Σαρδέλες ψητές φούρνου... σκέτες ή γεμιστές.


'Αρωμα θάλασσας και υγεία! 
Οι σαρδέλες σαν ψάρι είναι πραγματικός θησαυρός. Γεμάτες λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Β12, βρίσκονται πολύ ψηλά στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής λόγω των Ω-3 λιπαρών οξέων που εμποδίζουν την αθηροσκλήρωση, την θρόμβωση, βοηθούν στην μείωση της υπέρτασης, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και άρα συμβάλουν στην καλή υγεία της καρδιάς. Επίσης, έχουν ασβέστιο και φώσφορο σε μεγάλες ποσότητες, σελήνιο και ιώδιο, στοιχεία απαραίτητα για την καλή κατάσταση του οργανισμού και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.  Έχουν όμως και αντιφλεγμονώδη δράση, γι αυτό και πρέπει να τα καταναλώνουν όσοι πάσχουν από αρθρίτιδες.
Στην Ελλάδα, γενικότερα τα ψάρια είναι άφθονα αλλά και ειδικότερα τα λιπαρά ψάρια, όπως γαύρος, σαρδέλα, σκουμπρί, κολιός, τα οποία είναι και ιδιαίτερα προσιτά σε τιμή πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι μας δύο φορές την εβδομάδα, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι.
Οι ψητές σαρδέλες φούρνου είναι ένα πιάτο εύκολο, νόστιμο, εύπεπτο και ελαφρύ για όσους κάνουν δίαιτα ή προσέχουν απλά την διατροφή τους, οικονομικό (για να μην ξεχνάμε και την εποχή που διανύουμε).
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σαρδέλες
Χυμό 1 λεμονιού
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 σκέλιδα σκόρδο πολτοποιημένη
Μερικά κομματάκια τυρί φέτα
Μερικά μπαστουνάκια πράσινης πιπεριάς 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ρίγανη
Θυμάρι
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το πασπάλισμα
Μερικές φέτες λεμονιού για το γαρνίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τις σαρδέλες όπως αναφέρουμε εδώ
Τις αλατίζουμε εσωτερικά και εάν θέλουμε γεμίζουμε μερικές με κομματάκια  τυριού και άλλες με μπαστουνάκια πιπεριάς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο ταψί και βάζουμε μέσα τις σαρδέλες στη σειρά, σκέτες, γεμιστές με τυρί και γεμιστές με πιπεριά, έτσι ώστε να είναι όλες αρωματικές.
Άλλες 3 κ.σ. ελαιόλαδο μαζί με το χυμό λεμονιού και το σκόρδο, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη και το θυμάρι τα βάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
Τα ρίχνουμε επάνω στα ψάρια. 
Ψήνουμε για 20 - 30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ψημένες θέλουμε τις σαρδέλες.
Σερβίρουμε αμέσως, περιχύνοντας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζοντας με μαϊντανό ψιλοκομμένο και μια φέτα λεμόνι.
Φυσικά, μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο ταψί σκέτες σαρδέλες και σαρδέλες γεμιστές με τυρί φέτα ή ακόμη και με πράσινη πιπεριά. Γίνονται υπέροχες.
Tante Kiki
4 Comments
No