Γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο μαγιάτικο

Καλησπέρα σας! Γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο και μάλιστα μαγιάτικο, ροζ, κουκλίστικο, σαν ψεύτικο! Για πρώτη φορά κάνω γλυκό τριαντάφυλλο γιατί ποτέ δεν το συμπαθούσα, χωρίς κανέναν λόγο βέβαια.
Δεν ήταν το άρωμά του που με ενοχλούσε, ήταν το ότι θα έτρωγα τριαντάφυλλο, μάλλον... δεν είμαι και σίγουρη... Πάντως, τελικά το να έχεις food blog έχει πολλά καλά γιατί, εδώ που τα λέμε ανήκω στην κατηγορία των πρώην μίζερων στο φαγητό!!!  Ξεκινώντας, λοιπόν, από τη σκέψη ότι δεν μπορείς να έχεις foodblog και να μην δοκιμάζεις τα πάντα ή ...σχεδόν (πείτε μου να δοκιμάσω αχινό ή χαβιάρι και θα ξεχάσω το foodblog!!!!!-:)))) κι ότι στο κάτω κάτω ένα γλυκό είναι  αλλά και από την καλή μου φίλη Φανή Π. που μου ζήτησε μια συνταγή για το συγκεκριμένο γλυκό (εξάλλου, της την υποσχέθηκα) κατέληξα να μαζέψω πέταλα από τις δύο ροζ, μαγιάτικες και εκατοντάφυλλες τριανταφυλλιές μας (αυτές είναι οι ποικιλίες που γίνονται γλυκό του κουταλιού) για να φτιάξω το γλυκό. Έψαξα, βρήκα, διάβασα καμμιά δεκαριά συνταγές και κατέληξα σ' έναν συνδυασμό που μου φάνηκε καλός. Το αποτέλεσμα ήταν ότι γέμισα ένα βάζο μ' ένα πανέμορφο, νεραϊδορόζ γλυκό τριαντάφυλλο, με διάφανα σχεδόν πέταλα, με όλο το διακριτικά υπέροχο άρωμά του. Και να που το θαύμα έγινεν (δεν πειράζει που είναι ένα θαύμα άνευ σημασίας ...εγώ το χάρηκα πάντως)!!!! -:)))))
Το λάτρεψα και όχι μόνον σκοπεύω να κάνω κι άλλο αλλά θα το χρησιμοποιήσω και σαν γαρνίρισμα σε άλλα γλυκά.
Πάντως άλλαξα εντελώς άποψη για το συγκεκριμένο γλυκό και από τώρα και μετά είναι στη λίστα με τα αγαπημένα μου!!!!
ΥΛΙΚΑ
100 γρ. ροδοπέταλα
520 γρ. ζάχαρη
400-420 γρ. νερό
Χυμό από 1 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Θα δούμε την ετοιμασία του, βήμα-βήμα γιατί εκτός από νοστιμιά είναι και οπτική απόλαυση!-:)))
Για το γλυκό χρειαζόμαστε ροζ, εκατοντάφυλλα, μαγιάτικα τριαντάφυλλα από δικό μας κήπο για να ξέρουμε ότι δεν έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα και δεν έχουν χημικά λιπάσματα ή βιολογικής καλλιέργειας τριαντάφυλλα. Δεν κάνουμε γλυκό ποτέ τριαντάφυλλα από ανθοπωλείο ή φυτώριο.
Μαζεύουμε τα τριαντάφυλλα το πρωί (εγώ τα μάζεψα κατά τις 8.30 και είναι 2 διαφορετικές ποικιλίες) γιατί τότε το άρωμά τους είναι πιο έντονο.
Αφαιρούμε τα ροδοπέταλα από τα τριαντάφυλλα.
Με ένα ψαλιδάκι αφαιρούμε το άσπρο μέρος που βρίσκεται στη βάση του πέταλου και μετά τα ζυγίζουμε.

Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι κάτω από νερό της βρύσης και τα αφήνουμε να πλυθούν καλά, ανακατεύοντάς τα προσεκτικά.
Κατόπιν, τα στραγγίζουμε καλά, γιατί έχουν απορροφήσει νερό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία να βράσει για 1 λεπτό (μετρούμε το 1 λεπτό από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει).
Προσθέτουμε τα ροδοπέταλα και το χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε το γλυκό σε μέτρια προς σιγανή θερμοκρασία να βράσει για 20-25 λεπτά,  έως ότου το σιρόπι δέσει και τα ροδοπέταλα μαλακώσουν αλλά χωρίς να λιώσουν.
Όσο το γλυκό βράζει, το χρώμα του γίνεται πιο σκούρο.
Δοκιμάζουμε το σιρόπι εάν έδεσε, ρίχνοντας μια σταγόνα σε ένα πιατάκι που το έχουμε αφήσει για 10 λεπτά στο ψυγείο.
Εάν η σταγόνα του σιροπιού κρατήσει το σχήμα της, το σιρόπι είναι έτοιμο αλλιώς χρειάζεται λίγο ακόμη βράσιμο.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο και όπως είναι ζεστό, το βάζουμε το γλυκό σε καθαρό, στεγνό και αποστειρωμένο βαζάκι, αφού απολαύσουμε το εκπληκτικό άρωμά του και την υπέροχη λεπτή γεύση του.
Καλό σας βράδυ!!

47 σχόλια:

  1. Και μόνο που το βλέπω, έχω πάρει όλη την υπέροχη γεύση του!!!
    Περιτό να σου πω ότι "τρέχουν τα σάλια μου".
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Σοφία μου... ελπίζω να μην φύγεις χωρίς να ...κεραστείς;;;;;;;; Καλό σου βράδυ! -:))))))

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσει πολύ το γλυκό τριαντάφυλλο! Είχα πάρει μια φορά από το Πήλιο γιατί δυστυχώς στην Αθήνα δεν έχουμε δικό μας κήπο για να φτιάξουμε σπιτικό!!!
    Είναι τέλειο το γλυκό σου!
    Στείλε λίγο και από εδώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια beauty str. Πράγματι δεν το βρίσκεις εύκολα ...να σου στείλω όσο θέλεις... λες να φτιάχνω και να πουλάω;;;;; Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Λατρεμένο και σπάνιο! Μπράβο Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Έφη μου... πράγματι είναι σπάνιο αλλά είναι και πολύ νόστιμο!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχο γλυκό το λατρεύω, έχει απίστευτο άρωμα και γεύση!!!
    Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ελένη μου και χαίρομαι που σου άρεσε! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Ουάου Κικίτσα μου!!!!Σ'ευχαριστώ πάάάάάάάάάάρα πολύ γλυκούλα μου!!!!Σε έβαλα σε μεγάλο κόπο, να ψάχνεις και να πειραματίζεσαι...αλλά άξιζε τον κόπο απ' ότι βλέπω!!!!Τέλειο το έκανες καλή μου!!!Ξεπέρασες και της πεθεράς μου!!!Χρώμα, ρεστότητα, μπράβο σου!!!Και φαντάζομαι άρωμα!!!Σου αξίζει ο χρυσός σκούφος!!! Ξέρεις πόσο υγιεινό είναι αυτό το γλυκό;;;;!!ψάξε και θα εκπλαγείς!!!Παίρνω την συνταγή και μαζεύω τριαντάφυλλα Σ/Κ!!! Σίγουρα θα πετύχει, το βλέπω εύκολο...σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!!φιλάκια πολλλλάάάάάάά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Φανή, μην μ' ευχαριστείς γιατί, πολύ απλά, σου το είχα υποσχεθεί και δεν ήταν καθόλου κόπος απλά ...πρόκληση για να μάθω και κάτι άλλο!!! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια κι ελπίζω να βρεθούμε σύντομα κι από κοντά για να σε κεράσω! Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πόσο υγιεινό είναι αλλά για να το λες εσύ κάτι θα ξέρεις... θα το ψάξω, πάντως νόστιμο είναι!!! Μη μ' ευχαριστείς, λοιπόν, καθόλου και χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!!! Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Να λοιπόν που θα με κάνεις να ψάξω και να φυτέψω ροζ εκκατόφυλλο για να έχω και να κάνω γλυκό , , θα κρατήσω τη συνταγή γιατί μου φάνηκε εύκολη και νόστιμη...Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να φυτέψεις Τζένη μου, γιατί όχι;;;; Εξ άλλου είναι πολύ όμορφη τριανταφυλλιά και πολύ εύκολο και νόστιμο γλυκό... Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Αχ αυτό το γλυκό ειλικρινά είναι τυλιγμένο με τόσες αναμνήσεις μου ειλικρινά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχει τύχει ούτε να φτιάξω τούτο το γλυκό μα ούτε και να το δοκιμάσω...Μάλλον χάνω ε!
    Ευχαριστούμε για όλες τις οδηγίες για άλλη μία φορά!
    Λιγουρεύτηκα τα cupcakes τις προηγούμενης ανάρτησης!Καλή συνέχεια φίλη μου!Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα να μην είμαστε κοντά Βάλια για να σου δώσω να δοκιμάσεις! Πάντως κυκλοφορεί και στο εμπόριο αλλά ουδεμία σχέση! Όσο για τα cupcakes είναι πανεύκολα και πράγματι νόστιμα!!! Να είσαι καλά φιλενάδα κι ευχαριστώ για τη συμπαράσταση!!! Φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  9. Δεν το έχω φτιάξει ποτέ φαίνεται τέλειο πάντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ πρώτη φορά έφτιαξα αλλά είναι υπέροχο, από άρωμα, χρώμα και γεύση!

      Διαγραφή
  10. Φαίνεται τέλειο!
    Επειδή κόλλησα στις φωτογραφίες-Τί χρώμα!!!- και δεν έδωσα τόση προσοχή στο κείμενο,μήπως γνωρίζεις αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένο τριαντάφυλλο,που χρησιμοποιούμε στο τσάι; (η απελπισία του να πεθυμάς γλυκό τριαντάφυλλο μα να μην έχεις αγριοτριανταφυλλιά)
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!! :)))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν νομίζω ότι γίνεται αλλά επειδή δεν είμαι σίγουρη θα το ψάξω και θα σου απαντήσω αύριο από αυτό το ποστ. Εξ άλλου δεν χρειάζεται αγριοτριανταφυλλιά αλλά την εκατόφυλλη ή εκατοντάφυλλη μαγιάτικη που συνήθως είναι ανοιχτό ή λίγο πιο σκούρο ροζ... μπορείς να φυτέψεις μια σε γλάστρα! Φιλιά-:)))

      Διαγραφή
    2. Σ'ευχαριστώ Κική μου!
      Στην Κύπρο τη λέμε "αγριοτριανταφυλλιά" παρ΄όλο που τη φυτεύουμε στον κήπο,διάλεκτος ραντάρ! :))))))))))

      Διαγραφή
  11. Τυχερή Κική που έχεις τριαντάφυλλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραία Ξανθή αλλά έχουν και τα μειονεκτήματά τους!!!

      Διαγραφή
  12. Ω, τι χρώμα...ότι γεύση...ότι γλυκό!
    Θυμίζει αγαπημένα πρόσωπα σε αλλοτινούς καιρούς :-) καλή μου Κική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Πηνελόπη μου! Πράγματι είναι ένα γλυκό που σε ταξιδεύει σε παλιότερες εποχές!!! Καλό απόγευμα! -:)))

      Διαγραφή
  13. Το γλυκό τριαντάφυλλο είναι το πιο αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού!!!Κρίμα να μην έχω τριαντάφυλλα!Θα κρατήσω όμως τη συνταγή και αν κάποια στιγμή βρω θα το φτιάξω σίγουρα!!!Να είσαι καλά!Φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπυριδούλα μου αφού το αγαπάς τόσο πολύ γιατί δεν φυτεύεις μια τέτοια τριανταφυλλιά σε γλάστρα;;; Έτσι θα το απολαμβάνεις κάθε χρόνο! Φιλάκια κι επίσης καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  14. Αχ Κικίτσα μου, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο το λατρεύω αυτό το γλυκάκι!!!
    Σου έγινε "νεραϊδένιο"!!!!!

    Για το χαβιάρι δεν επιμένω, αλλά αχινό σου συνιστώ να δοκιμάσεις κάποια στιγμή, πολύ νόστιμο "φαγάκι" έχει!
    Δεν τρώγονται όμως όλοι οι αχινοί.
    Η δε αχινοσαλάτα, είναι το τοπ μεζεδάκι για ουζάκι!
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι μου, πράγματι το γλυκό έγινε πολύ ωραίο, αρωματικό κι εκπληκτικά ροζ!!!!
      Όσο για αχινό... δεν το συζητώ... δεν νομίζω να το ..."αντέχω"! Είπαμε να δοκιμάζω αλλά όχι και μέχρι εκεί!!!!!!!! χαχαχαχα

      Διαγραφή
  15. Γεια σου Κική το έκανες φανταστικό μπράβο σου!!!Εγώ κάνω κάθε χρόνο από τις τριανταφυλλιές μας, μας αρέσει πολύ! φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ζουζού! Είναι πράγματι πολύ ωραίο κι έγινε κι εύκολα! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  16. ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ!!!!!
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΟΤΕ...ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ....ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΚΟΨΩ...ΥΠΕΡΟΧΟ ΧΡΩΜΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!
    ΦΙΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνον από κήπο που ξέρεις όμως Έφη μου γιατί αλλιώς μπορεί να είναι ραντισμένα και άρα ακατάλληλα για γλυκό! Φιλιά

      Διαγραφή
  17. Κικη, που μπορουμε να αγοράσουμε τετοιου ειδους τριανταφυλλα, να τα φυτεψω ωστε να μπορω να φτιαχνω κι εγω????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου, μπορούμε να αγοράσουμε τις ποικιλίες από φυτώρια σε μικρά φυτά και να φυτέψουμε τις τριανταφυλλιές στον κήπο ή σε γλάστρες! Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  18. Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ευγενία, το ίδιο και από γεύση!-:)))

      Διαγραφή
  19. Κικίτσα, αυτό δεν είναι γλυκό, είναι νέκταρ!Υπέροχο χρώμα, απίθανη γεύση και άρωμα!
    Να είσαι καλά και του χρόνου! Σου έγινε υπέροχο και μου θύμισε τη γιαγιά μου τη Βασιλική που το έφτιαχνε κάθε χρόνο και το θεωρούσε φάρμακο!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Από αυτό το γλυκό, εκτός του ότι μου αρέσει να το τρώω, λατρεύω το άρωμα του. Είναι απίστευτο πόσο ωραία μυρίζει.
    Πολυ ωραία τριαντάφυλλα Κική. Καταπληκτικο χρώμα.
    Καλοφάγωτο το γλυκάκι.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Βλέποντας τη διαδικασία παρασκευής του γλυκού, αλλά και το τελικό αποτέλεσμα, πραγματικά χαίρομαι. Από τα ωραία ζωηρά χρώματα του τριαντάφυλλου και το κρυσταλένιο, λαμπερό χρώμα του γλυκού.

    Πολύ καλά έκανες που το έφτιαξες! Είναι κάτι διαφορετικό και πραγματικά πανέμορφο!!

    Καλό ΣΚ Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΜΠΡΑΒΟ ΧΡΥΣΟΧΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑ!
    ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΟΥ ...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΣΟΥ.....
    ...ΓΙΑ ΤΑ CUP CAKES ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ..ΤΙ ΝΑ ΠΩ....ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΟΝΤΕΨΑ ΝΑ ΜΠΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ PC!ΚΑΛΟ ΣΞ!ΦΙΛΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γεια στα χέρια σου!

    Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι είναι πεντανόστιμο!

    Να ξέρετε ότι το συγκεκριμένο γλυκό είναι το καλύτερο φάρμακο για τη στοματίτιδα ή άλλα προβλήματα που έχουν ερεθίσει τη γλώσσα.

    Την αγάπη μου! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητη φιλη, θελω να φτιαξω γλυκο του κουταλιου ΓΙΑΣΕΜΙ. Εχεις καποια δοκιμαζμενει συνταγη? Αν ΟΧΙ, θα συνιστουσες να ακολουθησω την αραπανω για μαγιατικο τριανταφυλλο? Σευχαριστω πολυ, Ελενη. ( faskomilo@hotmail.com )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημερα ΤΑΝΤΕ ΚΙΚΙ.Καλημερα,και να εχεις-ουμε ολοι μια γλυκεια χρονια.Η συνταγη,με ξευρελανε.Μια ερωτηση εχω=θελω να κανω λικερ ιβυσκου,αλλα δεν ετυχε να δω κατι εδω-εκτος και αν μου διεφυγε,και δεν ξερω τον τροπο.Καθε βοηθεια δεκτη.Αλεξανδρος υγ=το γλυκο τριανταφυλλο,θα το κανω σπεσιαλ για την πεθερα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!