Κορμός τριπλής σοκολάτας με βύσσινο γλυκό... εύκολο αλλά και αμαρτωλό!


Καλή σας μέρα! Λέω σήμερα να γλυκάνω λίγο την Κυριακή σας έστω και με λίγες θερμίδες παραπάνω αλλά με έναν κορμό σοκολατένιο χωρίς ανταγωνιστή, πολύ πολύ δροσερό και καλοκαιρινό, για μέρες που το γεύμα μας είναι ελαφρύ κι έτσι το επιδόρπιό μας μπορεί να γίνει λίγο πιο μεστό! 
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί που λένε ότι η σοκολάτα είναι μια χειμωνιάτικη απόλαυση... για μας όμως που είμαστε σοκολατομανείς, νομίζω ότι η σοκολάτα είναι για όλο τον χρόνο, για κάθε εποχή, για κάθε γιορτή μη σας πω και για κάθε μέρα. Μπορεί να πάρει τόσες μορφές, είναι τόσο χαρισματικό υλικό που καλύπτει κάθε διάθεση με έναν τρόπο σχεδόν ερωτικό.
Για να σκεφτώ... σοκολάτα με κανέλα, πιπέρι και μπαχάρια... εικόνα χριστουγεννιάτικη, σοκολάτα με μέλι, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς... εικόνα φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη, μηλόπιτα με σιρόπι σοκολάτας...καθαρά φθινοπωρινή εικόνα, σοκολάτα με δροσερά κόκκινα φρούτα... αμέσως τρέχουμε στην άνοιξη και στο καλοκαίρι αλλά και παγωτό σοκολάτα, γρανίτα ή σορμπέ σοκολάτας... κι εμείς δίπλα στη θάλασσα να τα απολαμβάνουμε.
Φταίμε, λοιπόν, εμείς οι σοκολατομανείς που είμαστε διαρκώς ερωτευμένοι με τη σοκολάτα; 
Μια χαρά παρέα μας κάνει στην αγωνία, στις λύπες, στις χαρές...
Ας απολαύσουμε σήμερα μια σοκολατένια μπουκιά (τρόπος του λέγειν... μια μπουκιά) βαμμένη κόκκινη με μια πινελιά βύσσινου. Είναι πραγματικά μια ωδή στη σοκολάτα.
Η συνταγή είναι από την αγαπημένη Ντίνα Νικολάου και την εκπομπή "Νηστικοί Πράκτορες" και μπορείτε εδώ να δείτε το αντίστοιχο βίντεο... εγώ βέβαια έκανα τις μικρές αλλαγές που ήθελα.
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. κουβερτούρα με 52% κακάο
100 γρ. κουβερτούρα με 70% κακάο
300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος 
300 γρ. σοκολάτα λευκή
570 γρ. κρέμα γάλακτος με 36% λιπαρά
2 κ.σ. γλυκό κουταλιού βύσσινο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χωρίζουμε τη κρέμα γάλακτος σε τρία μέρη: 200 γρ + 150 γρ.+ 220 γρ.
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 200 γρ. κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε τις δύο κουβερτούρες σε κομμάτια, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν και να γίνει ένα ομογενοποιημένο μίγμα.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ή μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.
Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 30-40 λεπτά ώστε το μίγμα να στερεοποιηθεί. Εάν θέλουμε να στερεοποιηθεί πιο γρήγορα, μπορούμε να βάλουμε τη φόρμα στη κατάψυξη.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τη κατσαρόλα και βάζουμε τα 150 γρ. κρέμας γάλακτος μαζί με την λευκή σοκολάτα κομματιασμένη, σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η λευκή σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αφήνουμε για 10 λεπτά εκτός ψυγείο να κρυώσει το μίγμα και προσθέτουμε το γλυκό βύσσινο.
Ανακατεύουμε προσεκτικά να πάει σε όλο το μίγμα της λευκής σοκολάτας και να γίνουν σχέδια με το σιρόπι αλλά και τα βυσινάκια να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα μοιρασμένα στο μίγμα.
Βγάζουμε τη φόρμα με την κρέμα κουβερτούρας από το ψυγείο και ρίχνουμε από πάνω, προσεκτικά, το μίγμα της λευκής σοκολάτας.
Ξαναβάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, μέχρι να στερεοποιηθεί το νέο μίγμα μας.
Αφού καθαρίσουμε και πάλι την κατσαρόλα, ρίχνουμε τα τελευταία 220 γρ. κρέμας γάλακτος και την κουβερτούρα γάλακτος σε κομμάτια, πάλι σε χαμηλή θερμοκρασία για να λιώσει.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί κι αυτή τη κρέμα και αφήνουμε εκτός ψυγείου για 10 περίπου λεπτά μέχρι να κρυώσει.
Μόλις το μίγμα της λευκής σοκολάτας στερεοποιηθεί, βγάζουμε από το ψυγείο και προσθέτουμε το τελευταίο μίγμα της κουβερτούρας γάλακτος.
Βάζουμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες, μέχρι να παγώσει το μίγμα.
Όταν θελήσουμε να σερβίρουμε τον κορμό, το βγάζουμε πολύ εύκολα από την φόρμα (από προσωπική εμπειρία λέω ότι με το αντικολλητικό χαρτί βγαίνει πιο εύκολα παρά με την μεμβράνη) αναποδογυρίζοντάς το σε πιατέλα.
Εάν θέλουμε το γαρνίρουμε με καραμελωμένα φουντούκια και αμύγδαλα ή γλυκό βύσσινο αλλά και σκέτο είναι απλώς υπέροχο μέσα στη λιτότητά του. 
Και βέβαια, κάποιες φορές η απόλαυση απαιτείται να είναι κορυφαία κι έτσι το συνοδεύουμε με δροσερό γλυκό κρασί όπως το Μοσχάτο Λήμνου ή Σάμου, φυσικά σε μικρό ποτήρι!!
Σημείωση: Το συγκεκριμένο γλυκό, οι φωτογραφίες το αδικούν μια και "τραβήχτηκαν" πάρα πολύ βιαστικά!
Tante Kiki
10 Comments
No