν απ' όλες τις πλευρές και τα λαχανικά να μαραθούν) τα σβήνουμε με το μίγμα της μαρινάδας.
Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό, τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Μόλις το νερό τελειώσει, ελέγχουμε εάν το κοτόπουλο έχει μαλακώσει και εάν είναι έτοιμο το "βγάζουμε" από τη φωτιά.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο πασπαλίζοντάς το με ελάχιστο χοντροτριμμένο κεφαλοτύρι ή με σουσάμι για να πιο αυθεντικό αποτέλεσμα.
Βέβαια, στο συγκεκριμένο πιάτο που θα δείτε στην φωτογραφία, δεν έβαλα ανανά, πιπεριά πράσινη και σουσάμι γιατί μου είχαν, ήδη, τελειώσει και δεν μπορούσα να πάω μέχρι το μάρκετ!!!!
Πάντως, έτσι κι αλλιώς, γίνεται ένα πεντανόστιμο πιάτο!!!!
TIPS
* Το ίδιο πιάτο γίνεται και με χοιρινό κρέας, μόνον που τότε βάζουμε το κρεμμύδι μέσα στη μαρινάδα γιατί μαλακώνει και νοστιμίζει το κρέας.
Καλή όρεξη και καλή Κυριακή!!
Tante Kiki
6 Comments
No