Γλυκό του κουταλιού σύκο

Καλησπέρα σας! Ονομάστηκαν γλυκά του κουταλιού, γιατί σερβίρονται σε μικρές μερίδες, όσο και το μέγεθος ενός μικρού κουταλιού.
Κουταλιές γεμάτες αγνή, φρουτένια γλύκα αλλά και άρωμα, που συνδυάζονται άψογα με καφέ, νερό, γιαούρτι, κρέμα ή παγωτό αλλά και σαν γαρνιτούρα σε τούρτες ή γέμιση σε κέικ. Είναι διαχρονικά, νοστιμότατα, υγιεινά, οικονομικά αλλά και με λίγες θερμίδες! Όμορφο κέρασμα, θαρρείς βγαλμένο από το μπαούλο της γιαγιάς, φερμένο από τον παλιό καλό καιρό. Στις αρχές Μαϊου, τότε που τα συκαλάκια είναι τρυφερά, μου έφτασε ένα δεματάκι από το χωριό, δώρο μιας στενής φίλης που ξέρει τη λαχτάρα μου με τα γλυκά του κουταλιού, γεμάτο μ΄αυτούς τους μικρούς, καταπράσινους καρπούς. Τα συκαλάκια που χρησιμοποιούμε για γλυκό του κουταλιού, είναι τα "αρσενικά", αυτά που δεν θα γίνουν ποτέ ώριμα σύκα αλλά χρησιμεύουν για την επικονίαση και το "δέσιμο" των σύκων που θα ωριμάσουν και θα μας χαρίσουν τη νοστιμιά τους. Το μόνο, που είχα να κάνω ήταν   ...γλυκό!! Βέβαια, το συγκεκριμένο γλυκό είναι από τα "μπελαλίδικα" αλλά ...χαλάλι του, αξίζει τον κόπο!!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σύκα (25-35 κομμάτια)
1 κιλό ζάχαρη
3-4 ποτήρια νερό
2 βανίλιες
μερικά γαρίφαλα ή 1 γαρίφαλο για κάθε σύκο
1/3 φλ.τσ. γλυκόζη
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 κ.σ. ξινό**
1 μικρό κομμάτι (σαν ρεβίθι) γαλαζόπετρα***
Γλυκό κουταλιού σύκο... ξεφλουδισμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε γάντια και πλένουμε καλά τα σύκα μας.
Κόβουμε λίγο το κοτσανάκι τους (φωτό) και αφαιρούμε προσεκτικά το σκούρο σημαδάκι της πίσω πλευράς.
Εάν θέλουμε ξεφλουδίζουμε πολύ προσεκτικά τα σύκα μας, αν και όταν είναι κομμένα τη σωστή στιγμή, δεν χρειάζεται.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει.
Τα βγάζουμε και πετάμε το νερό αυτό.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ξεπικρίσματος για δεύτερη φορά αφήνοντάς τα  να βράσουν, για 6 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
Η γαλαζόπετρα ή θειϊκός χαλκός
Ξαναπετάμε το νερό και βάζουμε για τρίτη φορά νερό και τη γαλαζόπετρα. 
Αφήνουμε να βράσουν για 4 λεπτά  και μετά τα βγάζουμε από το νερό και πετά με το νερό που έχει τη γαλαζόπετρα.
Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε για τελευταία φορά στο νερό. 
Κάνουμε το τέταρτο ξεπίκρισμα, βράζοντάς τα για 10 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει.
Τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε 30-40 λεπτά, για να κρυώσουν.
Παίρνουμε ένα ξυλάκι για σουβλάκια και τρυπάμε το κάθε σύκο, μπήγοντας το ξυλάκι από την βάση του σύκου και βγάζοντάς το από το κοτσάνι.
Στρίβουμε το κάθε σύκο, πιέζοντάς το για να φύγει το νερό.
Βάζουμε τα σύκα σε ταψί που το έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί.
Στην κατσαρόλα που θα κάνουμε το γλυκό, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό, σε μέτρια φωτιά, να βράσουν για 10 λεπτά.
Ύστερα, ρίχνουμε τα σύκα και το ξινό και τα αφήνουμε να βράσουν για 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό σκεπασμένο για 24 ώρες έτσι ώστε να "βγάλει" τα υγρά του.
Εν τω μεταξύ, τα σύκα μας γεμίζουν μέσα με σιρόπι και ξαναβρίσκουν το σχήμα τους.
Την επόμενη μέρα, εάν θέλουμε πριν ξαναβράσουμε το γλυκό, μπήγουμε σε κάθε συκαλάκι κι ένα γαρίφαλο.
Βάζουμε το γλυκό να ξαναβράσει, μαζί με το χυμό του λεμονιού, τη βανίλια και τη γλυκόζη.
Αφήνουμε να βράσει έως ότου "δέσει" το σιρόπι.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Γλυκό σύκο που δεν έχει ξεφλουδιστεί
TIPS
* Οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν και ασβεστόνερο, όπου τα έβαζαν μετά το πλύσιμό τους για 1-2 ώρες για να μην χάσουν το σχήμα τους. Το ασβεστόνερο τώρα πια απαγορεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εάν πάλι θέλουμε ένα εντελώς παραδοσιακό γλυκό, μπορούμε να διαλύσουμε 1 φλ.τσ. καθαρό ασβέστη σε 5 φλ.τσ. νερό και αφού τον αφήσουμε να κατασταλάξει, παίρνουμε το καθαρό ασβεστόνερο από την επιφάνεια. Εκεί αφήνουμε τα σύκα για 1-2 ώρες. Μετά τα βγάζουμε από το ασβεστόνερο, τα ξεπλένουμε 3-4 νερά και συνεχίζουμε με τη διαδικασία ξεπικρίσματος.
** Το ξινό είναι το κιτρικό οξύ ή λεμόν το ζου όπως το έλεγαν οι παλιές νοικοκυρές.Το κιτρικό οξύ είναι ένα ασθενές οργανικό τρικαρβοξυλικό οξύ. Είναι πολύ διαδεδομένο στο φυτικό βασίλειο κυρίως στα λεμόνια και τα άλλα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, τις φράουλες και πολλά άλλα φρούτα. Εξαιρετικό φυσικό συντηρητικό, ενώ χρησιμοποιείται και ως ρυθμιστής Το κιτρικό οξύ θεωρείται ασφαλές για χρήση στα τρόφιμα και δεν είναι καρκινογόνο. Είναι κανονικό συστατικό των κυττάρων, αποικοδομείται και χρησιμοποιείται από το σώμα χωρίς παρενέργειες. Το κιτρικό οξύ χρησιμοποιείται ως αρωματικό και συντηρητικό στις τροφές και τα ποτά, κυρίως τα μη αλκοολούχα (π.χ. λεμονάδες). Ως πρόσθετο τροφίμων επισημαίνεται με τον κωδικό Ε330. Θεωρείται απολύτως ασφαλές και δεν είναι καρκινογόνο.
*** Η γαλαζόπετρα είναι ορυκτό άλας και είναι ακίνδυνη. Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την παρασκευή κάποιων γλυκών του κουταλιού γιατί "λειτουργεί" σαν χρωστική για τη διατήρηση του πράσινου χρώματος. Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής ένωσης, η χρήση της απαγορεύεται για τον σκοπό αυτό.

30 σχόλια:

  1. Κικη μου φαινονται νοστιμοτατα και με υπεροχο χρωμα!Με παγωτο ή γιαουρτι....Πως τα καταφερνεις καθε βραδυ να με κανεις να πειναω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατα ειδικά με το γαρίφαλο και τη βανίλια μαζί, γίνονται πολύ αρωματικά... Μου έφεραν βέβαια και καλά, σφιχτά συκαλάκια κι αυτό είναι βασικό! Δεν έχω καμμία πρόθεση να σε κάνω να πεινάς αλλά καλού κακού... έχε καμμιά φρυγανιά δίπλα σου!!! χαχαχαχα Φιλιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  2. Κική, έγιναν καταπληκτικά τα συκαλάκια. Που να τα έβλεπε ο άνδρας μου, που τρελαίνεται για το γλυκό αυτό!! Χαλάλι τους ο μπελάς της προετοιμασίας!! Αξίζουν τον κόπο. Καλοφάγωτα.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ειρήνη μου, κι εγώ συμφωνώ με τον άνδρα σου... είναι καταπληκτικό γλυκό και χαλάλι η φασαρία τους... Ευχαριστώ πολύ και πάρε ένα κέρασμα έστω και διαδικτυακό μιας και είμαστε μακριά!!!-:))))

      Διαγραφή
  3. Εχω μείνει άφωνη! Η καλύτερα για να είμαι και επίκαιρη "Εμεινα Προκόπης!" Ευχαριστώ θερμά για αυτό το ποστ! Λατρέυω το γλυκό σύκο! Ηθελα πολύ να έχω μια αξιόπιστη συνταγή και αυτή πραγματικά είναι! Υπέροχα!
    Να είσαι καλά Κική!
    θενκ γιου τάντε, ταντε τάντε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, είναι μια καλή συνταγή που θα σου δώσει καλά αποτελέσματα αν και ...έχει λίγο φασαρία! Χαίρομαι που σου άρεσε! Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  4. Πολύ αγαπημένο γλυκό του κουταλιού!Πολύ ωραίο!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, χαίρομαι που σου άρεσε! Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Πολύ ζωντανή η φωτογραφία σου,Κική και πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου.Δεν το ήξερα ότι τα ασβεστόνερο έχει απαγορευτεί.Κρίμα και έβαλα ήδη τα βερίκοκα,που προόριζα για γλυκό,σ'αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γιατί σε πειράζει;;; Μήπως θα τα πουλήσεις!!! Κι εγώ βάζω σε δαμάσκηνα και βερίκοκα!!! Δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν καταλαβαίνω γιατί το απαγόρευσαν!

      Διαγραφή
  6. Φαίνονται τέλεια!! Το χρώμα του γλυκού είναι απίστευτο!! Δεν έχω δοκιμάσει ακόμη να το φτιάξω αυτό το γλυκό, κι αναρωτιέμαι.. την γαλαζόπετρα, που τη βρίσκουμε;; Τέλος, πως ξεχωρίζουμε τα σύκα;; Να κόψω ότι βρω;; χαχα! Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χρώμα του οφείλεται κυρίως στη γαλαζόπετρα και τη βρίσκουμε σε καταστήματα που πουλούν φυτά, σπόρους κ.λ.π. γιατί τη χρησιμοποιούν και οι γεωργοί για να ραντίζουν λαχανικά. Είναι μικροί ή μέτριοι, σφιχτοί, καταπράσινοι καρποί που υπάρχουν από στο τέλος Απριλίου έως τα μέσα Ιουνίου. Βέβαια, κι εμένα συνήθως μου τα φέρνουν έτοιμα... χιχιχι Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  7. Κική μου θαύμα έγινε το σύκο σου!!φαίνεται!!!μπράβο! ευχαριστώ για την συνταγή, λίγο δύσκολη, αλλά θα προσπαθήσω!!φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανή μου καλή σου μέρα! Πράγματι, το σύκο και το καρυδάκι είναι λίγο "μπελαλίδικα" όπως έλεγε και η γιαγιά μου, αλλά αξίζουν τον κόπο τους! Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Κική μου καλημέρα,εγω τρελαίνομαι για όλα τα γλυκά κουταλιού΄,όσο για να να τα φτιάξω αυτό είναι μια άλλη ιστορία.Τα φτιάχνει η μάνα μου κι εγω τα δοκιμάζω χαχαχα!!!!Φιλιά καλό σ/κ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ροδάνθη μου καλημέρα, πάντως δεν είναι δύσκολα εκτός από ελάχιστα!! Πάντως αυτό είναι πιο βολικό! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ βρε Κική...το λατρεύω αυτό το γλυκό κι ίσως φέτος το δοκιμάσω μιας κι η συνταγή σου είναι τόσο καλογραμμένη....Μια γεύση βγαλμένη από το παρελθόν μας...Φιλιά και καλημέρες...Τέλειες εικόνες, γεμάτες φως και γυαλάδα με σιρόπια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Κατερίνα μου... μια γεύση από το παρελθόν...φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Υπέροχο το γλυκό συκαλάκι σου Κική!
    Πραγματικό αριστούργημα! Ειναι από τα ποιο αγαπημένα μου και οι οδηγίες σου ειναι αριστα γραμμένες για να βοηθήσουν και τον ποιο άσχετο να το φτιάξει.

    Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει Χρυσαυγή μου και χαίρομαι που οι οδηγίες είναι τόσο σαφείς... Να είσαι καλά και καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  12. Καλημερα Κικη
    Οπως παντα η γευση,η αισθητικη καιτο γουστο συνοδευεται απο ενημερωση!!Τι καλυτερο θα μπορουσε να ζητησει καποιος οταν η ζωη μας σημαδευεται καθημερινα απο κακης ποιοτητας εικονες,ειδησεις και σχεσεις!Η συγκεκριμενη αναρτηση σε πηγαινει αλλου...σε παλιες γειτονιες,σε κυριακατικα οικογενειακα τραπεζια,σε αθωα παιδικα βλεμματα που αναζητουσαν την νοστιμια μεσα απο τα γλυκα αυτα -αντε που και που και απο ενα παγωτο,αυτο του πλανοδιου-.Μ'αρεσει Κικη μου που μας ταξιδευεις,μ'αρεσει που ανασυρεις την κρυμμενη νοσταλγια,μ'αρεσει που χαιδευεις που και που τα ονειρα μας!
    Με εκτιμηση Φωτεινη Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αμάν Κικίτσα μου, οι φωτογραφίες σου με έκαναν να παραμιλάω!
    Απίστευτα ζωντανές και ξεσηκωτικές!!
    Δεν το συζητάω το πόσο τέλεια σου πέτυχε!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΤΙ ΧΡΩΜΑ!!!!!
    ΔΕΝ ΤΟ ΠΟΛΥΤΡΩΩ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΟΥ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ!!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΣΒΚ. ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Έφη μου, έλα να σε κεράσω!!! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. ΞΕΧΑΣΑ...ΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΚΕΡΑΣΩ ΚΙ ΕΓΩ......ΕΧΩ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ.....
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το λατρέυω αυτό το γλυκό, είμαι και έγκυος και μου τρέχουν τα σάλια έτσι που το βλέπω στις φωτογραφίες! Τώρα είναι καλή εποχή για να μαζέψω τα σύκα αν δεν κάνω λάθος. Μόνο που δεν έχω ιδέα για το που θα βρω αυτά τα τρία περίεργα υλικά που απαιτούνται, τη γλυκόζη, τη γαλαζόπετρα και το ξινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα... η γλυκόζη και το ξινό υπάρχουν σε όλα τα μάρκετ και είναι πολύ συνηθισμένα στα ράφια με τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής.
      Η γαλαζόπετρα υπάρχει στα καταστήματα που πωλούν λουλούδια, σπόρους και φυτοφάρμακα.
      Καλή σου επιτυχία και με το καλό να φέρεις το μωράκι σου στον κόσμο! :)

      Διαγραφή
    2. Σ'ευχαριστώ πολύ! Θα το φτιάξω σίγουρα!

      Διαγραφή
  17. Τα δικά μου, τώρα έχουν σπόρια, πειράζει? δεν θα τρώγονται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!