Μπουκιές κοτόπουλου αλά κρεμ με κους-κους και μανιτάρια!


Εδώ είμαι και πάλι με μια συνταγή για κοτόπουλο, γνωστή κι αγαπημένη αλλά και διαφοροποιημένη, μια που οι γευστικές προτιμήσεις έχουν σχέση με τον χαρακτήρα, τα βιώματα και τις συνήθειες του κάθε ανθρώπου.
Αυστηρώς προσωπικό, λοιπόν, ένα καθημερινό πιάτο, που, συνήθως, αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. 
Ήπια γεύση που όμως δεν πρέπει να την υποτιμήσουμε γιατί έχει κι αυτή την προσωπικότητά της.
Το δυτικό αλά κρεμ συνδυασμένο με το ανατολικό σιμιγδαλένιο κους-κους... μια μίξη Ανατολής και Δύσης... με πολύ γευστικό αποτέλεσμα που μας αποζημιώνει .
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
3 στηθάκια κοτόπουλου σε λωρίδες
500 γρ μανιτάρια κατεψυγμένα ή φρέσκα σε κομμάτια
3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης σε κομματάκια 
400 γρ κρέμα γάλακτος (2 πακετάκια)
1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
150 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο 
100 γρ γιαούρτι στραγγιστό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
για το κους-κους
3 φλιτζάνια κους-κους μεσαίου μεγέθους (όχι το ζυμαρικό αλλά το κανονικό κους-κους από σιμιγδάλι: semoule de couscous)
2 κ.σ. βούτυρο 
3 φλιτζάνια νερό  ή ζωμό κοτόπουλου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και πασπαλίζουμε θυμάρι.
Βάζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο με τις λωρίδες του κοτόπουλου και το αφήνουμε να σωταριστεί για 5 λεπτά, ανακατεύοντάς το συχνά.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σωταριστούν άλλα 5 λεπτά.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις αυτό εξατμιστεί, ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό για να βράσουν καλά.
Όταν έχει μείνει ελάχιστο από το νερό, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το κεφαλοτύρι ανακατεύοντας.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί, σε σιγανή φωτιά και μόλις η κρέμα γίνει παχύρρευστη, βγάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
για το κους-κους
Βράζουμε σε κατσαρόλα τα 3 φλιτζάνια νερό ή ζωμό ή μίγμα των δύο, προσθέτοντας αλάτι.
Βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κους-κους.
Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε για 5 λεπτά, να φουσκώσει.
Μόλις απορροφηθεί τελείως το νερό, προσθέτουμε το βούτυρο. 
Με πιρούνι, ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού το βούτυρο και να ξεχωρίσουμε τους κόκκους του κους-κους.
Σερβίρουμε με το κοτόπουλο.
Tante Kiki
4 Comments

Kατσικάκι ψητό με πατάτες και σάλτσα γιαουρτιού, σε πήλινο!


Αν και οι περισσότερες συνταγές μου αφορούν σε κοτόπουλο, γιατί το λατρεύω, σκέφτηκα ότι, για να μην γίνω το blog του κοτόπουλου :), καλό θα ήταν σήμερα να σας δώσω μια συνταγή για κατσικάκι.
Το συγκεκριμένο πιάτο είναι καταπληκτικό και όχι δύσπεπτο, με το μοναδικό άρωμα του δεντρολίβανου.
ΥΛΙΚΑ
1,5 κιλό κατσικάκι στήθος 
1 κιλό πατάτες κομμένες σε φέτες
2 αυγά
3 γιαούρτια (600 γρ.)
4 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Μουστάρδα σε σκόνη
Μίγμα μπαχαρικών για ψητά κρέατα που έχει μέσα και δεντρολίβανο *
Χυμό 1 λεμονιού
Μερικά κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Καθαρίζουμε, κόβουμε τις πατάτες και τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού. 
Τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, μουστάρδα σε σκόνη και το μίγμα των μπαχαρικών που θα χρησιμοποιήσουμε και για το κατσικάκι.
Βάζουμε τις πατάτες σε γάστρα.
Πλένουμε τα κομμάτια του κρέατος και, επίσης, τα πασπαλίζουμε  με αλατοπίπερο, μουστάρδα σε σκόνη και το ίδιο μίγμα των μπαχαρικών για ψητά κρέατα.
Το βάζουμε κι αυτό στη γάστρα, την κλείνουμε και βάζουμε στο φούρνο για 2 ώρες, περίπου.
Λίγο πριν να συμπληρωθούν οι 2 ώρες, χτυπάμε τα αυγά με τα γιαούρτια προσθέτοντας αλατοπίπερο, 1/2 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη και το κεφαλοτύρι.
Ανοίγουμε τη γάστρα και, αν θέλουμε, χωρίζουμε σε μερίδες το φαγητό και το μοιράζουμε σε πήλινα μπολάκια.
Περιχύνουμε με το μίγμα των αυγών και του γιαουρτιού κάθε μπολάκι και το γαρνίρουμε με 1-2 κλαδάκια φρέσκου δεντρολίβανου, που του δίνει ένα υπέροχο άρωμα.
Γίνεται ένα πολύ εμφανίσιμο και νοστιμότατο κυρίως πιάτο.
* Εάν δεν βρούμε το μίγμα μπαχαρικών για ψητά κρέατα που περιέχει δεντρολίβανο, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξερό δεντρολίβανο.
Καλή όρεξη!!!
Tante Kiki
6 Comments

Μικρά cheesecakes με 2 σοκολάτες και γλυκό του κουταλιού...


Θυμάμαι τον εαυτό μου φοιτήτρια, όταν είχα αγοράσει το πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής, ένα μικρό της Χ. Παραδείση, και προσπαθούσα να καλύψω τις διατροφικές μου ανάγκες κάνοντας πειράματα μαγειρικής τέχνης γιατί, εδώ που τα λέμε, μου ήταν αρκετά δύσκολο να τρώω συνεχώς έξω ή να περιμένω τις προμήθειες της μαμάς. 
Η αλήθεια είναι ότι ήταν αρκετά δύσκολο γιατί οι περισσότερες συνταγές ήταν για κανονικές μαγείρισσες...
Κι επειδή θυμήθηκα όλα εκείνα τα αποτυχημένα πειράματα, τις καμένες πετσέτες, τα καμένα δάχτυλα, τα μπιφτέκια που δεν έλεγαν με τίποτα να ξεκολλήσουν  από το ταψί και πολλά άλλα, σκέφτηκα ότι μέχρι τώρα οι συνταγές που δίνω είναι, συνήθως, μέτριας δυσκολίας ή συνταγές που απαιτούν αρκετά υλικά και μια κάποια πείρα.
Κάποιος που είναι φοιτητής, άπειρος στην μαγειρική ή δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του, ίσως, δυσκολευτεί να φτιάξει κάποιο απ' αυτά τα πιάτα.
Σήμερα, λοιπόν, θα παρουσιάσω μια συνταγή εύκολη, φθηνή, απλή και γρήγορη  αλλά πραγματικά νόστιμη και με υλικά που βρίσκονται σχεδόν πάντα στο σπίτι.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
10 μπισκότα petits-beurres ή digestive θρυμματισμένα με το χέρι
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
70 γρ κουβερτούρα
70 γρ κουβερτούρα γάλακτος
250 γρ τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια (1 κουτί)
2 αυγά
100 γρ ζάχαρη
Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή βύσσινο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε μπολ τα μπισκότα θρυμματισμένα και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο.
Τα μοιράζουμε στα μπολάκια.
Λιώνουμε τη κουβερτούρα σε μπολ ανοξείδωτο (μεταλλικό), που το έχουμε βάλει σε κατσαρολάκι μισογεμάτο με νερό, σε σιγανή φωτιά (μπεν μαρί).
Με τον αυγοδάρτη ή με ένα πιρούνι χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το τυρί κρέμα μέχρις ότου το μίγμα ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε και τη λιωμένη σοκολάτα.
Μοιράζουμε το μίγμα στα μπολάκια, πάνω από τα μπισκότα.
Ψήνουμε για 20 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σερβίρουμε, ρίχνοντας λίγο γλυκό του κουταλιού επάνω στο cheesecake.
Λίστα αγορών
1 πακέτο petit beurre
6 αυγά
1 πακέτο ζάχαρη
1 πλάκα μαργαρίνη
1 κουβερτούρα
1 κουβερτούρα γάλακτος1 κουτί τυρί Φιλαδέλφεια (πλήρες ή light)
1 βαζάκι γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, βύσσινο ή φράουλα (ή ένα βαζάκι μαρμελάδα στις αντίστοιχες γεύσεις)
Καλή Επιτυχία!!!
Tante Kiki
5 Comments

Καλημέρα!!! Να έχετε μια υπέροχη Κυριακή!


Αν και σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη ο καιρός είναι μουντός και συννεφιασμένος, εμείς καλό είναι να έχουμε καλή διάθεση και κέφι για να περάσουμε μια όμορφη και ξεκούραστη μέρα.
Σκέφτηκα, λοιπόν, πριν από οτιδήποτε άλλο, σήμερα, να βάλω μερικές από τις φωτογραφίες με μπισκότα, τούρτες και cupcakes που κατά καιρούς έχω φτιάξει με αφορμή κάποια βάπτιση, γενέθλια ή επέτειο, έτσι για να "χαζέψουμε" λίγο, χωρίς να κάνουμε τίποτα σημαντικό...
Κάποιες φορές μια φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις.... μια φωτογραφία μου φτιάχνει τη διάθεση, με ταξιδεύει, με ηρεμεί... (ειδικά αν είναι υπέροχες, σαν τις φωτογραφίες της Αγγελικής Ν.) 
Κάτι άλλο που επίσης με ηρεμεί, με βοηθάει να κυνηγάω τη φαντασία μου και να ξεφεύγω από την πραγματικότητα είναι η sugarart... μια τέχνη πολύ ιδιαίτερη και σχετικά καινούργια στην ελληνική καθημερινότητα.
Παρακολούθησα κάποια σχετικά σεμινάρια σε κάποια φάση της ζωής μου που ήθελα μια διέξοδο για να χαλαρώνω και τελικά... εθίστηκα, ανακάλυψα μια νέα πηγή δημιουργίας και άρα χαράς και ικανοποίησης... Άρχισα να ασχολούμαι παθιασμένα και συνεχίζω με τον ίδιο ρυθμό, στις ελεύθερες ώρες μου, μια και, όπως κάθε τέχνη, δεν υπάρχουν όρια, δεν υπάρχει τέλος σε όσα μπορεί κάποιος να φτιάξει.
Ελπίζω να απολαύσετε τις φωτογραφίες μου...
Η τούρτα των γενεθλίων της μεγάλης μου ανιψιάς, Ιωάννας
Μπισκότα για τη βάφτιση της μικρής μου ανιψιάς, Βασιλικής
Μπισκότο για τη βάφτιση του γιού μιας φίλης
Μπισκότο-κέρασμα για τη γέννηση της μικρής μου ανιψιάς

Η τούρτα γενεθλίων της αδερφής μου

Cupcakes από τα γενέθλια της ανιψιάς μου

Cupcakes για τα γενέθλια φίλων της ανιψιάς μου
Η τούρτα γενεθλίων της μικρής μου ανιψιάς, Βασιλικούλας
Cupcakes για τη βάφτιση του ανιψιού της κολλητής μου φίλης
Μπισκότο-ευχετήρια κάρτα για συμμαθητή της ανιψιάς μου
Εύχομαι σε όλους και όλες που θα με επισκεφτούν, μια όμορφη Κυριακή !!!
Tante Kiki
4 Comments

Πουτίγκα με τσουρέκι, ανανά και σταφίδες


Πουτίγκα με τσουρέκι, ανανά και σταφίδες

Κυριακή αύριο, μέρα που μαζεύονται γνωστοί, φίλοι, συγγενείς... και όλοι θέλουμε ένα επιδόρπιο για να κεράσουμε και να μας γλυκάνει τη ζωή. 
Ειδικά όσοι έχουν μανία με τα γλυκά, όπως εγώ... θέλουν την κυριακάτικη αμαρτία και κατάχρηση θερμίδων. 'Ομως, ακόμη κι ένα μικρό κομμάτι της πουτίγκας αυτής, καλύπτει την ανάγκη μας για γλυκιά νοστιμιά... 
Εξ άλλου οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να τρως κάτι πολύ νόστιμο και να σε καλύπτει με μικρή ποσότητα παρά κάτι light και άνοστο, που για να σε χορτάσει πρέπει να φας μεγαλύτερη ποσότητα (να και η απενοχοποίηση...) :).

Πουτίγκα με τσουρέκι, ανανά και σταφίδες

ΥΛΙΚΑ
  • 2 ροδέλες ανανά (από κονσέρβα) σε κομματάκια
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 180 γρ. ψίχα από ψωμί για τόστ, (τσουρέκι ή βασιλόπιτα) σε κυβάκια
  • 6-7 σαβαγιάρ σε κομμάτια (μπισκότα ή κουλουράκια)
  • 5 αυγά
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ, καστανή ζάχαρη για τη πουτίγκα
  • 12 κ.σ. καστανή ζάχαρη για την καραμέλα που θα αλείψουμε τη φόρμα + 1/2 κ.σ. νερό
  • 5 κ.σ. καστανή ζάχαρη για να καραμελώσουμε τα αμύγδαλα
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα 
  • 850 γρ γάλα light
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
Πουτίγκα με τσουρέκι, ανανά και σταφίδες

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τις 12 κ.σ. ζάχαρη με τη 1/2 κ.σ. νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν καραμέλα με την οποία καραμελώνουμε την φόρμα για την πουτίγκα.
  2. Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε τις 5 κ.σ. ζάχαρη και τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε μέχρι να καραμελώσουν.
  3. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πολτοποιούμε στο multi.
  4. Κόβουμε το ψωμί, τον ανανά και τα σαβαγιάρ σε μικρά κομμάτια ή κυβάκια.
  5. Βράζουμε το γάλα με τα 2 φλ. ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει και το αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Χτυπάμε τα αυγά και τα ενσωματώνουμε στο γάλα ανακατεύοντας καλά.
  7. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού & πορτοκαλιού.
  8. Βάζουμε στην φόρμα την μισή ποσότητα από το ψωμί, τα σαβαγιάρ, τον ανανά, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες.
  9. Ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το γάλα.
  10. Βάζουμε τα υπόλοιπα από το «στερεό» μείγμα.
  11. Τέλος, ρίχνουμε και το υπόλοιπο «υγρό» μείγμα.
  12. Καλύπτουμε την φόρμα με αλουμινόχαρτο.
  13. Την βάζουμε σε βαθύ ταψί που το γεμίζουμε μέχρι την μέση της φόρμας με ζεστό νερό.
  14. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η πουτίγκα είναι έτοιμη.
Πουτίγκα με τσουρέκι, ανανά και σταφίδες
Εναλλακτικά
Βάζουμε τη φόρμα στην χύτρα ταχύτητας με 1/2 λίτρο νερό, επάνω στο στήριγμα που χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε στον ατμό και ψήνουμε για 15 λεπτά σε σιγανή προς μέτρια φωτιά (δηλ. στο 5 από τα 9).

Πουτίγκα με τσουρέκι, ανανά και σταφίδες
ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΊΑ!!!
Tante Kiki
Tante Kiki
4 Comments

Ψωμί με καλαμπόκι του διάσημου οίκου αρτοποιίας Kayser!


Ο οίκος αρτοποιίας Eric Kayser εμφανίστηκε στην Αλσατία πρίν από δεκαετίες. Μέχρι σήμερα, θεωρείται ο καλύτερος φούρνος στη Γαλλία, λόγω της υψηλής ποιότητας των υλικών που χρησιμοποιεί, της ποικιλίας των αρτοποιημάτων του αλλά και της γεύσης τους. Έχει πολλά υποκαταστήματα όχι μόνον στην Γαλλία αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Αθήνα τα οποία διακρίνονται για την παριζιάνικη νοοτροπία τους.
Τη συνταγή που δίνω σήμερα, τη βρήκα στο site του αρτοποιείου τους : www.maison-kayser.com.
Tante Kiki
9 Comments

Σούπα με λαχανικά και μπέικον... Νοστιμιά και ενέργεια...


Παρασκευή σήμερα κι η Θεσσαλονίκη, μια πόλη μουντή, χωρίς ίχνος ήλιου, με ψιλόβροχο και την υγρασία να σου τρυπάει το κόκκαλο. Κρύο αρκετό, τζάκι αναμμένο και τί άλλο καλύτερο να υποδεχτεί όσους, το μεσημέρι, θα γυρίσουν από τη δουλειά ή το σχολείο, παρά μια σούπα με τα λαχανικά της εποχής που γεμίζουν τους πάγκους της λαϊκής και τα ράφια των σούπερ-μάρκετ, περιμένοντας να πάρουν μια τιμητική θέση στο πιάτο μας...
Μεσογειακή διατροφή, γεμάτη ενέργεια και ζεστασιά για μικρούς και μεγάλους που αποζητούν ξεκούραση, ζεστασιά, αλλά και την ευχαρίστηση μιας μεστής γεύσης, πριν την μεσημεριανή τους ανάπαυλα.
Μια σούπα ελαφριά, γεμάτη θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τους εξοντωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας, και με όλη τη γεύση της ευλογημένης ελληνικής γης.
ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλη ντομάτα
2 μεγάλες πατάτες
1 μεγάλο κολοκύθι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 πράσα
1 μικρό κουτάκι μανιτάρια
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο σέλινο
1-1,5 λίτρο νερό
120 γρ. βούτυρο + 1κ.σ. για τα κρουτόν
Χυμό από μισό λεμόνι
10 γρ. κόρν φλάουρ
80 ml κρέμα γάλακτος light
φέτες ψωμί τόστ ψίχα για τα κρουτόν
5 φέτες καπνιστό μπέικον για το γαρνίρισμα
Κεφαλοτύρι τριμμένο για το γαρνίρισμα
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά (ντομάτα, πατάτες, πράσα, κρεμμύδι, κολοκύθι, σέλινο, και  μανιτάρια) σε κομμάτια. 
Τα βράζουμε σε 1 - 1,5 λίτρο νερό για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις βράσουν, σουρώνουμε τη σούπα και βγάζουμε τα λαχανικά.
Τα πολτοποιούμε.  
Ξαναβάζουμε τον πολτό τους, στο νερό της σούπας.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλατοπίπερο, ελάχιστο θυμάρι και αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 10, περίπου, λεπτά.
Στο μεταξύ, σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο, το ψωμί του τόστ κομμένο σε κυβάκια και τη σκελίδα του σκόρδου και τηγανίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ροδίσει το ψωμί.
Μόλις τα κρουτόν ετοιμαστούν, στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το μπέικον κομμένο σε κομματάκια (χωρίς βούτυρο ή λάδι φυσικά) και το αφήνουμε να σωταριστεί για λίγο.
Αφήνουμε το μπέικον και τα κρουτόν, στην άκρη, για το γαρνίρισμα του πιάτου.
Διαλύουμε το κόρν φλάουρ στο χυμό του μισού λεμονιού και το προσθέτουμε στη σούπα που σιγοβράζει.
Μετά από 5 περίπου λεπτά, προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να σιγοβράσει για μερικά ακόμη λεπτά, έως ότου "δέσει" δηλαδή μέχρι να γίνει παχύρρευστη.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, με κεφαλοτύρι τριμμένο, τα κρουτόν σκόρδου και το μπέικον.
TIPS
* Η σούπα γίνεται πολύ ωραία αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι και αντικαταστήσουμε ένα μέρος από το νερό που θα βράσουν τα λαχανικά, με το νερό, που θα "μουλιάσουν" τα πορτσίνι. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, η σούπα θα έχει πιο έντονη τη γεύση των μανιταριών.
Επίσης, μπορούμε να βάλουμε στη σούπα και σπαράγγια.
Ποιός μπορεί, άραγε, να αντισταθεί σε μια τέτοια σούπα; 
ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ !!!!
Tante Kiki
3 Comments

Τηγανιά σπέσιαλ, με 3 είδη κρέατος... συνδυασμός γεύσεων!



Τσικνοπέμπτη σήμερα, μέση της Κρεατινής εβδομάδας αλλά και του καρναβαλιού, έντεκα ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα που αρχίζει η νηστεία του Πάσχα.
Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η ονομασία της με την λέξη "τσίκνα - τσίκνισμα" δηλαδή τη μυρωδιά του καμένου ψητού κρέατος αλλά και την μεγάλη κατανάλωση κρεατικών. Αυτό είναι και το κοινό χαρακτηριστικό των εθίμων όλων των περιοχών της Ελλάδας και μαζί συνδυάστηκε και η συνήθεια του μασκαρέματος.
Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να μην παρουσιάσω την αγαπημένη μου τηγανιά. 

Τηγανιά σπέσιαλ, με 3 είδη κρέατος... συνδυασμός γεύσεων!

ΥΛΙΚΑ
  • 400 γρ φιλέτο κοτόπουλο σε κομματάκια
  • 400 γρ χοιρινή μπριζόλα σε κομμάτια
  • 400 γρ μοσχαρίσια μπριζόλα σε κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια 
  • 1 πιπεριά πράσινη σε στικς
  • 1 πιπεριά κίτρινη σε κυβάκια
  • 1 μικρή ντομάτα σε φέτες
  • 2-3 λιαστές ντομάτες σε κομματάκια
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη - Θυμάρι
Τηγανιά σπέσιαλ, με 3 είδη κρέατος... συνδυασμός γεύσεων!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Πλένουμε τα κρέατα και τα βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι, μαζί με το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το λάδι να τσιγαριστούν για 5-6 λεπτά.
  2. Τα σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις φέτες της ντομάτας,  τις λιαστές ντομάτες και τη μουστάρδα.
  3. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, ρίγανη και θυμάρι. 
  4. Βάζουμε 2-3 ποτήρια νερό, τόσο όσο να καλύπτονται τα κρέατα.
  5. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό, συνήθως, για 40-50 λεπτά (αλλά εξαρτάται από το κρέας).
  6. Μόλις τα κρέατα μαλακώσουν και το νερό τελειώσει, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
  7. Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και βγάζουμε από τη φωτιά. 
  8. Σερβίρουμε την τηγανιά ζεστή και αν την θέλουμε για κύριο πιάτο, την γαρνίρουμε με πατάτες ή ρύζι.
Τηγανιά σπέσιαλ, με 3 είδη κρέατος... συνδυασμός γεύσεων!
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ και να έχετε μια υπέροχη μέρα!!!

Tante Kiki
4 Comments

Λικέρ πορτοκάλι με κρόκο Κοζάνης, αγαπημένο και διαχρονικό...


Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, φτιάχνω το αγαπημένο μου λικέρ πορτοκάλι. 
Πέρυσι, για πρώτη φορά, έκανα μια δοκιμή, που τελικά πέτυχε, γιατί το αποτέλεσμα ήταν ένα καλύτερο χρώμα, μια καταπληκτική επίγευση και άρωμα, αλλά και την αίσθηση ότι περιέχει και ένα συστατικό που μας χαρίζει καλύτερη υγεία, τον κρόκο Κοζάνης.
Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι στο κάθε φαγητό ή γλυκό πρέπει να συνδυάζεται η γεύση, το άρωμα, η εμφάνιση αλλά και η υγεία. Έτσι, ακόμα και όταν τρώμε κάτι που είναι λιγότερο υγιεινό, αυτό να αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνα της καθημερινής μας ζωής.
Νομίζω ότι τον κρόκο Κοζάνης τον γνωρίζει πια, όλος ο κόσμος ή τουλάχιστον ο περισσότερος... Για όσους δεν τον γνωρίζουν οι παρακάτω πληροφορίες βοηθούν να καταλάβουμε την αξία του.
Ο κρόκος, το σαφράν ή ζαφορά είναι ο ήμερος κρόκος και είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Είναι ένα από τα σπάνια φαρμακευτικά φυτά και από τα ακριβότερα μπαχαρικά.
Μετά από έρευνες, οι επιστήμονες, κατέληξαν ότι ο κρόκος βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου, έχει αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική, τονωτική αλλά και αντικαρκινική δράση.
Λέγεται ότι η Κλεοπάτρα τον χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός στα ιατρικά τους σκευάσματα ενώ αναφέρεται στον Όμηρο και σε κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης.
Στην Ελλάδα, καλλιεργείται εδώ και 300 χρόνια στο νομό Κοζάνης. Τον έφεραν εκεί, Κοζανίτες έμποροι τον 17ο αιώνα από την Αυστρία. Είναι βιολογικός και έχει άριστη ποιότητα. 
Οι κάτοικοι της περιοχής, τον φυτεύουν κάθε χρόνο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μαζεύουν, με το χέρι, τα πολύτιμα στίγματά του και τα αποξηραίνουν. Από 50.000 περίπου στίγματα προκύπτουν 100 γρ. κόκκινου κρόκου!!!!!
Λικέρ πορτοκάλι με κρόκο
ΥΛΙΚΑ
7 μεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα
1 lt βότκα
800 γρ ζάχαρη
650 γρ νερό
1/2 φλ.τσαγιού χυμό πορτοκαλιού σουρωμένο
1 ξυλάκι κανέλας
4-5 γαρύφαλλα καρφάκια
1/4 από το φακελάκι με τη σκόνη του κρόκου Κοζάνης 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και, με τον αποφλοιωτή πατάτας, βγάζουμε τη φλούδα (χωρίς το άσπρο μέρος της).
Σε μεγάλο βάζο, βάζουμε τη βότκα, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τις φλούδες πορτοκαλιού και τα αφήνουμε σε ηλιόλουστο μέρος για 8-10 ημέρες.
Μετά τις δέκα ημέρες, αφαιρούμε τις φλούδες από τη βότκα.
Διαλύουμε τον κρόκο Κοζάνης σε λίγο νερό και αφήνουμε για 2 ώρες, ώστε να βγάλει το χρώμα του.
Βράζουμε τα 650 γρ. νερό με τα 800 γρ. ζάχαρη μέχρι να γίνει σιρόπι, και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε το κρύο σιρόπι, τον χυμό πορτοκαλιού, καλά σουρωμένο, και το νερό με τον κρόκο, στο λικέρ.
Το αφήνουμε για άλλες 20-30 ημέρες ώστε να αναμιχθεί καλά, φροντίζοντας να το ανακινούμε συχνά.
Εκτός από την πολύ ωραία γεύση, θα έχει και ένα υπέροχο πορτοκαλί χρώμα.
TIPS
* Εάν δεν έχουμε σκόνη κρόκου, το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα στίγματα, που τα αφήνουμε μέσα σε νερό για 2 ώρες, μέχρι το νερό να γίνει πορτοκαλοκόκκινο.
Η ποσότητα του κρόκου που θα χρησιμοποιήσουμε, δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη για να μην επηρεαστεί αρνητικά η γεύση του.
Tante Kiki
6 Comments
No