Μαρμελάδα μανταρίνι


Καλησπέρα σας! Ελπίζω κι εύχομαι να είστε όλοι καλά εκεί έξω! Επειδή πάντα θυμάμαι τις υποσχέσεις μου, σήμερα θα σας δώσω τη μαρμελάδα μανταρίνι που όμως εγώ έβαλα μέσα και τα υπόλοιπα από τα μήλα που περίσσεψαν από το γλυκό κουταλιού που έφτιαξα εχθές.
Βέβαια, έκανα κι ένα άλλο πείραμα... τόσο καιρό ακούω πολλές έμπειρες στην κουζίνα νοικοκυρές οι οποίες φτιάχνουν μαρμελάδα στο φούρνο. Έτσι, είπα να το δοκιμάσω κι εγώ και, νομίζω ότι, τελικά, έχουν δίκιο. 'Εγινε απίστευτα εύκολα και χωρίς ανακάτεμα!!! Εντυπωσιάστηκα και θα το δοκιμάσω και με άλλα φρούτα!!!
Προς το παρόν σας δίνω πρώτα την κανονική συνταγή (που είναι από το σεμινάριο που πηγαίνω) αλλά κι αυτή που έκανα εγώ στο φούρνο και είναι μήλο με πορτοκάλι.
Η συγκεκριμένη μαρμελάδα είναι κάτι ανάμεσα σε μαρμελάδα και τριφτό γλυκό του κουταλιού κι αυτό το λέω γιατί μπορεί να προσφερθεί και με τους δύο τρόπους. 

ΥΛΙΚΑ

[Α] Η κανονική συνταγή
  • 2 κιλά μανταρίνια (χωρίς κουκούτσια) ψιλοκομμένα (ακέρωτα)
  • 1.800 γρ. ζάχαρη
  • 1-2 ποτήρια νερό
  • Χυμό  από 1 λεμόνι

[Β] Η δική μου συνταγή
  • 1 κιλό μανταρίνια ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. μήλο τριμμένο
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • Χυμό από μισό λεμόνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

[Α] Η κανονική συνταγή

Πλένουμε τα μανταρίνια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες (τη φλούδα με τη σάρκα μαζί).
Εάν έχουν κουκούτσια τα αφαιρούμε και τα δένουμε σε τουλπάνι.
Βάζουμε τα ψιλοκομμένα μανταρίνια και τα κουκούτσια (με το τουλπάνι) σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε το νερό και τα αφήνουμε για μια νύχτα.
Το επόμενο πρωί, τα βράζουμε όπως είναι (νερό, μανταρίνια και κουκούτσια) για 45 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μισό χυμό λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για να μην "κολλήσει" η μαρμελάδα έως ότου δέσει.
Δοκιμάζουμε με τον γνωστό πια τρόπο (τον δρόμο της μαρμελάδας) εάν είναι έτοιμη και ρίχνουμε και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, αφήνουμε να κρυώσει η μαρμελάδα και βάζουμε τα καπάκια στο φούρνο επάνω σε μια πετσέτα για να αποστειρωθεί κι αυτό, στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά.
Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, βγάζουμε τα καπάκια από το φούρνο και σφραγίζουμε τα βάζα.


[Β] Η δική μου συνταγή
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  2. Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τα μήλα που έχουν περισσέψει από το γλυκό κουταλιού μήλο ή αυτά που έχουμε αγοράσει.
  3. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανταρίνια (φλούδα και σάρκα).
  4. Βάζουμε τα μήλα και τα μανταρίνια σε ένα ταψάκι μαζί με τα 2 ποτήρια νερό και τα βάζουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά περίπου στην εστία της κουζίνας ή μέσα στο φούρνο.
  5. Ύστερα, βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μισό χυμό λεμονιού και αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου έως ότου η μαρμελάδα μας "δέσει".
  6. Ο χρόνος που θα χρειαστεί η μαρμελάδα μέχρι το τελικό της "δέσιμο" εξαρτάται και από το φούρνο αλλά και την ποσότητα της μαρμελάδας που θα υπάρχει στο ταψί.
  7. Ελέγχουμε τη μαρμελάδα εάν είναι έτοιμη με τον γνωστό πια τρόπο, βγάζοντας το ταψί από το φούρνο και σύροντας μια ξύλινη κουτάλα έτσι ώστε να δούμε εάν θα  μείνει χαραγμένος "ο δρόμος της μαρμελάδας".
  8. Μόλις δούμε ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη προσθέτουμε και το υπόλοιπο λεμόνι, ανακατεύουμε και βγάζουμε από το φούρνο.
  9. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, αφήνουμε να κρυώσει και με τα καπάκια ζεστά από το φούρνο (όπως παραπάνω) τα σφραγίζουμε.
  10. Η διαδικασία αυτή γίνεται εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τη μαρμελάδα για αρκετό καιρό αλλιώς την βάζουμε σε καθαρά βάζα και την διατηρούμε στο ψυγείο.
  11. ΣΗΜ. Πολλοί λένε ότι η μαρμελάδα στο φούρνο παίρνει πιο σκούρο χρώμα αλλά εγώ δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο (όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες).
Tante Kiki
4 Comments
No