Πανσπερμία με κους-κους... μια αρωματική σαλάτα τεσσάρων εποχών αλλά και ένα καινούργιο βραβείο!


Καλησπέρα σε όλη την μπλογκογειτονιά. Είστε για όσπρια λίγο διαφορετικά σήμερα;;; 
Aν ναι, θα σας δείξω μια σαλάτα που έφτιαξα προχθές και που είναι πραγματικά αυτό που λέμε "τεσσάρων εποχών". Τί εννοώ; Μα ότι είναι μια σαλάτα που τρώγεται σε κάθε εποχή μια και έχει πολλές παραλλαγές όσον αφορά στα υπόλοιπα λαχανικά που τη συνοδεύουν και είναι πάντα εξίσου νόστιμη και υγιεινή αλλά και χορταστική.
ΥΛΙΚΑ
  • 1 φλ. τσ. όσπρια (ρεβύθια αποφλοιωμένα, φασόλια μαυρομάτικα, φακές και φακές αποφλοιωμένες) 
  • 2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 1 πιπεριά πράσινη κέρατο
  • 5-6 ελιές σε φετούλες
  • 1/2 φλ. τσ. κους-κους
  • Για τη βινεγκρέτ
  • 1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο (ή άσπρο βαλσαμικό ξίδι)
  • χυμό 1/2 λεμονιού
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.σ. ρίγανη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βάζουμε τα ρεβύθια σε αλατόνερο το πρωί της ημέρας που θα τα φτιάξουμε (δεν χρειάζεται από το προηγούμενο βράδυ γιατί στη σαλάτα θέλουμε τα όσπρια να τρώγονται με το πηρούνι και άρα να μην είναι λιωμένα).
  2. Μετά από 4-5 ώρες, ρίχνουμε το αλατόνερο, πασπαλίζουμε τα ρεβύθια με σόδα και τα τρίβουμε καλά ώστε να φύγει η φλούδα τους (όσα έχουν).
  3. Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με 1 ποτήρι νερό (και εάν έχουμε 1/2 ποτήρι ζωμό κότας ή 1 1/2 ποτήρι νερό) να βράσουν σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.
  4. Ελέγχουμε εάν τα όσπρια έχουν μαλακώσει και τα αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνοντάς τα να κρυώσουν.
  5. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μικρή το κους-κους μαζί με 3/4 φλ. νερό ζεστό και 1 κ.γλ. βούτυρο και το αφήνουμε για 5 λεπτά, να ετοιμαστεί. Ύστερα, το ανακατεύουμε με πηρούνι για να ξεχωρίσουν οι κόκκοι του.
  6. Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε τα όσπρια με το κους-κους.
  7. Προσθέτουμε τις ντομάτες σε κυβάκια, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τις ελιές.
  8. Αλατίζουμε και φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ, αναμιγνύοντας το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το ξίδι και τα αρωματικά (εκτός από το μαϊντανό) και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
  9. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  10. Βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα πριν να τη σερβίρουμε.
TIPS
*Ανάλογα με την εποχή, μπορούμε να βάλουμε στη συγκεκριμένη σαλάτα ό,τι λαχανικά θέλουμε και να έχουμε διάφορες παραλλαγές. Επίσης, τον χειμώνα, μπορούμε να προσθέσουμε και μπέικον ή λουκάνικο ή καπνιστό ζαμπόν και το κίτρινο τυρί που μας αρέσει.
* Η συγκεκριμένη σαλάτα μπορεί να γίνει κι ένα χορταστικό πιάτο για κύριο γεύμα εάν συνοδευτεί με ψωμί φρυγανισμένο, ειδικά, εάν περιέχει κίτρινο τυρί και κάποιο αλλαντικό αλλά και σκέτη μια και περιέχει τόσα όσπρια σε συνδυασμό με το κους-κους.
* Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κους-κους με πλιγούρι ή το είδος ρυζιού που προτιμούμε.
Στο δεύτερο μέρος της ανάρτησης, θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου την μπλογκοφίλη Έλενα, του πολύ ωραίου και ενδιαφέροντος elenascooking.blogspot.com για το βραβείο που μου χάρισε και για τα καλά της λόγια σχετικά με το "Tante Kiki"
Είναι σημαντικό για μένα το να αισθάνομαι την αποδοχή και την αναγνώριση της μπλογκογειτονιάς μας, μου δίνει ώθηση να συνεχίσω τις καθημερινές (εκτός λίγων περιπτώσεων) αναρτήσεις! 
Και πάλι ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που με τιμάτε με τις επισκέψεις,το ενδιαφέρον, τα σχόλια και τα βραβεία σας. Ελπίζω ότι θα συνεχίσω να κάνω ενδιαφέρουσες αναρτήσεις δίνοντας πολύ νόστιμες συνταγές έτσι ώστε να θέλετε να με επισκεφθείτε.
Κι εγώ με τη σειρά μου δίνω το βραβείο "Interesting blog(ger) Award στα παρακάτω blogs γιατί κάνουν την σκληρή καθημερινότητά μας πιο όμορφη, άσχετα με το θέμα τους:
Tante Kiki
11 Comments
No