Ριζότο με παντζάρια και μεθυσμένες γαρίδες


Ριζότο με παντζάρια και μεθυσμένες γαρίδες

Καλή σας μέρα! Ένα ριζότο κατακόκκινο, του πάθους με νοστιμιά απίστευτη! Ένα ριζότο που γαρνιρισμένο με τη ρόκα και τις μικρές, κομψές, μεθυσμένες γαριδούλες μετατρέπεται σε ένα πιάτο γκουρμέ, πλην όμως οικονομικό που δεν θα επιβαρύνει καθόλου τον ατομικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό. Ένα ριζότο που έχει κι άλλο πλεονέκτημα... αυτό της εύκολης παρασκευής που δεν αποζητά πολύ από τον χρόνο μας. Τόση νοστιμιά και ομορφιά σ' ένα πιάτο τόσο εύκολο και γρήγορο... αν δεν το έφτιαχνα δεν θα το πίστευα ούτε εγώ!!! Κι όμως ...έτσι ακριβώς είναι! 
Κι έπειτα, αυτό το ριζότο είναι στο πνεύμα των ημερών... θαρρείς κι είναι ένα πιάτο φτιαγμένο για τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου, έχοντας όμως κατά νου ότι μια μέρα εργάσιμη όπως η Πέμπτη δεν είναι και η καταλληλότερη για πολύπλοκα και χρονοβόρα μενού. Από την άλλη, ο χρόνος και ο χώρος (η Ελλάδα της κρίσης) δεν επιτρέπει ή καλύτερα, αποτρέπει, από ακριβά εστιατόρια ή μαγειρέματα με ακριβά υλικά. 
Για όλους αυτούς τους λόγους όταν βρήκα στο Αθηνόραμα τη συγκεκριμένη συνταγή για ριζότο με παντζάρι ...κόλλησα! Την ήθελα, την έφτιαξα και όχι μόνον δεν το μετάνιωσα αλλά θα την επαναλάβω πολλές πολλές φορές... είναι ο ορισμός της νοστιμιάς και μάλιστα της παντζαρονοστιμιάς!!
Βέβαια, έκανα κάποιες αλλαγές... ξέρετε τώρα... και η συνταγή που παρουσιάζω είναι η παραλλαγή της συνταγής που βρήκα στο Αθηνόραμα.
Ελάτε να δούμε τί έκανα, κι αν θέλετε να γιορτάσετε τον Άγιο Βαλεντίνο, μη διστάσετε δοκιμάστε το ριζότο αυτό και δεν θα το μετανιώσετε (με ή χωρίς γαρίδες είναι εξίσου νόστιμο)!

Ριζότο με παντζάρια και μεθυσμένες γαρίδες

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
Για το ριζότο
  • 500 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή όποιο άλλο θέλουμε)
  • 500 γρ. παντζάρια
  • 3 φλ.τσ. νερό από τα παντζάρια
  • 1/2 φλ.τσ. κόκκινο κρασί ξηρό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
  • Αλάτι και πιπέρι 
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • μερικά φύλλα ρόκας
  • 4-5 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
Για τις γαρίδες
  • 500 γρ. γαρίδες μικρές αποφλοιωμένες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1-2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ριζότο με παντζάρια και μεθυσμένες γαρίδες

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για το ριζότο
  1. Πλένουμε καλά τα παντζάρια, κόβουμε τα βλαστάρια και τα φύλλα, τα ξεφλουδίζουμε και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. 
  2. Κρατάμε 1 1/2 φλ.τσ. από το νερό που έβρασαν τα παντζάρια, τα κόβουμε με το πιρούνι σε κυβάκια και τα πολτοποιούμε με το πιρούνι.
  3. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι μαζί με το ρύζι και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι το ρύζι να γίνει διαφανές.
  4. Ύστερα, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια ή δύο βράσεις.
  5. Προσθέτουμε το μισό νερό από τα παντζάρια και τα πολτοποιημένα παντζάρια και αφήνουμε να σιγοβράσουν έως ότου απορροφηθεί το νερό. 
  6. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο. 
  7. Ύστερα, προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό μέχρι να βράσει το ρύζι.
  8. Αφού βράσει το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί κρέμα.
  9. Ανακατεύουμε έως ότου λιώσει εντελώς και αφήνουμε στην άκρη το ριζότο.
  10. Γαρνίρουμε το ριζότο, πασπαλισμένο με παρμεζάνα (εγώ δεν το έκανα γιατί λατρεύω τα παντζάρια), με μερικά φύλλα ρόκας και, αν θέλουμε, με μερικές γαρίδες μεθυσμένες.
Για τις γαρίδες
  1. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να σοταριστούν έως ότου εξατμιστούν τα υγρά τους και μείνουν με το ελαιόλαδο.
  2. Τις σβήνουμε με το ούζο και αφού πάρουν 1-2 βράσεις, προσθέτουμε 1 φλ.τσ. νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.
  3. Τις πασπαλίζουμε το μαϊντανό και γαρνίρουμε μ' αυτές το ριζότο μας.
Ριζότο με παντζάρια και μεθυσμένες γαρίδες
Tante Kiki
42 Comments
No