Κοτόπουλο παναρισμένο με κριτσίνια καλαμποκιού και σάλτσα καυτερής πιπεριάς


Καιρό είχα να φτιάξω κοτόπουλο εεεεεεεεεεεε;;; Αστειεύομαι φυσικά, μιας και ξέρετε την αδυναμία που του έχω!!! Αφού πλέον με αποκαλούν... αλεπού!!!!! Αλλά τί να κάνω, το κοτοπουλάκι έχει άπειρα πλεονεκτήματα: είναι πιο υγιεινό από τα άλλα κρέατα, είναι εύκολο στο μαγείρεμα, ταιριάζει με πολλά υλικά και επιπλέον μπορεί να μαγειρευτεί με χίλιους δύο διαφορετικούς τρόπους.  
Μπουτάκι κοτόπουλου σήμερα και λίγη μαγειρική οικονομία μιας και τα κριτσίνια που μπαγιάτεψαν ...θρυμματίστηκαν στο multi κι έγιναν πολύ ωραία "γαλέτα" για πανάρισμα!
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
2 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο
2 κ.σ. σάλτσα καυτερής πιπεριάς
2 κ.σ. μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
1 κ.σ. μουστάρδα
100 γρ. κριτσίνια καλαμποκιού ψιλοθρυμματισμένα στο multi
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κομματάκια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Τα υλικά
Το πανάρισμα και το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ τη σάλτσα καυτερής πιπεριάς, τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα.
Σε άλλο μπολ έχουμε βάλει τα θρυμματισμένα κριτσίνια.
Πλένουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα αλείφουμε με το μείγμα της σάλτσας και μουσταρδομαγιονέζας.
Ύστερα τα πανάρουμε στα θρυμματισμένα κριτσίνια και τα βάζουμε, μαζί με τα κρεμμύδια, σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να σοταριστούν για 7-8 λεπτά και από τις δύο πλευρές και πολύ προσεκτικά, προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να καλυφθούν τα 3/4 από το κοτόπουλο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: το νερό δεν πρέπει να το ρίξουμε επάνω στο κοτόπουλο αλλά στο πλάι.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά το κοτόπουλο να γίνει από τη μία πλευρά (χρειάζεται περίπου 10 λεπτά) και μετά το γυρίζουμε και από την άλλη.
Εάν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό (συνήθως δεν χρειάζεται) και το ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά έως ότου το κοτόπουλο μαλακώσει και το νερό εξατμιστεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Με το νερό, ένα μέρος από το πανάρισμα του κοτόπουλου πέφτει στο τηγάνι και γίνεται μια σάλτσα παχύρρευστη που είναι πεντανόστιμη.
Tante Kiki
10 Comments

Κομπόστα με mousse σοκολάτας light κι ένα βραβείο


... γλυκό - αστραπή με ελάχιστες θερμίδες!!!!
Η άνοιξη έφτασε επιτέλους και το καλοκαιράκι είναι κοντά!!! Δεν είναι λοιπόν κακό να κάνουμε λίγη οικονομία... (εεεεε όχι μην πάει ο νους σας στην άλλη οικονομία... εκείνη πια έχει γίνει συνήθεια) θερμίδων, εννοώ!!!
Tante Kiki
23 Comments

Τάρτα vegan με φασολάκια και καραμελωμένα κρεμμύδια


...μια  νηστίσιμη απόλαυση!!!
Καλημέρα σας! θα μου πείτε τί καλημέρα που είναι περασμένα μεσάνυχτα... εεεε καλημέρα για την αυριανή μέρα. Τελικά, μιας κι όλη την ημέρα πάλι τρέχω και δεν φτάνω και το άγχος μου με ακολουθεί όπου κι αν πάω, ό,τι κι αν κάνω... αυτή η ώρα είναι η πιο ήσυχη του εικοσιτετραώρου για να κάνω την ανάρτηση και την επίσκεψή μου σε σας, αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες. Συγγνώμην, βέβαια, που δεν σας επισκέπτομαι την ίδια ώρα όλους (κάτι που ελπίζω ότι θα γίνεται μετά τον Μάιο που δεν θα έχω τόσα μαθήματα και τόσες διορθώσεις) αλλά έχω φτάσει σε σημείο παράνοιας (που λέει ο λόγος δηλαδή!)!!!
Μερικές φορές αισθάνομαι ότι κυνηγάω την ουρά μου... γι αυτό, εάν προσέξατε, υπάρχουν φορές που σας επισκέπτομαι όταν έχω κάποιο μικρό κενό και πάντα γρήγορα... Αισθάνομαι συνέχεια ότι δεν απολαμβάνω όσο πρέπει τίποτε αυτό τον καιρό!!! Τέλος πάντων, μη σας κουράζω και μ' αυτά...
Για σήμερα, έχω να σας δείξω ένα κολατσιό που το λατρεύω... που για μένα είναι κι ένα τέλειο δείπνο γιατί δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Κι από θερμίδες;
Μια χαρά είναι... δεν είναι πλούσιο σε θερμίδες, είναι υγιεινό και μερικές φορές  το μετατρέπω και σε γεύμα... όταν βιάζομαι. Εξ άλλου, λατρεύω τις τάρτες, τις πίτσες και τα λαχανικά... γιατί να μην λατρέψω κι αυτή την τάρτα που είναι αυτοσχέδια. Η ιδέα μου ήρθε επειδή μου αρέσουν πολύ τα φασολάκια με τη γνωστή σύβραση, περισσότερο απ' ότι με σάλτσα κι έτσι σκέφτηκα ...γιατί να μην είναι  μαζί και το ψωμάκι;;;; Και να τί προέκυψε...
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη της τάρτας
1 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1/2 φλ.τσ. αλεύρι ολικής άλεσης, κοσκινισμένο
1/2 φλ.τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. κοφτή αλάτι
1/2 κ.γλ. ρίγανη 
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
110-130 ml νερό  (η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε)
Για τη γέμιση
1 πακέτο (450 γρ) κατεψυγμένα φασολάκια, πλατιά ή στρογγυλά
4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη
Σε μεγάλο μπόλ, βάζουμε το αλεύρι (και τα 3 είδη), το μπέικιν, το αλάτι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το μισό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό για να είμαστε σίγουροι ότι θα χρησιμοποιήσουμε το νερό που χρειάζεται κι όχι περισσότερο.
Ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε 30 λεπτά ή μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση
Σε μια κατσαρόλα με νερό, βράζουμε τα φασολάκια για 10-15 λεπτά.
Ύστερα, τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε  τα κρεμμύδια.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου, να μαραθούν, ανακατεύοντάς τα συχνά για να μην μας "κολλήσουν".
Σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι και αποσύρουμε από τη φωτιά για να κρυώσουν.
Σύνθεση της τάρτας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Αλατοπιπερώνουμε τις ντομάτες και τα φασολάκια.
Σε μια φόρμα για τάρτες στρώνουμε τη ζύμη (αφού κρατήσουμε εάν θέλουμε ελάχιστη για να φτιάξουμε σχέδια για την επιφάνεια της τάρτας) που την ανοίγουμε είτε με χοντρό πλάστη για πιο εύκολα είτε με τα δάχτυλά μας.
Από πάνω, τοποθετούμε τις φέτες ντομάτας, τα φασολάκια και τα κρεμμύδια.
Ανοίγουμε τη ζύμη που κρατήσαμε με τον χοντρό πλάστη και με ένα κουπ πάτ κόβουμε μερικά λουλουδάκια ή άλλα σχέδια και τα τοποθετούμε επάνω στα κρεμμύδια για να στολίσουμε την τάρτα μας.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη της τάρτας.
Εάν δεν νηστεύουμε, μόλις την βγάλουμε από το φούρνο μπορούμε να την πασπαλίσουμε με λίγο τυρί της αρεσκείας μας (μπορεί να είναι φέτα, κεφαλοτύρι  ή οτιδήποτε άλλο τυρί μας αρέσει).
TIPS
Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε μαζί με τα κρεμμύδια και 1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια.
Tante Kiki
14 Comments

Παγωτό βανίλια με Butterscotch


Καλημέρα σας! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να έχει φτιάξει η διάθεσή σας με τον ήλιο που μας κάνει την χάρη να εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά. Άντε, η άνοιξη μπήκε για τα καλά, παρά την ελαφριά ψύχρα που είχε σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Τρεις μέρες πριν την 25η Μαρτίου, μιας και το φαγητό παραήταν "φορτωμένο" είχα ένα θέμα με το γλυκό. Στην αρχή σκέφτηκα ότι μια μους ή κρέμα λεμονιού ήταν το καλύτερο για να φύγει και η γεύση του ψαριού αλλά μετά καταλήξαμε κατόπιν οικογενειακής διαβούλευσης ότι σε όλους θα άρεσε ένα παγωτό βανίλια.
Έτσι, την Παρασκευή, η αδερφούλα μου κι εγώ ετοιμάσαμε το εν λόγω παγωτό. Θα μου πείτε "καλά, τί το διαφορετικό έχει, ένα απλό παγωτό με γεύση βανίλια είναι!". Κι εμείς έτσι νομίζαμε γι αυτό και δεν είχα σκοπό, ούτε καν να σας το αναφέρω!!! Όμως, υπήρξε μιαν ευχάριστη έκπληξη κι αυτή αφορά στην υφή του παγωτού. Η αλήθεια είναι ότι σαντιγύ σε σκόνη πρώτη φορά χρησιμοποίησα σε παγωτό μιας και συνήθως χρησιμοποιώ είτε φυτική σαντιγύ ψυγείου είτε Μόρφατ.
Φτιάξαμε το συγκεκριμένο παγωτό, λοιπόν την Παρασκευή μεσημέρι, και αν και σκεφτόμουν μετά από λίγες ώρες να το ξαναχτυπήσουμε, τελικά δεν κάναμε τίποτε γιατί ...το ξεχάσαμε, ασχολούμενες με διάφορα άλλα!!!!! Και τώρα η έκπληξη που... για σας μπορεί να μην είναι και να το γνωρίζετε ήδη αλλά για μένα ήταν. Όταν βγάλαμε να σερβίρουμε παγωτό την Κυριακή το μεσημέρι, το παγωτό δεν ήταν καθόλου σκληρό ούτε κρυσταλλωμένο (ξέρετε πώς γίνεται το σπιτικό παγωτό εάν δεν χτυπηθεί 2-3 φορές ξανά ή εάν δεν έχει μέλι)!!!! Ήταν απλά τέλειο και, εάν το προσέξετε, φαίνεται και στην φωτογραφία!!! Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που σας αναφέρω το συγκεκριμένο παγωτό μιας και είμαι σίγουρη ότι δεν λείπει από καμμία (ή σχεδόν) ελληνική κουζίνα!!!
Βέβαια, η αποθέωση ήταν η butterscotch, που έγινε την Κυριακή το πρωί, από συνταγή του μοναδικού Στ. Παρλιάρου και γέμισε τον ουρανίσκο με την υπέροχη γεύση της καραμέλας.
Εύκολο επιδόρπιο, δροσερό, ό,τι καλύτερο για να κλείσει ένα πιο "βαρύ" γεύμα αλλά και χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Ταιριάζει στα χρώματα της άνοιξης και του καλοκαιριού και φυσικά είναι πεντανόστιμο και διαχρονικό!
ΥΛΙΚΑ
Για το παγωτό
  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
  • 1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ (170 γρ.)
  • 2 κ.σ. "υποβρύχιο" βανίλια, χλιαρό για να είναι ρευστό
  • 1 φακελάκι φυτική σαντιγύ Garni, σε σκόνη
  • 1 βανιλίνη 

Για τη γλυκιά σάλτσα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χλιαρή
  • 80 γρ. βούτυρο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το παγωτό
  1. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τη σαντιγύ σε σκόνη και προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ.
  2. Χτυπάμε έως ότου γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα.
  3. Τέλος, σιγά σιγά, με σταθερή ροή, προσθέτουμε το ρευστό "υποβρύχιο" βανίλια και το ζαχαρούχο γάλα.
  4. Χτυπάμε σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα (όχι σφιχτή σαντιγύ).
  5. Βάζουμε σε μπολ και μετά στην κατάψυξη.

Για τη γλυκιά σάλτσα

  1. Βάζουμε τη ζάχαρη σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε ελάχιστο νερό, τόσο όσο να υγρανθεί η ζάχαρη.
  2. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα.
  3. Προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα χλιαρή, πολύ προσεκτικά, γιατί η κρέμα αφρίζει όταν πέφτει.
  4. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε έως ότου τα υλικά ενωθούν καλά.
Πηγή της butterscotch: "Λαχταριστές και γρήγορες" του Στ. Παρλιάρου
Tante Kiki
31 Comments

Τραχανοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο


Καλημέρα σας!!! Σήμερα, μια ωραία πιτούλα με φύλλο και γέμιση που κάνουν τη διαφορά!!! Μια πίτα που τα υλικά της ανήκουν στους θησαυρούς της Μεσογείου! Υγιεινή, απλή, νόστιμη αλλά και σχετικά εύκολη με το φύλλο να είναι τριφτό και μαλακό αλλά και την τραχανοτυράτη γέμιση να μη σε αφήνει να ...ξεκολλήσεις!!! Ήπια γεύση, καθησυχαστική, μαμαδίστικη από κείνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι είσαι σ' ένα απάνεμο λιμάνι όπου τίποτε...μα τίποτε δεν μπορεί να σε ταράξει!!! Μια πίτα απ' αυτές που οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν σε εποχές εύκολες αλλά και δύσκολες μιας και τα υλικά της είναι αυτά που υπήρχαν σχεδόν πάντα στα σπίτια, κυρίως των χωριών. Δοκιμάστε την ζεστή αλλά και κρύα, και χλιαρή είναι εξίσου νόστιμη και προσιτή!!!   
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1 1/2 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1/2 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
2 κ.σ. ξίδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κοφτή κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. μπέικιν
120 ml  κρύο νερό *
Για τα πιτάκια του φύλλου
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
500 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1  φλ.τσ. τραχανά ξινό
2/3 φλ. γάλα
1 αβγό
1 πρέζα πιπέρι άσπρο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με τον τραχανά, το γάλα, το αβγό και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη ζύμη
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι (και τα δύο είδη), το μπέικιν και  ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μισό νερό κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Σταδιακά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό, έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Εάν έχουμε προσθέσει το νερό και η ζύμη συνεχίζει να κολλάει, προτού προσθέσουμε αλεύρι, ζυμώνουμε για 10-12 λεπτά.
Ζυμώνοντας η ζύμη σταματάει να κολλάει στα χέρια και είναι έτοιμη.
Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ύστερα την βγάζουμε από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 10-12 μικρά μπαλάκια.
Χωρίζουμε 5 ή 6 μπαλάκια για το κάτω φύλλο και τα υπόλοιπα για το επάνω φύλλο.
Κάθε μπαλάκι ζύμης το ανοίγουμε σε ένα μικρό στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 10-12 εκατοστά.
Ετοιμάζουμε πρώτα το κάτω φύλλο βάζοντας ένα μικρό στρογγυλό φύλλο κάτω.
Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε ένα άλλο από πάνω.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μπαλάκια της ζύμης για το κάτω φύλλο και φτιάχνουμε ένα "πυργάκι" με φύλλο και ελαιόλαδο εναλλάξ.
Ύστερα, βάζουμε το "πυργάκι" με τα φύλλα για 20 λεπτά στο ψυγείο.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το αντίστοιχο "πυργάκι" για το επάνω φύλλο και το βάζουμε επίσης στο ψυγείο έως ότου ανοίξουμε το κάτω φύλλο.
Εάν θέλουμε, βλέπουμε αναλυτικά τη διαδικασία ΕΔΩ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Ανοίγουμε το κάτω φύλλο, το στρώνουμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και βάζουμε τη γέμιση.
Στρώνουμε το άλλο φύλλο από πάνω, διπλώνουμε τις άκρες για να κάνουμε τον κόθρο.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή έως ότου ροδίσει η επιφάνεια της πίτας μας.
* Συμβουλή: Η ποσότητα του νερού μπορεί να διαφοροποιηθεί λίγο ανάλογα με το αλεύρι και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η ζύμη μας να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Βάζοντας το νερό, ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά τη ζύμη και μετά αποφασίζουμε ένα θα προσθέσουμε άλλο, γιατί η ζύμη όσο ζυμώνεται τόσο λιγότερο κολλάει στα χέρια.
Tante Kiki
31 Comments

Μπισκότα σαλιγκάρια... τα μπισκότα της στιγμής


...η βανίλια και η σοκολάτα σ' ένα τρελλό χορό!!!
Καλημέρα, καλημέρα!!! Καλή εβδομάδα να έχουμε, με υγεία και χαρά! 
Για σήμερα ένα γλυκό κι εύκολο μπισκοτάκι, γιατί είπαμε, καλό είναι ν' αρχίζουμε γλυκά την εβδομάδα αλλά και χρήσιμα!!! Κι επειδή τα παιδάκια (μικρά και μεγάλα) έχουν σχολείο, δουλειά αλλά πίνουν και τσάι, καφέ ή γάλα χρειαζόμαστε κάτι για να γεμίσει το ταπεράκι ή να σταθεί όμορφα δίπλα σ' ένα φλυτζάνι, πρωί ή απόγευμα. Τα συγκεκριμένα μπισκοτάκια είναι νόστιμα κι εύκολα αλλά ...λίγα!!! Κι επειδή η άνοιξη μας ήρθε ...τα σαλιγκαράκια γέμισαν τον τόπο!!!
Αυτά τα σαλιγκαράκια όμως κάνουν και κάτι άλλο... μπορούν να μπουν στην κουζίνα για... αλευρομπερδέματα με τη μαμά ή τα νεαρά φιλαράκια ...μιας και δεν έχουν αβγά οπότε και να φάμε από την ωμή ζύμη δεν πειράζει!!!!
Μόνον μην τα παραμελήσετε τα γλυκά μας σαλιγκαράκια γιατί θα... φύγουν για να βρούν άλλο σπιτικό! -:)))))))))
ΥΛΙΚΑ για 16-18 κομμάτια
90 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
50 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. γάλα
2 βανίλιες
1 πρέζα ξύσμα πορτοκαλιού
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. κοφτή κακάο
2 κ.σ. γάλα
Μόλις ήρθε η άνοιξη, γεμίσαμε ...σαλιγκάρια!! -:)))
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε τις 2 κ.σ. γάλα και σταδιακά το αλεύρι.
Γίνεται μία ζύμη που δεν είναι ούτε μαλακή αλλά ούτε σκληρή και δεν κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε τη μισή ζύμη και τη ξαναζυμώνουμε με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. γάλα και το κακάο, έως ότου τα υλικά ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε τα δύο κομμάτια ζύμης στο ψυγείο, τυλιγμένα σε μεμβράνη, για 1 ώρα.
Βγάζουμε από το ψυγείο και, με τον πλάστη, κόβουμε σε δύο κομμάτια κάθε ζύμη.
Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο, με πάχος 0.5 εκατ. και βάζουμε πρώτα το παραλληλόγραμμο της βανίλιας κι επάνω το παραλληλόγραμμο της σοκολάτας.
Τυλίγουμε σφιχτά σε δύο ρολά και, προσεκτικά, με ένα μαχαίρι κόβουμε σε φέτες.
Ξεκολλάμε λίγο την άκρη δίχρωμου κύκλου για να σχηματιστεί το κεφαλάκι και βάζουμε επάνω μια μικρή μπιλίτσα από ζύμη, για να σχηματίσουμε το ματάκι.
Τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα φούρνου που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε για 12-14 λεπτά.
Όταν τα βγάζουμε από το φούρνο είναι ακόμη μαλακά αλλά μόλις κρυώσουν γίνονται τραγανά.
Η ιδέα είναι από: www.khalaetcompagnie.com
Tante Kiki
43 Comments

25η Μαρτίου και Ευαγγελισμός της Θεοτόκου... διπλή γιορτή


Καλή σας μέρα!!! Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες σήμερα! 
Και του χρόνου να είστε όλοι καλά, γεροί και δυνατοί. 
Διπλή γιορτή σήμερα, θρησκευτική και εθνική! Κάτι τέτοιες  μέρες θυμόμαστε ή μάλλον πρέπει να θυμόμαστε τους ήρωές μας! Αυτούς που σκοτώθηκαν για να έχουμε εμείς την ελευθερία που τώρα οι, συμπαθείς κατά τα άλλα κυβερνώντες, μας τη στερούν καθημερινά με τα περίφημα μνημόνια. Το πιο ωραίο είναι ότι μας στερούν την ελευθερία και την ελπίδα για το μέλλον στο όνομα της ελευθερίας και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο!!!!!!!!!!!!!!  Μήπως όμως κι εμείς, σαν γνήσιοι απόγονοι αυτών των ηρώων που ...τόσο φυσικά σαν να ήταν το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο έδωσαν τη ζωή τους, θα έπρεπε να σκεφτούμε, να συνειδητοποιήσουμε και να αντιδράσουμε επιτέλους;;; Να σταματήσουμε να δεχόμαστε μοιρολατρικά όλα όσα μας ...σερβίρουν γιατί έτσι τους βολεύει;;;;; Μήπως, είναι μια τέτοια αντίδραση η ένδειξη ότι τιμούμε τη μνήμη των ηρώων μας;;;; Νομίζω ότι, εμείς οι Νεοέλληνες έχουμε βολευτεί... θυμώνουμε, φωνάζουμε αλλά και την βολή μας δεν θέλουμε να την χάσουμε. Τίποτε όμως δεν μας χαρίζεται!!! Ίσως ήρθε ξανά ο καιρός να ...παλέψουμε για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την τιμή μας αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας που δεν φταίνε σε τίποτε να υφίστανται όλα όσα αποφασίζουν οι κυβερνώντες μαζί με τους ξένους ηγέτες για μας!!!  Εγώ ένα εύχομαι!!! 'Οταν ξυπνήσουμε και θελήσουμε να αντιδράσουμε να μην είναι πολύ αργά!!!!
Αλήθεια, θυμόσαστε τον Ν.Ξυλούρη, με την απίθανη φωνή;;; Απολαύστε τον...

Κι ένα επίσης ...επίκαιρο τραγούδι που σιγοτραγουδούσε η γιαγιά μου, σε αντίστοιχες περιπτώσεις...

Και του χρόνου με καλύτερες συνθήκες ζωής!!!
Tante Kiki
22 Comments

Γλυκόξινος μπακαλιάρος με κρεμμύδια και ξερά φρούτα


Καλησπέρα σας!  Παραμονή Ευαγγελισμού και για σήμερα σας υποσχέθηκα μια ...λίγο πιο εξωτική συνταγή με μπακαλιάρο και πάλι κατεψυγμένο!! Όχι δεν κάνω ούτε διπλωματική ούτε διατριβή στον μπακαλιάρο... απλά δοκίμασα κάποιες παραλλαγές που με κάνουν να θέλω να φάω ψάρι... Τί να γίνει... κάποτε πρέπει να μεγαλώσω και να σταματήσω να λέω όχι στα ψάρια ...έτσι, χωρίς λόγο!! -:))))
Έτσι, λοιπόν, δοκίμασα ένα λίγο πιο γλυκό πιάτο, που φέρνει μάλλον προς την Ινδονησιακή κουζίνα. Το αποτέλεσμα, είναι ένα πιάτο που είναι υπέροχο για όσους αγαπούν αυτού του είδους τα πιάτα, γλυκόξινα και ταυτόχρονα καυτερά και που η ...δυνατή γεύση τους κατευνάζεται κάπως όταν συνοδεύεται από ένα αρωματικό ρύζι Μπασμάτι (στις φωτογραφίες ο καημένος ο μπακαλιάρος είναι μόνος του χωρίς το ρύζι γιατί μου είχε τελειώσει το Μπασμάτι και δεν το είχα προσέξει!!!!). Όταν το φάγαμε βέβαια, το μπασμάτι ήταν εκεί, δίπλα στον "Ινδονησιακό" μπακαλιάρο και πιστέψτε με ...είναι μια δυνατή γεύση, εξωτική που σε ...ταξιδεύει σε μέρη μακρινά! Πάντως δεν νομίζω ότι ταιριάζει στο αυριανό παραδοσιακό τραπέζι του Ευαγγελισμού! 
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1 πακέτο (680 γρ. καθαρό βάρος) κατεψυγμένο μπακαλιάρο
5-6 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
3 λεπτά καρότα σε λεπτές ροδέλες ή κυβάκια
4 κ.σ. σταφίδες μαύρες
10 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι, κομμένα στη μέση
8 σύκα ξερά κομμένα στη μέση
250 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας 
1 ντομάτα σε κομματάκια (προαιρετικά)
3-4 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερό
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
1/2 κ.γλ. πιπέρι καγιέν
Αλάτι και άσπρο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύουμε αλάτι, κόλιανδρο, άσπρο πιπέρι και πιπέρι καγιέν.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το χυμό ντομάτας, το κρασί, το βαλσαμικό ξίδι, το μισό ελαιόλαδο και λίγο από το μείγμα των μπαχαρικών και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα βαθύ ταψί ρίχνουμε το άλλο μισό ελαιόλαδο και τοποθετούμε πρώτα τα κομμένα κρεμμύδια, τα καρότα, τις σταφίδες, τα σύκα και τα δαμάσκηνα και αφού τα πασπαλίσουμε με το μείγμα των μπαχαρικών τα ανακατεύουμε.
Από πάνω τοποθετούμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου (εγώ έβαλα φιλέτα σε ρολό) και τα κομματάκια ντομάτας.
Τέλος, περιχύνουμε με το μείγμα του χυμού ντομάτας.
Προσθέτουμε και το νερό και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.
Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό μας ακόμα 30 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και να μείνει με το ζουμί του.
Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και συνοδεύουμε με αρωματικό ρύζι Μπασμάτι.
Καλή όρεξη και να έχετε μιαν υπέροχη μέρα αύριο!!!
Επίσης, μην ξεχνάτε...

Ροζ σαλάτα με πατάτα, παντζάρι και σκορδάτη σως γιαουρτιού.

Και του χρόνου με υγεία κι ένα μπουκετάκι της εποχής από τον κήπο μου... τα ζουμπουλάκια, αγαπημένα λουλούδια της γιαγιάς μου (ο κήπος της ήταν πάντα γεμάτος μ' αυτά), ένα κλαδάκι από την αγαπημένη μου φορσίθια κι ένα φύλλο δάφνης!
Καλό βράδυ!! Να είστε καλά κι ευχαριστώ που με τιμάτε με τα σχόλιά σας!!
Tante Kiki
12 Comments

Κατεψυγμένος μπακαλιάρος γιουβέτσι


Καλησπέρα σας!! Τί κάνετε;;;; Είστε όλοι καλά;; Είμαι σίγουρη ότι ετοιμάζεστε για την μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού αλλά και για την μπακαλιαροφαγία!!! Κι εγώ ή μάλλον εμείς το ίδιο!! Όμως, όσο πιο πολλοί είναι μαζεμένοι στο γιορτινό τραπέζι αυτής της Κυριακής τόσο περισσότερες διαφορετικές προτιμήσεις υπάρχουν κι αυτό το λέω γιατί στην δική μας παρέα, υπάρχουν αυτοί που λατρεύουν τον μπακαλιάρο πλακί με σταφίδες , αυτοί που τον θέλουν χωρίς σταφίδες, άλλοι που θέλουν κομμάτια τηγανιτού μπακαλιάρου σε κουρκούτι, άλλοι που θέλουν κροκέτες μπακαλιάρου αλλά κι αυτοί που "απεχθάνονται" τον υγράλατο μπακαλιάρο και θέλουν το φιλέτο κατεψυγμένου μπακαλιάρου! Κι επειδή θα υπάρχουν όλες οι ορέξεις, σκέφτηκα να φτιάξω εκτός από τον μπακαλιάρο με κρεμμύδια ή αλλιώς πλακί, που είναι διαχρονική αξία και κατεψυγμένο μπακαλιάρο φιλέτο γιουβέτσι! 
Έγινε νοστιμότατο πιάτο, μέχρι κι εγώ που δεν είμαι και φανατική του ψαριού, κατέληξα να το φάω πολύ ευχάριστα (πάντως, έφτιαξα κι ένα άλλο πιάτο με μπακαλιάρο που θα σας το δείξω αύριο... Το θέμα είναι ότι όλοι έχουν φοβηθεί τα πειράματά μου, κι έχουν βαρεθεί να τρώνε δύο φορές κοντά κοντά το ίδιο πιάτο!!!! Ναι, ναι... εννοώ το ...πείραμα και την τελική έκδοση!!! -:))))) Αφού δεν με έδιωξαν ακόμη από το σπίτι... δεν το συζητώ!!! Αν και νομίζω ότι δεν το έκαναν γιατί η ζωή τους δεν θα είχε τόσο νόημα χωρίς τα ...γευστικά μου πειράματα άσχετα εάν μερικές φορές ακούγονται κάποια... ωχ!!! όταν τους λέω "σας έχω έκπληξη!!".   χαχαχαχα
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1 πακέτο (680 γρ. καθαρό βάρος) κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου 
1 πακέτο κριθαράκι μέτριο
2 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
2 καρότα σε κυβάκια
2 κρεμμύδια 
2 ντομάτες ώριμες σε φέτες
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
250 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερό ζεστό
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αφήνουμε τον κατεψυγμένο μπακαλιάρο να ξεπαγώσει στο ψυγείο.
Πολτοποιούμε στο multi τα κρεμμύδια και τα βάζουμε μαζί με τα καρότα και το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι να σοταριστούν, για 3-4 λεπτά.
Ύστερα, προσθέτουμε και τα φιλέτα του μπακαλιάρου και τα αφήνουμε να σοταριστούν κι εκείνα για άλλα τόσα λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση, σε σιγανή φωτιά.
Σε βαθύ ταψί βάζουμε τον χυμό ντομάτας, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, το μπαχάρι, το φύλλο δάφνης και το κριθαράκι και ανακατεύουμε προσεκτικά. 
Προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά και μπακαλιάρο με το ζουμάκι που έχουν και τις φέτες ντομάτας και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 40 λεπτά.
Μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί το γιουβέτσι μας για άλλα 25-30 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει με λίγο ζουμάκι αλλά και να κάνει μια ωραία κρούστα στην επιφάνεια.
Σερβίρουμε χλιαρό.
Διαβάστε επίσης...

Ροζ σαλάτα με πατάτα, παντζάρι και σκορδάτη σως γιαουρτιού.

Και αύριο έχει μιαν ...εξωτική και καθ΄όλα γκουρμέ συνταγούλα με μπακαλιάρο... 
Να έχετε ένα καλό βράδυ!!!
Tante Kiki
15 Comments

Μια χορταστική σαλάτα ή...


...ένα ελαφρύ δείπνο;;;
Καλησπέρα αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες! Επιτέλους είμαι στο σπίτι μετά από μια ξέφρενη κούρσα από το πρωί έως τώρα! Ελπίζω να είστε όλοι καλά, εκεί έξω!!
Tante Kiki
38 Comments

Χοιρινή μπριζόλα λαιμού μαριναρισμένη σε γλυκό κρασί


Η νοστιμιά της απλότητας!!
Καλησπέρα σας!!! Πάει και η σημερινή μέρα!!!! Τέλειωσαν τα μαθήματα και νάμαι μπροστά στο laptopάκι μου για να τα πούμε!!! Πωπωωω!! Έφτασε και η 25η Μαρτίου κι αισθάνομαι ένα μόλις βήμα από το Πάσχα!!! Και μόνον που το σκέφτομαι μ'αρέσει, και όχι για τις διακοπές του Πάσχα γιατί εγώ δεν έχω ποτέ το Πάσχα κανονικές διακοπές μιας και 11 και 12 Μαϊου έχουμε εξεταστική για τα πτυχία των Γαλλικών. Αλλά μου αρέσει η σκέψη ότι η άνοιξη προχωράει κι έρχεται το καλοκαίρι!!!!!!!! Καλά εεεεεε;;; Δεν παίζομαι!!! Ξεκίνησα να σκέφτομαι ότι τελείωσα τα μαθήματα κι έφτασα στο καλοκαίρι! χαχαχαχα.  Επανέρχομαι στην τάξη κι εννοώ στην συνταγή!!!!!
Ο ανοιξιάτικος μαϊντανός μου που θέλει... μάζεμα!!
Για σήμερα, μια μελωμένη χοιρινή μπριζόλα, που λιώνει στο στόμα και που μαγνητίζει το νου και τον ουρανίσκο με το άρωμα των εσπεριδοειδών και τη γλύκα του Σαμιώτικου κρασιού.
Μια μοναδική γεύση που, κανείς δεν θέλει να τελειώσει!!! Ο απόλυτος συνδυασμός με έναν ουδέτερο πουρέ πατάτας που υποστηρίζει και τονίζει τη γλύκα του κρέατος και σε κάνει να την νιώθεις πιο έντονα!!! Μετά την πρώτη δοκιμή, το πιάτο αυτό εισβάλλει για τα καλά στα άδυτα της κουζίνας μας!!!!! 
Εάν, λοιπόν, έχετε την περιέργεια να δείτε λεπτομέρειες ...ελάτε μαζί μου...
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
4 μπριζόλες λαιμού
Για τη μαρινάδα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
Χυμό από 2 πορτοκάλια, 1 μανταρίνι και 1 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσ. γλυκό κρασί Σάμος
μερικά σπυριά μπαχάρι
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
Αλάτι
Πιπέρι
Για συνοδευτικό
Πουρέ πατάτας, πατάτες σε "κυδωνάτες" φέτες που τις έχουμε ψήσει στο φούρνο μαζί με τις μπριζόλες ή αρωματικό ρύζι μπασμάτι.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε μέσα τις μπριζόλες.
Τις αφήνουμε για μια νύχτα ή το λιγότερο για 5-6 ώρες.
Ύστερα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Προσθέτουμε στη γάστρα 1 ποτήρι νερό και τη βάζουμε κλειστή, στο φούρνο.
Ψήνουμε για 50 λεπτά και μετά γυρίζουμε τις μπριζόλες από την άλλη πλευρά. 
Τις ψήνουμε για άλλα 50 λεπτά.
Εάν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε από το φούρνο... εάν όχι, τις ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, περίπου.
Καλή  όρεξη!! 
Tante Kiki
26 Comments
No