Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο και ...ένα ακόμη tag tag

... Η αριστοκρατία των γλυκών!!!!
Καλησπέρα σας!!! Έτσι αποκαλούσε το συγκεκριμένο γλυκό η γιαγιά μου!! Γιατί;;; Δεν ξέρω ακριβώς (και ήμουν μικρή για να σκεφτώ να την ρωτήσω)...αν και μου φαινόταν λίγο... ρατσιστικό και εις βάρος των άλλων γλυκών του κουταλιού!!! Εκείνο που ξέρω είναι ότι άργησα πολύ (ηλικιακά εννοώ) να εκτιμήσω την απίστευτη γεύση και το μοναδικό του άρωμα!!! Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή κι έβλεπα τους άλλους να το γεύονται με απόλαυση, σκεφτόμουν ...μπλιάχ!!!! Βέβαια, αυτό το έκανα για όλα τα γλυκά εσπεριδοειδών... και μέχρι τώρα είχα αυτό το "θέμα" με το νεραντζάκι που για πρώτη φορά εφέτος... το αποδέχθηκα γευστικά!!!!!! -:))))))
Φαντάζομαι ότι του χρόνου θα φτιάξω κι απ' αυτό!!!! Έτσι είναι... μεγαλώνοντας η γευστική μας ικανότητα αυξάνεται κι εμπλουτίζεται!!!
Πάντως το υπέροχο περγαμόντο είναι ό,τι καλύτερο σε γεύση, άρωμα αλλά και χρώμα!!!! Απολαύστε το κι ας δούμε τη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φλούδες από περγαμόντο
1 1/2 κιλό ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
1 κ.σ. γλυκόζη
χυμό από 1 1/2 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξύνουμε τη φλούδα από τα περγαμόντα με τον ψιλό τρίφτη, προσέχοντας να μην φτάσουμε στο άσπρο μέρος τους.
Κόβουμε μια φέτα από το πάνω και το κάτω μέρος.
Χαράζουμε το κάθε φρούτο σε 4 ή 6 φέτες και αφαιρούμε τη σάρκα.
Εάν θέλουμε να κάνουμε το περγαμόντο σε ρολά, υπάρχουν 2 τρόποι.
1- Τυλίγουμε μία μία τις φλούδες και τις στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
2- Τυλίγουμε μία μία τις φλούδες και αφού πάρουμε ένα μεγάλο βελόνι με κλωστή, περνούμε τις φλούδες στην κλωστή σαν κολιεδάκι.
Μετά, βάζουμε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα με νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά.
Ρίχνουμε το νερό αυτό, βάζουμε άλλο και ξαναβράζουμε τα περγαμόντα για άλλα 10 λεπτά.
Ξαναρίχνουμε το νερό, βάζουμε άλλο και ξαναβράζουμε για τρίτη φορά, τις φλούδες του περγαμόντο έως ότου μαλακώσουν και τρυπιούνται άνετα με το πιρούνι.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το βράζουμε 10 - 15 λεπτά, έως ότου λιώσει η ζάχαρη και έχουμε ένα ελαφρό σιρόπι.
Προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού.
Βάζουμε και τις φλούδες του περγαμόντο και αφήνουμε να βράσει έως ότου δέσει κανονικά το σιρόπι και στέκεται όταν το δοκιμάζουμε σε κρύο πιατάκι.
Αποσύρουμε το γλυκό από τη φωτιά και το αφήνουμε έτσι για 12-18 ώρες.
Εάν το σιρόπι έχει αραιώσει, μετά από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το βράζουμε και πάλι για 5-10 λεπτά, μέχρι να "σφίξει" και πάλι.
Βάζουμε το γλυκό ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα, το καλύπτουμε με σιρόπι.
TIPS
* Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να φτιάξουμε γλυκό  φλούδα από οποιαδήποτε εσπεριδοειδές (λεμόνι, κίτρο, πορτοκάλι).
* Το σιρόπι πρέπει ΠΑΝΤΑ να σκεπάζει το γλυκό για να το προστατεύει από τη μούχλα ή το να ζαχαρώσει.
* Το ξύσμα από τα περγαμόντα το βάζουμε στην κατάψυξη και το χρησιμοποιούμε για να αρωματίζουμε κέικ ή κρέμες, ειδικά αν τις γαρνίρουμε και με λίγο γλυκό περγαμόντο.
Καλή επιτυχία!!!
Και τώρα, ακόμη ένα παιχνίδι tag tag μετά από πρόσκληση της Έφη, της "μάνας του λόχου". Απαντώ αμέσως στις ερωτήσεις της...
  1.   Ψητό ή μαγειρευτό?   
-- Και τα δύο, εξαρτάται από το είδος!
  2.   Βιβλίο ή ταινία?
-- Και τα δύο, εξίσου λατρεμένα!
  3.   Χριστούγεννα ή Πάσχα?
-- Χριστούγεννα ...δαγκωτό!!! Τα λατρεύω!!!
  4.   Σου έχει τύχει να ονειρευτείς κάτι και μετά να το ζήσεις?
-- Ναι ευτυχώς, και ήταν υπέροχο (κι εξακολουθεί να είναι μετά από 17 χρόνια!!!). 
  5.   Πρώτη σκέψη που σου έρχεται με το μαύρο μας το χάλι....
-- Να πλακώσω στο ξύλο αυτούς που μας έφτασαν εδώ!!! Και ΟΧΙ, δεν πιστεύω το παραμύθι ότι ήμασταν υπερκαταναλωτικοί γι αυτό έγιναν αυτά!!! Δηλαδή, φταίω εγώ που αγόραζα πολλά βιβλία για το χάλι μας ή μήπως τα αγόραζα με κρατική επιχορήγηση (αφήστε που πάντα πλήρωνα μέχρι δεκάρας τους φόρους μου!!!!).
  6.   Σε φοβίζει το μέλλον?
-- Στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη ΝΑΙ, δυστυχώς. Και όχι μόνον της δικιάς μου γενιάς αλλά και των παιδιών μας!!
  7.   Θα τολμούσες να αλλάξεις δραστικά (δεδομένης της κατάστασης) τη ζωή σου?
-- Λέω πώς ναι... θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες...
  8.   Το αγαπημένο σου υλικό στη μαγειρική?
-- Πολλά αλλά πρώτα το ...αλεύρι και μετά η ...ζάχαρη!!!!
  9.   Αγαπημένο μότο
-- Δεν μπορεί...κάποια λύση θα υπάρχει!!!
10.   Οταν αντιληφθείς ότι σου λένε ψέμματα πως αντιδράς?
-- Συνήθως διαγράφω αυτόν που μου είπε ψέμματα και σε σπάνιες περιπτώσεις εξετάζω το γιατί.
11.   Ποιό είναι το αγαπημένο σου λουλούδι? 
-- Το τριαντάφυλλο.
Και περνάω στις δικές μου ερωτήσεις...
1- Γλυκό ή αλμυρό;
2- Καθημερινή αγαπημένη συνήθεια;
3- Τί σε χαλαρώνει;
4- Ο ρομαντισμός είναι χρήσιμος στην εποχή μας;
5- Η απιστία, τί φέρνει;
6- Θα έφευγες από την Ελλάδα τώρα;
7- Ποιά εποχή λατρεύεις;
8- Θα γινόσουν αγρότης;
9- Τί πιστεύεις για το μέλλον της χώρας μας, το δικό μας και των παιδιών μας;
10- Μαγειρική ή ζαχαροπλαστική;
11- Θα άλλαζες κάτι στον χαρακτήρα σου και ποιό είναι αυτό;
Αν και ξέρω ότι οι περισσότερες μπλογκοφίλες έχουν παίξει καλώ στο παιχνίδι, έστω και για ακόμη μια φορά τις...

38 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για την πρόσκληση...είναι η πρώτη φορά που παίζω με ερωτήσεις...Μέσα στη βδομάδα οπωσδήποτε θα απαντήσω!!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Pansofix καλή μου!!! Ελπίζω να κεράστηκες γλυκάκι. Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Θεσπέσιο το περγαμόντο!!!Ευχαριστώ πολύ και για την πρόσκληση και που με σκέφτηκες αλλά έχω ήδη παίξει πρόσφατα άλλες δύο φορές και δεν θα μπορέσω να συμμετάσχω ξανά.φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Σπυριδούλα και δεν είναι υποχρεωτικό να παίξεις!!! Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑΑΑΑΑΑ.....μόλις απάντησα στις ερωτήσεις σου!!!!καλά όσο για το περγαμόντο ακόμη έχω τη μυρωδιά αυτού που έφτιαξε η θεία μου!!!!απαπα και τώρα που μου το θύμησες μου τρεχουν τα σαλια...μπράβο σου...υπέροχο γλυκόοο!!!!φιλιαααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε επισκεφθώ σύντομα Τάνια!!! Είναι υπέροχο γλυκό!!! Φιλιά και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Το γλυκό είναι σούπερ!!!Αγαπημένο!Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ πως το περγαμόντο είναι η αριστοκρατία των γλυκών...Μου αρέσει πολύ γι αυτό και φτιάχνω κάθε χρόνο.Μόνο που κόβω τις φλούδες λεπτές λωρίδες-όπως το γλυκό κυδώνι.Χαίρομαι που σε γνωρίζω...Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ!!! Το ίδιο είναι κι έτσι που το φτιάχνεις δεν αλλάζει το άρωμα και η γεύση του!!! Χάρηκα για την επίσκεψη. Ελπίζω να τα λέμε συχνά! Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Το περγαμόντο δεν το τρώω, όπως και τα άλλα γλυκά που γίνονται από τα εσπεριδοειδή. Αυτό όμως, δεν με εμποδίζει να τα φτιάχνω, για αυτούς που τα τρώνε.Λατρεύω όμως την μυρωδιά του, γι αυτό το φτιάχνω και λικέρ, που αυτό το....γεύομαι.
    Υ.Γ Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάνεις Σωσώ!!! Και μου κάνει εντύπωση γιατί το λικέρ έχει όλη τη γεύση και το άρωμά του!!! Εγώ πλέον λατρεύω όλα τα εσπεριδοειδή!!

      Διαγραφή
  7. Τελικά είχε δίκιο η γιαγιάκα σου....κι εγώ άργησα να το αποδεχτώ...τα τελευταία όμως 4-5 χρόνια το φτιάχνω κάθε χρόνο ανελλιπώς. Μέχρι που πέρυσι αγόρασα δέντρο και το φύτεψα να έχω και δικά μου. Φιλιά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι είναι τόσο μοναδική και ιδιαίτερη η γεύση του που στην αρχή δεν είναι εύκολη!! Τί ωραία που έχεις δικό σου δέντρο... Φαντάζομαι ότι όπως όλα τα εσπεριδοειδή θα θέλει ζέστη!!!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Λένε ότι είναι το καλύτερο από τα γλυκά κουταλιού.
    Και όντως είναι.
    Πολύ ωραίο σου έγινε. Μπράβο σου !

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μάριον, έχει καταπληκτικό άρωμα! Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  9. Πραγματικά είναι τέλειοοοοοοοοοοο!!!Είχε δίκιο η γιαγιά σου!!!Φιλιά καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη κι επίσης, φιλιά και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  10. Το άρωμα του είναι από τα πιο εκλεπτυσμένα! Και το έχεις φτιάξει υπέροχα! Γεια στα χέρια σου!
    Τυχερούλα έχεις ζήσει το όνειρό σου!!!! Αυτό και μόνο θα πρέπει να σου γεμίζει την ψυχή!!!!
    Ευχαριστώ για την πρόσκληση! Θα παίξω το γρηγορότερο!
    Φιλάκιααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Αγγελική μου!! Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Ναι η αλήθεια είναι ότι δεν έχω παρά μικρά παράπονα από τη ζωή που υπήρξε καλή μαζί μου! Να είσαι καλά! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Πόσο μ'αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού Κική μου! Δυστυχώς δεν μπορώ να βρώ τα απαραίτητα εσπεριδοειδή εδώ..μπουχουχου..Πολύ ωραίες φωτογραφίες!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα Χαρά... τα λατρεύω!!! Είναι μια μικρή γλυκιά στιγμή, χωρίς τύψεις που ταιριάζει με όλα! Τί κρίμα να μην μπορείς να τα βρείς. Αλήθεια, μόνον περγαμόντο δεν έχει;;;;; Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Μπορεί να συγκριθεί άλλο μαζί του; ΟΧΙ
    Το αγαπημένο γλυκό μου, ever.
    Απίστευτη η γεύση του, φτάνει να είναι καλοφτιαγμένο.
    Το δικό σου πάντως το καταλαβαίνω οτι είναι όπως πρέπει.
    Ευχαριστώ για την οπτική απόλαυση.
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα χαίρομαι που σου άρεσε! Κι εγώ πιστεύω ότι το γλυκό περγαμόντο, όσο απίστευτα ωραίο είναι τόσο ευαίσθητο είναι και μπορεί να χάσει σαν γεύση και άρωμα εάν δεν είναι καλοφτιαγμένο!!! Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  13. μμμ, τα γλυκά του κουταλιού είναι τόσο νόστιμα, αλλά κάτι ήξερε η γιαγιά τελικά για το περγαμόντο! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή και τις συμβουλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ευαγγελία, νόστιμα, υγιεινά και με περιορισμένες θερμίδες... τέλεια με δύο λόγια!!! Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  14. περασα να πω μια καλημερααα!!!!!!ΔΕν στεκομαι καθολου...γιατι ειπα να μαζευτω λιγο με την λαιμαργια μου.Δυσκολο μ ενα γλυκο του κουταλιου εδω...τα θραψαλα πιο πριν......Κομματια με εκανες!!!!χαχαχα παω να φαω
    φιλια και να περνας πολυ ομορφααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την misirlou! Εντάξει, τα γλυκά του κουταλιού δεν έχουν αυξημένες θερμίδες κι όσο για τα θράψαλα... μια μικρή μερίδα, χωρίς ψωμί είναι ό,τι πρέπει για μεσημεριανό! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  15. Λαχταριστό, λαχταριστό το περγαμόντο! Αν και το έχω παίξει ήδη δύο φορές, δεν θα σου το αρνηθώ! Ίσως το βάλω με την κλήρωση, ίσως και νωρίτερα! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, φιλάκια και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  16. Δίκιο είχε η γιαγιούλα, και αριστοκρατικό γλυκάκι είναι και όλο άρωμα και γεύση είναι!
    Πολλά φιλιά Κικίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχο Έλενά μου!!! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  17. Νομίζω δεν έχω δοκιμάσει ποτέ! Ερώτηση: από πού το αγοράζεις; Δεν έχω δει ποτέ σε λαϊκή η μανάβη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ το βρήκα στη λαϊκή Ευγενία μου!!! Πάντως αξίζει τον κόπο... να το δοκιμάσεις γιατί έχει απίστευτο άρωμα και γεύση!

      Διαγραφή
  18. ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΗΡΘΑ ΚΙΚΗ ΜΟΥ!!!!!!
    ΕΓΩ ΤΟ ΕΤΡΩΓΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ!!!!!!
    ΤΟ ΕΦΤΙΑΧΝΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΚΟΜΑ....
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει Έφη μου είναι πράγματι διαχρονική αξία!

      Διαγραφή
  19. Κικίτσα μου,πρώτα να πάρω από το υπέροχο γλυκό σου και μετά να παρω τη σκυτάλη στη πρόσκλησή σου...
    νηστικό αρκούδι δεν γράφει...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κική μου γλυκιά σ'ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις καλή μου!!! άν και έπαιξα στο παιχνίδι αυτό , θα σου απαντήσω γιατί μου αρέσουν οι ερωτήσεις σου γλυκιά μου!!!φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...