Μανιτάρια φούρνου με μαρέγκα

Καλημέρα! Ένα πιάτο με αβγά, λίγο διαφορετικό από τα άλλα... κάτι ανάμεσα σε πίτα χωρίς φύλλο και σε ...μουσακά (ως προς το στύλ). Ένα πιάτο που, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που ήμουν στο χωριό (γι αυτό και το ταψάκι μιας χρήσεως...χεχεχεχε), το έφτιαξα και το "τσακίσαμε" σαν κύριο πιάτο ενώ ουσιαστικά είναι ένας ωραίος  μεζές. Είναι άκρως χορταστικό, αρωματικό αλλά και ελαφρύ. Ενα πιάτο, κυριολεκτικά, τεσσάρων εποχών που θα τέρψει τους λάτρεις των μανιταριών και των αβγών.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Τούρτα Black Forest με βύσσινο

Καλησπέρα σας! Μια τούρτα σήμερα... η τούρτα που έφτιαξα για τα γενέθλια της μικρής μου αδερφής, στις 13 Αυγούστου και που ξεχάστηκε έως σήμερα που την ξαναείδα σε φωτογραφία!!!!!!! Τί να γίνει;;; Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, όπως συνηθίζουμε να λέμε... Μια τούρτα black forest που είχα καημό να φτιάξω γιατί λατρεύω εκείνον τον γλυκόξινο συνδυασμό βύσσινου, σαντιγύ και σοκολάτας. Ήθελα να την φτιάξω αλλά την φοβόμουν ταυτόχρονα... τελικά, όμως, δεν ήταν βουνό, όπως την φανταζόμουν, αλλά λοφάκι (όπως λέω και στους μαθητές μου) κι όσοι έχετε φτιάξει αυτή την τούρτα μπορείτε να το επιβεβαιώσετε. Είναι μια τούρτα που ακόμη και ο πιο αρχάριος στην κουζίνα μπορεί να την ετοιμάσει με λίγη υπομονή.
Μια τούρτα που αξίζει τον λίγο κόπο που χρειάζεται και μας ανταμείβει με την απίστευτη νοστιμιά της αλλά και που κάνει περήφανα την εμφάνισή της σ' ένα φιλικό ή πιο επίσημο τραπέζι. Αξίζει, λοιπόν, την προσοχή μας!
Εάν, κι εσείς αγαπάτε αυτόν τον γλυκόξινο συνδυασμό φρούτου, σοκολάτας και σαντιγύ, μην αργείτε... ελάτε μαζί μου στην κουζίνα για να το ετοιμάσουμε παρέα!
Το σοκολατένιο παντεσπάνι με συνταγή προσαρμοσμένη από την Χρ. Παραδείση, έγινε τέλειο!!! Όσο χρειάζεται αφράτο και ταυτόχρονα "δεμένο" έτσι ώστε να κόβεται πολύ εύκολα σε 2 λεπτές φέτες, μιας και ετοίμασα 2 παντεσπάνια σε 2 ξεχωριστά ταψάκια.
ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι
1 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή σκληρό), κοσκινισμένο
1/2 φλ.τσ. κακάο, κοσκινισμένο μαζί με το αλεύρι
1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
12 κ.σ. γάλα
3 κ.σ. κοφτές μαργαρίνη (ή βούτυρο)
3 αβγά μεγάλα
1 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
1 φακελάκια βανίλια (με ζάχαρη) ή 1 βανιλίνη
Για τη γέμιση
2 φακελάκια σαντιγύ με γεύση βανίλια σε σκόνη (ή 1.300-1.400 γρ. σαντιγύ)
400 ml κρύο γάλα
200 γρ. μαρμελάδα βύσσινο**
1 βάζο βύσσινο κομπόστα (ή 800-900 γρ. σπιτική κομπόστα βύσσινο)
100 γρ. νιφάδες ή ξύσμα κουβερτούρας
Για το σιρόπι
2-3 κ.σ. μαρμελάδα βύσσινο
1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 1/2 φλ.τσ. από το ζουμί της κομπόστας
2 κ.σ. λικέρ βύσσινο 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το κακάο και το αλάτι.
Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) να λιώσει.
Στο μπολ του μίξερ (ή με το μίξερ χειρός), χτυπάμε τα αβγά έως ότου φουσκώσουν, πήξουν και αποκτήσουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη.
Μετά από 4-5 λεπτά, όταν το μείγμα έχει πια ομογενοποιηθεί, σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ.
Τώρα, προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του αλεύρου με το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι και το μείγμα του γάλακτος με το βούτυρο, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ή αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη (με ένα πινέλο), αλευρώνουμε και βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο, δύο ταψάκια με 22-24 εκατοστά διάμετρο.
Ισομοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψάκια και βάζουμε να ψηθούν για 40 περίπου λεπτά.
Ελέγχουμε, βάζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του παντεσπανιού, και αν αυτή είναι καθαρή (όταν θα την βγάλουμε από το κέικ) τότε είναι έτοιμο, αλλιώς χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.
Όταν το παντεσπάνι είναι έτοιμο, το αφήνουμε στη φόρμα (ταψάκι) να κρυώσει για 15 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
Αφήνουμε άλλα 20 λεπτά, ώστε να κρυώσει καλά, και μετά το κόβουμε σε 4 φέτες για να φτιάξουμε την τούρτα.
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε σιγανή φωτιά, μια μικρή κατσαρόλα με το ζουμί της κομπόστας, τη ζάχαρη και τη μαρμελάδα.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαρμελάδα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία της κουζίνας και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Τέλος, προσθέτουμε το λικέρ, ανακατεύουμε και το σιρόπι μας είναι έτοιμο.
Για τη γέμιση
Βγάζουμε τα βύσσινα από το βάζο και τα βάζουμε σε σουρωτήρι για να φύγουν τελείως τα υγρά τους.
Ελέγχουμε με τη μύτη ενός ψαλιδιού κουζίνας, μήπως σε κάποιο από τα βύσσινα που θα χρησιμοποιήσουμε υπάρχει κουκούτσι.
Με το μίξερ χειρός, χτυπάμε, για 4-5 λεπτά, τα 2 φακελάκια της σαντιγύ σε σκόνη με το κρύο γάλα έως ότου πήξει.
Βάζουμε στο ψυγείο έως ότου ετοιμάσουμε το παντεσπάνι. 
Σύνθεση της τούρτας
Σε μια πιατέλα, βάζουμε τον πρώτο δίσκο από το παντεσπάνι και τον βρέχουμε καλά με το σιρόπι (χρησιμοποιώντας ένα πινέλο).
Καλύπτουμε το παντεσπάνι με μια στρώση κρέμας σαντιγύ.
Γεμίζουμε την επιφάνεια με βυσσινάκια** κομπόστα και από πάνω πασπαλίζουμε με νιφάδες σοκολάτας. 
Τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο παντεσπανιού και τον ξαναβρέχουμε με σιρόπι.
Ύστερα, στρώνουμε μια καλή στρώση μαρμελάδας βύσσινου.
Πασπαλίζουμε και πάλι με νιφάδες σοκολάτας (προαιρετικά).
Τοποθετούμε τον τρίτο δίσκο παντεσπανιού και τον καταβρέχουμε κι αυτόν με το σιρόπι.
Καλύπτουμε, και πάλι, με σαντιγύ.
Τοποθετούμε πάλι βύσσινα κομπόστα και πασπαλίζουμε με λίγες νιφάδες.
Τέλος βάζουμε και τον τέταρτο και τελευταίο δίσκο παντεσπανιού.
Στρώνουμε επάνω την υπόλοιπη σαντιγύ και με ένα κορνέ φτιάχνουμε μερικά σχεδιάκια (όπως στη φωτό) όπου θα τοποθετήσουμε βυσσινάκια.
Καλύπτουμε τα πλάγια και την επιφάνεια με νιφάδες σοκολάτας και τοποθετούμε μερικά βυσσινάκια επάνω στο σχέδιο που φτιάξαμε.
Γίνεται μια υπέροχη τούρτα που έχει τα πάντα... σοκολάτα, βανίλια, γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα αλλά και την πιο υπόξινη γεύση της κομπόστας.
TIPS
* Μπορούμε να βάλουμε το παντεσπάνι σε μια βαθιά φόρμα (καλύτερα με σούστα) με διάμετρο 24-26 εκατοστά και να το κόψουμε μετά σε 4 φέτες.
**  Ελέγχουμε τα βυσσινάκια προσεκτικά με τη μύτη ενός ψαλιδιού μήπως έχουν κάποιο κουκούτσι. Εγώ, βρήκα 3 που είχαν κουκούτσια και φυσικά τα έβγαλα!! Γι αυτό πρέπει να είμαστε από προσεκτικοί έως σχολαστικοί.
*Φυσικά, εάν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε το παντεσπάνι σε 3 φέτες και να παραλείψουμε τη στρώση με τη μαρμελάδα, η οποία κάνει πιο γλυκό το γευστικό αποτέλεσμα.
Εάν, λοιπόν, θέλουμε να υπερισχύει η υπόξινη γεύση δεν βάζουμε τη στρώση με τη μαρμελάδα ή την αντικαθιστούμε με μια ακόμη στρώση σαντιγύ με βύσσινα και νιφάδες σοκολάτας.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και να τα ΧΙΛΙΑΣΕΙΣ αδερφούλα!!! Να είσαι καλά και του χρόνου κι όλοι εμείς που σε λατρεύουμε να σε χαιρόμαστε.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Κεφτεδάκια γεμιστά ...έκπληξη!

Κεφτεδάκια έκπληξη... τα σημερινά! Κεφτεδάκια που θα ικανοποιήσουν και θα τέρψουν τον ουρανίσκο μικρών και μεγάλων. Σαν μεζές αλλά και σαν γεύμα για τα μικρούλια μας που με την πρώτη δαγκωματιά θα ξετρελλαθούν με τη γέμισή τους.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Κομπόστα φρούτων

Καλησπέρα σας!!! Μόλις επέστρεψα και κάθισα να "τσιμπήσω" κάτι για δείπνο. Αλήθεια, εσείς τί τρώτε για βράδυ;;; Κανονικό γεύμα έχετε ή μήπως κάτι πιο ελαφρύ. Εγώ πάντα ήθελα κάτι ελαφρύ για το βράδυ και ακόμα κι όταν είμαι σε διατροφή το κυρίως γεύμα μου είναι το μεσημέρι. Το βράδυ θα φάω ένα γιαούρτι, ένα τοστ, ένα σάντουιτς ή θα πιω ένα γάλα. Βέβαια, όταν έχω κομπόστα, αυτή είναι που κερδίζει πάντα το ενδιαφέρον μου. 
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μαφινάκια ντόνατς ή αλλιώς doughnut muffins

Καλησπέρα σας (τί καλησπέρα σας δηλαδή...καλό βράδυ θα έπρεπε να πω και το γιατί θα το διαβάσετε παρακάτω!!!!) και καλή εβδομάδα να έχουμε!!!  
Διαβάστε Περισσότερα ...

Πίτσα με σπιτικές πίτες για σουβλάκια, μαυρομάτικα φασόλια και κιμά

Πίτσες για σήμερα!!! Και τί πίτσες!!! Χειροποίητες από την αρχή ως το τέλος και μάλιστα με... ανακυκλωμένα υλικά!! Η επιτομή του σπιτικού φαγητού (εκτός από την μπάμπεκιου... κάποια στιγμή, βέβαια, θα σας δείξω και τη δική μου σάλτσα μπάρμπεκιου) αλλά και της νοστιμιάς.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Τα scones της Nigella Lawson

Σάββατο σήμερα και μια συνταγούλα με απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι για να ετοιμάσουμε ένα ωραίο Κυριακάτικο πρωινό για τους αγαπημένους μας... Ειδικά τώρα που το καλοκαιράκι είναι στο απώγειό του, τα συγκεκριμένα scones είναι πανεύκολα στην προετοιμασία τους και πολύ πολύ αφράτα και νόστιμα.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μοusse σοκολάτας - καραμέλας με crumble από μπισκότα δημητριακών

Καλησπέρα σας! Σήμερα είναι Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο έφτασε. Η ζέστη είναι στο φουλ κι αυτό σημαίνει παραλίες και μπάνιο για όσους είναι σε διακοπές ακόμα ή κοντά σε θάλασσα.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Λικέρ βύσσινο από... γλυκό βύσσινο ή φράουλα

Καλησπέρα σας!! Αλήθεια, τί το κάνετε το σιρόπι που περισσεύει από τα γλυκά του κουταλιού;;; Το ξέρετε ότι μπορείτε να το κάνετε λικέρ;;; 
Μέχρι πριν δύο χρόνια το σιρόπι αυτό το κρατούσα και το έβαζα σε σιρόπι που έφτιαχνα για να "μουσκεύω" το παντεσπάνι όταν έκανα τούρτα ή για να σερβίρω παγωτό. Κάποιες φορές, όταν ήταν σιρόπι από γλυκό φράουλα ή βύσσινο, το έβαζα μέσα στο παγωτό βανίλια για να το "εμπλουτίσω" με ακόμα μια γεύση ή πολύ απλά τα έβαζα σ' ένα ποτήρι με κρύο νερό κι έφτιαχνα, στη στιγμή, φραουλάδα ή πολυαγαπημένη βυσσινάδα!
Ένα βράδυ που επέστρεψα στο σπίτι μετά τα μαθήματα και κάθισα να φάω, είδα μπροστά μου ένα μικρό γυάλινο μπουκαλάκι με ένα σιρόπι μέσα, σκούρου χρώματος, κάτι ανάμεσα σε μαύρο, πράσινο και καφέ. Φυσικά, το άνοιξα και τη μύτη μου γαργάλισε το άρωμα του γαρίφαλου που η μαμά μου βάζει στο γλυκό καρύδι (είναι το παραδοσιακά "φημισμένο" γλυκό της γιαγιάς μου κι όλοι στο σόι μας όταν πήγαιναν στο σπίτι της το "τιμούσαν". Όσο για μένα... το "αποδεκάτιζα"!! -:))) που φτιάχνει υπέροχα!!!
Γεμάτη απορία και πριν δοκιμάσω τη ρωτάω: "Μαμά, τί είναι αυτό;;;; Να δοκιμάσω;;;;" 
"Φυσικά, μου απαντάει, είναι λικέρ από το σιρόπι του γλυκού με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο".
Στην αρχή, απόρησα και μετά το δοκίμασα!!! Τέλειοοοοο!!!!! Καμία διαφορά με το κανονικό λικέρ!!! Θα μου πείτε γιατί να έχει διαφορά, αφού είναι κανονικό λικέρ.
Να λοιπόν ακόμα μια χρήση για τα σιρόπια από τα γλυκά του κουταλιού...όταν αυτά περισσεύουν.
Προσωπικά όταν κάνω γλυκά του κουταλιού φτιάχνω αρκετό σιρόπι κι έτσι σχεδόν πάντα περισσεύουν έστω και σε μικρή ποσότητα.
Η αναλογία σιροπιού με αλκοόλ είναι συνήθως 1 ποτήρι σιρόπι με 1 ποτήρι αλκοόλ (+ λίγο ακόμη σιρόπι κάποιες φορές). Κάποια γλυκά του κουταλιού με ελαφρύ άρωμα εξαιρούνται και έχουν μεγαλύτερη ποσότητα σιροπιού από αλκοόλ π.χ. για το γλυκό μελιτζανάκι ( 1 δόση σιρόπι με 1/2 δόση κονιάκ) και το γλυκό φιστίκι (3 δόσεις σιρόπι με 1/2 δόση τσίπουρο).
Εάν, κι εσείς θέλετε να δοκιμάσετε (με σιρόπι βύσσινο ή φράουλας) διαβάστε τη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ
1 1/4 δόση σιρόπι (π.χ. 1 ποτήρι)
1 δόση τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο*
1 ξυλάκι κανέλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αναμιγνύουμε το σιρόπι με το τσίπουρο και ελέγχουμε εάν μας φαίνεται αρκετά γλυκό ή όχι.
Προσθέτουμε και το ξυλάκι κανέλας.
Εάν το λικέρ μας φανεί πολύ γλυκό, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα αλκοόλ.
Εάν, πάλι, μας φανεί δυνατό τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα σιρόπι.
Αφήνουμε το λικέρ να αναπαυθεί για 15-20 μέρες και ...στην υγειά μας!!!!
TIPS
* Εάν χρησιμοποιήσουμε βότκα τότε βάζουμε ίση ποσότητα σιροπιού και βότκας, εκτός αν δεν το θέλουμε τόσο δυνατό, οπότε αυξάνουμε το σιρόπι ...έως ότου "φτάσουμε" στο γευστικό αποτέλεσμα που θέλουμε!
Καλό σας βράδυ!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μπριζόλες λαιμού με μαρινάδα καπνιστής πάπρικας και σάλτσα Jack Daniel's

Καλησπέρα σας!!! Τί θα λέγατε σήμερα για παραλλαγή μιας συνταγής ενός γνωστότατου και αγαπημένου εστιατορίου;;; Μια γεύση ...Αμερικανιάς με μια πινελιά μεσογειακή;;;; Προσωπικά δεν αρνούμαι ποτέ την καπνιστή και γλυκιά γεύση μιας σάλτσας που λούζει προκλητικά, νοστιμότατες μπριζόλες λαιμού. Είναι από τις αγαπημένες μου αν και δεν την γεύομαι συχνά γιατί, ειλικρινά σας λέω, την βρίσκω εθιστική!
Ο διαγωνισμός των TGI FRIDAY'S ήταν η αιτία για να φτιάξω τις παραπάνω μπριζόλες που ξετρέλλαναν όλους (εκτός από τον πατερούλη μου που, λόγω ηλικίας είναι πιο συντηρητικός στις γεύσεις του αλλά κι εγώ του έφτιαξα μια μπριζόλα απόλυτα ελληνική κι έτσι δεν είχαμε παράπονα-:))).
Φυσικά, η συνταγή αυτή είναι παραλλαγή και μάλιστα με αρκετές διαφοροποιήσεις από τη δική τους συνταγής αλλά το αποτέλεσμα ήταν απόλυτα ικανοποιητικό έως μη αναμενόμενα εκπληκτικό!
Αν, λοιπόν, σας αρέσουν αυτού του είδους οι γεύσεις ...δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και ...περιμένω τις εντυπώσεις σας. Φτιάξτε την για το Κυριακάτικο τραπέζι γιατί έχει τη διαδικασία της και θέλει το χρόνο της... αλλά αξίζει τον κόπο! Η νοστιμιά θα σας ανταμείψει...
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
6 μπριζόλες λαιμού
1 κ.γλ. ρίγανη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο τετραπίπερο
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
Για τη μαρινάδα
Χυμό από 2 λεμόνια και 2 γλυκολέμονα
2-3 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
1 φλ.τσ. νερό
1 κ.σ. σάλτσα μπάρμπεκιου
Για τη σάλτα ουίσκυ
2 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο (ή αραβοσιτέλαιο)
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
1/3 φλ. τσ. ουίσκυ
1/2 φλ. τσ. μηλόξιδο
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2/3 φλ. τσ. κέτσαπ
1/2 φλ. νερό
Για το γαρνίρισμα
Πατάτες τηγανιτές
1 μαρουλόφυλλο (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Βάζουμε μέσα τις μπριζόλες και, επειδή δεν καλύπτονται εντελώς τις αλείφουμε με ένα πινέλο και στα σημεία που είναι έξω από τη μαρινάδα.
Τις αφήνουμε στη μαρινάδα για 20 λεπτά στο ψυγείο.
Μετά, στραγγίζουμε προσεκτικά τις μπριζόλες και βάζουμε προσεκτικά τη μαρινάδα σε μια μικρή κατσαρόλα και την βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει.
Τις μπριζόλες τις αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά στο ψυγείο.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί (ή στη γάστρα) 1 ποτήρι νερό (τόσο όσο να υπάρχει λίγο κάτω από τις μπριζόλες, όχι να τις καλύπτει).
Τοποθετούμε προσεκτικά μέσα τις μπριζόλες και τις περιχύνουμε με την βρασμένη μαρινάδα.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί πρώτα και μετά με αλουμινόχαρτο (ή εάν πρόκειται για γάστρα, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε το καπάκι).
Αφήνουμε να ψηθούν οι μπριζόλες για 2- 2.5 ώρες, περίπου ή έως ότου είναι μαλακές  (τις δοκιμάζουμε με το πηρούνι).
Κλείνουμε το φούρνο και τις βγάζουμε από το ταψί.
Μετά τις βάζουμε σε τηγάνι - γκριλιέρα έως ότου ψηθούν λίγο και αποκτήσουν τις γραμμές της γκριλιέρας και μετά σε ένα ταψάκι.
Τις αφήνουμε στο φούρνο έως ότου ετοιμάσουμε τη σάλτσα με το ουίσκυ.
Για τη σάλτσα με το ουίσκυ
Βάζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε έως ότου μαραθούν και γίνουν διαφανή.
Σβήνουμε με το ουίσκυ και το μηλόξιδο και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να βράσουν.
Προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε την κέτσαπ και το νερό.
Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά έως ότου πήξει η σάλτσα.
Ετοιμάζουμε το πιάτο
Λίγο πριν σερβίρουμε τις μπριζόλες, τις αλείφουμε με λίγη σάλτσα (όπως είναι μέσα στο ταψί) και τις βάζουμε στο γκριλ, έως ότου δούμε τη σάλτσα να κάνει μικρές φούσκες (που σημαίνει ότι έχει καραμελώσει ελαφρά). 
Στο δικό μου γκριλ χρειάστηκαν γύρω στα 3 λεπτά.
Σερβίρουμε τις μπριζόλες ζεστές και γαρνίρουμε με τηγανιτές πατάτες σκέτες ή επάνω σε ένα μαρουλόφυλλο (εγώ δεν είχα! -:(().
TIPS
Εάν θέλουμε μπορούμε τη μαρινάδα να την προσθέσουμε στη σάλτσα (να βράσουν όλα τα υλικά μαζί) αντί στις μπριζόλες
Καλή σας όρεξη!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

"Φρουτάλια" με πατάτες και τυρί

Καλησπέρα σας!! Τί κάνετε; Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να περνάτε καλά!
Ομελέτα, φρουτάλια, σφουγγάτο... όλα έχουν ένα κοινό συστατικό ...το αβγό! Ουσιαστικά είναι όλα μια ομελέτα, στο τηγάνι ή στο φούρνο. Γρήγορο φαγητό και πολύ νόστιμο, εύκολο ακόμα και για όσους μπαίνουν στην κουζίνα ελάχιστες φορές αλλά και γι αυτούς που δεν έχουν πολύ χρόνο να διαθέσουν.
Τρώγεται ευχάριστα ζεστό ή χλιαρό, από μικρούς και μεγάλους, μεσημέρι ή βράδυ!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μαρμελάδα πεπόνι με ούζο...η διαφορετική μαρμελάδα!

Καλημέρα σας και ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ να έχουμε! Πριν μερικές μέρες, ενώ ήμασταν στην Πέραμο ακόμα, ο πατερούλης μου έφερε, ένα μεσημέρι, τρία πεπόνια!!! Δεν μου φάνηκε τόσο περίεργο γιατί όταν ήμαστε στο χωριό ψωνίζουμε πάντα έτσι για να μην τρέχουμε συχνά για ψώνια κι επειδή ο πατέρας μου, μιας και ήταν γεωπόνος στην περιοχή για πολλά πολλά χρόνια επισκέπτεται τους παλιούς του γνωστούς παραγωγούς και ψωνίζει απ' αυτούς. Μέχρι εδώ όλα καλά!!! Την άλλη μέρα, λοιπόν, κόψαμε το πρώτο μας πεπονάκι που ενώ φαινόταν μια χαρά απ' έξω... από μέσα ήταν μόνο χρώμα και καθόλου γλύκα... άνοστο...σαν κολοκύθι!!! Στην αρχή, μιας και ήμαστε φανατικοί οπαδοί του καρπουζιού και του πεπονιού και καλοκαιρινό τραπέζι χωρίς αυτά μας είναι αδιανόητο, απογοητευτήκαμε!! 
Πολύ σύντομα όμως (σε χρόνο ρεκόρ θα έλεγα)... βρήκα εγώ τον μπελά μου!!! Και πριν αναρωτηθείτε το γιατί θα σας εξηγήσω...
Γιατί, πολύ απλά ...έπεσε στο τραπέζι η φράση που εγώ αναμασάω σαν ...καραμέλα συχνά πυκνά "δεν πετάμε τίποτε, γι αυτό τί θα το κάνεις το πεπόνι Κική;;;;" Και δεν έφτανε αυτό αλλά άρχισαν όλοι να γελούν πονηρά γιατί άργησα να απαντήσω!!! Μέσα μου αναρωτιόμουν ...αλήθεια το πεπόνι γίνεται μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού και, ειλικρινέστατα σας λέω χωρίς να έχω ιδέα... απάντησα (γιατί με νευρίασαν) ότι θα το κάνω μαρμελάδα (ήταν η μέρα που ρώτησα κάποιες μπλογκοφίλες στο fb αν γίνεται μαρμελάδα πεπόνι). 
Η κατάσταση, τελικά, ήταν πιο απλή απ' ότι φανταζόμουν μιας και μόλις μπήκα στο δίκτυο βρήκα συνταγή για μαρμελάδα πεπόνι.
Οι πρώτες που βρήκα ήταν δύο συνταγές με μαρμελάδα πεπόνι που είχε μέσα ...ξίδι! Έφτιαξα λίγη, γιατί πάντα όταν κάνω κάτι για πρώτη φορά και μάλιστα με κάποιο υλικό που ...μάλλον με φοβίζει ως προς το αποτέλεσμα έτσι κάνω και τελικά δεν μου άρεσε γιατί μου φάνηκε ότι το ξίδι ...μύριζε (φυσικά, πάντα υπάρχει η περίπτωση να μην έκανα κάτι σωστά αν και ακολούθησα τις οδηγίες κατά γράμμα). Πάνω στην προσπάθειά μου , λοιπόν, να "διώξω" τη μυρωδιά του ξιδιού κι επειδή ένα μπουκάλι με αρωματικό ούζο Πλωμαρίου καθόταν λίγο παραδίπλα, στο τραπέζι της κουζίνας και ...παρακολουθούσε τη προσπάθειά μου, το "κάλεσα" να μου προσφέρει το άρωμά του.
Έμεινα έκπληκτη κι εγώ και όσοι δοκίμασαν το συγκεκριμένο δείγμα μαρμελάδας!!!! Ο γλυκάνισος έδινε ένα καταπληκτικό άρωμα, ελαφρύ αλλά καθοριστικό για την όσφρηση ενώ το συνολικό γευστικό αποτέλεσμα ήταν πραγματικά ...απολαυστικό.
Βέβαια, όταν η μαρμελάδα κρύωσε το άρωμα του ούζου ατόνησε αλλά δεν εξαφανίστηκε.
Περιττό να σας πω ότι, τελικά, και τα τρία πεπόνια έγιναν μαρμελάδα με τον ίδιο τρόπο (χωρίς ξίδι αλλά με λεμόνι αυτή τη φορά... μου φαίνεται ότι θα δοκιμάσω να φτιάξω μαρμελάδα και με ...μπύρα! χαχαχαχα).
Σας αρέσει το πεπόνι και είστε τολμηροί με τις γεύσεις; Δεν έχετε παρά να την δοκιμάσετε. Εάν, πάλι, είστε λίγο πιο συγκρατημένοι, δεν έχετε παρά να βάλετε 1 κ.σ. ούζο μέσα σε 5 κ.σ. μαρμελάδα ήδη έτοιμη και να δείτε αν το αποτέλεσμα σας αρέσει η όχι (αν και αυτό δεν δίνει ακριβώς το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα).
ΥΛΙΚΑ
800 γρ. πεπόνι
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (άσπρη ή καστανή)
Χυμό από 2-3 λεμόνια (ή γλυκολέμονα)*
Ξύσμα, πολύ ψιλοκομμένο, από 1 λεμόνι
1-2 βανίλιες
4-5 κ.σ. ούζο αρωματικό (ή τσίπουρο με γλυκάνισο)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το πεπόνι στο multi για να το χοντροκόψουμε (όχι να το πολτοποιήσουμε).
Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
Το βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά έως ότου η μαρμελάδα δέσει.
Αν χρειαστεί αφαιρούμε τον αφρό (εμένα δεν μου άφρισε σχεδόν καθόλου).
Λίγο πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ούζο, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να δέσει τελείως.
Μόλις την βγάλουμε από την εστία της κουζίνας, για να μην χάσει το υπέροχο κίτρινο χρώμα της, την βάζουμε μέσα σε ένα ταψάκι με παγάκια ή με κρύο νερό, έτσι ώστε να σταματήσει αμέσως ο βρασμός.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα έως ότου κρυώσουν.
Διατηρούμε τα βάζα σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος μέχρι να τα ανοίξουμε.
Μετά τα βάζουμε στο ψυγείο.
Την απολαμβάνουμε πάνω σε ψωμί με βούτυρο ή σε παγωτό (προσωπικά δεν μου άρεσε επάνω σε γιαούρτι) αλλά μπορεί να γίνει κι ένα πρωτότυπο δώρο από τα χεράκια μας!
* Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού σταδιακά, δοκιμάζοντας τη μαρμελάδα για να διαπιστώσουμε πόσο ακριβώς γλυκιά (ή μάλλον υπόξινη) θέλουμε τη μαρμελάδα μας, μιας και η βανίλια κάνει πιο έντονη την "γλυκιά" γεύση.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Οι μαρινάδες για BBQ και μια μαρινάδα με λεμόνι και σκόρδο

Καλησπέρα σας! Καλοκαιράκι ακόμα κι όσο ο Αύγουστος με τις υπερβολικές του ζέστες προχωρά προς το τέλος του και πριν έρθουν οι συχνές φθινοπωρινές μπόρες πολλοί είναι αυτοί που απολαμβάνουν το μπάρμπεκιου ή επί το ελληνικότερον... το ψήσιμο κρεάτων και λαχανικών στα κάρβουνα.
Προσωπικά, από μικρή είχα μια μεγάλη αδυναμία στη γεύση του ψημένου στα κάρβουνα λαχανικού ή κρέατος (με μια σταθερή προτίμηση στα μανιτάρια, μπιφτέκια, παϊδάκια και παντσέτες). Βέβαια, δεν θα αρνηθώ ντομάτες και πιπεριές ή μελιτζάνες ψημένες στα κάρβουνα και ραντισμένες με πολύ λεμόνι... Μοναδική γεύση και επίγευση... δεν συμφωνείτε;;;; 
Μια παγκόσμια και ίσως πολύ πολύ παλιά μαγειρική τέχνη (ας μην ξεχνάμε ότι πολύ πριν ανακαλυφθούν τα σκεύη ο άνθρωπος έψηνε στα κάρβουνα) που κατέληξε σε μια γευστική συνήθεια με φανατικούς οπαδούς αν και υπάρχουν πάντα οι πολέμιοι του συγκεκριμένου τρόπου ψησίματος (για λόγους υγείας και, μάλιστα, χωρίς να έχουν εντελώς άδικο).
Φυσικά, με τη σύγχρονη τεχνολογία και τις φορητές ψησταριές, το μπάρμπεκιου έγινε συνήθεια παντός καιρού και παντός τόπου αλλά το ψήσιμο στον κήπο ή στην βεράντα, με τον ήλιο να λάμπει εξακολουθεί να είναι το απόλυτα ιδανικό ψήσιμο για απόλαυση και παρέα.
Η επιτυχία ενός μπάρμπεκιου εξαρτάται από τις γνώσεις αυτού που θα ψήσει, τον εξοπλισμό αλλά και την προετοιμασία της "τροφής" που θα ψήσουμε. Υπάρχουν πολλά μυστικά για κάθε ένα από αυτά αλλά εγώ σήμερα θα σας μιλήσω για τις μαρινάδες, που δίνουν μια ξεχωριστή νοστιμιά στα ψητά αλλά και μας βοηθούν να αποφύγουμε το πολύ αλάτι.
Οι μαρινάδες αποτελούνται κυρίως από ελαιόλαδο, λαχανικά, αρωματικά, ξίδι ή λεμόνι και μπαχαρικά.
Ο χρόνος που θα μείνουν, το κρέας ή τα λαχανικά, μέσα στη μαρινάδα είναι πολύ σημαντική παράμετρος γιατί επηρεάζει το γευστικό αποτέλεσμα των ψητών.
Το σκεύος, επίσης, πρέπει να είναι γυάλινο, καλής ποιότητας πλαστικό, κεραμικό  ή ανοξείδωτο καλής ποιότητας γιατί ένα σκεύος π.χ. αλουμίνιο, μπορεί να υποστεί αλλοιώσεις που θα περάσουν στο τρόφιμο και θα είναι επιβαρυντικές για την υγεία μας.
Το σκεύος με τη μαρινάδα και το τρόφιμο για ψήσιμο, πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο και όταν βάζουμε το τρόφιμο να ψηθεί και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη μαρινάδα σαν συνοδευτική ή να την βάλουμε μέσα στην συνοδευτική σάλτσα πρέπει πάντα να την βάλουμε πρώτα να βράσει για 10-15 (για να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια που έχουν περάσει από το ωμό κρέας σ' αυτήν) και μετά να την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τη σάλτσα.
Όταν, βέβαια, πρόκειται για μαρινάδα λαχανικών "τα πράγματα" είναι πιο απλά γιατί τα λαχανικά μας πάντα τα βάζουμε σε μαρινάδα καλά πλυμένα και καθαρισμένα.
Και τώρα μια συνταγούλα για μαρινάδα, που ταιριάζει και σε κρέατα και σε λαχανικά και είναι η πρώτη μιας σειράς που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε πολύ πιο νόστιμα όχι μόνον τα ψητά στα κάρβουνα αλλά και τα ψητά σε ηλεκτρική ψηστιέρα, στο γκριλ ή στο φούρνο. 
ΥΛΙΚΑ
1/2 φλ.τσ. ελαφρύ ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσ. χυμό λεμονιού
1 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γλ. αλάτι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. ψιλοκομμένο ή 1 κ.γλ. ξερό βασιλικό
1 κ.γλ. ψιλοκομμένη ή 1 πρέζα ξερή μαντζουράνα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο και αφήνουμε τη μαρινάδα να "σταθεί" για μισή ώρα.
Μετά περιχύνουμε με τη μαρινάδα το κρέας ή τα λαχανικά μας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ανακινώντας το μπολ 3-4 φορές έως ότου τα ψήσουμε.
Συνεχίζεται...
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ  &   ΚΑΛΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!


Διαβάστε Περισσότερα ...

Καραμέλα γάλακτος... αλλιώς Dulce de Leche ή Confiture de Lait

Όταν πρωτοδιάβασα για την καραμέλα γάλακτος από ζαχαρούχο γάλα το πρώτο που σκέφτηκα ήταν...πωπώωωω, τί δύσκολη!!! Αλλά κι επικίνδυνη!!!! Κι αν ανατιναχθεί το κουτί;;; Φαντασιώθηκα το κουτί να ανοίγει και τη καραμέλα να γεμίζει τουλάχιστον τον απορροφητήρα... Ωραίες εικόνες εεεεεε;;;;; 
Ύστερα, η μαμά ενός μαθητή μου, μου έδωσε μια συνταγή για mousse καραμέλας, διαβεβαιώνοντάς με ότι εκείνη φτιάχνει τέσσερα κουτιά μαζί και τα κρατάει στο ντουλάπι της έτοιμα για διάφορες χρήσεις ...σκέφτηκα...ΟΚ, θα το φτιάξω! Και το έφτιαξα... έχοντας πιο πριν φροντίσει να ...απομακρυνθώ από την κουζίνα κατά την ώρα του βρασμού...χαχαχαχα!!!!
Τελικά είναι εύκολο!!! Πιο εύκολο απ΄ ότι ακούγεται!!! 
Αν και είναι μια γνωστή διαδικασία, εγώ σήμερα θα σας δείξω, πώς μπορούμε να κάνουμε την ίδια καραμέλα γάλακτος στην χύτρα ταχύτητος για εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας αλλά και σε απλή κατσαρόλα. Φυσικά, για μικρές ποσότητες υπάρχει πάντα η γνωστή διαδικασία των σεφ ζαχαροπλαστικής που, αν και δεν είναι δύσκολη, χρειάζεται περισσότερη προσοχή.
Την καραμέλα γάλακτος εκτός από τα γλυκά και τα παγωτά μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σε ροφήματα... δοκιμάστε 1-2 κ.γλ. στον καφέ σας (βραστό  ή στιγμιαίο) και θα έχετε έναν καφέ με γεύση καραμέλας.
Αν προσθέσουμε καραμέλα γάλακτος σε σαντιγύ, εκτός από μια ωραιότατη μους καραμέλας ή γέμιση για κρέπες, μπορούμε να γαρνίρουμε και μια φρουτοσαλάτα με μπανάνες ή ροδάκινα. 
Αν, πάλι, βάλουμε λίγη καραμέλα γάλακτος επάνω σε φρούτα που θα ψήσουμε στο φούρνο γίνονται τέλεια!!!
Πάμε, λοιπόν, να δούμε και τους τρεις τρόπους...
1- Στη χύτρα ταχύτητας: 
Βάζουμε 1-4 κουτιά ζαχαρούχο γάλα στην χύτρα για να έχουμε έτοιμη καραμέλα.
Βγάζουμε από το κουτί (ή τα κουτιά) του ζαχαρούχου γάλακτος την χάρτινη ετικέτα και το βάζουμε μέσα στη χύτρα.
Βάζουμε τόσο νερό τόσο όσο χρειάζεται για να είναι το κουτί σκεπασμένο με νερό.
Αφήνουμε να βράσει για 30-35 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά στο 5 με τελευταίο το 9 (δηλαδή σε μέτρια φωτιά).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είτε το χρονόμετρο της κουζίνας είτε ένα άλλο χρονόμετρο για να μην παραβράσει το κουτί, οπότε θα φουσκώσει και "σκάσει" μέσα στη χύτρα!!!
Ύστερα, βγάζουμε προσεκτικά με λαβίδα το κουτί και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν να το ανοίξουμε.
Εάν δεν χρειαζόμαστε άμεσα την καραμέλα γάλακτος μπορούμε να φυλάξουμε το κουτί (χωρίς να το ανοίξουμε) σε μέρος δροσερό και χωρίς υγρασία.
Έτσι, έχουμε έτοιμη καραμέλα και σας ομολογώ ότι εγώ χρησιμοποιώ ΠΑΝΤΑ αυτή τη μέθοδο χωρίς ποτέ να αντιμετωπίσω κανένα πρόβλημα.
2- Σε απλή κατσαρόλα: 
Βάζουμε και πάλι 1-4 κουτιά ζαχαρούχο γάλα.
Βγάζουμε και πάλι την ετικέτα από το κουτί (ή τα κουτιά) του ζαχαρούχου γάλακτος και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό τόσο όσο να σκεπάζει το κουτί και αφήνουμε να βράσει για 2.5 - 3 ώρες σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, με το καπάκι από πάνω (αφήνοντας μόνον από μια πλευρά λίγο κενό για να μην φουσκώσει το νερό).
Ελέγχουμε κατά διαστήματα να μην μειωθεί το νερό γιατί το κουτί με το ζαχαρούχο πρέπει να είναι μέσα στο νερό, σ' όλη τη διάρκεια του βρασμού.
Αφήνουμε και πάλι να κρυώσει εντελώς πριν το ανοίξουμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πρέπει να κρατήσουμε ακριβώς τη θερμοκρασία και την ώρα που χρειαστήκαμε για να πετύχουμε την καραμέλα μας, στην δική μας κουζίνα για να γνωρίζουμε για επόμενη φορά.
Εάν βιαστούμε να σβήσουμε την κουζίνα, η καραμέλα μας θα γίνει πιο αραιή.
Εάν αργήσουμε πολύ, η καραμέλα μας θα γίνει πιο σκούρα, πιο πικρή αλλά και πιο πηχτή.
3- Στο φούρνο της κουζίνας:
Αυτός είναι ο τρόπος που προτείνει για την καραμέλα γάλακτος από ζαχαρούχο ο γνωστός σεφ ζαχαροπλαστικής David Lebovitz.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα ταψάκι πυρέξ αδειάζουμε 1 κουτι ζαχαρούχο γάλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Τοποθετούμε το ταψάκι σε άλλο μεγαλύτερο ταψί, επίσης βαθύ, που το γεμίζουμε με βραστό νερό, τόσο όσο να φτάνει στη μέση του μικρότερου ταψιού με το γάλα.
Βάζουμε στο φούρνο και αφήνουμε να "ψηθεί" το ζαχαρούχο 60-80 λεπτά ή έως ότου αποκτήσει ένα καστανό, καραμελένιο χρώμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ελέγχουμε κατά διαστήματα έτσι ώστε να μην μειωθεί το νερό. Σ' αυτή την περίπτωση, προσθέτουμε προσεκτικά κι άλλο νερό βραστό (όχι κρύο για να μην σταματήσουμε τον βρασμό (ή μάλλον το "ψήσιμο").
Μόλις η καραμέλα ετοιμαστεί, βγάζουμε τα ταψάκια από το φούρνο, ανακατεύουμε την καραμέλα με το σύρμα ή με μίξερ χειρός ώστε να αφρατέψει και γεμίζουμε βάζα που έχουμε αποστειρώσει από πριν (όπως κάνουμε για τα γλυκά κουταλιού ή τις μαρμελάδες).
Διατηρείται στο ψυγείο.
Πριν την χρήση, ζεσταίνουμε λίγο το βαζάκι σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμμάτων στο ξεπάγωμα.
4- Σε αντικολλητικό τηγάνι:
Αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.
Βάζουμε το τηγάνι στην εστία, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς το γάλα έτσι ώστε να μην φουσκώσει αλλά και να μην καεί.
Αυτός είναι ο πιο "μπελαλίδικος" τρόπος, γιατί πρέπει να είμαστε συνεχώς πάνω από το τηγάνι έως ότου το γάλα γίνει μια ωραία καραμέλα.
5- Σε φούρνο μικροκυμμάτων:
Αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα σε μπολ ειδικό για φούρνο μικροκυμμάτων.
Βάζουμε το μπολ στον φούρνο και τον ανάβουμε στη μεσαία σκάλα για 2 λεπτά.
Μετά, βγάζουμε το μπολ, με πολύ προσοχή γιατί καίει και το μπολ αλλά και το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Ξαναβάζουμε το μπολ στον φούρνο μικροκυμμάτων για άλλά 2 λεπτά, στη μεσαία σκάλα.
Βγάζουμε και πάλι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Ξαναβάζουμε το μπολ στον φούρνο, σε πιο χαμηλή σκάλα και το αφήνουμε για 10 λεπτά.
Βγάζουμε και πάλι και ανακατεύουμε καλά.
Ξαναφουρνίζουμε για άλλα 6 λεπτά και βγάζουμε το μπολ, για να ανακατέψουμε αλλά και να ελέγξουμε σε τί φάση είναι το ζαχαρούχο, αν δηλαδή έχει ήδη γίνει και πόσο σκούρα καραμέλα.
Εάν χρειάζεται ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.
ΤIPS
Εάν φοβόμαστε τόσο πολύ ώστε να μη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον πρώτο ή δεύτερο τρόπο αλλά ταυτόχρονα χρειαζόμαστε και μεγάλη ποσότητα καραμέλας γάλακτος υπάρχει η εξής λύση...
Ανοίγουμε στο κουτί του ζαχαρούχου γάλακτος 2 μικρές τρύπες, τη μία απέναντι από την άλλη, όπως κάνουμε πολλές φορές στα κουτάκια του εβαπορέ γάλακτος για να βάζουμε στον καφέ μας και βάζουμε το κουτί σε κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό κατά τα 2/3 του κουτιού και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 2.5 ώρες περίπου, με μισάνοιχτο καπάκι.
Η προσωπική μου άποψη
Προσωπικά, έχω βολευτεί με τον πρώτο τρόπο και τη χύτρα ταχύτητος γιατί είναι εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας.
Σε αντικολλητικό τηγάνι κάνω καραμέλα συνήθως από κρέμα γάλακτος ή εάν γνωρίζω ότι δεν θα χρειαστώ να χρησιμοποιήσω όλο το κουτί του ζαχαρούχου γάλακτος, οπότε θέλω να φτιάξω λίγη καραμέλα γάλακτος.
Μια φορά προσπάθησα να χρησιμοποιήσω τον τελευταίο τρόπο (τον φούρνο μικροκυμμάτων) αλλά έκαψα το γάλα και κάθε άλλο παρά καραμέλα γάλακτος έγινε...χαχαχα
Εσείς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιον τρόπο σας βολεύει περισσότερο.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μαγιονέζα σκόρδου με ποικιλία τηγανιτών λαχανικών

Καλησπέρα αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες! 
Τί θα λέγατε για μια μαγιονέζα σπιτική, νοστιμότατη που ταιριάζει απίστευτα με καλοκαιρινά τηγανιτά λαχανικά και κυρίως μελιτζάνες και κολοκυθάκια αλλά δεν αφήνει παραπονεμένες τις τηγανιτές πατάτες ούτε τις τηγανιτές ντομάτες καθώς τους χαρίζει μια νέα προσωπικότητα άκρως ελκυστική; Βέβαια δεν θα αρνηθεί την παρουσία της και κοντά σ' έναν φρεσκοτηγανισμένο μπακαλιάρο γιατί και μ' αυτόν ταιριάζει απίστευτα (βολική η μαγιονέζα!!! -:))). Εξ άλλου το καλοκαιράκι καλά κρατεί ακόμα κι αυτό σημαίνει ότι και οι ουζομεζέδες ή μπυρομεζέδες επίσης εξακολουθούν να "στολίζουν" το τραπέζι μας και να ευφραίνουν τον ουρανίσκο μας. Πανεύκολη μαγιονέζα σκόρδου που γίνεται με πολύ σκόρδο ή με λιγότερο για να μην μείνει κανείς ...παραπονεμένος. 
Θέλετε να μάθετε τη συνταγή της;;;; Ελάτε μαζί μου για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της για να διαπιστώσετε και οι ίδιοι πόσο εύκολη και νόστιμη είναι...
ΥΛΙΚΑ
4 κ.σ. αλεύρι
1 ποτήρι νερό
1 φλ.τσ. ελαφρύ ελαιόλαδο
2/3 φλ.τσ. χυμό λεμονιού
Αλάτι
2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ρίχνουμε το αλάτι στο αλεύρι και το αραιώνουμε με κρύο νερό ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός.
Βάζουμε το χυλό σε μικρή κατσαρόλα και τον αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει, ανακατεύοντάς τον συνεχώς για να μην κολλήσει, έως ότου γίνει μια πηχτή κρέμα.
Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει, δουλεύουμε την κρέμα με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός, προσθέτοντας το ελαιόλαδο και το λεμόνι λίγο λίγο και εναλλάξ έως ότου γίνει μια άσπρη κρέμα βελουτέ και ημίρρευστη.
Βάζουμε σε μπολάκι και συνοδεύουμε την ποικιλία τηγανιτών (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες, πιπεριές).
Πηγή: Περιοδικό "Χίλιες και μία γεύσεις", Ιουλίου 2004
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μακαρονάδα με σάλτσα λιαστής ντομάτας

Καλημέρα σας! Σήμερα, επιτέλους μια ανάρτηση αλμυρή, γιατί τις τελευταίες μέρες, συνειδητοποίησα ότι έκανα και ετοίμαζα όλο γλυκές αναρτήσεις!!! Το ότι είμαι γλυκατζού είναι γνωστό σε όλους αλλά μη με παρεξηγήσετε ....ξεκίνησα διατροφή (όχι θα έμενα ατιμώρητη μετά τις κραιπάλες των διακοπών!!!). Πάντως, τα γλυκά είναι η αδυναμία μου από παλιά... αφού, φανταστείτε, όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο, υπήρχαν μέρες που αντί για φαγητό το μεσημέρι έτρωγα μια πάστα (ναι, ναι το έκανα κι αυτό... κι ευτυχώς που έχω μόνον λίγα κιλά επιπλέον μ' αυτή τη διατροφή!!! χαχαχα).
Διαβάστε Περισσότερα ...

Δεκαπενταύγουστος και τίτλοι τέλους για τις διακοπές...

Το εκκλησάκι της Παναγίας στη Νέα Πέραμο Παγγαίου (Καβάλα)
Καλησπέρα! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα... και είναι πολλοί. Nα είστε όλοι καλά και του χρόνου με υγεία!
Μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία σήμερα... μια από τις μεγαλύτερες γιορτές που γιορτάζεται πάντα λαμπρά και με ευλάβεια. Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Σουμελά. Είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που η πλούσια θρησκευτική μας παράδοση έχει προσδώσει στις παναγίες της, τις παναγίες τις Ελλάδας.Και κάθε χρόνο, η μέρα που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι μέρα πένθους για μια αγαπημένη γυναίκα που «έφυγε» αλλά γιορτή χαράς και αγαλλίασης για την επανασύνδεση της μητέρας με τον αγαπημένο της γιο, την άνθηση της φύσης, την πλημμύρα των συναισθημάτων. Δεν υπάρχει περίπτωση, όπου κι αν βρισκόμαστε αυτή την μέρα, να μην μας "βγάλει" ο δρόμος μας σε μιαν εκκλησιά που γιορτάζει την Παναγιά της, αφορμή για θρησκευτική κατάνυξη αλλά και γνήσιο ελληνικό γλέντι, με χορούς, τραγούδια, εκλεκτούς μεζέδες και μπόλικο κρασί.Οι ημέρες που προηγούνται, απ’ την πρώτη τ’ Αυγούστου, είναι ημέρες νηστείας και περισυλλογής, καθώς οι πιστοί προετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή. Στον ημερολογιακό κύκλο των μεγάλων εορτών του Χριστιανισμού, ο κύκλος της βλάστησης κλείνει στις 15 Αυγούστου, την ημέρα της Kοίμησης της Θεοτόκου και τότε καταναλώνονται όσες τροφές έχουν παραχθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας. Αλλά, ας δούμε μερικές από τις πιο γνωστές Παναγιές της χώρας μας...
Παναγία της Τήνου
Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί, που είναι απόλυτα ταυτισμένο με την Παναγιά του, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί (και όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό) για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στην Εκκλησία της Μεγαλόχαρης και ν’ αποθέσουν τα τάματά τους. Η εικόνα των πιστών που ανεβαίνουν όλο τον ανηφορικό δρόμο αλλά και τα σκαλοπάτια, μέχρι την εικόνα, με τα γόνατα είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας γίνεται όπως στον Επιτάφιο του Χριστού, τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους χιλιάδες πιστούς να ακολουθούν με αναμμένα κεριά.
Το πανηγύρι διαρκεί έως τις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα δηλαδή της Παναγίας, ενώ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στο νησί γιορτάζεται και η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού Έλλη από τους Ιταλούς, που έγινε λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με τους Ιταλούς, τον δεκαπενταύγουστο του 1940. 
Πάρος - Εκατονταπυλιανή

Από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες του Αιγαίου, ο παλαιοχριστιανικός ναός της Εκατονταπυλιανής, βρίσκεται στην Παροικιά, την πρωτεύουσα της Πάρου και είναι από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς. Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε εξαιτίας ενός τάματος της Αγίας Ελένης. Πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνονται εδώ τον Δεκαπενταύγουστο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (17ου αιώνα) και να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Μετά την καθιερωμένη περιφορά του επιταφίου, ξεκινά το μεγάλο πανηγύρι των ανθρώπων, που γλεντάνε μέχρι τις πρωινές ώρες, με παραδοσιακή μουσική, παριανό κρασί και ντόπιους μεζέδες. Την ίδια ώρα, στο λιμανάκι της  Νάουσας της Πάρου η νύχτα γίνεται μέρα, όταν δεκάδες καΐκια προσεγγίζουν την προβλήτα με αναμμένα δαδιά. Οι συγκεντρωμένοι, εντυπωσιασμένοι από το θέαμα, περιμένουν την κορύφωση, με την άφιξη των «πειρατών» στο λιμάνι για την έναρξη της γιορτής με νησιώτικους χορούς, και πρώτο και καλύτερο τον Mπάλο. 
Παναγία Σουμελά

Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό συρρέουν κάθε χρόνο και στις εκδηλώσεις που γίνονται στην Παναγία Σουμελά, την ιστορική εκκλησία που βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά.. Η εκκλησία κτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, στη μνήμη της ιστορικής ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που είναι φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.
Μετά τον μέγα εσπερινό της παραμονής γίνεται η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και στη συνέχεια ακολουθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ποντιακά συγκροτήματα, ενώ ανήμερα της Παναγίας γίνεται η περιφορά της Αγίας Εικόνας, την οποία ακολουθεί πλήθος πιστών.
Στο αποκορύφωμα της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, ποντιακά συγκροτήματα από την Μακεδονία προσφέρουν μοναδικές στιγμές με παραδοσιακούς σκοπούς και πολύωρο γλέντι. 
Παναγία Αγιασώτισσα

Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην γραφική κωμόπολη της Αγιάσου, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Με επίκεντρο της ξακουστή εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, οι πιστοί, επισκέπτες και ντόπιοι, απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του ανατολικού Αιγαίου. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.
Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου και διανυκτερεύουν. Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα απ' τη καθιερωμένη λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.
Στην Αγιάσο τον Δεκαπενταύγουστο συναντά κανείς όλα αυτά που συνθέτουν την εικόνα ενός τυπικού νησιώτικου πανηγυριού, πλανόδιους πωλητές, μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και λαϊκές ορχήστρες, ενώ τα σκωπτικά πειράγματα δίνουν και παίρνουν, συντηρώντας μια παράδοση.
Κάρπαθος – Στην Παναγία στην Όλυμπο

Για τους πιο ταξιδεμένους, που έχουν αψηφήσει την απόσταση και τις δυσκολίες στην πρόσβαση, το πανηγύρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Όλυμπο της Καρπάθου είναι από τα πιο κατανυκτικά. Μην περιμένετε γλέντια με γρήγορους χορούς και παζάρι με πάγκους μικροπωλητών που εκμεταλλεύονται την κοσμοσυρροή για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Εδώ, στην Όλυμπο, οι λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει αυτή την συγκυρία για τον Χριστιανισμό και το αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία, μπρος στην εκκλησιά της Παναγίας, με τους οργανοπαίκτες να παίζουν τον Κάτω Χορό, αργόσυρτο και με σοβαρή διάθεση. Αρχικά, οι άντρες καθισμένοι στο τραπέζι και με ένα κομμάτι βασιλικό στο πέτο, τραγουδούν και πίνουν, με τη συνοδεία λαούτου και λίρας. Στη συνέχεια, και καθώς πέφτει το σκοτάδι, ξεκινά ο χορός, στον οποίο μπαίνουν, σιγά-σιγά, και οι γυναίκες ντυμένες με τις εκπληκτικής ομορφιάς και λαμπρότητας παραδοσιακές γιορτινές φορεσιές τους. Ο χορός αργός και πάντα με σταθερό βήμα και κατανυκτική διάθεση, κρατά για ώρες και η όλη ατμόσφαιρα είναι από τις ωραιότερες που μπορεί να βιώσει ο πιστός στα πανηγύρια του Αιγαίου. 
Nίσυρος – Παναγία Σπηλιανή

Ένας από τους πιο πολυήμερους και ξεχωριστούς εορτασμούς της Παναγιάς πραγματοποιείται στο νησί της Νισύρου. Εδώ γιορτάζεται το Nιάμερο της Παναγίας, που ξεκινά στις 6 Aυγούστου, γιορτή της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος. Tο έθιμο είναι αφιερωμένο στην γυναίκα, καθώς οι μαυροντυμένες Eννιαμερίτισσες (γυναίκες ταγμένες στην Παναγία) αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λατρευτική δράση. Eγκαθίστανται στο χώρο του μοναστηριού της Παναγίας της Σπηλιανής που βρίσκεται μέσα στο κάστρο των Iπποτών, προσκυνούν και καθαρίζουν τον χώρο και τα ιερά σκεύη.
Στην πραγματικότητα, διεξάγονται δύο παράλληλες λατρευτικές τελετουργίες, η επίσημη εκκλησιαστική από τους ιερείς και η ανεπίσημη με ιέρειες τις Eννιαμερίτισσες, που ακολουθούν αυστηρή νηστεία, κάνουν 300 μετάνοιες κάθε εικοσιτετράωρο και ψάλλουν. Tην ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, με τη λήξη της λειτουργίας, οι ιερείς λιτανεύουν την εικόνα της Παναγίας έως το χωριό για να ευλογήσει το πανηγύρι. Oι Eννιαμερίτισσες, από την άλλη πλευρά, κρατούν τους δίσκους με τα κόλλυβα και προπορεύονται, ανοίγοντας το δρόμο για την ιερή εικόνα. Το γλέντι ξεκινά τη στιγμή που η εικόνα φτάνει στο χωριό, με τον τοπικό χορό της «κούπας», τραγούδια και άφθονο κρασί, ενώ οι Εννιαμερίτισσες αποσύρονται. 
Πηγή "enet.gr


Τίτλοι τέλους για τις φετινές μας διακοπές...
Για μένα οι φετινές διακοπές έφτασαν στο τέρμα τους, λίγο πιο νωρίς εφέτος μιας και άλλες χρονιές περνούσα αυτή τη μέρα στο χωριό μου, όπου απολαμβάναμε κατανυκτικά τη θεία Λειτουργία και μετά τη Λιτανεία στο χωριό. Συγγενείς και φίλοι μαζευόμασταν το μεσημέρι γύρω από ένα τραπέζι  κι από δω και πέρα... μπάνια κάθε Σαββατοκύριακο! Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι τελείωσε! Έχουμε ακόμη μπροστά μας μέρες για να το χαρούμε, όπου κι αν βρισκόμαστε στη πόλη ή στο χωριό. Επιτέλους και η αφόρητη ζέστη δείχνει να πέρασε κι έτσι μπορούμε ακόμη περισσότερο να απολαύσουμε τις όμορφες καλοκαιρινές μέρες. 
Την τελευταία μας μέρα στη Ν.Πέραμο, ευτυχώς μετά το μπάνιο, κατέφθασε ένα ευχάριστο αεράκι που έφερε μαζί του κι ένα καταπληκτικό ψιλόβροχο, από 'κείνα που κάνουν την μυρωδιά της γης να γεμίζει τα ρουθούνια σου αλλά και τις αισθήσεις σου με ...ζωή, απλά ...ζωή.
Κι έπειτα βόλτα στο χωριό, με τα μικρά να τρώνε ψητό καλαμπόκι, όπως, φαντάζομαι, οι περισσότεροι στα μικράτα μας και μετά από μια μπάλα παγωτό (μα πώς γίνεται να διαλέγουν κάθε βράδυ την ίδια γεύση;;; χαχαχα) και τους  μεγάλους να "καταβροχθίζουν" τους καταπληκτικούς, ολοστρόγγυλους, λαχταριστούς και γεμάτους σιρόπι λουκουμάδες του κεντρικού ζαχαροπλαστείου "Ελίτ" (καθημερινή στάση μιας και το έχει ένας αγαπημένος θείος τους), κουβεντιάζοντας για όλα και για τίποτε... ή μάλλον χαλαρώνοντας σε ρυθμούς μιας άλλης εποχής ή ίσως σε ρυθμούς μακριά από τη μεγαλούπολη και λέγοντας όλα όσα απόμειναν από τις προηγούμενες μέρες και θα ξαναειπωθούν αρκετό καιρό αργότερα!
Δυστυχώς, τέρμα και οι βόλτες στην αγαπημένη μας Καβάλα, όπου κουρασμένοι καταλήγαμε στο σνακ μπαρ "Αμάλθεια" για να απολαύσουμε τις νοστιμιές του (μιας και το έχει ο πρώτος μου ξάδερφος).
Απολαύσαμε πάντως την εκδρομούλα μας στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη, όπως κάθε χρόνο και τις λιχουδιές που βρίσκουμε εκεί... ψαρολιχουδιές, σιροπιαστά και σουτζούκ λουκούμ, κρέμα (οι μικρές κάθε χρόνο την τιμούν στην Ξάνθη, μιας και στο σπίτι όταν τους την φτιάχνω την..."περιφρονούν") αλλά και τις φημισμένες καριόκες.
Τελικά, οι μικρές, απλές και φαινομενικά ασήμαντες απολαύσεις είναι που γεμίζουν τη ζωή μας με πολλές στιγμές ευτυχίας αλλά και όμορφες αναμνήσεις και μας δίνουν δυνάμεις.
Κι έτσι... οι διακοπές έφτασαν στο τέλος. Η παραμονή στο χωριό τώρα πια και για το υπόλοιπο καλοκαίρι θα περιορίζεται στο Σαββατοκύριακο και οι μικρές μας δεν το δέχονται εύκολα. Τους "πέφτει βαρύ", όπως σε κάθε παιδί είναι δύσκολο να πει "αντίο" στην καθημερινή απόλαυση της θάλασσας, της παρέας με τα ξαδέρφια και τους καλοκαιρινούς φίλους, της ελευθερίας και της ξεγνοιασιάς.
Αντί για συνταγούλα, λοιπόν, σήμερα τί θα λέγατε για μια βόλτα μαζί μου, στα μέρη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ταξίδευα, πολύ συχνά, σαν παιδί (αλλά και σαν ενήλικας τώρα πια) με τους γονείς μου;;;







Βέβαια, πριν φύγω από την Πέραμο, συνάντησα και γνώρισα από κοντά μια αγαπημένη μπλογκοφίλη με την οποία συχνά συνομιλούσαμε μέσα σχολίων, τη Λευκοθέα, από τη Δράμα, του http://lefkotheacreations.blogspot.gr/. Ήπιαμε τον καφέ μας στην παραλία της Ν.Ηρακλείτσας, κουβεντιάσαμε, γνωριστήκαμε από κοντά και κανονίσαμε να ξαναβρεθούμε εδώ στη Θεσσαλονίκη τώρα πια. Δείτε τί πανέμορφο δώρο μου έκανε... ένα κεραμίδι τόσο όμορφο που το στόλισα στο πιο κεντρικό σημείο του σπιτιού μου στην Πέραμο, μιας κι έχει ένα υπέροχο καλοκαιρινό θέμα. 
Ευχαριστώ πολύ Λευκή μου και χάρηκα αφάνταστα για τη γνωριμία μας.
Καλό υπόλοιπο του καλοκαιριού!! Ας το απολαύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...