Κρέμα πεκορίνο με μεθυσμένη σάλτσα... ένα δροσερό ορεκτικό !


Καλησπέρα και καλό μήνα έστω και μια ημέρα αργότερα! Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, ότι αυτός ο μήνας θα είναι καλύτερος κι όχι μόνον όσον αφορά στον καιρό (ακόμη βέβαια κι αν δεν το ελπίζουμε στην πραγματικότητα... ας το ευχηθούμε για να ελπίζουμε, δεν λένε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία;).
Τουλάχιστον όμως, "μύρισε" καλοκαίρι... κάποιοι τυχεροί άρχισαν ήδη τα μπάνια κι εμείς οι υπόλοιποι περιμένουμε μέρα τη μέρα για να βρεθούμε στην θάλασσα.
Τώρα θα αναρωτηθείτε γιατί τα λέω όλα αυτά αλλά είναι απλό... τα λέω γιατί το καλοκαίρι σχεδόν όλες οι συνήθειές μας αλλάζουν, τα ωράρια, οι έξοδοι, οι παρέες (όχι δεν εννοώ ότι αλλάζουμε τους φίλους μας αλλά εννοώ ότι πηγαίνουμε αλλού, διασκεδάζουμε αλλιώς, μας αρέσουν οι ταβερνούλες αλλά και τα σικ εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα, οι κρύες μπύρες... γενικά είμαστε πιο χαλαροί κι άνετοι).
Μια και άρχισα λοιπόν να τα σκέφτομαι όλα αυτά, κατέληξα σήμερα το πρωί να ετοιμάσω μια κρέμα τυριού που μαζί με μια απλή και αρωματική σάλτσα με ντοματάκια κοκτέηλ, μπήκαν στο ψυγείο για να προσπαθήσουν να γίνουν δροσερές και να σερβιριστούν το βράδυ στην παρέα που αντέχει... όλες τις δοκιμές σχεδόν αδιαμαρτύρητα!! Τί τραβούν κι αυτοί, αλλά... με υπομένουν, δεν έχω παράπονο και τους ευχαριστώ από καρδιάς!!!
Επίσης, θα ήθελα να ευχηθώ "καλή επιτυχία" στον εξάδελφό μου για το πρώτο του βιβλίο που παρουσίασε εχθές στην κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης μας. Πραγματικά, "οι ακροβάτες των δύο κόσμων" είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο που θα  κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Ξανά στην δροσερή συνταγή μας λοιπόν, που είναι ένα "πρώτης τάξεως" ορεκτικό.
ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα τυριού
500 ml κρέμα γάλακτος light
150 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας (λατρεμένο)
3 αυγά
25 γρ. κόρν φλάουρ
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
Για την μεθυσμένη σάλτσα με ντοματάκια κοκτέηλ
250 γρ. ντοματάκια κοκτέηλ
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
100 γρ. κρέμα γάλακτος
1 ποτηράκι κρασί λευκό ημίγλυκο
1 πρέζα θυμάρι
1 πρέζα ρίγανη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
ελάχιστο βασιλικό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για την κρέμα τυριού
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τα 2/3 της κρέμας γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την ζεσταίνουμε.
Τρίβουμε στον λεπτό τρίφτη ή στο multi το πεκορίνο.
Σε ένα μπολ, βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και τα αβγά και τα χτυπούμε με ένα πηρούνι ή με τον αυγοδάρτη. 
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Ρίχνουμε το πεκορίνο στην κρέμα γάλακτος και ανακατεύοντας συνεχώς, αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε και το μείγμα των αβγών με το κορν φλάουρ, το μπαχάρι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι (αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλάτι... αλλά και χωρίς αλάτι είναι "μια χαρά").
Ανακατεύουμε την κρέμα, αφήνοντάς την να βράσει σε σιγανή φωτιά για μερικά λεπτά.
Αδειάζουμε την κρέμα σε πυρίμαχα μπολάκια.
Βάζουμε τα μπολάκια σε ένα ταψί με νερό και μετά βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 20-25 λεπτά, έως ότου ροδίσει η επιφάνεια της κρέμας.
Μόλις η κρέμα ετοιμαστεί, την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο προτού βάλουμε τα μπολάκια στο ψυγείο.
Παίρνουμε ένα μαχαίρι με στρογγυλεμένη "μύτη" και ξεκολλάμε τα τοιχώματα της κρέμας και την αδειάζουμε στο πιάτο που έχουμε βάλει σάλτσα.

Για την μεθυσμένη σάλτσα με ντοματάκια κοκτέηλ
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα ντοματάκια. Εάν δεν ξεφλουδίζονται εύκολα, τα βουτάμε σε ζεστό νερό και τα αφήνουμε εκεί για 5-6 λεπτά... ύστερα ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα.
Τα πολτοποιούμε στο multi και εάν έχουν πολλά σπόρια, τα περνούμε από κόσκινο.
Βάζουμε τη σάλτσα σε κατσαρόλα με το κρασί, το ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι,τη δάφνη, τη ρίγανη, το βασιλικό και το αλατοπίπερο και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά έως ότου το νερό της σάλτσας εξατμιστεί.
Τέλος, προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να γίνει παχύρρευστη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε σε μπολ και βάζουμε στο ψυγείο.
Σύνθεση του ορεκτικού
Βγάζουμε τη σάλτσα από το ψυγείο και βάζουμε λίγη σε πιάτο φρούτου.
Βγάζουμε και την κρέμα από το ψυγείο, την ξεκολλάμε με ένα ελαφρά βρεγμένο μαχαίρι από τα τοιχώματα της φορμίτσας-μπολ, και την βάζουμε πάνω στην σάλτσα.
Σερβίρουμε με κομματάκια από ψημένα ντοματάκια κοκτέηλ, λίγο βασιλικό ή δάφνη.
TIPS
* Μπορούμε να σερβίρουμε την κρέμα επάνω σε κρίθινο παξιμάδι πάλι μέσα στην σάλτσα και να γίνει από ορεκτικό... ένα ελαφρύ καλοκαιρινό δείπνο.
Tante Kiki
4 Comments
No