Poffert: Ολλανδικό κέικ με σταφίδες

...χωρίς βούτυρο και ζάχαρη
Μμμμμ ! Κάτι ξέρουν οι Ολλανδοί που λατρεύουν το συγκεκριμένο κέικ. Χωρίς ζάχαρη, χωρίς βούτυρο ή άλλη λιπαρή ουσία, με όλες τις βιταμίνες που χαρίζουν οι σταφίδες και με λίγες θερμίδες είναι νομίζω ασυναγώνιστο!!!
Η συνταγή τράβηξε τη προσοχή μου για τους παραπάνω λόγους και επειδή σερβιρισμένο με βούτυρο και πασπαλισμένο με μαύρη ζάχαρη μου θύμισε το ψωμί με βούτυρο και απλή ζάχαρη που μου ετοίμαζε η γιαγιά μου κι εγώ έτρωγα σαν τρελλή, όταν ήμουν μικρή.
Διαβάστε τη συνταγή και δοκιμάστε το, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα μιας και ακόμη και χωρίς επιπλέον ζάχαρη καλύπτει την ξαφνική ανάγκη μας για γλυκό!!!
Βέβαια, το κανονικό poffert δεν ψήνεται στο φούρνο αλλά σε ειδικό σκεύος με καπάκι μέσα σε μπεν μαρί και δεν είναι μακρόστενο το σχήμα του αλλά στρογγυλό.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
450 γρ. γάλα με 1% λιπαρά
2 αβγά μεγάλα
1 κ.γλ. baking powder
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κάψουλες βανιλίνης
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. σταφίδες μαύρες και ξανθές
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Σ' ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα και να είναι σαν το μείγμα του κανονικού κέικ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κανονική συνταγή έγραφε 400 γρ. γάλα αλλά εγώ έβαλα 500 γρ. γιατί το μείγμα μου ήταν ακόμη σφιχτό. Αυτό εξαρτάται και από το μέγεθος των αβγών που θα χρησιμοποιήσουμε.
Αλείφουμε με βούτυρο ή ηλιέλαιο μια φόρμα του κέικ και την αλευρώνουμε (ή την στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί) και αδειάζουμε μέσα σ' αυτή το μείγμα μας.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά και βγάζουμε από το φούρνο, αφού, προηγουμένως, βυθίσουμε μια λάμα μαχαιριού στο κέντρο του κέικ και είναι στεγνή όταν την βγάλουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά ξεφορμάρουμε.
Σερβίρουμε σκέτο, με βούτυρο και μαύρη ζάχαρη, μελάσα ή μέλι.
TIPS
* Το αυθεντικό κέικ γίνεται  με ξερά βύσσινα ή βατόμουρα και σταφίδες και ψήνεται σε μπεν μαρί μέσα σε ειδικό σκεύος με καπάκι. Εμείς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε  ξερό φρούτο και σταφίδες.
* Επίσης, χρησιμοποιούν ξερή μαγιά αντί για baking powder.
* Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισή μισή, φαρίνα ολικής άλεσης και άσπρη (πάλι που φουσκώνουν μόνες τους).
Πηγή: "Γλυκαθείτε ευρωπαϊκά" - Στ.Παρλιάρος
Διαβάστε Περισσότερα ...

Κριτσίνια τρυφερά

...σαν αλμυροί κουραμπιέδες!!!
Εχθές το βράδυ, όπως κάθε Σαββατόβραδο, η αδερφούλα μου ετοίμαζε διάφορα καλούδια για να υπάρχουν όλη την εβδομάδα για σνακ των παιδιών και όχι μόνο.
Επειδή την γνωρίζω καλά (εεεεε μια αδερφή έχω ...να μην την γνωρίζω;;;;) είχα ανέβει επάνω, παίρνοντας και τη φωτογραφική μου μηχανή... έτοιμη να απαθανατίσω καλούδια που ξεκινούν από έναν τίτλο στα διάφορα βιβλία και περιοδικά που έχουμε και καταλήγουν ίδια μόνον ως τίτλος. Γιατί το λέω;;; Θα σας εξηγήσω αμέσως... εάν εγώ έχω την τάση να αλλάζω λίγο τις συνταγές κατά την έμπνευση της στιγμής, το γλυκό μου αδερφάκι έχει την τάση να "αλλάζει τα φώτα" στις συνταγές και τελικά να κρατάει από μια συνταγή μόνον τον τίτλο ...άντε και κάποια από τα βασικά υλικά (χαχαχα)!!!! -Αδερφούλα μου, μη θυμώσεις, σου είπα ότι...θα γράψω την πάσα αλήθεια!!!!-:))))
Βέβαια, αυτό δεν είναι κακό γιατί πάντα έχουμε καινούργιες συνταγές κι ευτυχώς τις περισσότερες φορές ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Το κακό είναι ότι όταν μου λέει "θέλεις να παρουσιάσεις αυτή την  συνταγή από το τάδε περιοδικό" , δεν ξέρω ποτέ πώς ακριβώς την έχει φτιάξει...αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ...ότι δεν την έχει φτιάξει όπως λέει η συνταγή του περιοδικού!!!! Τέλος πάντων, αγάπα τον πλησίον σου με τα ελαττώματά του (αν και δεν το θεωρώ ελάττωμα όλο αυτό απλά ...δημιουργική φαντασία)! Χαζή είμαι να κατηγορήσω την αδερφούλα μου;;;;; Εξάλλου...τα τσακίσαμε, τόσο ωραία είναι!!!
Να, λοιπόν η συνταγή...
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. πεκορίνο τριμμένο
250 γρ. ελαιόλαδο
320 γρ. αλεύρι σκληρό
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι και πιπέρι
1 φλ. σουσάμι για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το σουσάμι σε ένα βαθύ πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά έως ότου γίνει μια αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Την αφήνουμε για 15-20 λεπτά, εκτός ψυγείου, να ξεκουραστεί και πλάθουμε τα κριτσίνια στο μέγεθος που θέλουμε.
Τα τυλίγουμε στο σουσάμι και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά έως ότου ροδοκοκκινήσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν προτού τα βγάλουμε από το ταψί γιατί είναι αφράτα κι εύθρυπτα σαν τους κουραμπιέδες!!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Πώς καθαρίζεται η κολοκύθα;

Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό νόστιμο, που χαρακτηρίζει το φθινόπωρο και μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους. Θυμάμαι πάντα τη γιαγιά μου, ακόμη και τώρα να μου λέει "άσε να την καθαρίσω εγώ για να μην κοπείς και να μην δυσκολευτείς γιατί είναι πολύ σκληρή". Έτσι, πέρασαν τα χρόνια κι εγώ δεν είχα δοκιμάσει να καθαρίσει ποτέ κολοκύθα!!!! Μέχρι που έγινα foodblogger και "η συνείδησή" μου δεν το σήκωνε ...έπρεπε να καθαρίσω εγώ την κολοκύθα!!! Δείτε, τί έκανα και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τελικά ...δεν ήταν τόσο δύσκολο!!! Κι όπως λέει και μια φράση που λατρεύω ...δεν  θέλει κόπο θέλει τρόπο!!-:))))
Ακολουθήστε με στο καθάρισμα της κολοκύθας βήμα-βήμα:
1- Παίρνουμε ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι (με μικρά "δόντια" ή χωρίς αυτά) και κόβουμε ένα κομμάτι από την κολοκύθα. Αυτό είναι το πιο δύσκολο γιατί είναι, πράγματι, σκληρή αλλά εάν την στερεώσουμε με το αριστερό χέρι μας για να μην κουνιέται είναι πιο εύκολο. 
Στερεώνουμε έτσι την κολοκύθα και μετά με το δεξί χέρι βάζουμε το μαχαίρι σε μια από τις άκρες, σε βάθος γύρω στα 10 εκατοστά έτσι ώστε να μπορέσουμε να χαράξουμε ένα κομμάτι. Δεν βάζουμε το μαχαίρι πολύ βαθιά γιατί είναι πιο δύσκολο να χαραχτεί το κομμάτι ή η φέτα.
Τραβάμε το μαχαίρι και κόβουμε ένα κομμάτι ή μια μικρή φέτα σε όποιο σημείο της κολοκύθας μας βολεύει (συνήθως στο πιο λεπτό σημείο). Η αρχή έγινε!!! Τα υπόλοιπα είναι πολύ πιο εύκολα!!!
Και τώρα πρέπει να αρχίσουμε να την ξεφλουδίζουμε. 
Η μαμά μου συνήθως την καθαρίζει κρατώντας την στο χέρι (φωτό).
Εμένα με δυσκολεύει αφάνταστα έτσι κι έτσι δοκίμασα έναν άλλο τρόπο. Την στερέωσα στην επιφάνεια κοπής και άρχισα να την ξεφλουδίζω σιγά-σιγά προς τα κάτω (φωτό) είτε αρχίζοντας από το επάνω μέρος της φέτας...
...είτε αρχίζοντας από το κάτω μέρος της φέτας. Είναι απίστευτα πιο εύκολος τρόπος και δεν δυσκολεύονται τα χέρια.
Αφού ξεφλουδίσουμε τη φέτα ή το κομμάτι που κόψαμε, αφαιρούμε τους σπόρους από το κέντρο.
Ακουμπούμε στην επιφάνεια κοπής τη φέτα βάζοντας τους σπόρους προς τα κάτω και τους κόβουμε (και πάλι όχι δεν κρατάμε τη φέτα με το χέρι μας στον αέρα και δεν κόβουμε προς το μέρος μας τους σπόρους γιατί μπορεί να κοπούμε) (φωτό).
Πρώτα αφαιρούμε τους σπόρους από την άκρη της φέτας, κρατώντας την κάθετα προς την επιφάνεια κοπής.
Μετά την βάζουμε οριζόντια και κόβουμε κατά μήκος τους υπόλοιπους σπόρους.
Κόβουμε εντελώς το κεντρικό κομμάτι με τους σπόρους και το απομακρύνουμε επάνω στην επιφάνεια κοπής χωρίς να σηκώνουμε το μαχαίρι.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να κόψουμε τη φέτα της κολοκύθας σε κύβους ή να την τρίψουμε στον τρίφτη για να την χρησιμοποιήσουμε.
Έτσι καθάρισα την πρώτη μου κολοκύθα!!!!
Ας δούμε τώρα κι ένα βίντεο πάλι με μια τεχνική καθαρίσματος της κολοκύθας είτε είναι μακρόστενη είτε είναι στρογγυλή.
Εάν η κολοκύθα είναι μικρή, καθαρίζεται φυσικά πολύ πιο εύκολα γιατί είναι πιο μαλακή και μπορούμε εύκολα να την χειριστούμε. Εάν είναι μεγάλη είναι πιο δύσκολο να καθαριστεί γιατί είναι πιο σκληρή και πρέπει να κοπεί σε κομμάτια. 
Ας δούμε το βίντεο...κι ας εφαρμόσουμε τη τεχνική που μας βολεύει καλύτερα, ανάλογα με το μαχαίρι που έχουμε, τη δύναμή μας και το μέγεθος της κολοκύθας.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Καραμελωμένα φρούτα στο φούρνο παρέα με γιαουρτοσαντιγύ

Μμμμμ! νοστιμιά και υγεία!!!
Και μετά απ' όλα όσα συνέβησαν σήμερα είπα να σας γλυκάνω λίγο με ένα γλυκό απλό... αρκεί να έχουμε φρούτα στο σπίτι μιας και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, οικονομικό επειδή μπορούμε να βγάλουμε περισσότερες ή λιγότερες  μερίδες ανάλογα με το πώς θα  κόψουμε τα φρούτα αλλά και υγιεινό. Μήλα, δαμάσκηνα και αχλάδια καραμελωμένα στο φούρνο γαρνιρισμένα με γιαουρτοσαντιγύ.
Τα μήλα είναι ήδη εδώ... στο πιάτο μας, στη κουζίνα μας (ευτυχώς όχι πολύ ακριβά) να μας θυμίζουν ότι το φθινόπωρο ήρθε και εγκαταστάθηκε για τα καλά. Η εποχή των μηλογλυκών, λοιπόν, έφτασε κι εγώ, αν και άργησα λίγο, την εγκαινιάζω με ψητά μήλα φούρνου που έχουν μια πολύ ταιριαστή παρέα... αχλάδια και δαμάσκηνα. Τί καλύτερο από ένα φρουτογλυκό; 
ΥΛΙΚΑ
3-4 μήλα
3-4 αχλάδια
3-4 δαμάσκηνα
1/2 φλ. κονιάκ *
2 φλ. ζάχαρη άσπρη (ή καστανή)
1 φλ. νερό
Λίγη κανέλα
Για τη γιαουρτοσαντιγύ
250-300 γρ γάλα ζαχαρούχο
2 γιαούρτια με 2% λιπαρά
1 φάκελο σαντιγύ σε σκόνη Garni 
Για το πασπάλισμα
Λίγα καρύδια ψιλοκομμένα ή αμύγδαλα φιλέ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150-160 βαθμούς Κελσίου.
Ξεφλουδίζουμε τα φρούτα (είναι προτιμότερο να είναι ξεφλουδισμένα γιατί πολλές φορές η φλούδα παραμένει σκληρή και μετά το ψήσιμο) και τα κόβουμε σε φέτες.
Τα βάζουμε στο ταψί, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ελάχιστη κανέλα.
Προσθέτουμε το κονιάκ και το νερό.
Τα βάζουμε να σιγοψηθούν για 1.5 - 2 ώρες έως ότου μαλακώσουν, ξεροψηθούν, ροδοκοκκινήσουν και καραμελώσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρουμε σε πιάτα, κανονίζοντας τις μερίδες όσο μεγάλες θέλουμε.
Για τη γιαουρτοσαντιγύ
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το ζαχαρούχο γάλα και τα 2 γιαούρτια  και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τη σαντιγύ σε σκόνη και χτυπάμε για άλλα 4-5 λεπτά.
Μόλις η σαντιγύ σφίξει τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να γαρνίρουμε μ' αυτή τα καραμελωμένα φρούτα.
Σύνθεση του γλυκού
Βάζουμε μερικές φέτες από τα καραμελωμένα φρούτα, στη μέση με ένα κορνέ ή σύριγγα ζαχαροπλαστικής λίγη σαντιγύ και πασπαλίζουμε με λίγη καρυδόψιχα ή με αμυγδαλάκια φιλέ.
* Αντί για κονιάκ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ημίγλυκο κρασί, μαυροδάφνη, vinsanto ή γλυκό κρασί Σάμου ή Λήμνου. Αν και με διαφορετική τελική γεύση είναι εξίσου νόστιμα. Επίσης, εάν δεν θέλουμε να έχει αλκοόλ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό πορτοκάλι.
Ελπίζω να σας γλύκανα λίγο και να έχετε ένα καλό βράδυ! -:)))
Διαβάστε Περισσότερα ...

28η Οκτωβρίου - ΟΧΙ στους κατακτητές... παλιούς και σύγχρονους!

27η Οκτωβρίου 1940: 3 μετά τα μεσάνυχτα και ο τότε Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα κατόπιν διαταγή του Μουσολίνι δίνει τελεσίγραφο στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ι.Μεταξά ζητώντας του να καταλάβει ο Ιταλικός στρατός διάφορα στρατηγικά σημεία στην Ελλάδα! Η φυσιολογική απάντηση του Ι.Μεταξά ήταν ΟΧΙ και συνοδεύτηκε με τη φράση: "Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο!" και η φράση αυτή απηχούσε το συναίσθημα και την άποψη όλων των Ελλήνων. Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, περήφανος αλλά και υπεύθυνος για την απάντηση που έδωσε, απευθύνει στον Ελληνικό λαό διάγγελμα όπου μεταξύ των άλλων αναφέρει:

"Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία, μη αναγνωρίζουσα, εις ημάς το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους, κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και μου ανεκοίνωσε, ότι προς κατάληψιν αυτών, η κίνησης των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα είς τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ'εαυτό και τον τρόπον με τον οποίο γίνεται τούτο ως κύρηξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος. Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλο το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθείτε δια την πατρίδα, τας γυναίκας και τα παιδιά σας και τας ιεράς μας παραδόσεις.
Νυν υπέρ πάντων ο αγών".
Και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών διακόπτει τις εκπομπές του και μεταδίδει: "Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών. Έκτακτον ανακοινωθέν: Η Ελλάς από της 6ηςπρωινής της σήμερον ευρίσκεται εις εμπόλεμον κατάστασιν προς την Ιταλίαν. Ο στρατός μας αμύνεται του Πάτριου εδάφους. Ζήτω το Έθνος".

Αυτά έγιναν τότε...και ο Ι.Μεταξάς απεδείχθη σωστός ...οι Έλληνες μεγαλούργησαν και ο Winston Churchill είπε τη γνωστή φράση "Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες".
ΤΩΡΑ;;;;;; Τί γίνεται τώρα;;; Πού πήγε το ένδοξο παρελθόν μας;;;; Πού πήγε το αίμα όσων πολέμησαν γι αυτή τη χώρα και έκαναν θυσίες για να φτάσουμε σε μια ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ;;; Πώς ξεχάσαμε όλον αυτόν τον πατριωτισμό που τόσα χρόνια μας γέμιζε με ρίγη συγκίνησης και περηφάνειας; Θα μου πείτε...τί ρωτάς τώρα;;; Δεν ρωτώ ακριβώς...σκέφτομαι,προβληματίζομαι, απορώ αλλά ξέρω την απάντηση (έτσι κι αλλιώς είναι ρητορικό το ερώτημα): Ο δικός μας ο πατριωτισμός και η περηφάνεια δεν πήγε πουθενά ...εδώ είναι... των πολιτικών μας (ίσως όχι όλων για να μην είμαι άδικη) χάθηκε μπροστά στις ανάγκες της παγκοσμιοποίησης αλλά, ποιός ξέρει, ίσως και... των δικών τους!!! Η ισοπέδωση της χώρας μας, της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας και κυρίως της ιστορίας μας, του πολιτισμού και της περηφάνειας μας είναι πια μια πραγματικότητα!!! Δεν λέω, όλοι μας βάλαμε το λιθαράκι μας στα προβλήματα που υπάρχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, άλλος λίγο άλλος περισσότερο... ΟΜΩΣ αυτό δεν τους εξιλεώνει!!!! Οι αποφάσεις τους, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ για την κοινωνία μας, μας έχουν αφαιρέσει το χαμόγελο, την ελπίδα και την προοπτική και εάν όλα αυτά βοηθούσαν την πατρίδα μας κανείς Έλληνας δεν θα ήταν αντίθετος, γιατί σε δύσκολες ώρες γινόμαστε όλοι μια γροθιά κι αυτό το έχει αποδείξει η ιστορία. 
ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν συμβαίνει αυτό και οι αποφάσεις δεν παίρνονται με γνώμονα το καλό του τόπου αλλά το καλό μιας νέας τάξης πραγμάτων που θέλει την κυριαρχία των λίγων και την ισοπέδωση των πολλών.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ γι αυτούς κι ΕΥΤΥΧΩΣ για όλους εμάς, τους απλούς ΈΛΛΗΝΕΣ, πιστεύω ότι πλησιάζει η ώρα που θα πούμε και πάλι ένα ΟΧΙ! Φτάνει... ΩΣ ΕΔΩ!!! Και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα είμαστε και πάλι άξιοι απόγονοι των προγόνων μας που έδωσαν το μέλλον τους για το δικό μας!!!
Σήμερα, πολλές παρελάσεις, όπως και η δική μας εδώ στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκαν όπως ακούστηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια... αναβλήθηκαν όπως λέω εγώ!! Μιας και μετά την αποχώρηση των "επισήμων" από τις εξέδρες οι παρελάσεις έγιναν!!! Οι πολιτικοί επίσημοι σχολίασαν αρνητικά το γεγονός, προβληματίστηκαν όμως το γιατί συνέβη αυτό;;;; Γιατί ο κόσμος θέλησε να γίνει η παρέλαση χωρίς την παρουσία τους;;; Μήπως γιατί δεν εκφράζουν πια το λαϊκό αίσθημα με τις αποφάσεις τους;;;; 'Ακουσα, βαριές κουβέντες από επίσημα πολιτικά χείλη εναντίον όλου αυτού του κόσμου που τον χαρακτήρησαν "μια πολιτικά καθοδηγούμενη ομάδα" κι αναρωτήθηκα ... τα πιστεύουν αυτά που λένε; Είναι αμαύρωση των θεσμών και της ιστορικής αυτής ημέρας η επιθυμία του κόσμου να μην είναι παρόντες στη παρέλαση του ΟΧΙ ενώ μόλις χθες είπαν ένα ηχηρό ΝΑΙ;;;;;; Μήπως είναι μεγαλύτερη αμαύρωση της ιστορικής μέρας και των θεσμών η παρουσία τους;;;;;;
Και του χρόνου με καλύτερες συνθήκες!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Muffins με κίτρινα τυριά για όλες τις ώρες

...σκέτα ή με κόκκινη πιπεριά κι ελιές
Καλησπέρα σας! Τί κάνετε εκεί έξω ...κουρεμένοι; Ελπίζω να χαμογελάτε ακόμα γιατί μόνον το χαμόγελο και η αισιοδοξία μας σώζει! Δεν λένε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία; Εεεεεε, λοιπόν, ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο και μαγειρεύουμε για να διασκεδάζουμε και να τρεφόμαστε υγιεινά κάνοντας και λίγο οικονομία (πωπωωωω τί συνδυασμός!!! χαχαχα). Πού θέλω να καταλήξω; Μα, πού αλλού; Στα αλμυρά muffins που έφτιαξα πριν λίγες ημέρες και που έγιναν πολύ νόστιμα (αν κι εγώ σαν γνήσια γλυκατζού όταν λέω muffins σκέφτομαι γλυκά muffins!!!). Να η συνταγή, η οποία ήταν αυτοσχέδια γιατί προήλθε από μια συνταγή για τυροψωμάκια που επειδή δεν μου φάνηκε σωστό το μείγμα μετατράπηκαν σε πολύ ωραία muffins.
ΥΛΙΚΑ 10-12 φορμάκια
3 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/4 φλ. τσ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου ή βούτυρο σε θερμοκρασία ψυγείου
2 φλ. τσ. διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα
4 αβγά
1 φλ. γάλα
1 γιαούρτι 
1 πιπεριά κόκκινη σε κομματάκια (προαιρετικά)
5-6 ελιές κομμένες σε κομματάκια (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι
Λίγη πάπρικα γλυκιά (προαιρετική)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και τρίβουμε το μείγμα με τις άκρες των δαχτύλων μας έως ότου γίνει ψιχουλιαστό.
Προσθέτουμε και τα κίτρινα τυριά (εκτός από 2 κ.σ.), τις πιπεριές και τις ελιές.
Χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά με το γάλα και το γιαούρτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε ελαφρά και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, το μοιράζουμε στα φορμάκια, που τα γεμίζουμε κατά τα 2/3.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τυρί που κρατήσαμε και λίγη πάπρικα γλυκιά.
Ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου και σερβίρουμε ζεστά αλλά και κρύα είναι εξίσου νόστιμα.
...ευτυχώς, η πελατεία είναι σταθερή όπως φαίνεται στην φωτογραφία -:)))
TIPS
* Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και ζαμπόν ή λουκάνικο ψιλοκομμένο ή μπέικον.
Φυσικά, μπορούμε να τα φτιάξουμε και με σκέτο τυρί.
* Προσέχουμε ώστε το τελικό μείγμα να είναι παχύρρευστο σαν το μείγμα του κέικ. Εάν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα ή αντίθετα εάν είναι πολύ αραιό προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
* Τα muffins αυτά γίνονται, επίσης, καταπληκτικά εάν βάλουμε μέσα μόνον κεφαλοτύρι και κάσιους.
Καλή επιτυχία και απολαύστε τα με μια κρύα μπύρα ή και με τον καφέ σας. 
Διαβάστε Περισσότερα ...

Σούπα αρωματική με γλυκοκολοκύθα

Καλησπέρα σας!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα! 
Έφτασε λοιπόν και η 28η Οκτωβρίου, τα ψέμματα τελείωσαν και ο χειμώνας είναι προ των πυλών ευτυχώς μέχρι στιγμής όχι πολύ απειλητικός και κρύος! Παρόλα αυτά, το τραπέζι μας "αποζητάει" τα χειμωνιάτικα προϊόντα και τα χειμωνιάτικα πιάτα. Έτσι, πριν λίγο καιρό αγόρασα 2 κολοκύθες από τις μακρόστενες, μιας και δεν βρήκα από τις στρογγυλές (μέχρι στιγμής βέβαια γιατί, αυτές τις ημέρες, θα ξανακάνω εξόρμηση και ...πού θα πάει θα βρώ!). Στο σπίτι μου με τις κολοκύθες φτιάχναμε κυρίως γλυκιές πίτες ή γλυκό κουταλιού ή τις βάζαμε μαζί με κυδώνια σε φαγητά με κρέας. Κολοκυθόσουπα ...δεν είχα φάει ποτέ ...μέχρι που έγινα foodblogger!!!!  Ξέρετε τί σημαίνει τώρα αυτό που σας εξομολογούμαι... παίρνω τα προϊόντα κι όλοι ανησυχούν για το τί θα ...εμφανιστεί στο τραπέζι και στο πιάτο τους!!! Πάντως το πρώτο σοκ είναι, μετά το συνηθίζουν!! χαχαχα.
 Έτσι, όταν ένα πρωί, κατευθύνθηκα απειλητικά προς τη μία κολοκύθα ..."είναι σκληρή δεν μπορείς εύκολα να την καθαρίσεις... άσε θα την καθαρίσω εγώ" πετάχτηκε η μαμά μου! 
Ναι αλλά πού πάει η αξιοπρέπεια του foodblogger εεεεεε;;;;; Δεν είπα τίποτε αλλά το είχα ήδη προαποφασίσει το "έγκλημα". χαχαχα Την επόμενη μέρα πήρα αποφασιστικά την κολοκύθα κι ένα τραπεζομάχαιρο και την καθάρισα! Θα μου πείτε ...σιγά το σπουδαίο που έκανες ναι αλλά τελικά, ίσως εάν δεν είχα το Tante Kiki να μην το έκανα!!!!! 
Το αποτέλεσμα; Καθάρισα την κολοκύθα πολύ εύκολα και το πρώτο που έφτιαξα ήταν μια αρωματική κολοκυθόσουπα που οι γυναίκες του σπιτιού, μικρές και μεγάλες, την λάτρεψαν και οι άντρες απλά ...αδιαφόρησαν!!!! 
Και να η συνταγή...
ΥΛΙΚΑ
1.200 γρ, κολοκύθα σε κύβους
2 μέτρια πράσα (μόνον το άσπρο) σε ροδέλες 
1 μέτριο κρεμμύδι σε κομμάτια
2 καρότα σε ροδέλες
2 μέτριες πατάτες σε κομμάτια
500 ml γάλα φρέσκο
2 φλ. τσ. ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου
1/2 φλ. ελαιόλαδο
50 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. κρέμα γάλακτος
2 ποτήρια νερό
1 πρέζα τζίντζερ σε σκόνη
1 πρέζα κόλιανδρο σε σκόνη
1 πρέζα λευκό πιπέρι
Αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά (κολοκύθα - καρότο - κρεμμύδι - πράσα - πατάτες) και τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά να σοταριστούν.
Έπειτα, προσθέτουμε τα 2 ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν τα λαχανικά.
Τα βάζουμε στο multi με το ελάχιστο νερό που έχει απομείνει στην κατσαρόλα και τα πολτοποιούμε καλά.
Ξαναρίχνουμε τον πολτό των λαχανικών στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το γάλα, το τζίντζερ, το κόλιανδρο, το πιπέρι και όσο αλάτι θέλουμε.
Αφήνουμε τη βελουτέ σούπα να βράσει για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς (για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα) μέχρι να γίνει παχύρρευστη. 
Τέλος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σούπα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
Προσωπικά λάτρεψα τόσο τη γεύση της που δεν τη συνόδεψα ούτε με σαλάτα που στο τραπέζι μας έχει σταθερή και καθημερινή παρουσία.
Είναι απλά ΤΕΛΕΙΑ!!!
TIPS
Εάν επιθυμούμε μια απολύτως βελουτέ σούπα χωρίς το παραμικρό κομματάκι μέσα, τότε πρέπει να σουρώσουμε τον πολτό των λαχανικών πριν τον βάλουμε στην κατσαρόλα.
Επίσης, προσοχή στην κρέμα γάλακτος που θα πρέπει να προστεθεί στο τέλος και να μην παραβράσει για να μην κόψει.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μπάρες με βάση shortbread, επικάλυψη βρώμης και μαρμελάδα

Η βάση shortbread λιώνει στο στόμα και η φρουτένια γέμιση  μαρμελάδας γλυκαίνει τον ουρανίσκο... ό,τι καλύτερο για το πρωϊνό ή για ένα γρήγορο σνακ. 12 υγιεινές μπάρες με επικάλυψη βρώμης στρογγυλοκάθονται στην πιατέλα και περιμένουν να τις τιμήσουν, μικροί και μεγάλοι, για να καλύψουν μια ξαφνική λιγούρα ή τις διατροφικές ανάγκες για ενέργεια ενός πλήρους πρωινού μαζί με ένα ποτήρι γάλα, χυμό ή καφέ. Ποιός θα τις παραβλέψει;;;; Νομίζω κανείς!!!! 
Ας δούμε πώς θα τις ετοιμάσουμε για να κάνουν τους γευστικούς μας κάλυκες να αναστενάξουν από ευτυχία και τον οργανισμό μας να γεμίσει υγεία.
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. καστανή ζάχαρη
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την φρουτένια γέμιση μαρμελάδας
450 γρ. μήλα τριμμένα στον τρίφτη
175 γρ. ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
25 γρ. καστανή ζάχαρη
Για την επικάλυψη
1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
200 γρ. μέλι
8 κ.σ. νιφάδες βρώμης
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα και το βάζουμε σε ένα ταψάκι 23x23 εκατοστά.
Το πιέζουμε με το χέρι μας, το τρυπάμε με ένα πηρούνι και το βάζουμε να ψηθεί για 15 λεπτά.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την φρουτένια γέμιση μαρμελάδας
Βάζουμε τα τριμμένα μήλα σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα βερίκοκα και βράζουμε το μείγμα των φρούτων για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύοντας και προσθέτοντας ελάχιστο ζεστό νερό εάν δούμε το υγρό της μαρμελάδας να μειώνεται επικίνδυνα.
Μόλις είναι έτοιμα, τα πολτοποιούμε είτε με το εργαλείο του πουρέ, είτε με το multi είτε  με το mini pimmer.
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Για την επικάλυψη
Αναμιγνύουμε το μέλι, τις νιφάδες βρώμης, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας καλά.
Σύνθεση της μπάρας
Επάνω στην ήδη ψημένη βάση της μπάρας, απλώνουμε τη φρουτομαρμελάδα και από πάνω τα υλικά της επικάλυψης.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά έως ότου πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πριν να τις κόψουμε σε μακρόστενα κομμάτια.
TIPS
Εάν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη μαρμελάδα, σε όποια γεύση προτιμούμε,  αντί να φτιάξουμε τη συγκεκριμένη φρουτομαρμελάδα. 'Ετσι είναι ακόμα πιο απλή η ετοιμασία τους.
Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μαρμελάδα προτιμούμε.
Πηγή: GoodFood, 101 Cakes & bakes
Διαβάστε Περισσότερα ...

Ένας πουρές λίγο...διαφορετικός! Πολέντα πατάτας

Καλησπέρα σας! Στη χθεσινή ανάρτηση, το ριγανάτο χοιρινό το συνόδευε ένας πουρές, όπως σας είπα, λίγο διαφορετικός. Ποιά είναι η διαφορά του από τον συνηθισμένο πουρέ πατάτας; Είναι ένας πουρές από πολέντα πατάτας.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Χοιρινό ριγανάτο και μια πράσινη σαλάτα

Για σήμερα, όχι μία αλλά δύο συνταγούλες που συμπληρώνουν πολύ αρμονικά η μία την άλλη!!!
Χοιρινό ριγανάτο με έναν λίγο διαφορετικό πουρέ και μια πολύχρωμη σαλάτα λαχανικών παντρεμένη με ένα καταπληκτικό ντρέσσινγκ γιαουρτιού! Ο συνδυασμός θα σας ενθουσιάσει μια και συνδυάζει την υγιεινή διατροφή με τη νοστιμιά και την ωραία εμφάνιση!
Περνάω αμέσως στο ριγανάτο χοιρινό:
ΥΛΙΚΑ
1.500 γρ. χοιρινό ψαχνό από μπούτι σε κομμάτια
2 καρότα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια σε φέτες
1 φλ. λευκό κρασί
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1/3 κ.γλ. θυμάρι
1 κ.γλ. μουστάρδα (σκόνη ή έτοιμη) (προσωπικά χρησιμοποίησα τη σκόνη μουστάρδας Colman's) 
2 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά τα κομμάτια του χοιρινού και τα βάζουμε με το ελαιόλαδο και το σκόρδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά έτσι ώστε να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τις φέτες κρεμμυδιού και τις ροδέλες καρότου και αφήνουμε να σοταριστούν για άλλα 4-5 λεπτά.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση το κρέας έως ότου εξατμιστεί το κρασί.
Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη μουστάρδα, τη δάφνη και το θυμάρι.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει για 40 λεπτά, προσέχοντας πάντα να μην τελειώσει το νερό (εάν χρειαστεί προσθέτουμε νερό αλλά πάντα φροντίζουμε να είναι ζεστό για να μην σταματήσει τον βρασμό).
Το κρέας πρέπει να έχει μαλακώσει σ' αυτή τη φάση και εάν δεν έχει μαλακώσει χρειάζεται κι άλλο βράσιμο (πάντα προσθέτοντας το απαραίτητο νερό).
Μετά τα 40 λεπτά, ρίχνουμε αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά, αφήνοντας τα υγρά του φαγητού να μειωθούν.
Σε σιγανή πλέον φωτιά, αφήνουμε το φαγητό μας να μείνει με ελάχιστο ζουμάκι και το λαδάκι του.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Γαρνίρουμε με έναν απλό πουρέ πατάτας, με πατατούλες τηγανιτές ή ρύζι ή ακόμα και μ' έναν λίγο διαφορετικό πουρέ από... πολέντα πατάτας του οποίου τη συνταγή θα σας δώσω αύριο.
Το συγκεκριμένο πιάτο το συνοδεύουμε με μια πολύ νόστιμη πράσινη σαλάτα με ντρέσινγκ γιαουρτιού. Μια απλή αλλά φρέσκια σαλάτα γεμάτη βιταμίνες και νοστιμιά.
ΥΛΙΚΑ
Για τη σαλάτα
4-5 φύλλα μαρουλιού
2-3 φύλλα κόκκινου λάχανου 
2-3 φύλλα άσπρου λάχανου
μερικά φύλλα από σπανάκι baby
1 καρότο
Για το ντρέσινγκ
1 γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
2-3 κ.σ. λευκό ξύδι ή μηλόξιδο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι ελαφρώς διαλυμένο με ελάχιστο χλιαρό νερό
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο πεκορίνο Αμφιλοχίας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά. Τρίβουμε στο τρίφτη το καρότο. 
Φυσικά, μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι λαχανικά θέλουμε.
Σε ένα μπολ φτιάχνουμε το ντρέσινγκ αναμιγνύοντας τα υλικά και ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Περιχύνουμε τη σαλάτα και γαρνίρουμε με φλούδες από πεκορίνο Αμφιλοχίας.
Καλή όρεξη!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...