Χοιρινό με κυδωνόπαστο και μουστάρδα

Καλημέρα μπλογκογειτονιά!! Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα φαγάκι που έφτιαξα την προηγούμενη Κυριακή με χοιρινό. Καθώς περνάω μια φάση... έλλειψης ιδεών (που ξεκινά από τα κείμενα και επεκτείνεται μέχρι την κουζίνα μου... ευτυχώς εκεί σταματάει), το Σάββατο ανασκάλευα τις συνταγές μου για να βρω κάτι να μου τραβήξει το ενδιαφέρον πριν εγκαταλείψω εντελώς το πεδίο της μάχης και παραδώσω τις ...κουτάλες και τις κατσαρόλες σε κάποιον άλλο για το Κυριακάτικο φαγητό που συνηθίζει να είναι δικό μου ..."παιχνίδι". Κόντευα να απογοητευτώ ώσπου βρήκα 3-4 συνταγές άλλη με μουστάρδα και μέλι, άλλη με ντομάτα και μουστάρδα και μια με ξίδι βαλσαμικό και μουστάρδα. Πάντως όλες είχαν μουστάρδα και ξαφνικά, έγινε αυτό που εγώ λέω κλικ... θα έφτιαχνα το χοιρινό με μουστάρδα και... και... κυδωνόπαστο που έφτιαξα και το λατρεύω(θα σας το δείξω την επόμενη εβδομάδα).
Φυσικά, οι καημένες οι συνταγές ξεχάστηκαν και ακολούθησα τον δικό μου... μοναχικό δρόμο ή αλλιώς δρόμο της γευστικής έμπνευσης της τελευταίας στιγμής, καταλήγοντας στο συγκεκριμένο πιάτο. -:))))
Το αποτέλεσμα; Ένα πιάτο με πολύ ωραία γεύση, ήπια, χωρίς κραυγαλέες παρουσίες, όχι πικάντικο αλλά με μια χαρακτηριστική, ελαφρά γλυκύτητα στην επίγευση. Νοστιμότατο, τόσο που και οι μικρές μας το τίμησαν και οι υπόλοιποι "πελάτες" του τριωρόφου το καταευχαριστήθηκαν. Συνοδεύτηκε από τις πατάτες που είδατε χθές ΕΔΩ και θα μπορούσε να είναι ένα γιορτινό, εύκολο πλην όμως ωραιότατο πιάτο, που θα φιλέψει συγγενείς και φίλους με λίγο κόπο εκ μέρους της οικοδέσποινας αλλά χωρίς υστερεί σε εμφάνιση και γεύση.
Εάν το φτιάξετε, μην το σερβίρετε καυτό, αφήστε το λίγο για να "δέσουν" τα αρώματα και η γεύση και να αναδειχθούν το κυδωνόπαστο και η αρωματική μουστάρδα.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1.650 γρ. χοιρινή σπάλα σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 ml κόκκινο ξηρό κρασί 
3 κ.σ. μουστάρδα αρωματική (ρίγανη με δενδρολίβανο)
60-70 γρ. κυδωνόπαστο (ή 2 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι) 
1/2 κ.σ. θυμάρι ξερό
1 κ.γλ. ρίγανη
5-6 σπυριά μπαχάρι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και τετράχρωμο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί έως ότου γίνει διάφανο και μαραθεί.
Μετά, προσθέτουμε το κρέας πλυμένο και στραγγισμένο για να μην έχει νερά και το αφήνουμε κι αυτό να σοταριστεί πολύ καλά, έως ότου ροδίσει απ' όλες τις πλευρές.
Μέσα στο κρασί διαλύουμε τη μουστάρδα και το κυδωνόπαστο.
Σβήνουμε το κρέας με το μείγμα που φτιάξαμε και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει μια βράση.
Ύστερα προσθέτουμε 250 ml νερό, το θυμάρι, τη ρίγανη, το μπαχάρι και το πιπέρι.
Αφήνουμε το κρέας να βράσει σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά, περίπου ή μέχρι να μαλακώσει, προσθέτοντας, αν χρειάζεται, επιπλέον ζεστό νερό.
Εάν το κάνουμε σε χύτρα ταχύτητας, τότε αφήνουμε το κρέας να βράσει 35-40 λεπτά, από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα.
Μόλις δούμε ότι το κρέας είναι έτοιμο, τότε αφήνουμε, σε πιο χαμηλή θερμοκρασία, να εξατμιστεί όλο το νερό και να μελώσει η σάλτσα του.
Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε το φαγητό μας να μείνει για 5-10 λεπτά, έτσι ώστε να "δέσουν οι γεύσεις με τα αρώματά" του.
Γαρνίρουμε με τις πατατούλες με κουρκουμά (θα τις βρείτε ΕΔΩ) ή με τηγανιτές πατάτες, με ρύζι ή με πουρέ.
Καλή σας συνέχεια και για αύριο ένα αγαπημένο ορεκτικό!

23 σχόλια:

  1. Ο συνδυασμός ακούγεται πολύ ωραίος!! Εμείς στη Λευκάδα φτιάχνουμε μοσχάρι στην κατσαρόλα με κυδώνια και πετιμέζι, το λεγόμενο σοφιγάδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμος ο συνδυασμός Ευγενία μου! Το σοφιγάδο δεν το γνώριζα καθόλου, ούτε το έφαγα όταν ήρθα στη Λευκάδα, αν και έχω έρθει 4 φορές! Πάντως, ευχαριστώ για την πληροφορία...θα την αξιοποιήσω στο επόμενο ταξίδι μου στη Λευκάδα που την υπεραγαπώ! -:)))

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα γλυκιά μου φίλη με..χοιρινό;..Το έφτιαχνε η γιαγιά μου μα εγώ δεν τα πάω καλά με το κρέας, ο άνδρας μου θα το λάτρευε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Αχτίδα μου... είναι νοστιμότατο!!

      Διαγραφή
  3. Κική το κυδωνόπαστο μας αρέσει πολύ, όταν λες ότι το διαλύεις πως το κόβεις κομματάκια;;
    Το χοιρινό με μέλι και μουστάρδα είναι υπέροχο και αυτή η τροποποίηση εξίσου ενδιαφέρουσα.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λιώνω με το πηρούνι μέσα στο κρασί ή πιο πριν σε ένα μικρό μπολ, Ξανθή μου! Είναι νοστιμότατο!

      Διαγραφή
  4. Κική μου πολύ ωραία η ιδέα σου με το κυδωνόπαστο, ταιριάζει πάρα πολύ σίγουρα!!!Νόστιμο και μοσχοβολιστό το φαγάκι σου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ax, Kiki, ti mas kaneis!!!!! Molis efaga, kai twra pali thelw!!! filakia polla!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχχχιιιι, ετοίμασέ το για αύριο Ελμιράκι!!

      Διαγραφή
  6. Πρέπει να έχει πολύ πλούσια γεύση! Πολύ ωραίο!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι νόστιμο ...αξίζει να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  7. Ααααχ...!!! Εγώ τώρα τρώω ομελέτα γιατί είχα ξεχάσει να βγάλω κάτι από την κατάψυξη και έπεσα πάνω σ' αυτό το σλουρπ χοιρινό! Στείλε ένα πιατάκι Κική μου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ανησυχείς καλή μου Sel... σου στέλνω 2 μεριδούλες!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Το ότι εσύ ειδικά θα στερέψεις ποτέ από ιδέες, δεν με πείθεις με τίποτα χα χα χααα!
    Το φαγάκι σου σήμερα το λάτρεψα, πρέπει να γίνεται απίστευτα γευστικό!
    Φιλιά Κικίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδέες για φαγητά υπάρχουν Ελενάκι μου αλλά οι ιδέες για το κείμενο εισαγωγής μερικές φορές ...απλά εξαφανίζονται... το ίδιο και οι ιδέες για τις φωτό!! Μπουάαααα-:(((
      Χαίρομαι που σου άρεσε, έγινε ωραίο!!
      Φιλάκια -:))

      Διαγραφή
  9. Συνήθως οι εμπνεύσεις της τελευταίας στιγμής είναι απόλυτα πετυχημένες.Όπως επίσης, όταν ψάχνουμε εναγωνίως να βρούμε κάτι το διαφορετικό,δεν μας αποζημιώνει η γεύση του.Αυτά εκ της μικρής,φτωχής πείρας που έχω με την ενασχόλησή μου με την κουζίνα.Εσύ Κική μου επέλεξες να εμπιστευτείς το ένστικτό σου που συνδυάστηκε ομολογουμένως πολύ επιτυχημένα με τη πείρα σου,δίνοντάς μας αυτό το υπέροχο πραγματικά φαγητό!
    Με συμμετοχή ποικίλων συστατικών-πρωτότυπων για τα δικά μου μάτια-,μπόλικων μυρωδικών ,δημιούργησες ένα μοναδικά αρωματικό και νόστιμο κρέας,που με τη συνοδεία των κουρκουμάτων πατατών ,αποτελεί μία άριστη και διαφορετική πρόταση για τα χειμωνιάτικα γεύματά μας ή ακόμα καλύτερα για τα εορταστικά πιάτα των επόμενων ημερών!!!Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Φωτεινή μου αλλά μερικές φορές με εκνευρίζει να μην μου βγαίνει το αποτέλεσμα που θα ήθελα! Κι αυτό κυρίως αφορά τις ιδέες για γραφή και φωτογράφιση και όχι τις ιδέες για φαγητά και συνταγές.
      Το συγκεκριμένο πιάτο είναι απόλυτα χειμωνιάτικο και πεντανόστιμο... αξίζει να το δοκιμάσεις.
      Φυσικά και είναι εορταστικό με την κατάλληλη "παρέα". -:))
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Δεν ξέρω γιατι λες ότι δεν έχεις έμπνευση. Το φαγητό σου παντως ειναι πολύ εμπνευσμένο και λαχταριστό. Φοβερή η μερίδα της φωτογράφισης. Θέλω να την φάω όλη και ακόμα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φαγητό μια χαρά,νοστιμότατο είναι Χρυσαυγή μου... αναφέρομαι στις φωτό και το εισαγωγικό μου κείμενο.
      Χαίρομαι που σου άρεσε! -:)))
      Φιλιά

      Διαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!