Ντόνατς τηγανιτά ή ψητά;

Η επιλογή ...δική σας!!!
Καλησπέρα σας και καλή εβδομάδα! Τί χρειάζεται για ν' αρχίσει καλά η εβδομάδα;;; Πρώτα απ' όλα υγεία και καλά νέα από τα ανοιχτά μέτωπα της χώρας που μας επηρεάζουν άμεσα! Ύστερα, ηρεμία, καλή ατμόσφαιρα στον τόπο της εργασίας μας για να έχουμε κέφι να περάσουμε την εβδομάδα αλλά και νοστιμιές για να ικανοποιήσουμε τους γευστικούς μας κάλυκες αλλά και το νου μας!!! 
Έτσι, κάθισα και σκέφτηκα... μήπως να γράψω σήμερα τα ντόνατς που έφτιαξα το Σάββατο απόγευμα;;; Και να τα!!!!! Σας τα παρουσιάζω... ξέρω δεν είναι κάποιος πρωτότυπος αυτοσχεδιασμός αλλά για μένα που ήθελα να τα φτιάξω εδώ και πολύ καιρό ήταν μια ωραία ευκαιρία να το ευχαριστηθώ πραγματικά. Βέβαια και το αποτέλεσμα εξίσου καλό μιας και ο αυτοσχεδιασμός ήταν στον τρόπο ψησίματός τους. Μερικά ντόνατς τα τηγάνισα, ειδικά τα μικρά που έκοψα από το κέντρο, σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής, αλλά τα περισσότερα τα ... έψησα στο φούρνο και μερικά τα έβαλα σε ταψάκι για μίνι κέικ κι έγιναν σαν μίνι "ντονατοκέικ". Έτσι ψημένα, είναι εξίσου νόστιμα αλλά περισσότερο υγιεινά για μικρούς και μεγάλους. Μερικά δε, τα στόλισα με άσπρο γλάσο και πολύχρωμη τρούφα και άλλα με γλάσο κακάο, πολύχρωμη και σοκολατένια τρούφα. 
Τελικά, βέβαια, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο δύσκολο να γίνουν όσο φανταζόμουν (έχω κι εγώ κάτι "κολλήματα" με κάποιες συνταγές που φοβάμαι να τις πλησιάσω!!!!! Να σας πω κι ένα μυστικό;;; Το άλλο που φοβάμαι είναι τα μακαρόν αλλά πού θα πάει... θα επιχειρήσω να τα φτιάξω μιας και η αδελφούλα μου, μου χάρισε εκείνη την ωραία "φόρμα" σιλικόνης από το Cook shop για να αντιμετωπίσω ...την φοβία μου, λέει!!!! -:))))))
Φυσικά, οι μικρές τα τσάκισαν αλλά και οι μεγάλοι δεν πήγαν πίσω!!! Πάντως σήμερα, Δευτέρα πρωί, όσα έμειναν είναι εξίσου μαλακά και νόστιμα. Αλλά και 2 που έβαλα στην κατάψυξη και τα έβγαλα να ξεπαγώσουν στο ψυγείο, μέχρι το μεσημέρι ήταν τέλεια!!! Τα ζέστανα ελαφρά στον φούρνο μικροκυμμάτων κι έμοιαζαν ολόφρεσκα και φρεσκοψημένα!!
Ντόνατς, λοιπόν, χωρίς ιδιαίτερες ενοχές για το ...τηγάνι!!! 
Υλικά για 12-16 μέτρια ντόνατς
650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
80 γρ. ζάχαρη
2 αβγά
250 γρ. γάλα χλιαρό
60 γρ. βούτυρο
3 γρ. αλάτι
1 κάψουλα βανιλίνης
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
Για την επικάλυψη
100 γρ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
Κρυσταλλική ζάχαρη
Κανέλα
Πολύχρωμη τρούφα
Σοκολατένια τρούφα
Για το γλάσο
1 φλ.τσ. άχνη 
2 κ.γλ. νερό ή γάλα
Για το γλάσο με κακάο
2/3 φλ. τσ. άχνη
1 κ.σ. κακάο
2 κ.γλ. νερό
Διαδικασία
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το βούτυρο, το αλάτι και το γάλα και τα ζεσταίνουμε ελαφρώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο..
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το παραπάνω μείγμα και αρχίζουμε να το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα (για να μην πιτσιλίσει παντού και στολίσετε τη κουζίνα σας με βουτυρόγαλα αλατισμένο!!!).
Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, τα αβγά και τη μαγιά. 
Συνεχίζοντας να δουλεύουμε το μίγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. 
Βάζουμε στο μίξερ, το εξάρτημα για το ζύμωμα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα έως ότου η ζύμη μας αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος  ή στο φούρνο της κουζίνας στους 30-35 βαθμούς, για 1.30 ώρα, περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
Κατόπιν, την βγάζουμε από το φούρνο και την πιέζουμε  ελαφρά με τη μπουνιά μας στο κέντρο της για να ξεφουσκώσει.
Την ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά και με τον πλάστη την  ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1.5-2 εκατοστών περίπου.
Παίρνουμε ένα κουπ –πατ διαμέτρου 7 εκατοστών και κόβουμε 6 κύκλους. 
Με ένα μικρότερο κουπ –πατ διαμέτρου 2.5 εκ. κάνουμε από μια τρύπα στο κέντρο των μεγάλων κύκλων.
Βάζουμε τα ντόνατς που θέλουμε να ψήσουμε σε λαμαρίνα φούρνου που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ή σε ταψάκι με θέσεις για cupcakes.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε για 9-11 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Τα ψητά ντόνατς μόλις βγούν από το φούρνο τα αλείφουμε γύρω γύρω με λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.
Για τα τηγανιτά ντόνατς, βάζουμε σε μια φριτέζα αραβοσιτέλαιο και μόλις  κάψει, βυθίζουμε τα ντονατς για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. 
Μόλις τα βγάλουμε από το καυτό λάδι, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα που την έχουμε στρώσει με απορροφητικό  χαρτί κουζίνας. 
Αμέσως μετά τυλίγουμε τα ντονατς με ζάχαρη κρυσταλλική από όλες τις πλευρές , βυθίζοντάς τα σε ένα μπολ που έχουμε βάλει τη ζάχαρη.
Για τη διακόσμηση με γλάσο 
Φτιάχνουμε το άσπρο και το σοκολατένιο γλάσο απλά ανακατεύοντας τα υλικά και περιχύνουμε τα ντόνατς.
Πασπαλίζουμε με πολύχρωμη και σοκολατένια τρούφα.
Μπορούμε αν θέλουμε να περιχύσουμε τα ντονατς με λιωμένη σοκολάτα.
Πηγή: Μαγειρική του STAR (http://www.star.gr/mageiriki/35005/), Ντ. Νικολάου

37 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Κατερινάκι δοκίμασε και την λαχανόπιτα... βέβαια τα ντόνατς είναι γλυκές αμαρτίες...πώς να το κάνουμε τώρα!!!!! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Κική μου, φαίνονται τόσο μα τόσο τέλεια! Ψάχνω εδώ και καιρό μια συνταγή για ντόνατς που να ψήνονται στο φούρνο γιατί θέλω να αποφύγω το τηγάνισμα. Είχα βρει παλιότερα μία, αλλά το αποτέλεσμα δεν με ικανοποίησε.Τα ψητά έχουν την ίδια όψη και νοστιμιά με τα τηγανισμένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Princess έγιναν πολύ ωραία και τα τηγανιτά και τα ψητά. Εάν προσέξεις στη δεύτερη φωτό, αυτά που είναι πάνω στο κόκκινο, τα πρώτα δηλαδή είναι τα τηγανιτά. Νοστιμιά έχουν την ίδια, απλά τα τηγανιτά είναι λίγο πιο μαλακά αλλά και τα ψητά παραμένουν μαλακά και την επόμενη μέρα, εφόσον τα βάλεις σε κλειστό μπολ.
      Πάντως εμένα μου άρεσαν εξίσου και τα ψητά είναι πιο υγιεινά!

      Διαγραφή
  3. Αγαπημένα και τέλεια σε οποιαδήποτε μορφή. Τηγανιτά ή ψητά όλα νόστιμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Λίτσα... έλα κερνάωωωω!

      Διαγραφή
  4. Πωπώ Κική μου τί μου θύμησες τώρα,δεν ξέρω γιατί αλλά τα ντόνατς τα έχω συνδιάσει με την Αμερική,ίσως σου φανεί περίεργο αλλά πρώτη φορά τα έφαγα εκεί όταν είχα πάει στο καράβι με τον άντρα μου μας τα είχαν φέρει δώρο.Τέλεια θα γράψω τη συνταγή να την έχω, να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ροδάνθη μου, γι αυτό τα συνδυάζεις με την Αμερική... έλα, εγώ είμαι πιο κοντά και κερνάωωω!!! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. ax ti mas kaneis...ligoureutika...de to eixa skeftei oti ginontai kai psita...polu kali idea na glitwsoume kamia thermida...filia!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμα Πέγκυ μου!!! Καλό βράδυ!!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Νομίζω πως και οι δυο τρόποι για μένα είναι εξίσου καταπληκτικοί!Μπράβο Κική μου!!!Καλήνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα πάρω από όλα!!!!Μου αρέσουν πολύ τα ντόνατς!!!!Τέλεια Κική μου!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάρε όσα θέλεις!!!! Να είσαι καλά!!! Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εδώ πια Κική μου τα κάνουν ψητά και έχουν βγεί ειδικά ταψάκια γι αυτό..
    Παρολαυτα δεν τα πολυσυμπαθώ να σου πω την αλήθεια μου, προτιμώ λουκουμάδες!!!
    Καλημέρα Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα πονηρούλα, προτιμάς λουκουμάδες εεεεε; Να σου πω την αλήθεια εγώ λατρεύω και τα δυό αλλά αν δεν σταματήσω να τα λατρεύω θα πρέπει να κλειδώσω την κουζίνα!!!! χαχαχα
      Κι εδώ έχει τα ειδικά ταψάκια, αν και όχι στο Cook Shop, αλλά βαρέθηκα να κατέβω στο κέντρο για να το πάρω και το άφησα για όταν θα έχω κι άλλες δουλειές για το κέντρο!!!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Κική εγώ προτιμώ τα ψητά! Μεγάλος πειρασμός έτσι που τα έχεις στολίσει! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αγγελική, σίγουρα τα ψητά είναι πιο υγιεινά,πιο απενοχοποιημένα κι εξίσου νόστιμα!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν, εξ άλλου πρέπει να είναι πολύ δελεαστικά και στην εμφάνιση και στη γεύση για να πείσεις 2 μικρά "λιγόφαγα" να φάνε!!!!! -:)))))))

      Διαγραφή
  11. Ωραία συνταγή! Τα ντόνατς τα λάτρευα από παιδί και εξακολουθώ να τα λατρεύω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χρυσαυγή, υπάρχουν πολλοί που δεν λατρεύουν τα ντόνατς;;;
      Τουλάχιστον τα ψητά είναι λίγο πιο υγιεινά και πιο οικονομικά σε θερμίδες!

      Διαγραφή
  12. Πρεπει να κανω κι εγω λοιπον!
    Μια ερωτηση μονο.. τα φουρνιστα οταν τα βγαζεις από το φουρνο και τα αλειφεις με βουτυρο, δεν εχουν εντομη μυρωδια βουτυρου μετα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπινίκη μου, αν δεν σου αρέσει το βούτυρο και η μυρωδιά του χρησιμοποίησε μια μαργαρίνη... έχεις το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς την έντονη μυρωδιά του βουτύρου αν και υπάρχουν βούτυρα που δεν έχουν έντονη μυρωδιά (εξαρτάται από τη μάρκα αλλά και από το αν είναι βούτυρο αγελάδος ή πρόβειο). Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα!
    Η συνταγή φαίνεται απίθανη και λαχταριστή!

    Μια απορία έχω όμως γιατί θέλω να τα φτιάξω σήμερα αν γίνεται: Σε ποια θερμοκρασία και για πόση ωρα τα ψήνουμε στο φούρνο?

    Γιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιώτα, κατά λάθος δεν το έγραψα και ζητώ συγγνώμην. Στους 180 βαθμούς για 9-11 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό καστανόξανθο χρώμα!

      Διαγραφή
  14. Αγαπημένη λιχουδιά για μένα...Σε κάθε εκδοχή.Τώρα και στο φούρνο!Θα το δοκιμάσω φίλη μου!Καλή βδομάδα...Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τα Βάλια μου και θα καταλάβεις τί λέω!!! Φιλάκια και καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  15. This is totally yummy recipe...I am loving it dear..Will try it soon..

    Aarthi
    http://yummytummy-aarthi.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κικίτσα μου την συνταγή της Ντίνας Νικολάου φτιάχνω κι εγώ, βγαίνουν πολύ νόστιμα και πολύ πετυχημένα!
    Φιλάκια, καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες ΕΛΕΝΑ μου δεν είναι τέλειααα! Εεεε λοιπόν, και ψητά είναι εξίσου ωραία!!!

      Διαγραφή
  17. Πολύ ωραία έγινανα, Κική μου, μπράβο. Κι εγώ πάντως προτιμώ τα ψητά.
    Δοκιμάζω από τα δικά σου πρώτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε όσα θέλεις Ελένη μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν!

      Διαγραφή
  18. Και εγώ προτιμώ τα ψητά, αν και τα τηγανητά θα είναι πιό νόστιμα.
    Περιμένω και τα μακαρόν, μια που έκανα και εγώ δώρο στον εαυτό μου την φόρμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νομίζω ότι και τα ψητά είναι εξίσου νόστιμα, κι έχουν το πλεονέκτημα να τρώγονται και τις επόμενες ημέρες!!! Όσο για τα μακαρόν, περίμενε ...προετοιμάζομαι ψυχολογικά γιατί είναι απ' αυτά που φοβάμαι!!!!! χαχαχα Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φαίνεται πολύ λιμπιστική συνταγή . Θα την δοκιμάσω σίγουρα.
    Συγχαρητήρια για το blog σου! Εγινες μέλος του anthomeli.blogspot.com και από κει σε βρήκα. Ευχαριστούμε γι αυτό και ελπίζουμε να μας διαβάζεις! Το ίδιο φυσικά κι εμείς! Έχουμε και πολλά κοινά! Θα σου πω σε μέιλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!