Τρίχρωμες βίδες με σάλτσα κοτόπουλου


Η νοστιμιά της απλότητας σε όλο της το μεγαλείο!
Ένα καθημερινό, ιδιαίτερο φαγητό. Ένα φαγητό για μικρούς και μεγάλους αλλά ιδιαιτέρως αφιερωμένο στα παιδιά που δεν θέλουν να δοκιμάσουν κοτόπουλο αλλά, όπως τα περισσότερα, λατρεύουν τα ζυμαρικά.
'Ενα πιάτο απλό, νόστιμο και μπορεί να γίνει και με χθεσινό περίσσευμα κοτόπουλου.
Εκείνο, όμως, που είναι σημαντικό στο συγκεκριμένο πιάτο είναι ότι περιέχει πολλά υλικά καλά "κρυμμένα" έτσι ώστε να αρέσει ακόμη και στα δύσκολα και "άφαγα" ή "λιγόφαγα" παιδιά αλλά και τρίχρωμα ζυμαρικά που... συνήθως είναι τα αγαπημένα των παιδιών.
Δεν γράφω για πόσες μερίδες είναι γιατί αυτό εξαρτάται από την ηλικία και το πόσο τρώει το κάθε παιδί... φυσικά εάν πρόκειται για γεύμα εφήβων ή ενηλίκων βάζουμε τις κανονικές μερίδες.
ΥΛΙΚΑ 
1 πακέτο τρίχρωμες βίδες
1/2 ή 1 στήθος κοτόπουλου
250 γρ. ντομάτα στον τρίφτη ή συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή φρέσκες ντομάτες πολτοποιημένες
120 γρ. γραβιέρα τριμμένη στον τρίφτη
1 καρότο
1 κρεμμύδι 
1/2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
1/2 κ.γλ. ρίγανη
Ελάχιστο θυμάρι
Ελάχιστο πιπέρι και αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τα ζυμαρικά (βίδες) σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Πλένουμε και βάζουμε το στήθος κοτόπουλου σε κατσαρόλα, μαζί με το καρότο κομμένα σε τρία κομμάτια, το κρεμμύδι κομμένο σε τέσσερα κομμάτια και την πιπεριά Φλωρίνης κομμένη στη μέση.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη, λίγο θυμάρι και 1-2 ποτήρια νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει και  να μαλακώσει το κοτόπουλο (γύρω στα 30-40 λεπτά), όπως θα κάναμε και για την απλή κοτόσουπα. 
Προσέχουμε στην διάρκεια του βρασμού να μην εξατμιστεί όλο το νερό και για να μην καεί το κοτόπουλο αλλά και γιατί θέλουμε να έχει λίγο ζωμό.
Εάν έχουμε χύτρα ταχύτητος ο χρόνος που χρειάζεται το κοτόπουλο για να είναι έτοιμο είναι 20 λεπτά, από τη στιγμή που θα "σφυρίξει" η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά.
Μόλις το κοτόπουλο ετοιμαστεί το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ανάλογα με τις μερίδες που θέλουμε να έχουμε, κόβουμε στη μέση το στηθάκι ή το βάζουμε ολόκληρο στο multi, μαζί με τα αντίστοιχα λαχανικά (εάν βάλουμε όλο το στηθάκι βάζουμε και όλα τα λαχανικά αλλιώς τα μισά) δηλαδή μισό καρότο, μισή πιπεριά, μισό κρεμμύδι, μαζί με μερικές κουταλιές της σούπας ζωμό κότας και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν λείος πολτός.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το χυμό ντομάτας (ή τις καλά πολτοποιημένες ντομάτες) και τον βράζουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τον πολτό του κοτόπουλου και την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μειωθούν τα υγρά τους για 15-20 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί και μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί και γίνει παχύρρευστο το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια με την πορτοκαλί σάλτσα κοτόπουλου σε θερμοκρασία δωματίου και το συνοδεύουμε με μια φρεσκοστυμμένη λεμονάδα που συνήθως όλα τα παιδιά αγαπούν.
TIPS
* Μπορούμε αντί κοτόπουλο να χρησιμοποιήσουμε κρέας ακολουθώντας την ίδια διαδικασία αν και η γεύση του μίγματος αλλάζει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει προς το χειρότερο.
* Εάν χρησιμοποιήσουμε το μισό στηθάκι φυσικά θα μειώσουμε και την ποσότητα της ντομάτας, του τυριού και της κρέμας γάλακτος.
* Το υπόλοιπο στηθάκι μπορούμε να το φτιάξουμε ένα ωραίο σουφλέ ή ομελέτα ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού.
* Εάν φτιάξουμε τη συγκεκριμένη σάλτσα για ενήλικες, βάζουμε κρέμα γάλακτος με μειωμένα λιπαρά και χρησιμοποιούμε κεφαλοτύρι που έχει περισσότερο αλάτι για να έχει πιο έντονη γεύση ή ακόμα και καπνιστό κίτρινο τυρί (π.χ. Μετσοβόνε) που την κάνει ιδιαίτερη.
* Τέλος, τον ζωμό κοτόπουλου ή κρέατος που περισσεύει δεν τον πετάμε αλλά τον βάζουμε σε παγοκυψέλες μιας χρήσεως για να τον χρησιμοποιήσουμε σε άλλα φαγητά μας.
Ακόμη και τα πιο δύσκολα παιδιά, μικρά και μεγάλα , δεν μπορούν να αντισταθούν στο συγκεκριμένο πιάτο!
Tante Kiki
4 Comments
No