Χοιρινό μελωμένο στη γάστρα με κονιάκ και πατάτες

Καλημέρα αγαπημένη μου μπλογκογειτονιά!!! Η γιορτινή περίοδος κοντεύει να τελειώσει... έρχονται τα Θεοφάνεια και του Αγ. Ιωάννου που είναι και το "κλείσιμο" των Χριστουγεννιάτικων γιορτών αλλά και διακοπών. Έχοντας, όμως, μπροστά μας ακόμη δύο γιορτές και αρκετούς εορτάζοντες σκέφτηκα σήμερα να σας δώσω ένα πραγματικά νοστιμότατο πιάτο που όμως συνδυάζει τη νοστιμιά με την ευκολία παρασκευής ...κάτι που για τη νοικοκυρά είναι πολύ, μα πολύ χρήσιμο όταν έχει να ετοιμάσει και διάφορα άλλα πιάτα, αλλά ταυτόχρονα θέλει να είναι και λίγο ξεκούραστη.
Ένα πιάτο που θα το λατρέψει ακόμα και ο πιο δύσκολος καλεσμένος σας... αρωματικό, χειμωνιάτικο αλλά και χριστουγεννιάτικο, νόστιμο χωρίς ακραίες γευστικές ιδιαιτερότητες που όμως έχει τέτοια γεύση και επίγευση που θα χαραχθεί στη γευστική σας μνήμη!!
Το έφτιαξα την Πρωτοχρονιά και ακόμα θυμάμαι ακριβώς τη γεύση του!!!! Χαράχθηκε στο νου μου τόσο έντονα που δεν "βλέπω την ώρα να το ξαναφτιάξω". 
Το είχα ξαναφάει... πολύ παλιά σε κάποιο συγγενικό τραπέζι χριστουγεννιάτικο, αδύνατον να θυμηθώ πού και πότε... τη γεύση του και την εμφάνισή του όμως τη θυμόμουν!!! Τόσα χρόνια σκαλωμένη εκεί, κάπου στα βάθη της γευστικής μου μνήμης, περίμενε την ώρα που θα προσπαθήσω να το ξαναζωντανέψω! 
Και η ώρα αυτή έφτασε, αν και με αυτοσχεδιασμό γιατί δεν μπόρεσα να βρω πότε και πού το έφαγα για να ζητήσω τη συνταγή!  Ίσως και να ήταν κάποια άλλα Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά ...που συναντήθηκα μαζί του... ποιός ξέρει;;;
Ελάτε, καθίστε απέναντί μου και διαβάστε τη συνταγή... κι αν θέλετε...δοκιμάστε την και δεν θα το μετανιώσετε!!! :-)))
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
2 κιλά νουά χοιρινό (σε ένα μεγάλο κομμάτι για να κοπεί φέτες)
Για το κρέας
10-12 μοσχοκάρφια
1/2 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη
1/2 κ.γλ. κουρκουμά
1/3 κ.γλ. κόλιανδρο
1 φλ.τσ. κονιάκ
1 κ.γλ. μείγμα από ξερό δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.σ. μέλι
χυμό από 2 μέτρια πορτοκάλια
χυμό από 1 μικρό λεμόνι
50 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη ανάμικτη με βούτυρο) σε κομματάκια
Για τις πατάτες
12 μέτριες πατάτες κομμένες στα 4
Μείγμα από... 
1/3 κ.γλ. κουρκουμά
1/3 κ.γλ. μουστάρδα σκόνη
1/3 κ.γλ. ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε το κρέας
Βάζουμε το κρέας, καλά πλυμένο στη γάστρα.
Σε ένα πιατάκι αναμιγνύουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μείγμα από τα ξερά αρωματικά χόρτα.
Με ένα μαχαίρι τρυπάμε σε μερικά σημεία το κρέας και βάζουμε στη σχισμή από το μείγμα που φτιάξαμε χωρίς να το ξοδέψουμε όλο για να έχουμε και για να πασπαλίσουμε εξωτερικά το κρέας.
Ύστερα, σε ένα μπολ βάζουμε το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λίγο 2-3 φλιτζάνια τσαγιού νερό και ρίχνουμε μέσα το μέλι ανακατεύοντάς το μέχρι να διαλυθεί.
Το προσθέτουμε στο μπολ με τους χυμούς και περιχύνουμε με το μείγμα το κρέας.
Μετά, με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε (όχι βαθιά) το κρέας σε μπακλαβωτά κομμάτια (σχηματίζοντας γραμμές διαγώνια που διασταυρώνονται...σαν να κόβουμε μπακλαβά).
Επάνω σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε ένα μοσχοκάρφι.
Εάν υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν τα μοσχοκάρφια στο τραπέζι μας, μπορούμε να καρφώσουμε μόνον στο μισό κρέας. 
Τέλος, πασπαλίζουμε ανακαμιγνύουμε τον κόλιανδρο, τον κουρκουμά και τη μουστάρδα και πασπαλίζουμε εξωτερικά το κρέας. 
Προσθέτουμε μερικά κομματάκια βούτυρο που τα βάζουμε στο επάνω μέρος του κρέατος.
Ετοιμάζουμε τις πατάτες
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, τον κουρκουμά και τη μουστάρδα.
Κόβουμε τις πατάτες και τις πασπαλίζουμε μ' αυτό το μείγμα.
Τις τοποθετούμε προσεκτικά γύρω από το κρέας.
Ύστερα, κλείνουμε τη γάστρα με αλουμινόχαρτο και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Βάζουμε στο φούρνο για 1- 1 1/2 ώρα.
Μετά ανοίγουμε το φούρνο, γυρίζουμε πολύ προσεκτικά το κρέας και το ξανακλείνουμε μόνον με το καπάκι της γάστρας αυτή τη φορά.
Το βάζουμε ξανά στο φούρνο για 1 ώρα.
Μετά, ξαναγυρίζουμε το κρέας, αφαιρούμε το καπάκι, βάζουμε πάλι τη γάστρα στο φούρνο και αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί μέχρι να ροδοκοκκινήσει και να μελώσουν τα υγρά του.

22 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική μου χρόνια πολλά καλή χρονιά με υγεία κι ευτυχία.Το χοιρινό σου τέλειο ευχαρίστως θα το τσάκιζα όλο.Να είσαι καλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Ροδάνθη μου...ανταποδίδω τις ευχές! Χαίρομαι που σου άρεσε γιατί αξίζει τον κόπο!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Κική μου ούτε στο μυαλό μου να ήσουν!!!!Αύριο έχω τραπέζι και έχω σκοπό ,μεταξύ των άλλων, να φτιάξω και ψητό χοιρινό!Η πρότασή σου μου άρεσε πολύ ,έχω όλα τα υλικά και φυσικά έτσι θα το κάνω, αφού εύκολα μπορώ να φανταστώ την θεσπέσια γεύση του,αλλά και την ασύγκριτη εμφάνισή του!!!Η μόνη ένσταση που έχω είναι σχετικά με τα υγρά που πρέπει να προσθέσω,αφού παρατήρησα ότι όταν το φαγητό ψήνεται σκεπασμένο,είτε σε γάστρα είτε με αλουμινόχαρτο,αφήνει πολλά υγρά.Το κονιάκ με τα υγρά των εσπεριδοειδών είναι νομίζω αρκετά για να ψηθεί το φαγητό..μήπως τα 2-3 φλυτζάνια νερό έπρεπε να μειωθούν λίγο ???Όσες φορές έψησα τέτοιου είδους φαγητά και είχα προσθέσει επιπλέον υγρά,αναγκαζόμουν μετά να τα αφαιρώ, αφού αυτά ανακυκλώνονταν σε μορφή ατμού και δεν μπορούσαν να απορροφηθούν.Δεν ξέρω πάλι ,ίσως κάνω λάθος..για τη συγκεκριμένη συνταγή.
    Γεγονός είναι ότι αύριο εγώ θα έχω ένα υπέροχο φαγητό με διαφορετική γεύση!!!Καλό Σαββατοκύριακο Κική μου,φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου επειδή βάζω τις πατάτες εμένα μου τελειώνει κανονικά το υγρό που βάζω... δοκίμασε όμως να το μειώσεις και παρακολούθησέ το πόσο υγρό χρειάζεται στη δική σου γάστρα γιατί είναι και ανάλογα με το πόσο καλά εφαρμόζει το καπάκι (αφού βγάλουμε το αλουμινόχαρτο και μετά). Αλλά παίζει ρόλο και το πόσο μεγάλα κομμάτια είναι οι πατάτες που πρέπει να ψηθούν καλά!
      Εσύ γνωρίζεις καλύτερα το φούρνο σου και τα σκεύη οπότε κανονίζεις!!!
      Φιλάκια, καλή επιτυχία και καλά να περάσετε!

      Διαγραφή
  3. πολύ καλό πιάτο....μου άρεσε πολύ....
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε!!
      Φιλιά και καλημέρα!

      Διαγραφή
  4. Πολύ μου αρέσει! Το φαντάζομαι μελωμένο και ξελιγουριάζω:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται νοστιμότατο και με μια φοβερή επίγευση Μαρία μου!

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρία μου είπαμε αλλά και πάλι καλή χρονιά και του χρόνου με υγεία

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραίο πιάτο! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο και γευστικό!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατο!! Αξίζει να το φτιάξεις! :-))

      Διαγραφή
  7. Κική πολύ ωραίο εμένα επίτρεψε μου να παραλείψω τα μοσχοκάρφια είναι απαγορευμένη μυρωδιά στο σπίτι!
    Καλή Χρονιά και πάλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και χωρίς τα μοσχοκάρφια είναι πολύ ωραίο Ξανθή αλλά μ' αυτά γίνεται πιο εορταστικό!
      Καλή χρονιά! :-))

      Διαγραφή
  8. Eύχομαι από καρδιάς καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, ευτυχία. Να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και να μας φέρει αυτό που μας αξίζει!
    Και φυσικά πολλές, πολλές υπέροχες αναρτήσεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Λίλα μου, καλή χρονιά με υγεία, αγάπη, χαρά κι επιτυχία!!
      Πράγματι και μακάρι να είναι καλύτερη χρονιά!!!
      Κι εσύ ό,τι επιθυμείς!

      Διαγραφή
  9. Αυτές τις μελωμένες πατατούλες πολύ τις λιμπίστηκα! Και το κρεατάκι βέβαια δεν πάει πίσω! Μου αρέσει που το συνδυάζεις και με μπροκολάκι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Ελα, έλα να σε φιλέψω!! Είναι ωραίο πιάτο!
      Φιλάκια και την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  10. θεικο να δω ποτε θα σταματήσοιυμε να τρωμε ???
    καλη χρονιά !!!! Σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες να συμμετέχεις στο χριστουγεννιατικο πανηγύρι Περιμένω τη διεύθυνση σου στο email katitimou@gmail.com καθώς και αυτή την φορά το stars and icicles θα στείλει αναμνηστικά δωράκια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα marilise! Χάρηκα που συμμετείχα στο χριστουγεννιάτικο πανηγύρι! Όσο για το πότε θα σταματήσουμε να τρώμε να σου πω... μμμμ, λέω να τρώμε για λίγο καιρό φαγητά πιο ελαφριά και υγιεινά ...τί λες, συμφωνείς;;;; :-)))
      Τη διεύθυνση μόλις σου την έστειλα!!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  11. Αψογο το πιάτο σου Κική μου, για άλλη μια φορά ζωγράφισες με αγαπημένες γεύσεις!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελενάκι μου και χαίρομαι που σου άρεσε!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!