Μπισκότα Langues de chat... τα μπισκοτάκια του παγωτού κι ένα βραβείο

Καλησπέρα σας... τελευταία ανάρτηση του Ιούλη σήμερα... το καλοκαίρι βαδίζει προς το τέλος του. Ας το εκμεταλλευτούμε κι ας το απολαύσουμε στο έπακρο, με  καλή παρέα, εκδρομούλες, καλοκαιρινές αλμυρές και γλυκές γεύσεις, παγωτά, χαλάρωση και ...λίγο τεμπελιά (χρειάζεται κι αυτή)!!
Τα μπισκοτάκια που σερβίρουν με τα παγωτά τα ξέρετε;;;; Ρητορική η ερώτηση, μιας και είμαι σίγουρη ότι όχι μόνον τα ξέρετε αλλά τα λατρεύετε κιόλας!!!  Κι εγώ από μικρή είχα τρέλλα μ' αυτά... τρέλλα σας λέω!!! Αφού είναι τα πρώτα μπισκότα που έφτιαξα, με τη συνταγή που σας δίνω σήμερα, όταν ακόμη ήμουν στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Η συνταγή είναι από το περίφημο βιβλίο του Ν.Τσελεμεντέ, έκδοσης 1962!!! Και μην σκέφτεστε ...πονηρά, της μαμάς μου είναι το πρώτο βιβλίο μαγειρικής!!! 
Εγγύηση λοιπόν, αν και όχι πάντα γιατί ο Ν.Τσελεμεντές ήταν ένας καταπληκτικός σεφ αλλά ταυτόχρονα είχε και κάποιες συνταγές πολύπλοκες ή μάλλον όπου δεν έγραφε όλα μα όλα τα μυστικά για την επιτυχία τους... με αποτέλεσμα να με ...ταλαιπωρήσει στα νιάτα μου!!! Οκ, περασμένα ...ξεχασμένα!!! Τώρα πια, τον αντιμετωπίζω με απόλυτη ...αξιοπρέπεια, αν και ακόμα τον φοβάμαι λίγο!!! Θυμάμαι ακόμα τα πρώτα σοκολατάκια που είχα προσπαθήσει, περίπου δέκα χρόνια πριν, να φτιάξω... είχαν γίνει σαν ...σοκολατένια λαστιχάκια...χαχαχα Τελικά, βέβαια, οι προσπάθειες απέδωσαν, νομίζω, τουλάχιστον!!!!-:)))))))))))
Αρωματικά, βουτυράτα, λεπτά, αφράτα όσο χρειάζεται αλλά και τραγανά όσο χρειάζεται... κι αν έχετε πρόχειρο το κορνέ σας φτιάξτε τα κανονικά ...μπαστουνάκια (εγώ δεν το είχα εκείνη τη στιγμή πρόχειρο και τα έφτιαξα με κουταλιές μ' ένα κουταλάκι του γλυκού). Απολαύστε τα με παγωτό ή χωρίς... δεν έχει σημασία...γιατί έτσι κι αλλιώς είναι νοστιμότατα και μοσχοβολιστά.
ΥΛΙΚΑ
3/4 φλ.τσ. μαργαρίνη ή βούτυρο
3/4 φλ.τσ. ζάχαρη ψιλή*
1 1/2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
3 ασπράδια αυγών μεσαίων
1 βανίλια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, για 10 λεπτά ή έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει.
Προσθέτουμε τα ασπράδια των αβγών και χτυπάμε το μείγμα ακόμα 2-3 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε έως ότου μείγμα ομογενοποιηθεί.
Προσοχή, το μείγμα μας δεν είναι ζύμη αλλά ένα μείγμα λίγο πιο πηχτό από το κέικ.
Το βάζουμε σε κορνέ με στρογγυλό στόμιο και βγάζουμε μπαστουνάκια επάνω στη λαμαρίνα του φούρνου που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Εάν δεν έχουμε κορνέ, μπορούμε να βγάλουμε μικρές κουταλιές με ένα κουταλάκι του γλυκού.
Ψήνουμε τα μπισκοτάκια μας που γίνεται πεπλατυσμένα (δεν μένουν φουσκωτά) για 8-10 λεπτά περίπου ή έως ότου ροδοκοκκινήσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο για να κρυώσουν και αφού τα αφήσουμε στο ταψί για 5 λεπτά.
Μετά, με τη λάμα ενός μαχαιριού τα βάζουμε επάνω σε πυκνή σχάρα ή στο τραπέζι για να κρυώσουν εντελώς και να σκληρύνουν χωρίς να χάσουν το σχήμα τους.
Τα διατηρούμε σε μεταλλικό ή γυάλινο κουτί μπισκότων που κλείνει αεροστεγώς.
TIPS
* Προσωπικά, ζάχαρη ψιλή βρίσκω μόνον στον Βασιλόπουλο στη Θεσσαλονίκη αλλά μπορούμε να βάλουμε την κανονική ζάχαρη στο multi και να την μετατρέψουμε σε ψιλή με λίγο χτύπημα!
Και τώρα... πρέπει να ομολογήσω ότι το ξέχασα... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ την αγαπημένη μπλογκοφίλη Έρη από το υπέροχο μπλογκοσπιτάκι Captain Cook γιατί με σκέφτηκε και μου χάρισε το παρακάτω βραβείο και της ζητώ να με συγχωρέσει που άργησα να κάνω την ανάρτηση!
Μετά από το βραβείο πρέπει να πω 7 τυχαία πράγματα για μένα αλλά και να το χαρίσω σε κάποιες μπλογκοφίλες...
7 τυχαία πράγματα για μένα
1- Τον τελευταίο καιρό, είμαι μάλλον κουρασμένη γιατί ξεχνάω πολύ εύκολα ενώ πριν δεν μου συνέβαινε.
2- Σ' αυτές τις διακοπές θέλω να χαλαρώσω αν και δεν το πολυπιστεύω...
3- Λατρεύω να διαβάζω
4- Έχω να πάω σινεμά πολύ καιρό και τώρα θέλω να πάω να δω την ταινία "Ο σεφ και ο σεφ του".
5- Λατρεύω το κολύμπι και τα ταξίδια με πλοίο.
6- Με την κατάσταση που επικρατεί άρχισα να διαβάζω πολιτικοοικονομικά βιβλία προσπαθώντας να καταλάβω...
7- Δεν είμαι ρομαντική ούτε τώρα το καλοκαίρι.
Χαρίζω αυτό το βραβείο στα παρακάτω blogs 
1- στη Χρυσαυγή  http://laxtaristessyntages.blogspot.gr/
2- στην Κατερίνα  http://kapaworld.blogspot.gr/
4- στην Πέλα   http://thatseat.blogspot.gr/
5- στη Dark chef  http://chefkang.blogspot.gr/
6- στη Ζαμπία  http://www.kitchenstori.es
7- στην Αναστασία  http://starhomecraft.blogspot.gr/
Να είστε καλά και να περνάτε καλά!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μπατόν σαλέ με κεφαλογραβιέρα Μετσόβου και πέστο βασιλικού

Καλή σας μέρα! Σήμερα, προτελευταία μέρα του Ιούλη, είπα να ξεκινήσουμε την εβδομάδα με μια αλμυρή νοστιμιά μιας και είναι ένα ιδανικό σνακ για καλοκαιρινή εκδρομή, για την παραλία, για πάρτι αλλά και για ξαφνικές λιγούρες! Απλά, αλλά νόστιμα μπαστουνάκια, πανεύκολα στην παρασκευή τους, χωρίς απαιτήσεις μαγειρικής δεξιοτεχνίας ούτε και πείρας μπορούν να συνοδεύσουν ιδανικά τα καλοκαιρινά μας ντιπ... δοκιμάστε τα με το πατέ κόκκινης πιπεριάς που θα βρείτε ΕΔΩ και θα σας ενθουσιάσει ο συνδυασμός των γεύσεων. Φτιάξτε τα για το πάρτι του μικρού σας πρίγκιπα ή της μικρής σας πριγκίπισσας και ...σε χρόνο ρεκόρ θα αναρωτιέστε ...πού πήγαν! Μοσχοβολούν κυριολεκτικά και η αλήθεια είναι ότι τούτη τη στιγμή που γράφω τη συνταγή, μου "έχουν σπάσει τη μύτη" κι έτσι δεν μπόρεσα να αντισταθώ και έφαγα ...δύο!!!! Αυτά τα μπαστουνάκια θα σας "σέρνουν από τη μύτη" γι αυτό προσέξτε είναι άκρως ...επικίνδυνα με την ιδιαίτερη νοστιμιά τους και την επίγευση που αφήνουν στο στόμα... αυτή του πέστο βασιλικού.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο "Μαγειρική για κορίτσια" των εκδόσεων "Ψυχογιός".
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 - 80 γρ. καλαμποκάλευρο
125 γρ. κρύα μαργαρίνη σε κυβάκια
60 γρ. κεφαλογραβιέρα Μετσόβου ψιλοτριμμένη + λίγη ακόμη για το πασπάλισμα
40 γρ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο (π.χ. Πεκορίνο Αμφιλοχίας)
1 αβγό ολόκληρο + 1 κρόκο (από αβγά μεγέθους L) 
2 κ.σ. σάλτσα πέστο βασιλικού *
1 πρέζα αλάτι** 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Κοσκινίζουμε και τα δύο άλευρα και ρίχνουμε το αλάτι.
Προσθέτουμε τους κύβους της μαργαρίνης και ζυμώνουμε το μείγμα με τα ακροδάχτυλά μας έως ότου γίνει ένα μείγμα "ψιχουλιαστό".
Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και τα αβγά και ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Βάζουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά στο ψυγείο.
Ύστερα, την ανοίγουμε σε φύλλο 28x23 εκατοστά με τον πλάστη (αν χρειαστεί αλευρώνουμε την επιφάνεια ανοίγματος του φύλλου) και το κόβουμε στη μέση.
Κάθε κομμάτι το ισομοιράζουμε σε 15 μπαστουνάκια.
Μπορούμε βέβαια να τα πλάσουμε με τα χέρια μας αλλά ο πρώτος τρόπος είναι πολύ πιο γρήγορος κι εύκολος.
Το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι να είναι το φύλλο ισόπαχο παντού.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητική επιφάνεια σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε επάνω τα μπαστουνάκια μας.
Αλείφουμε με το ασπράδι αβγού που μας περίσσεψε και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη τυρί τριμμένο.
Βάζουμε στο φούρνο για 12-15 λεπτά ή έως ότου ροδίσουν.
Βγάζουμε τη λαμαρίνα από το φούρνο, τα αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν και μετά τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν πιο εύκολα, χωρίς να νοτίσει η κάτω πλευρά τους.
TIPS
* Αντί για πέστο βασιλικού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πέστο ρόκας (θα το βρείτε ΕΔΩ) ή πέστο μαϊντανού (θα το βρείτε ΕΔΩ) ή πατέ κόκκινης πιπεριάς (θα το βρείτε ΕΔΩ).
** Προσοχή στην ποσότητα του αλατιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Εξαρτάται από το πόσο αρμυρά είναι τα τυριά και το πέστο που θα χρησιμοποιήσουμε. Για να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε τη ζύμη καλό είναι να ακολουθήσουμε την εξής σειρά:
Βάζουμε πρώτα τα τυριά και το πέστο.
Δοκιμάζουμε πόσο αρμυρό είναι το μείγμα μας και προσθέτουμε το αλάτι, έχοντας κατά νου ότι  θα τα πασπαλίσουμε και με λίγο ακόμη τυρί.
Τέλος, προσθέτουμε τα αβγά και ζυμώνουμε.
*** Η κεφαλογραβιέρα Μετσόβου που χρησιμοποίησα δεν είναι ένα τυρί αρμυρό, το κεφαλοτύρι αλλά και το πεκορίνο είναι πιο αρμυρά τυριά.
Καλή σας εβδομάδα!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Καλή Κυριακή!

Καλή σας μέρα... Ο Ιούλιος τελειώνει... το καλοκαίρι προχωρά! Ας μη χάνουμε καιρό κι ας απολαύσουμε θάλασσα, νοστιμιές, χαλάρωση και παρέα με αγαπημένους!!! Ας απολαύσουμε διάβασμα στην παραλία ή στη βεράντα... έτσι για να ταξιδέψουμε λιγάκι ...έστω και νοερά.
Σήμερα θα σας δείξω 2 βιβλία που διάβασα την προηγούμενη εβδομάδα κι ενθουσιάστηκα. Βέβαια, δεν έχουν καμμιά σχέση μεταξύ τους αλλά αυτό δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα...
1- "Ό,τι μετράει στη ζωή" του Γιαν Γκόλντσταϊν    Εκδόσεις Ωκεανίδα, 2005

Η ιστορία με δυο λόγια: 
Μια κοπέλα που πιστεύει πως δεν αξίζει πια να ζει.
Μια γριά γυναίκα, η γιαγιά της, που της μένει ακόμα λίγη ζωή.
Τι μπορούν να μάθουν η μια από την άλλη;
Απλά, τι θα πει εμπιστοσύνη κι ελπίδα, καθώς και το γέλιο και το κλάμα της ζωής.
2- "Η μαγειρική των Περιστάσεων" του Θάνου Ποταμιάνου  από τις εκδόσεις "ΕΣΤΙΑ".
Η επανέκδοση ενός βιβλίου που εκδόθηκε το 1943, λίγους μήνες πριν από την Aπελευθέρωση και τα Δεκεμβριανά. Ένα, σχεδόν ιστορικό βιβλίο που μοιάζει επίκαιρο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά που μας δείχνει τί ακριβώς συνέβαινε στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων εκείνες τις δύσκολες εποχές.
Oπως έγραφε, τότε, ίσως, προφητικά ο Θάνος Ποταμιάνος «H μαγειρική των περιστάσεων είναι η μαγειρική των δύσκολων καιρών! Mια μαγειρική ιδιότυπη, πρωτότυπη, εκκεντρική, που δεν συγγενεύει με καμιά από τις γνωστές κουζίνες και που τις ξεπερνάει όλες σε πρωτοτυπία και σε σοφούς συνδυασμούς». 
Βιβλίο καλογραμμένο, καθόλου καταθλιπτικό (όπως ίσως θα πίστευε κάποιος) αλλά αντίθετα αισιόδοξο με τον τρόπο του, μιας και δείχνει την εφευρετικότητα των Ελλήνων που καταφέρνουν με ταπεινά και φτωχά υλικά να δημιουργούν νοστιμιές και να ξεπερνούν την δύσκολη καθημερινότητα. Προσωπικά το διάβασα μέσα σε χρόνο-ρεκόρ.
Να περάσετε όλοι μιαν υπέροχη Κυριακή κι από αύριο πάλι με συνταγούλα... αυτή τη φορά ...λίγο διαφορετική από τις άλλες!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Η βασική συνταγή για το σιρόπι και το πάγωμα της γρανίτας και ... φτιάχνουμε ΓΡΑΝΙΤΑ ΚΑΦΕ

Καλημέρα κορίτσια πάμε για καφέ;;; Αλήθεια, μήπως προτιμάτε καφέ και δροσερό γλυκάκι μαζί;;; Κι όχι με ιδιαίτερες θερμίδες... Πρωί Σαββάτου σήμερα...κάτι θέλουμε... έτσι για να πούμε ότι χαλαρώνουμε.
Βέβαια, και για το απογευματάκι να το κανονίσουμε πάλι εντάξει είναι ή για την Κυριακή... πάλι μας ταιριάζει! Θα μου πείτε... πάντα μας ταιριάζει η γρανίτα καφέ; Μια coffeemaniac όπως εγώ θα σας απαντήσει καταφατικά. Αλλά, γιατί να την πιούμε σε κάποιο καφέ και να μην την φτιάξουμε στην κουζίνα μας;;; Γιατί να μην την απολαύσουμε στη βεράντα μας;;;;
Προσωπικά, πριν 2-3 χρόνια έμαθα να φτιάχνω γρανίτα κι αυτό από την αδερφούλα μου όταν πρωτοέφτιαξε για την Ιωάννα μας... Προχθές, βέβαια, τυχαία ανακάλυψα μια σελίδα από κάποιο παλιό περιοδικό (του 2004... η Ιωάννα το αποκάλεσε " αρχαίο"!!!!!!) που είχε φωτό από τη διαδικασία και σας τη φωτογράφησα! 
Ελάτε, ας δούμε την τεχνική, που είναι ίδια για όλες τις γρανίτες (μερικές έχουν και ωμό ασπράδι αβγού μέσα αλλά εγώ το αποφεύγω γιατί το φοβάμαι... ίσως παράλογα, αλλά είμαι λίγο σχολαστική μ' αυτά, αφήστε που πολύ εύκολα νομίζω ότι μου μυρίζει αβγό!!!) και μετά ας φτιάξουμε τη γρανίτα καφέ για την απογευματινή χαλάρωση στη βεράντα!!! 
Εξ άλλου, ό,τι μαθαίνουμε, σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, καλό είναι. Η γιαγιά μου έλεγε "μάθε τέχνη κι άστην κι αν πεινάσεις πιάστην"... λέτε να φτιάχνω γρανίτες ...εάν δεν έχω μαθήματα γαλλικών;;; -:)))))
Το σιρόπι της γρανίτας και η φωτό που σας έλεγα...
Το πάγωμα του σιροπιού και το χτύπημα στο multi και η γρανίτα καφέ
ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ & ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΓΡΑΝΙΤΑΣ
1- Βράσιμο του σιροπιού
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό.
Βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά και ανακατεύοντας,  αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, μέχρι να σχηματιστούν στην επιφάνεια μεγάλες φυσαλίδες.
Απομακρύνουμε από την εστία της κουζίνας.
2- Πάγωμα της γρανίτας
Βάζουμε  το μείγμα της γρανίτας σε  σκεύος φαρδύ και με χαμηλά τοιχώματα.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη το σκεύος.
Για  να παγώσει καλά το μείγμα το αφήνουμε γύρω στις 3 ώρες στην κατάψυξη.
Βγάζουμε από την κατάψυξη, κόβουμε το μείγμα σε κομμάτια με ένα μεγάλο μαχαίρι, αφού το χαράξουμε ή το σπάμε.
Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γιατί κόβεται πολύ εύκολα ακόμη κι αν μερικά κομμάτια δεν κόβονται σωστά.
Μετά βάζουμε τα κομμάτια της γρανίτας και τα χτυπάμε στο multi ή στο μίξερ έως ότου πολτοποιηθούν και μετά την ξαναβάζουμε στην κατάψυξη, στο ίδιο ή σε άλλο σκεύος.
Όταν πρόκειται να την σερβίρουμε την ξαναχτυπάμε.
TIPS
Για ευκολία μπορούμε να παγώσουμε το  μείγμα της γρανίτας σε παγοθήκες έτσι ώστε να μην χρειάζεται να την σπάσουμε πριν την ξαναχτυπήσουμε.
Και τώρα...
Γρανίτα καφέ, με ή χωρίς αλκοόλ...
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
Για το σιρόπι
150 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
Για τον καφέ
3 κοφτές κ.σ. στιγμιαίο καφέ (κανονική ή ντεκαφεϊνέ ή μείγμα των δύο)
2 κ.γλ. λικέρ καφέ (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα
1 φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη
200 ml γάλα
1 κ.σ. κονιάκ
Τριμμένη κουβερτούρα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τη ζάχαρη με μισό λίτρο νερό και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Διαλύουμε τον καφέ σε 300 ml ζεστό νερό και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Ανακατεύουμε το σιρόπι με τον καφέ και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ανοξείδωτο χαμηλό σκεύος (π.χ. ταψί) ή το μοιράζουμε σε παγοθήκες για ευκολία και το αφήνουμε για 3 ώρες στην κατάψυξη.
Ύστερα βγάζουμε τη γρανίτα από το ψυγείο και την ξαναχτυπάμε.
Ετοιμάζουμε τη σαντιγύ με το κονιάκ ή σκέτη.
Μοιράζουμε τη σαντιγύ σε ποτήρια κι από πάνω σερβίρουμε τη γρανίτα με μια ροζέτα ακόμη σαντιγύ και πασπαλισμένη με τρούφα ή ξύσμα σοκολάτας.
Να έχετε ένα πανέμορφο και δροσερό Σαββατοκύριακο!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Σιροπιαστό κέικ με ινδοκάρυδο

...το κέικ της Barbie!!
Ναι, ναι καλά διαβάσατε!!!! Το σημερινό κέικ έχει την ιστορία του και αφιερώνεται στην κούκλα Barbie, την καλύτερη κουκλοφίλη της μεγάλης μου ανιψιάς, Ιωάννας αλλά προσφάτως και της μικρής που παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα της "Μπαρμπίτιδας"!!-:)))
Διαβάστε Περισσότερα ...

Πίτα της τελευταίας στιγμής με λαχανικά και κατίκι Δομοκού

Καλημέρα σας!!! Τί κάνετε;; Πώς τα πάτε με τη ζέστη;;; Ελπίζω να προσέχετε!!! Σήμερα, θα ήθελα να σας κάνω μιαν ερώτηση: Όταν έχεις μιαν ανηψούλα που δεν τρώει, τί γίνεται;;; Και για να μην λέτε ότι σας ζορίζω... άντε, να σας πω εγώ που γνωρίζω το θέμα από πρώτο χέρι... βάζεις τη φαντασία σου να δουλέψει για να την κάνεις να φάει!!!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Χυλοπιτάκια με ωμή σάλτσα ντομάτας

...μμμμμ! μυρίζει καλοκαίρι!!
Καλοκαίρι... εποχή χαλάρωσης αλλά και ζέστης που, πολλές φορές, είναι ανυπόφορη! Η επιθυμία για λιγότερες ώρες στην κουζίνα είναι πια πανταχού παρούσα, είτε αγαπούμε τη μαγειρική είτε όχι! Ο ουρανίσκος αποζητά τις δροσερές γεύσεις... αποζητά τη φρεσκάδα των καλοκαιρινών λαχανικών και φρούτων, αποζητά τη Μεσόγειο...
Διαβάστε Περισσότερα ...

Πατέ ντοματοπιπεριάς

Κατακόκκινος, λατρεμένος και πικάντικος όσο ακριβώς τον θέλουμε. Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε πάνω σε φέτες φρυγανισμένου ψωμιού μαζί με ελιές και αγγουράκι τουρσί ή απλά να τον χρησιμοποιήσουμε σαν άλειμμα για να ζωντανέψουμε τη γεύση ενός απλού σάντουιτς με ζαμπόν και κίτρινο τυρί. Μπορούμε όμως να τον προσθέσουμε σε μια κόκκινη σάλτσα που θα συνοδέψει κρέας, κοτόπουλο ή ζυμαρικά για να της χαρίσουμε μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάντως, φυλακίζουμε τη γλυκιά νοστιμιά της κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης σε γυάλινα βάζα, ερμητικά κλειστά...
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης, ζεματισμένες και ξεφλουδισμένες
300 γρ. ντομάτες ώριμες
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
Αλάτι
Πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη
1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
1 πρέζα βασιλικό
1-2 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο + 1-2 κ.σ. για κάθε βάζο που θα γεμίσουμε με το πατέ της ντοματοπιπεριάς.
3 κ.σ. άσπρο ξίδι βαλσαμικό ή μηλόξιδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και ζεματίζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες.
Μετά τις βουτάμε σε κρύο νερό και τις ξεφλουδίζουμε.
Κόβουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε κομμάτια και τις πολτοποιούμε στο multi.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί και βάζουμε τον πολτό αυτό.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το βασιλικό, τη ρίγανη, το αλάτι, την καπνιστή πάπρικα, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξίδι και ελάχιστο άσπρο πιπέρι.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 45 λεπτά.
Μετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140 βαθμούς Κελσίου κι αφήνουμε τον πολτό έως ότου μείνει χωρίς καθόλου υγρό.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο ώστε να σκεπάζει την επιφάνεια του πατέ, τα σφραγίζουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Διατηρούμε τα βαζάκια σε ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος για 2-3 μήνες.
Για να διατηρήσουμε αυτό τον πολτό για περισσότερο χρόνο, πρέπει απλώς να τον παστεριώσουμε.
TIPS:
*Η γεύση του συγκεκριμένου πατέ είναι ήπια. 
Εάν θέλουμε μια πιο πικάντικη ή πιο έντονη γεύση προσθέτουμε τα μπαχαρικά που μας αρέσουν ή αυξάνουμε, ελαφρά, την ποσότητα των μπαχαρικών της συνταγής. Πρέπει να προσέξουμε όμως γιατί, εάν προσθέσουμε πολύ ρίγανη ή πολύ καπνιστή πάπρικα η γεύση του πατέ θα σκληρύνει και θα αφήνει πικρίλα στην επίγευση.
Ο καλύτερος τρόπος για να "φέρουμε" τη γεύση στα μέτρα μας, είναι να δοκιμάζουμε για να βρούμε πώς ακριβώς μας αρέσει.
**Μπορούμε επίσης να ψήσουμε στα κάρβουνα 2-3 πιπεριές που ανακατωμένες και πολτοποιημένες μαζί με τις άλλες να δώσουν τη γεύση του "καπνιστού" κι έτσι να αντικαταστήσουμε την καπνιστή πάπρικα που είναι ακριβή με την πιο φθηνή της εκδοχή την γλυκιά ή καυτερή πάπρικα. 
Φυσικά, μπορούμε να μην βάλουμε καθόλου πάπρικα, μιας και πρόκειται για πατέ πιπεριάς.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Milkshakes για καλοκαιρινά πρωινά

Καλημέρα και καλή εβδομάδα... Σήμερα, θα ξεκινήσω λίγο διαφορετικά την εβδομάδα!!!  Τί εννοώ;;;  
Θα σας πω αμέσως... κάθε Δευτέρα μου αρέσει να βάζω μια γλυκιά συνταγή... έτσι για να ξεκινάμε γλυκά την εβδομάδα μας. Σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή γλυκιά, δροσιστική και υγιεινή... ιδανική για καλοκαιρινά πρωινά, για τα παιδιά αλλά και για μας τα "μεγάλα παιδιά" που, αν και Ιούλιος (κατακαλόκαιρο) συνεχίζουμε να ...βιαζόμαστε να πάμε στη δουλειά μας τις καθημερινές.
Δεν σας έχω, λοιπόν, γλυκό αλλά γλυκό ρόφημα!!!
Ένα ή μάλλον δύο milkshakes που είναι ένα πλήρες πρωινό και ταυτόχρονα ένα γρήγορο πρωινό, που μπορούμε να το ετοιμάσουμε το πρωί αλλά και από το προηγούμενο βράδυ στο ψυγείο δεν ...χάνει τη νοστιμιά του και που έχει, δυναμωτική σοκολάτα για τους μικρούς (HEMO) αλλά και καφέ για τους μεγάλους. Το μόνο αδύνατο σημείο του... οι θερμίδες αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένα πρωινό γεύμα και κάποιες επιπλέον θερμίδες είναι απολύτως απαραίτητες για όλους...
Φυσικά, δεν είναι υποχρεωτικό να το πιούμε μόνον το πρωί... και για ένα πάρτυ καλοκαιρινό (παιδικό ή μη) είναι μια ωραία, δροσιστική, νόστιμη λύση...
Με δυο λόγια... ένα ρόφημα που τα έχει όλα (εντάξει, και ...τις θερμίδες του!!!-:))
Μilkshake βανίλια για μικρούς
1 ποτήρι γάλα
6 μπισκότα petits-beurre ή digestive
1 μπάλα παγωτό βανίλια
1 κ.σ. Hemo
Μilkshake μόκα για μεγάλους
1 ποτήρι γάλα
4 μπισκότα petits-beurre ή digestive
1 μπάλα παγωτό καφέ
1 κ.γλ. νουτέλα ή σιρόπι σοκολάτας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Και για τα δύο ροφήματα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi, τα χτυπάμε και μόλις ομογενοποιηθούν τα βάζουμε σε ποτήρι με πολύχρωμα καλαμάκια και μερικά παγάκια (μην τα ψάχνετε στα δικά μου ποτήρια γιατί στις μικρές δεν βάζουμε παγάκια κι εγώ χειμώνα-καλοκαίρι πίνω ελάχιστα δροσερό νερό... "μου τη δίνουν" τα παγάκια, όπως θα έλεγε και ο Γκρινιάρης από τα Στρουμφάκια που τα λατρεύω!!!! χαχαχαχα).
Προσοχή: Επειδή κάποιοι από τους αναγνώστες, επισημαίνουν με mail ότι δεν μπορούν να αντιγράψουν τις συνταγές, ενημερώνω ότι όποιος θέλει να κρατήσει τις συνταγές του Tante Kiki μπορεί να το κάνει με δεξί κλικ, αφού έχει σκιάσει τα κείμενα και μετά "αντιγραφή - copy" ή με εκτύπωση της συνταγής από το κουμπί "PRINT FRIENDLY" που υπάρχει στο τέλος κάθε ανάρτησης, ΚΑΝΟΝΙΚΑ! 
Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα δεν έχετε παρά να μου το επισημάνετε με mail για να τακτοποιηθεί. Ευχαριστώ πολύ!
ΚΑΛΗ σας ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Καλησπέρα και καλό βράδυ...

Ακτή Ναυάγιο, Ζάκυνθος
Κυριακή σήμερα! Μετά από μιαν όμορφη εκδρομούλα στο χωριό μου για μπάνιο, μόλις επέστρεψα κι επειδή και κάποιοι από σας, τους αγαπημένους μπλογκοφίλους, φίλους και αναγνώστες επιστρέψατε για να αρχίσει από αύριο μιαν ακόμη εβδομάδα καθημερινότητας, σκέφτηκα να σας δείξω μερικές όμορφες και χαλαρωτικές φωτογραφίες (όχι δικές μου) έτσι για να σας πω μια γλυκιά ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ και να σας υποσχεθώ μια γλυκιά αλλά και υγιεινή αρχή της εβδομάδας μας, αύριο το πρωί!
Πρώτα ένα βίντεο με τις ομορφότερες παραλίες της χώρας μας κι έπειτα ...


...κάποιες άλλες λιγότερο ή περισσότερο μακρινές, πανέμορφες παραλίες...

Zlatni Rat – Brač, Croatia

Playa Papagayo – Lanzarote, Spain

Waimanalo Beach, Hawaii

Bill Baggs Cape Florida State Park, Florida

Main Beach, East Hampton, New York


Καλή σας νύχτα και καλή εβδομάδα!!!
Πηγές: http://www.wildjunket.com - National Geographic - http://mytvmoments.com
Διαβάστε Περισσότερα ...

Τυροκρεμμυδόψωμο...

Ένα ψωμάκι με συνταγή προσαρμοσμένη στα "μέτρα" μας από συνταγή της Α.Μπαρμπαρίγου, χωρίς μαγιά. 'Οπως λέει η ίδια, ένα ψωμάκι που "ζυμώνουμε, ψήνουμε και τρώμε σε τρία τέταρτα της ώρας". Όπως προσθέτω εγώ, ένα ψωμάκι ιδανικό για καλοκαιρινές βουτιές στην διάσημη και πολυτιμημένη ελληνική, χωριάτικη σαλάτα. Ιδανικό συμπλήρωμα, σας διαβεβαιώνω... και εξακολουθώ να είμαι αμετανόητη για την επέλαση κάποιων ...θερμίδων μετά τις βουτιές...-:))))
Διαβάστε Περισσότερα ...

Κοτόπουλο με σάλτσα ροκφόρ

Συνταγή για κοτοπουλάκι έχω καιρό να σας δώσω, έτσι δεν είναι;;; Πράγματι, πέρασα μια φάση "αντικοτοπουλική" που διήρκεσε μερικές εβδομάδες. Ούτε ζωγραφιστώ δεν ήθελα να το δω το κοτόπουλο!! 
Παρόλα αυτά, η φάση πέρασε και σήμερα πήρα κοτόπουλο να μαγειρέψω και μάλιστα για να γιορτάσω το τέλος της φάσης...χαχαχαχα ετοίμασα και την αγαπημένη μου σάλτσα με ροκφόρ. Αν σας αρέσει το ροκφόρ, αυτή η σάλτσα είναι ένα ...όνειρο!!! Χωρίς υπερβολή... την ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή που την αντίκρυσα να απλώνεται σαν ...γαλαζοπράσινη λίμνη επάνω σε ένα κοτοπουλένιο πιάτο που είχα παραγγείλει σε κάποιο εστιατόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από τότε, την έχω κάνει ...άπειρες φορές κι άλλες τόσες την έχω επαινέσει. Το μόνο σημείο που χρειάζεται προσοχή... το ροκφόρ ή μάλλον το μπλε τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε γιατί αυτή είναι όλη της η νοστιμιά. Εάν είναι ένα μπλε τυρί που είναι λίγο πιο αρμυρό απ΄όσο θέλουμε θα πρέπει να μειώσουμε το αλάτι στο κοτόπουλο αν όχι θα πρέπει να βάλουμε το κανονικό αλατάκι. 
Πάντως, πιστέψτε με είναι πιάτο ιδανικό ακόμη και για επίσημο γεύμα... πραγματικό γκουρμέ. Για Κυριακάτικο φαγητό, ό,τι πρέπει!!! Συνοδέψτε το και μ' ένα αρωματικό ρυζάκι ή με απλές βραστές μικρές ολοστρόγγυλες πατατούλες και θα έχετε μια μοναδική εμπειρία γεύσης.
Ελάτε στην κουζίνα μου να σας φιλέψω και να σας δείξω πώς θα το ετοιμάσετε και... μην ανησυχείτε... είναι πανεύκολο!!!!
ΥΛΙΚΑ για 3 άτομα
3 μπουτάκια ή 3 στηθάκια κοτόπουλου
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα ρίγανη
Αλάτι και τρίχρωμο πιπέρι
Για τη σάλτσα ροκφόρ
1 κρέμα γάλακτος 250 ml light
50 γρ. τυρί κρέμα
80 γρ. ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 1 ποτήρι νερό, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και τα μπουτάκια (ή τα στηθάκια) του κοτόπουλου.
Αφήνουμε να βράσουν και από τις δύο πλευρές και όταν δούμε ότι το νερό τελειώνει προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Αφού τελειώσει το νερό, αφήνουμε τα μπουτάκια να σοταριστούν στο ελαιόλαδο.
Ύστερα, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε στα πιάτα που θα τα σερβίρουμε.
Στο ελαιόλαδο και το ελάχιστο ζουμί που έχει απομείνει από το κοτόπουλο στο τηγάνι, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και το ροκφόρ σε κομματάκια και τα πολτοποιούμε εντελώς με ένα πηρούνι, προσεκτικά για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στο αντικολλητικό τηγάνι.
Αφήνουμε τη σάλτσα, σε σιγανή φωτιά για 4-5 λεπτά, έως ότου "δέσει" και γίνει παχύρρευστη και σερβίρουμε, όπως είναι ζεστή, επάνω στα κοτοπουλάκια και γύρω από αυτά.
Γαρνίρουμε με κάποιο αρωματικό ρύζι ή με πατατούλες βραστές.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Ψήνουμε πιπεριές Φλωρίνης;

Ταξίδεψε από τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα τη Βραζιλία μέχρι την Ευρώπη με τον Χριστόφορο Κολόμβο τον 16ο αιώνα και έφτασε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εκατό χρόνια αργότερα. Φλώρινα, Πρέσπες, Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούργιο, εξωτικό τότε, καρπό. Εκεί όμως που ευδοκίμησε η συγκεκριμένη πιπεριά και προσαρμόστηκε στις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες, ήταν τα φημισμένα για την ευφορία τους χώματα της Φλώρινας, της γης των τεσσάρων λιμνών. Μέχρι το 1950, η κόκκινη πιπεριά σε σχήμα Δ είχε εξελιχθεί σε σημαντικό προϊόν της περιοχής. Το 99% του προϊόντος προοριζόταν για ξήρανση.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι πιπεριές Φλωρίνης είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, που βοηθάει στη άμυνα του οργανισμού μας ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ειδικότερα η κόκκινη πιπεριά περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα βιταμίνης C απ’ ότι το πορτοκάλι. Επειδή σαν προϊόν ταιριάζει εύκολα σε διάφορα απλά καθημερινά πιάτα (ομελέτες, φαγητά φούρνου, σαλάτες και κρύα σάντουιτς), η συστηματική χρήση της εμπλουτίζει σημαντικά την διατροφική αξία των γευμάτων μας, χαρίζοντας στον οργανισμό μας τα απαραίτητα «πολεμοφόδια».
Οι αγαπημένες πιπεριές Φλωρίνης, με το κατακόκκινο χρώμα που σου ανοίγει την όρεξη από τη πρώτη στιγμή που την αντικρίζεις, με την πλούσια, γεμάτη γλύκα σάρκα,  προϊόν με ονομασία ΠΟΠ πια, έχουν χίλιες δυο όψεις... μαγειρεύονται με χίλιους δύο τρόπους για να μας χαρίσουν την υπέροχη γεύση τους. Παρέα με τα φαγητά, με αβγά, ψητές σε σαλάτα, τουρσί, βραστές ή τηγανιτές, λιαστές ή νωπές,  αλλά και σε περίεργους συνδυασμούς όπως η μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς έχουν γίνει πια απαραίτητες στο ελληνικό τραπέζι και όχι μόνον γιατί τώρα πια εξάγονται και κατακτούν όλο και περισσότερες αγορές του εξωτερικού, σε όλο τον κόσμο.
Και μετά απ' αυτές τις λίγες πληροφορίες για την διάσημη, πια, κόκκινη πιπεριά, ας δούμε πώς τις ψήνουμε και πώς τις ξεφλουδίζουμε εύκολα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο της κουζίνας μας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε μερικές πιπεριές, όσες θέλουμε, σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο, για να μην κολλούν και να μην λερώνεται το ταψί, αλλά κι έτσι να τις βάλουμε ...ρίχνοντας ελάχιστο νερό στο σημείο που έχουν κολλήσει ...ξεκολλούν αμέσως.
Βάζουμε τις πιπεριές να ψηθούν για 10-15 λεπτά, παρακολουθώντας πότε θα μαλακώσει και γίνει πιο σκούρα η φλούδα τους. 
Μόλις ψηθούν από τη μία πλευρά, βγάζουμε το ταψί και γυρίζουμε τις πιπεριές κι από την άλλη πλευρά. Έτσι τις ψήνουμε γύρω γύρω.
Μόλις είναι έτοιμες και καλοψημένες, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιμένουμε 1-2 λεπτά.
Ύστερα, τις βάζουμε προσεκτικά μέσα σε μια σακούλα τροφίμων, την οποία κλείνουμε καλά... γυρίζοντάς την πολλές φορές.
Αφήνουμε τις πιπεριές να κρυώσουν έτσι κλειστές στη σακούλα.
Μόλις κρυώσουν, τις βγάζουμε και τις ξεφλουδίζουμε πανεύκολα.
Τραβούμε προσεκτικά το κοτσάνι τους και με ένα μαχαιράκι, που το ακουμπάμε επάνω στη πιπεριά και το σέρνουμε προς το βγαλμένο κοτσάνι, αφαιρούμε τους σπόρους.
Ύστερα, ανοίγουμε τις πιπεριές και τις ξεπλένουμε με νερό για να φύγουν τυχόν σπόροι και φλούδες που έχουν μείνει.
Οι πιπεριές μας είναι έτοιμες, για χρήση.
Πηγές: http://www.nline.gr - http://trans.kathimerini.gr 
Διαβάστε Περισσότερα ...