Σαλέπι ζεστόοοοο!


Χειμώνας, κρύο και η ανάγκη για ζεστά ροφήματα ...μεγάλη. Το τονωτικό και θερμαντικό αφέψημα παρασκευάζεται από το  "αλεύρι" των αποξηραμένων νεαρών κονδύλων ενός φυτού, που λέγεται Orchis mascula ή επί το ελληνικότερον σαλέπι ή σερνικοβότανο.  Είναι ένα είδος άγριας ορχιδέας που φυτρώνει στα βουνά των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας. Ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης το θεωρούσαν θαυματουργό βότανο γιατί ήταν καταπραϋντικό για το στομάχι, το βήχα, μαλακτικό για  το λαιμό και αποσυμφορητικό του αναπνευστικού. Προκαλεί ευφορία και άρα μειώνει το στρες και την κούραση και τονωτικό του οργανισμού. Του αποδίδονται επίσης, και αφροδισιακές ιδιότητες.
Ο Θεόφραστος ήταν ο πρώτος που εντόπισε το συγκεκριμένο λουλούδι και το ονόμασε έτσι λόγω του σχήματος των βολβών.
Κατά τη μυθολογία, ο Όρχις ήταν γιος νύμφης και Σάτυρου, που, επειδή, βίασε μια ιέρεια κατά τα Βακχικά μυστήρια καταδικάστηκε να γίνει λουλούδι.
Είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, άμυλο, φώσφορο και ασβέστιο. Η κολλώδης ουσία που περιέχει λέγεται βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό ή γάλα γίνεται σαν ζελέ!
Το σαλέπι όμως, δεν χρησιμοποιείται μόνον για ρόφημα αλλά και στη ζαχαροπλαστική για το παγωτό καϊμάκι, για ποτό αλλά και για κρέμα!!!
Είστε για ένα ρόφημα  αλλά και για μια κρέμα σαλεπιού;;; Ακολουθείστε με...
1- ΡΟΦΗΜΑ ΣΑΛΕΠΙ
ΥΛΙΚΑ
1 φλ. νερό βραστό
1/2  κ.γλ. σαλέπι
Ελάχιστη κανέλα
Ελάχιστο μοσχοκάρυδο
Ελάχιστο τζίντζερ
1 κ.σ. μέλι ή 2 κ.σ. ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπρίκι, βράζουμε το νερό με το μέλι ή τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ.
Αποσύρουμε το μπρίκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαλέπι, ανακατεύοντάς το συνεχώς για να διαλυθεί καλά.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και πίνουμε αμέσως.
2- ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΣΑΛΕΠΙ 

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. γάλα φρέσκο
50-60 γρ. ζάχαρη άχνη
15 γρ. σαλέπι
Κανέλα για πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σαλέπι με τη ζάχαρη και το προσθέτουμε στο ζεστό γάλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά έως ότου η κρέμα γίνει παχύρρευστη και τη σουρώνουμε στα μπολ που θα τη σερβίρουμε.
Την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, έως ότου "παγώσει και σφίξει".
Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε κρύα.

Πηγή: Στ. Παρλιάρος/ Μαθήματα γλυκιάς αλχημείας, "Πρωτότυπες και δημιουργικές"

Tante Kiki
16 Comments

Χριστουγεννιάτικα φιλάκια ινδοκάρυδου ή αλλιώς τρουφάκια


...beijindos από τη Βραζιλία!!!
Χριστουγεννιάτικα φιλάκια ινδοκάρυδου ή αλλιώς τρουφάκια

Τα Χριστούγεννα είναι ήδη σε απόσταση αναπνοής! Τα φετινά Χριστούγεννα, όμως, είναι τα πιο διαφορετικά από όλα γνωρίζαμε χρόνια τώρα... είναι τα Χριστούγεννα της κρίσης!!
Tante Kiki
17 Comments

Ρεβίθια με λάχανο και κους-κους


Καλησπέρα σας! Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η νηστεία συνεχίζεται! Παρόλα αυτά,  γνωρίζουμε καλά ότι νηστεία δεν σημαίνει άνοστα φαγητά!! Για μένα νηστεία σημαίνει χρησιμοποιώ κάποια νηστήσιμα τρόφιμα και τη φαντασία μου για να δημιουργήσω νέους συνδυασμούς που όμως θα ικανοποιούν πάντα τους γευστικούς μου κάλυκες (αν και αυτό συμβαίνει πάντα, με τανα νηστήσιμα αλλά και τα αρτύσιμα προϊόντα)! Ένας "λόγος παραπάνω" όταν έχουμε περιορισμένη επιλογή τροφίμων.
Tante Kiki
6 Comments

Muffins με μήλο, σταφίδες και βρώμη


...νοστιμιά και υγεία δένουν αρμονικά
Ένας μοναδικός συνδυασμός υλικών της εποχής που καταλήγει σε ένα muffin που ξετρελλαίνει μικρούς και μεγάλους με τη μεστή, κανελάτη γεύση αλλά και την ήπια γλύκα του. Όταν το γεύεσαι... θαρρείς και γεύεσαι το προχωρημένο φθινόπωρο σε όλο του το μεγαλείο!!! Ταιριάζει απόλυτα με τον συννεφιασμένο ουρανό, το αναμμένο τζάκι αλλά και τα ζεστά ρούχα των παιδιών στο σχολείο! Ζητάει την παρέα ενός ζεστού τσαγιού ή του καφέ αλλά κι ένα φλυτζάνι χλιαρό γάλα είναι, επίσης, ένας καλός σύντροφος! Εάν δε αποκτήσει και το φινίρισμα ενός μηλόγλασου... τότε μεταλλάσσεται σ' ένα επιτραπέζιο γλυκό που στρογγυλοκάθεται στο τραπέζι μετά το κυριακάτικο γεύμα!
Αξίζει ολάκερη την προσοχή μας!!!
ΥΛΙΚΑ για 12 ατομικά κέικ
280 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
60 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
2 αβγά
40 γρ. νιφάδες βρώμης
40 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
100 γρ. σταφίδες ξανθές
130 γρ. ζάχαρη καστανή (ή άσπρη)
250 ml αριάνι
1 μήλο στάρκιν χοντροτριμμένο στο τρίφτη
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 1/2 κ.γλ. κανέλα (ή Σμυρνιό)
Για το γλάσο μήλου
1 φλ. άχνη ζάχαρη
1-2 κ.σ. χυμό μήλου
Ελάχιστη κανέλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και τοποθετούμε τα χαρτάκια στην ειδική φόρμα για muffins.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και την κανέλα σε ένα μεγάλο μπολ.
Στο μείγμα αυτό, προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης, το τριμμένο μήλο και τις σταφίδες.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη λιωμένη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, έως ότου να ασπρίσει το μείγμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και τέλος το αριάνι.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, το αδειάζουμε μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά, ανακατεύοντάς το με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει και πάλι ομοιογενές.
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν ανακατεύουμε πολύ το μείγμα για να μην "σφίξουν" τα muffins.
Το τελικό μείγμα, είναι αρκετά παχύρρευστο και όχι λείο.
Γεμίζουμε τις χάρτινες θήκες, σχεδόν μέχρι την κορυφή τους και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 20 λεπτά, στον αέρα.
Δοκιμάζουμε εάν τα μαφινάκια μας είναι έτοιμα, βάζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του ενός από αυτά και βλέποντας εάν είναι καθαρό όταν το βγάλουμε.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν να τα πασπαλίσουμε με άχνη ή να τα καλύψουμε με γλάσο μήλου.
Για το γλάσο μήλου
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε την άχνη και προσθέτουμε το χυμό μήλου και λίγη κανέλα. 
Ανακατεύουμε καλά το γλάσο έως ότου γίνει εντελώς ρευστό και παχύρρευστο, τόσο ώστε να μπορούμε να το απλώσουμε στα μαφινάκια.
TIPS
* Εάν το γλάσο μας γίνει πηχτό, το αραιώνουμε με λίγο ακόμα χυμό. Εάν γίνει αραιό, προσθέτουμε λίγη άχνη.
* Εάν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε το κέικ μας σε ταψάκι και αφού το περιχύσουμε με το γλάσο, να το πασπαλίσουμε με καρυδόψιχα. Γίνεται ένα πολύ ωραίο επιδόρπιο για μετά το κυριακάτικο γεύμα.
ΣΗΜ. Προσωπικά δεν έφτιαξα γλάσο γιατί... δεν πρόλαβα. Μου τα "τσάκισαν" πριν να κρυώσουν καλά καλά!!!! -:)))))
Tante Kiki
8 Comments

Σπαγγέτι με πέστο σπανακιού και ψωμί


Καλησπέρα σας αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες! Ελπίζω να είστε καλά όλοι και όλες εκεί έξω...
Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για πέστο βασιλικού, πέστο μαϊντανού, πέστο ρόκας... αλλά για πέστο σπανακιού δεν ακούμε και πολύ συχνά!
Tante Kiki
3 Comments

Αρωματική ποικιλία φρούτων της εποχής στο φούρνο με μοσχάτο Λήμνου


Καλησπέρα αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες!!! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε όλοι καλά και λιγότερο αγχωμένοι από μένα που τρέχω και ...δεν προλαβαίνω από πολλές (και όχι πάντα ευχάριστες) απόψεις. Είμαι σίγουρη, άλλωστε, ότι το έχετε καταλάβει και από τις σύντομες αναρτήσεις μου (δεν προλαβαίνω να σας γράψω όσα θέλω!!!) αλλά και από τα σύντομα ή και συνοπτικά σχόλια που σας αφήνω. Ελπίζω να με συγχωρέσετε μιας και θέλω να πιστεύω ότι όλα τα δύσκολα θα περάσουν σε μια-δυό εβδομάδες (τα δικά μου εννοώ γιατί τα άλλα... ποιός ξέρει;;) και θα μπορώ πάλι να ξεκουραστώ μπροστά στο "laptopάκι" μου, με τη παρέα σας!!! 
Προς το παρόν έχω μπροστά μου 3-4 δύσκολες μέρες (μια επέμβαση της μαμάκας μου) αλλά ελπίζω να ...τα φέρνω βόλτα και να κάνω την καθημερινή ανάρτηση για να "ξεκουράζομαι" με τη παρέα σας που είναι πραγματικό βάλσαμο ψυχής!
Για σήμερα μιαν απλή συνταγούλα διαίτης για ένα γρήγορο γλυκό, πολύ νόστιμο, οικονομικό και με καραμελένια γεύση που όμως θα μας γλιτώσει από μερικές θερμίδες τώρα που είμαστε κοντά στα Χριστούγεννα! Θα αναρωτηθείτε τί με έπιασε τώρα με τις θερμίδες αλλά ... πάντα κάθε χρόνο, τέτοια εποχή πριν τις γιορτές θυμάμαι να κάνω δίαιτα για να χάσω 1-2 κιλά και να μπορώ να ...τα ξαναπάρω στις γιορτές με τα υπέροχα φαγητά και γλυκά!!!!!!
Ελάτε μαζί μου και δεν θα το μετανιώσετε...
ΥΛΙΚΑ
3-4 μήλα κομμένα σε φέτες
3-4 κυδώνια κομμένα σε φέτες
5-6 δαμάσκηνα κομμένα στη μέση
3-4 αχλάδια κομμένα σε φέτες
1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. μέλι
1 ποτήρι γλυκό κρασί Λήμνου  
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο ή 1/2 κ.γλ. τζίντζερ
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Λίγα αμύγδαλα φιλέ (ή άλλους ξηρούς καρπούς για το γαρνίρισμα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Τοποθετούμε τα φρούτα σε ένα ταψάκι.
Ζεσταίνουμε λίγο το γλυκό κρασί, λιώνουμε σ'αυτό το μέλι και περιχύνουμε τα φρούτα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αρωματικά (κανέλα, τζίντζερ ή κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο) και με το μείγμα αυτό καλύπτουμε  τα φρούτα.
Τα αφήνουμε στο φούρνο να καραμελώσουν  30 λεπτά, περίπου.
Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε άλλα 30 λεπτά έτσι ώστε να ροδοκοκκινήσουν και να "δέσει" το σιρόπι.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε, πασπαλισμένα με αμυγδαλάκια φιλέ ή άλλους ξηρούς καρπούς.
Τα συγκεκριμένα φρούτα μπορούν αν συνδυαστούν πολύ ωραία με γιαούρτι ή με γιαουρτοσαντιγύ με χαμηλά λιπαρά. Είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό διαίτης μια και με όλα όσα συμβαίνουν τελευταία η... ανάγκη μας για γλυκά είναι αυξημένη!!!! Τουλάχιστον ας τρώμε και κάποια γλυκά υγιεινά και με λίγες θερμίδες χωρίς τύψεις!!!!
TIPS
* Το συγκεκριμένο γλυκό γίνεται και με τα φρούτα κομμένα στη μέση ή ολόκληρα, αφαιρώντας τον πυρήνα τους και γεμίζοντάς τα με ξηρούς καρπούς και ελάχιστο βούτυρο. Η διαφορά είναι ότι όταν είναι στη μέση ή ολόκληρα, χρειάζονται περισσότερο ψήσιμο.
Tante Kiki
10 Comments

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια και ντοματίνια


Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια και ντοματίνια

"Κάποιο λάκκο έχει η φάβα!" Έχει; Σίγουρα, γιατί η έκφραση αφορά στην λακκούβα που φιλοξενεί το ελαιόλαδο δηλαδή τον κλασσικό τρόπο σερβιρίσματός της. Η φάβα, είναι ο αποξηραμένος καρπός του φυτού "λαθούρι", ένα όσπριο που είναι συνηθισμένο στο ελληνικό οικογενειακό τραπέζι αλλά και στις ταβερνούλες μια και στη χώρα μας έχουμε τη φάβα Φενεού και τη φάβα Σαντορίνης που είναι κορυφαίας ποιότητας και διάσημα προϊόντα.  Ένα όσπριο που εκτός από την μεγάλη διατροφική του αξία είναι και πολύ νόστιμο, ειδικά αν είναι ..."φάβα παντρεμένη". Ναι... καλά διάβασες παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια και ντοματίνια. Το μόνο που χρειάζεται επιπλέον είναι λίγο καλό ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι.

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια και ντοματίνια

Δεν ξέρω για σένα αλλά εγώ την προηγούμενη εβδομάδα "ανακάλυψα" και πάλι την ομορφιά της! Είχα να μαγειρέψω φάβα πάνω από δύο χρόνια κι όσο για τις μικρές μου ανιψιές... δεν είχαν ξαναδοκιμάσει!! Έτσι, βλέποντάς την στο ράφι του μικρού μαγαζιού απ' όπου ψωνίζω ...λιχουδιές την λιμπίστικα! Η φάβα είναι ένα  μοναδικό πιάτο μεσογειακής απόλαυσης που μπορείς να την απολαύσεις σαν κυρίως πιάτο αλλά και σαν ορεκτικό. Δεν είναι τυχαίο που είναι ένα φημισμένο προϊόν της χώρας μας! Έτσι αποφάσισα να πείσω τις μικρές να τη δοκιμάσουν!

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια και ντοματίνια

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. φάβα κίτρινη
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο στο multi
  • 1 μέτριο καρότο, ψιλοκομμένο στο multi
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι και πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια και ντοματίνια
  • 3 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
  • 6 μανιτάρια λευκά σε φέτες
  • 6 ντοματίνια κομμένα στη μέση (ή στα 4)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
  • 1 1/2 κ.γλ. καστανή ζάχαρη 
  • Λίγη ρίγανη
  • 50 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα, ψημένα και αλμυρά, ψιλοκομμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Πλένουμε καλά τη φάβα σε ένα τρυπητό και την αφήνουμε να στραγγίσει.
  2. Την βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό, την βράζουμε για λίγο μέχρι να δούμε αφρό στην επιφάνεια και ρίχνουμε το νερό.
  3. Επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές το ίδιο, έτσι ώστε στο βράσιμο να μην αφρίσει.
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τη φάβα, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και 5 κούπες (περίπου 1,5 λίτρο) νερό και την αφήνουμε να σιγοβράσει  για 45-50 λεπτά περίπου (με ανοιχτό καπάκι και πάντα ανάλογα με το πόσο βραστερή είναι), ανακατεύοντάς την κατά διαστήματα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις δούμε ότι η φάβα έχει χυλώσει και την ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει λεία, σχεδόν σαν πουρές.
  7. Αν την θέλουμε "βελούδινη" την πολτοποιούμε με multi ή με ραβδομπλέντερ.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
  1. Ενώ η φάβα βράζει, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και  προσθέτουμε τις φέτες των κρεμμυδιών και των μανιταριών.
  2. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και τα αφήνουμε να μαραθούν για 8 λεπτά, ανακατεύοντάς τα τακτικά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρώς καστανό χρώμα.
  3. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το βαλσαμικό ξίδι  και τα ντοματίνια.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, για άλλα 2-3 λεπτά έως ότου εξατμιστεί το ξίδι.
  5. Σβήνουμε την κουζίνα και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  6. Γαρνίρουμε τη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια και ντοματίνια, προσθέτουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο, αν θέλουμε λίγο λεμόνι, ρίγανη και στο τέλος, λίγα αμύγδαλα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
  • Μπορούμε πάντα να μαγειρέψουμε τη φάβα στη χύτρα ταχύτητας και μας χρειάζονται μόνον 25 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα!!
  • Στη χύτρα ταχύτητας βάζουμε νερό τόσο ώστε να καλύπτεται καλά η φάβα.
  • 'Οταν ανοίξουμε τη χύτρα και εφόσον έχει ακόμα νερό, αφήνουμε να σιγοβράσει με ανοιχτό καπάκι.
  • Αν η φάβα είναι "βραστερή" και έχει χυλώσει μπορούμε να την απολαύσουμε χωρίς να την περάσουμε από το multi ή το ραβδομπλέντερ.
Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια και ντοματίνια
Tante Kiki
9 Comments

Σοκολατόπιτα σιροπιαστή


...η σοκολατόπιτα των φοιτητικών μου χρόνων
Καλημέρα! Καινούργια εβδομάδα κι ας κάνουμε μια γλυκιά αρχή μήπως και γλυκάνουν όλες οι μέρες της!!! Μια σοκολατόπιτα λίγο διαφορετική, μια συνταγή που την έχω στα βιβλία μου εδώ και 10 μπορεί και 15 χρόνια...
Tante Kiki
20 Comments

Ελιές Καλαμών χαρακωτές ή χαραγμένες αλλά και τσακιστές


Καλησπέρα αγαπημένη μου μπλογκογειτονιά! Ελπίζω να είστε όλοι καλά εκεί έξω!
Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις ελιές (τί στο καλό παρακολουθώ το "Μεσογειακό κελάρι" στην Αμ.Γεωργική Σχολή, αν δεν έχω να σας δείξω και κάτι καινούργιο!!!)και συγκεκριμένα τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών. Αυτή την υπέροχη ποικιλία με την εξαιρετική ποιότητα που νομίζω ότι είναι από τις πιο αγαπημένες. Οι ελιές αυτές παράγονται κυρίως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου. Από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο είναι η εποχή που συλλέγονται οι ελιές και φυσικά η εποχή που μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα τις δικές μας ξιδάτες ελιές Καλαμών.
Στο τέλος της ανάρτησης σας δίνω και τον τρόπο που φτιάχνουμε τις τσακιστές ελιές, οποιασδήποτε ποικιλίας.
ΥΛΙΚΑ
Για το ξεπίκρισμα
1 κιλό ελιές Καλαμών μαύρες και ώριμες (όχι υπερώριμες και μαλακές)
1 κιλό αλάτι χοντρό ή ημίχοντρο
Λευκό ξίδι καλής ποιότητας
Για την άλμη*
1 κιλό νερό
100 γρ. αλάτι χοντρό
70 γρ. λευκό ξίδι
Για το μαρινάρισμα
1 κ.γλ. ρίγανη
1-2 φύλλα δάφνης
1 κ.γλ. θρούμπι
1 φέτα λεμόνι
Αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεπίκρισμα
Πρώτα διαλέγουμε και πετούμε τις ελιές που είναι χτυπημένες ή άρρωστες.
Τις υπόλοιπες τις πλένουμε με τρεχούμενο νερό και με ένα μυτερό μαχαιράκι τις χαράζουμε σε 2 σημεία επιφανειακά και όχι βαθιά για να μην ανοίξουν και μαλακώσουν.
Στη συνέχεια τις βάζουμε σε ένα μπολ ή δοχείο πλαστικό με νερό και 2-3 κ.σ. χοντρό αλάτι για να ξεπικρίσουν.
Αλλάζουμε το νερό κάθε 6-7 ημέρες (μπορούμε να αλλάζουμε το νερό και κάθε μέρα αν και αυτό μπορεί να μαλακώσει τη σάρκα σε μερικές ελιές) για 15-20 ημέρες περίπου, τοποθετώντας το δοχείο σε σκιερό και δροσερό μέρος. 
Κάθε φορά που βάζουμε καινούργιο νερό βάζουμε και αλάτι.
Μετά από 12 μέρες δοκιμάζουμε μια ελιά για να δούμε εάν έχει ξεπικρίσει τόσο ώστε να μας αρέσει η γεύση της.
Εάν όχι, αλλάζουμε νερό, προσθέτουμε αλάτι και τις αφήνουμε να συμπληρώσουν τις 20 μέρες.
Άλμη και σφράγισμα σε γυάλινα βάζα
Εφόσον έχουν ξεπικρίσει, πλένουμε 2-3 γυάλινα βάζα με βραστό νερό ή στο πλυντήριο πιάτων.
Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό και τα αφήνουμε 5 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει ή στρώνουμε σε ένα ταψί μια πετσέτα, βάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνο στους 120 βαθμούς και τα αφήνουμε ανάποδα επάνω στη πετσέτα για 30 λεπτά μαζί με τα καπάκια τα οποία βγάζουμε από το φούρνο μόνον την ώρα που θα κλείσουμε τα βάζα.
Ετοιμάζουμε ένα "σιρόπι", βράζοντας ποσότητα ίση με τα 3/4 του βάζου νερό, 3/4 φλ.τσ. ξίδι και 2 κ.σ. αλάτι χοντρό.
Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι τα 2/3 με ελιές, προσθέτουμε το σιρόπι και 1 κ.σ. αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο και σφραγίζουμε τα βάζα με το καπάκι που πρέπει να είναι πολύ ζεστό.
Οι ελιές έτσι σφραγίζονται και διατηρούνται για ένα χρόνο.
Μαρινάρισμα
Εάν δεν θέλουμε να τις διατηρήσουμε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και προτιμούμε να τις καταναλώνουμε καθημερινά, μπορούμε να τις μαρινάρουμε και να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο ή σε ψυχρό (κάτω από 18 βαθμούς Κελσίου) και σκοτεινό μέρος.
Γεμίζουμε κατά τα 2/3 τα γυάλινα βάζα με ελιές. 
Σε κάθε βάζο, προσθέτουμε 2 κ.σ. ξίδι λευκό ή μηλόξιδο, 1-2 φύλλα δάφνης, 1/2 κ.γλ. ρίγανη, λίγο θρούμπι και αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο όσο χρειάζεται για να γεμίσει το βάζο.

TIPS   
* Εάν θέλουμε τις ελιές πολύ ξιδάτες μπορούμε πριν να τις βάλουμε σε σφραγισμένα βάζα ή να τις μαρινάρουμε,  να τις αφήσουμε στο δοχείο που τις είχαμε για να ξεπικρίσουν, για 2 ημέρες με σκέτο ξίδι και μετά να ακολουθήσουμε τη διαδικασία σφραγίσματος σε βάζα.
* Η άλμη γίνεται πιο "ελαφριά" δηλαδή με λιγότερο αλάτι (70-80 γρ. αλάτι ανά κιλό νερού) εάν δεν θέλουμε να συντηρήσουμε τις ελιές για έναν χρόνο αλλά για μερικούς μήνες και εάν η θερμοκρασία του χώρου που τις έχουμε είναι σταθερά χαμηλή (κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου). 
* Είναι πολύ σημαντικό, οι ελιές μέσα στο δοχείο ή στο γυάλινο βάζο να μην έρχονται σε επαφή με τον αέρα και να καλύπτονται καλά από το ξιδοαλατόνερο ή το λάδι για να μην υπάρχει φόβος να αλλοιωθούν. Για τον λόγο αυτό, προτιμούμε να βάλουμε λιγότερες ελιές στο βάζο που θα χρησιμοποιήσουμε.
* Χρησιμοποιούμε αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο εάν θέλουμε οι ελιές να έχουν έντονα τα αρώματα  της μαρινάδας. Εάν θέλουμε να υπερισχύει η γεύση της ελιάς, χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο.
* Με τον τρόπο αυτό, φτιάχνουμε χαρακωτές ελιές και από άλλες ποικιλίες, όχι μόνον τις ελιές Καλαμών.
* Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε και τις "τσακιστές" ελιές, αυτές δηλαδή που τις "τσακίζουμε" σε ένα γουδί ή μέσα σε μια πάνινη ή πλαστική σακούλα (για να μην λερώσουμε τα πάντα με λάδι) με κάποια πέτρα.
Μετά, τις βάζουμε για 15-20 μέρες σε αλατόνερο να ξεπικρίσουν, αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα. 
Στη συνέχεια, τις βάζουμε για μια εβδομάδα στο σιρόπι με το ξίδι - αλάτι - νερό.
Τέλος, σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, με λάδι, θυμάρι, θρούμπι, δενδρολίβανο, σκόρδο και φέτες λεμονιού ή ό,τι άλλο αρωματικό μας αρέσει.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ κι ας μη ξεχνάμε ότι τα σπιτικά προϊόντα είναι τα καλύτερα... ακόμη κι αν την πρώτη φορά δεν τα πετύχουμε εντελώς (και για την εποχή που περνάμε ... η αντιστοιχία τιμής και ποιότητας είναι πολύ καλύτερη).
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ & ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!
Tante Kiki
11 Comments

Η τυροκαυτερή μου...


Καλησπέρα! Δεν ξέρω για σας αλλά για μένα η τυροκαυτερή είναι από τις σαλάτες που δύσκολα αποχωρίζομαι. Λατρεύω τη γεύση της και νομίζω ότι σε κάθε γεύμα, καθημερινό, κυριακάτικο ή γιορτινό μπορεί να κάνει αισθητή τη παρουσία της χωρίς να είναι παραφωνία. Φανταστείτε την, δίπλα στο κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα με τη γέμιση τα Χριστούγεννα, δίπλα στο ψητό χοιρινό την Πρωτοχρονιά αλλά και μαζί με το ψητό κατσίκι το Πάσχα!!!! Νομίζω ότι τονίζει τη γεύση του κρέατος αλλά και των συνοδευτικών του!!! Γεμίζει το στόμα μ' εκείνη την ελαφρά αλμυρή αλλά και καυτερή γεύση που κάνει τις αισθήσεις μας να παίρνουν φωτιά!!! Παραδίπλα ζεστά ψωμάκια ή σουσαμένια κριτσίνια, πατάτες ή τσιπς λαχανικών που περιμένουν να βουτήξουν μέσα της!!! 
Νομίζω ότι είναι μια τέλεια εικόνα για κάθε τραπέζι!!! Διαβάστε τη συνταγή κι αποφασίστε εσείς αν θα τη φτιάξετε...
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. κατίκι 
150 γρ. ανθότυρο
120 γρ. φέτα
1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
1 πράσινη πιπεριά καυτερή ψημένη ή ζεματισμένη
1 κ.γλ. κόκκινη  ταμπάσκο
2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. τρίχρωμο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε τη πιπεριά, τη βάζουμε στο multi μαζί με τη ταμπάσκο, το λάδι και το γιαούρτι και τα κάνουμε αλοιφή.
Προσθέτουμε το κατίκι, το ανθότυρο και τη φέτα και τα πολτοποιούμε κι αυτά.
Προσοχή το μείγμα μας δεν πρέπει να γίνει εντελώς αλοιφή αλλά να είναι ελαφρώς ανομοιογενές.
Εάν πάλι, μας αρέσει η τυροακαυτερή εντελώς λεία, τότε χτυπούμε στο  multi περισσότερη ώρα το μείγμα και εάν χρειάζεται προσθέτουμε και 2-3 κ.σ. κρύο νερό.
Τη βάζουμε στο ψυγείο και, εάν θέλουμε, τη πασπαλίζουμε με καυτερή πάπρικα ή με μπούκοβο.
Tante Kiki
12 Comments

Ατομικά ψωμάκια ...αφράτα κι αχνιστά


...από το φούρνο στο τραπέζι!
Καλησπέρα σας! Μια και σιγά-σιγά μπαίνουμε στο κλίμα των Χριστουγέννων σκέφτηκα σήμερα να σας δώσω μια συνταγή που την φτιάχνω πολύ συχνά,  αλλά και όταν έχω φίλους αλλά και σε γιορτές. Είναι μικρά ατομικά ψωμάκια που συνοδεύουν το γεύμα μας. Είναι από 'κείνες τις συνταγές που ποτέ δεν αποτυγχάνουν και αποτελούν μια από τις σίγουρες αξίες της κουζίνας μας.
Tante Kiki
11 Comments

Σούπα με φακές και ρεβίθια


Μια σούπα διαφορετική από τις άλλες αλλά με δύο από τα αγαπημένα όσπρια. Κίτρινες φακές (αποφλοιωμένες) και ρεβίθια σ' έναν μοναδικά χειμωνιάτικο συνδυασμό που ταιριάζει απόλυτα στο πνεύμα της εποχής μιας και μπήκαμε στη Σαρακοστή πριν τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων.
Μη φοβηθείτε το συνδυασμό... είναι υπέροχος και αρμονικότατος και... με τα κατάλληλα αρωματικά ενθουσιάζει τους λάτρεις των οσπρίων...αφήστε που είναι και πολύ υγιεινός. Μια σούπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα που αν δεν την δοκιμάσουμε τώρα πότε θα τη δοκιμάσουμε;
Βέβαια, έχει μια μικρή διαδικασία αλλά ...πιστέψτε με αξίζει τον κόπο! Στην αρχή διαβάζοντας τις οδηγίες μπορεί να σας φανεί πολύπλοκη αλλά στην πράξη δεν είναι καθόλου δύσκολη! Διαβάστε πώς γίνεται αυτή η πικάντικη βελουτέ σούπα...
ΥΛΙΚΑ 
300 γρ. κίτρινες φακές  αποφλοιωμένες
300 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα
2 ξερά κρεμμύδια
1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας Pumarrò
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
Καπνιστή πάπρικα
Λίγο στραγγιστό γιαούρτι ή θρυμματισμένη φέτα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι από το προηγούμενο βράδυ (προσωπικά τα έβαλα μόνον 3 ώρες μιας και τα ξέχασα να τα βάλω αποβραδίς και τα έβαλα το ίδιο πρωί αλλά δεν έγιναν καθόλου σκληρά).
Κατόπιν, πετάμε το νερό και τα πασπαλίζουμε λίγη σόδα φαγητού.
Τα αφήνουμε για 30 λεπτά και μετά τα τρίβουμε για να αφαιρέσουμε όσα φλούδια έχουν απομείνει.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό, τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει και πετάμε και πάλι το νερό.
Προσθέτουμε και πάλι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τις φακές πλυμένες και τις βράζουμε με λίγο νερό για 2 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει και πετάμε το νερό.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε με το ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
Βάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια και προσθέτουμε, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, τα αρωματικά (κόλιανδρο, τζίντζερ), αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη.
Τα βράζουμε για 10-12 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Επόμενο βήμα μας είναι να τα πολτοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε τη βελουτέ σούπα μας.
Σερβίρουμε αμέσως τη σούπα, βάζοντας στο κέντρο του πιάτου μια κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι και πασπαλίζουμε με λίγη καπνιστή πάπρικα που της δίνει μια επίγευση μπέικον.
Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή κριτσίνια πολύσπορα και απολαμβάνουμε τη ζεστασιά και τα αρώματά της!
Tante Kiki
6 Comments

Νηστίσιμο κέικ καρότου και κολοκύθας


Το συγκεκριμένο κέικ είναι το αγαπημένο μου κέικ καρότου (χωρίς σοκολάτα ή κακάο). Εύκολο, δεν χρειάζεται ούτε μίξερ, νόστιμο και νηστίσιμο. Ένα κέικ που επιδέχεται  παραλλαγές δηλαδή μπορούν να προστεθούν σταφίδες και να μειωθεί η ζάχαρη και πιστέψτε με είναι εξίσου ωραίο!! Μπορεί να γίνει κέικ αλλά και cupcakes στολισμένα με μια ωραία κρέμα τυριού σοκολατένια ή όχι ή ακόμη και μπάρες εάν το βάλουμε σε μακρόστενο ταψί αντί για φόρμα του κέικ. Όσο για τα αρώματά του αυτά θυμίζουν ...Χριστούγεννα! Διαβάστε τη συνταγή και θα καταλάβετε τί εννοώ...
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
200 γρ. χυμό πορτοκάλι
200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
500 γρ. φαρίνα ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο της
400 γρ. ζάχαρη (2 φλ.τσ.)
200 γρ. λεπτοτριμμένο καρότο
150 γρ. λεπτοτριμμένη κίτρινη κολοκύθα
110 γρ. μαύρες ή ξανθές σταφίδες (προαιρετικά)*
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
1/3 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη (προαιρετικά)
1 φακελάκι βανίλια σε σκόνη (ή 1 βανιλίνη)
Ελάχιστο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Ελάχιστο αλάτι χοντρό
Για το σερβίρισμα
Άχνη για πασπάλισμα ή 250 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι για να το αλείψουμε.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι το καρότο και την κολοκύθα τριμμένα και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη για να βγάλουν τα υγρά τους (μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά).
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν, τη βανίλια, το γαρίφαλο, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι χοντρό και τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε καλά.
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, το χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα ή με ένα κουτάλι μέχρις ότου  διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια (δεν πειράζει εάν τα καρύδια είναι και μεγαλύτερα κομμάτια) και ανακατεύουμε.
Ύστερα, προσθέτουμε το μείγμα του καρότου με την κολοκύθα, πάντα ανακατεύοντας.
Τέλος, σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα του άλευρου με τα αρωματικά και τις σταφίδες.
Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το τελικό μας μείγμα και βάζουμε σε φόρμα, φορμάκια ή ταψί ανάλογα με το πώς θέλουμε να το παρουσιάσουμε.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, δοκιμάζουμε βυθίζοντας στο κέντρο τη λάμα ενός μαχαιριού εάν είναι έτοιμο (η λάμα πρέπει να βγαίνει καθαρή) και βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Πασπαλίζουμε με άχνη ή αλείφουμε με μαρμελάδα πορτοκάλι.
TIPS
* Εάν βάλουμε σταφίδες ξανθές και μαύρες ανάμικτες, μπορούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη στο μισό ή και λιγότερο ανάλογα πόσο γλυκό θέλουμε το κέικ.
Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκέτο καρότο ή να αντικαταστήσουμε τη κολοκύθα με παντζάρι τριμμένο.
Τέλος, μπορούμε να φτιάξουμε το συγκεκριμένο κέικ ή εάν μας έχει περισσέψει μπορούμε να το θρυμματίσουμε και να φτιάξουμε, σε ποτήρι, triffle με κρέμα τυριού σοκολάτας ή κανέλας και να το γαρνίρουμε από πάνω με ερά φρούτα καραμελωμένα ή με κολοκύθα και καρότο γλυκό του κουταλιού.
Tante Kiki
11 Comments

Μια ομελέτα ...ένα γεύμα...


Αυγά - κρεμμύδια - μανιτάρια - πιπεριά πράσινη - ψωμί μπαγιάτικο (να και η ανακύκλωση!)... 5 υλικά που υπάρχουν σε όλες τις κουζίνες!!! Μας κάνουν ένα πλήρες γεύμα, οικονομικό, γρήγορο, χορταστικό και καθόλου κατώτερο σε  νοστιμιά!!! Οι περισσότεροι το γνωρίζουμε καλά πια! Δεν είναι απαραίτητο στο πιάτο μας να βρίσκονται γαρίδες, καραβίδες, στήθος πάπιας ή φιλέτο μόσχου για να ευχαριστηθούμε και να χορτάσουμε.
Tante Kiki
13 Comments

Πρασόπιτα με τυροκαυτερή και παραδοσιακό φύλλο αλλά κι ένα βραβείο!


ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ και ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ! Σήμερα, θα σας δώσω τη συνταγή για ένα εκπληκτικά εύκολο φύλλο που μάθαμε στο σεμινάριο της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι ένα φύλλο που ανοίγει τόσο ωραία και τόσο εύκολα! Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ακόμη και για γλυκά όπως μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο ή φλογέρες μιας και μπορεί να γίνει πολύ λεπτό.
Γενικά, το μυστικό για ένα καλό φύλλο που ανοίγει άνετα και χωρίς να "μαζεύει"είναι το αλεύρι. Καλύτερο αλεύρι για πίτα θεωρείται το μαλακό (τα περισσότερα άλευρα γενικής χρήσης είναι μαλακά) ή ένα μείγμα από 3 μέρη μαλακό αλεύρι + 1 μέρος σκληρό αλεύρι.
Για το "άνοιγμα" του φύλλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε αλεύρι είτε νισεστέ είτε κορν φλάουρ (με μιαν ελαφριά υπεροχή των δύο τελευταίων). Προσωπικά προτιμώ το νισεστέ χωρίς όμως να αποκλείω το αλεύρι λόγω του ότι είναι πιο φθηνό και όταν δεν έχω κάτι από τα άλλα δύο, τότε χρησιμοποιώ το κορν φλάουρ.
Ότι και να χρησιμοποιήσουμε όμως, το συγκεκριμένο φύλλο είναι απίστευτα εύκολο στο χειρισμό του κι έχει το χαρακτηριστικό να μην δείχνει το λάδι που έχουμε βάλει (δεν γίνεται ενοχλητικά "λαδερό")!! 
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!!
                                   
ΥΛΙΚΑ για ταψί της κουζίνας (30x40 περίπου)
Για τη ζύμη του φύλλου
1 φλ.τσ. νερό κρύο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 φλ.τσ. αλεύρι κοσκινισμένο
Ελάχιστο αλάτι
Ελάχιστη ζάχαρη (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
500 γρ. πράσα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι
250 γρ. τυροκαυτερή
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελάχιστο εστραγκόν ξερό
2 κ.σ. τραχανά ή πλιγούρι ή σιμιγδάλι χοντρό
2 ή 3 αβγά
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο για να αλείψουμε το ταψί και τα φύλλα
Η ζύμη
Το άνοιγμα του φύλλου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο, μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ξεκουραστεί στο ψυγείο (εάν μείνει παραπάνω ώρα δεν πειράζει).
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε βαθύ αντικολλητικό, βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κομμένα πράσα και το κρεμμύδι να μαραθούν, ανακατεύοντάς τα πότε-πότε, έως ότου μαραθούν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Μετά, προσθέτουμε τη τυροκαυτερή, το πλιγούρι, τα αβγά, αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι γιατί πολλές φορές και η τυροκαυτερή είναι αλμυρή) και το εστραγκόν.
Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη και παίρνουμε τη ζύμη.
Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια που τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα αλευρώνουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις (ακόμα καλύτερα).
Αλευρώνουμε την επιφάνεια όπου θα ανοίξουμε το φύλλο και αρχίζουμε να ανοίγουμε ένα-ένα τα φύλλα που γίνονται 10 και βάζουμε τα 5 από κάτω και τα υπόλοιπα 5, από πάνω .
Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί.
Μόλις ανοίξουμε το πρώτο φύλλο στο μέγεθος του ταψιού, το στρώνουμε σ' αυτό και το αλείφουμε με ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα πέντε φύλλα.
Μόλις στρώσουμε 6 φύλλα από κάτω, βάζουμε τη γέμιση και αρχίζουμε να ανοίγουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα για πάνω από τη γέμιση.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε απαλά, έτσι ώστε να έχει αέρα ανάμεσα στη γέμιση και το φύλλο.
Αλείφουμε με λάδι και στρώνουμε πάλι απαλά το δεύτερο φύλλο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να στρώσουμε και το τελευταίο φύλλο.
Τυλίγουμε προσεκτικά τις άκρες γύρω-γύρω κάνοντας έναν πολύ μικρό κόθρο.
Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και βάζουμε να ψηθεί η πίτα για 30-35 λεπτά, στον αέρα ή στις αντιστάσεις (ακόμα καλύτερα) έως ότου ροδοκοκκινήσει.
Ελπίζω να καταφέρω σύντομα να σας δείξω σε βίντεο πώς ανοίγουμε το φύλλο γιατί είναι πράγματι εύκολο.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Σοφία Ζ. του πολύ ωραίου http://agapigiadimiourgia.blogspot.com/ για την τιμή που μου έκανε να μου χαρίσει ένα ακόμη βραβείο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ Σοφία μου και χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου. Να και το βραβείο ...
Κι εγώ με τη σειρά μου πρέπει να το χαρίσω σε άλλους αγαπημένους bloggers που εάν το έχουν ...δεν πειράζει... η πρόθεση μετράει. Έτσι κι αλλιώς τα αγαπημένα blogs είναι πολλά και καθένα έχει τη προσωπικότητα και τη ...χάρη του. Το σημαντικό είναι ότι άλλα ενημερωτικά και άλλα δημιουργικά μας κρατούν υπέροχη συντροφιά, μας κάνουν να ξεχνούμε την σκληρή καθημερινότητα και μας κρατούν σε εγρήγορση.
http://cookandfeed.blogspot.com/ των mia maria & mia xara
http://dinassweets.blogspot.com/ της Ντίνας
http://aromavanillias.blogspot.com/ της Πηνελόπης
http://elpinikicook.blogspot.com/ της Ελπινίκης
http://thatseat.blogspot.com/ των Pela & Sofi
http://syntageskardias.blogspot.com/ της Έλενας, Μέτης, Βάσιας, Κάλλιας, Αμαλίας και Ρένας
http://2handmadeart.blogspot.com/ των Μαρίας & Μισιρλού
Tante Kiki
19 Comments
No