Χοιρινό πρασοσέλινο και Τσικνοπέμπτη

Καλημέρα σας! Τσικνοπέμπτη σήμερα, μέση της Κρεατινής εβδομάδας και παρά τα προβλήματα που μας απασχολούν καθημερινά, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το έθιμο κι ας θυμηθούμε μερικά έθιμα. 
Χρόνια πριν, την ημέρα αυτή ετοίμαζαν το παστό χοιρινό κρέας για να το διατηρήσουν. Έβραζαν το κρέας και το λίπος με κρασί, σε πολλές περιοχές προσέθεταν και φλούδες από εσπεριδοειδή για να μειώνουν την έντονη μυρωδιά του και να βελτιώνουν τη γεύση του, το αλάτιζαν και τέλος το κάπνιζαν. Μετά, το έβαζαν σε πήλινο σκεύος, μέσα σε βρασμένο λίπος για να διατηρηθεί.
Το όνομα, λοιπόν, της ημέρας αυτής προέκυψε γιατί κατά το κάπνισμα ο καπνός μύριζε έντονα "τσίκνα".
Κατά την αρχαιότητα, τον Φεβρουάριο άνοιγαν τα πιθάρια με το κρασί και γιόρταζαν τα "Πιθοίγια" κατά τα Ανθεστήρια. Τρώγοντας, λοιπόν, ψητά κρέατα και πίνοντας κρασί έφταναν σε κατάσταση ευθυμίας και χαράς.
Επειδή, όμως εγώ έχω μάθημα όπως κάθε χρόνο την Τσικνοπέμπτη και γυρίζω αργά στο σπίτι, "τσικνίσαμε" (τρόπος του λέγειν) το μεσημέρι με μια χοιρινή τηγανιά πρασοσέλινο, κλασσική, κλασσικότατη αλλά πεντανόστιμη.
Θέλετε μια μεριδούλα;;; Ελάτε να σας προσφέρω κι αν σας αρέσει... διαβάστε και τη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
800 γρ. χοιρινή τηγανιά(ή παντσέτες)*
1 κιλό πράσα σε ροδέλες μεγάλες
800 γρ. σέλινο (φύλλα, κοτσάνια και ρίζα κομμένη σε φέτες)
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
1 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. πιπέρι
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Για το αυγολέμονο
2 αβγά
Χυμό από 2 λεμόνια
1 κ.σ. αλεύρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο.
Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε και το κρέας και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα τα κομμάτια του κρέατος απ' όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, πιπέρι και πάπρικα και αφήνουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά να βράσει για 30-35 λεπτά (επειδή είναι σε κομμάτια βράζει πιο γρήγορα).
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε νερό, το ζεσταίνουμε και προσθέτουμε τα πράσα, τη ρίζα και τα φύλλα και τα κοτσάνια του σέλινου.
Αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
Μόλις το κρέας ετοιμαστεί, προσθέτουμε τα πρασοσέλινα, το μαϊντανό, αλάτι και 1 ποτήρι νερό.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά 20 λεπτά, περίπου και φροντίζουμε να μείνει στο φαγητό ζουμάκι για να φτιάξουμε το αβγολέμονο.
Για το αβγολέμονο
Χτυπάμε τα αβγά με το χυμό λεμονιού, προσθέτοντας 1 κ.σ. αλεύρι που το διαλύουμε στο μείγμα αυτό.
Προσθέτουμε και 7-8 κ.σ. από το ζουμί του φαγητού, πάντα χτυπώντας με το σύρμα το αβγολέμονο.
Το ρίχνουμε στο φαγητό, ανακινούμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά για 8-10 λεπτά, ανακινώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα.
TIPS
Το συγκεκριμένο φαγητό γίνεται πολύ ωραίο και με κατσικίσια παϊδάκια.
Να έχετε μια καλή Τσικνοπέμπτη!

29 σχόλια:

  1. Πωπω..τρελαίνομαι για το πράσο,οπότε λατρεύω το πιάτο σου και είναι και ένα από τα αγαπημένα μου!!!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κική μου παρόλο που φάγαμε με τέτοιο πιάτο δε θα έλεγα όχι σε μια μεριδούλα!!!Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε όσες μερίδες θέλεις Ελένη μου!!!! Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Αγγελική μου, ελπίζω τουλάχιστον να έχουμε υγεία!!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ νόστιμο φαγάκι,Κικίτσα,οτι έπρεπε για σήμερα!Εύχομαι να περνάτε πάντα καλά! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Χαρούλα μου!! Όσο για το καλά ...τα πάντα είναι σχετικά. Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Μπραβο βρε Κικη!Αγαπημενο φαγακι αυτο, ειμαι και των ζουμερων εγω..με χόρτασες!!!Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εεεε, εάν δεν έχει και λίγο ζουμάκι να βουτήξεις τί κατάλαβες από το πιάτο αυτό!!!! χαχαχα Και του χρόνου με υγεία!!!

      Διαγραφή
  6. Εντάξει πρασοσέλινο είναι... θα πει κάποιος.Συνήθως με προσελκύουν οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά.Και εμένα με προσέλκυσαν 2.
    Η πάπρικα και ότι όπως και εγώ χρησιμοποιώ και τα κοτσάνια και τις ρίζες του σέλινου...Να έχεις ένα υπέροχο 3ήμερο όπως το πιάτο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Μάρα μου! Χαίρομαι που σου άρεσε η πρότασή μου!!! Να περνάς καλά!!!

      Διαγραφή
  7. Ενα από τα πολύ αγαπημένα μου φαγάκι το πρασοσέλινο!
    Και το έκανες ζουμερό και νόστιμο, τέλειο!
    Φιλιά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Ελενάκι μου αγαπημένο!!! Εεεε, λίγο ζουμάκι για ζεστό ψωμάκι του χρειάζεται!!!

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά για τη χτεσινή ημέρα Κικίτσα! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες σχετικά μετ ην προέλευση της γιορτής, καλό είναι να μαθαίνουμε ή έστω να ξαναθυμόμαστε στοιχεία που αφορούν την παράδοσή μας!
    Όσο για το φαγητό σου, λατρεμένο και παραδοσιακό! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Ερμιόνη μου!!! Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση και το μαμαδίστικο φαγάκι!!!! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Από τα αγαπημένα μου φαγητά, εγώ το τρώω το Μ. Σάββατο αντί για μαγειρίτσα που δεν είναι πολύ του γούστου μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί Κατερινάκι μου μάλωσες με την μαγειρίτσααα;;;; χαχαχα
      Να είσαι καλά!!! Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  10. Το έχω πει πολλές φορές!
    Αυτό το φαγητό είναι από τα πλέον αγαπημένα μου!
    Μου αρέσει που είναι ξινό!
    Να σαι καλά!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εεεεε, αν δεν έχει και το λεμονάκι του, τί κάνουμε τότε!!! χαχαχα
      Χαίρομαι Χρυσαυγή μου που σου άρεσε! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Αμάν! Ευτυχώς που αρχίζει η νηστεία και θα μαζευτώ λιγάκι! Αυτό το φαγητό θα κάνω αύριο! Το λιμπίστηκα τόσο! Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tζένη μου μην ανησυχείς δεν είναι τόσο παχυντικό φαγητό!!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα, Κική μου.
    Καταπληκτικές φωτογραφίες! Μπράβο!
    Επειδή όμως αυτό το υπέροχο φαγάκι δεν το
    μαγειρεύω, γιατί δεν τους αρέσει, παίρνω από το δικό σου το
    καλομαγειρεμένο μεριδούλα!
    Φιλιά, καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου, ευχαριστώ πολύ!!! Πάρε όσο θέλεις κι όχι μόνον μια μεριδούλα!!!! Φιλιά και καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  13. Είναι καθαρά Θεσσαλονικιότικο φαγητό.....το φτιάχνω και το αγαπώ γιατί με αυτό και πολλά άλλα αγαπημένα μεγάλωσα!!! Η μυρωδιά του σέλινου έφτασε ως εδώ.....μη σου πω ότι ένιωσα τη σελινόριζα και τη γλύκα του πράσου!!!
    Φιλιά και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου φαίνεται Μπέττυ ότι πρέπει να βγάλεις το συντομότερο εισητήρια για να επισκεφθείς τα μέρη σου!!!! Χαίρομαι που σου άρεσε. Φιλιά και καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  14. Αχ, το φαγητό σου ήταν υπέροχο! Παρόλο που η μαμά μου είναι μαστόρισσα στο πρασοσέλινο αποφάσισα για πρώτη φορά να κάνω την δικιά σου συνταγή μιας κι η μαμά μου ήταν στην δουλειά και δεν μπορούσε να μου δώσει ακριβείς οδηγίες. Και ναι... πέτυχε και η μικρή μου έφαγε για πρώτη φορά και μπήκε μέσα. Σε φιλώ και σε ευχαριστώ. Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!