Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο ...νηστίσιμο

Γαλακτομπούρεκο το ...σαρακοστιανό!!
Το μαχαίρι σπάει την καστανή κρούστα και βυθίζεται απαλά στην κιτρινωπή, λεμονάτη κρέμα. Το σιρόπι ξεχειλίζει δημιουργώντας μια μικρή, ολόγλυκη λιμνούλα που στο αντίκρυσμά της οι σιελογόνοι αδένες αντιδρούν άμεσα! Ο ουρανίσκος το αποζητά για να ταξιδέψει ο νους σε μακρινά μέρη της Ανατολής όπου τα σερμπέτια και οι σφιχτές μα συνάμα αφράτες κρέμες κάθονται κάπου εκεί, σ' ένα τραπεζάκι στη μέση ενός ολάνθιστου κλειστού κήπου και περιμένουν να σου χαρίσουν τη νοστιμιά τους. 
Για μένα, το γαλακτομπούρεκο είτε είναι σε μπουρεκάκι είτε σε ταψί με απλωμένο το φύλλο όπου κάθεται νωχελικά η  βανιλάτη κρέμα είναι το ίδιο... ένα γλυκό που όταν σερβιριστεί χλιαρό είναι η υπέρτατη γευστική απόλαυση αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα και από το ψυγείο εξακολουθεί να αποτελεί μια μοναδική απόλαυση!
Αυτός είναι και ο λόγος που θέλησα να μετατρέψω αυτή τη σιροπιαστή απόλαυση σε ένα γλυκό που  ακόμη και την εποχή της νηστείας οι οπαδοί του θα μπορούν να το απολαύσουν. Βέβαια, δεν χρειάζεται να είναι νηστεία για να κάνεις το νηστήσιμο γαλακτομπούρεκο γιατί έχει κι άλλα πλεονεκτήματα, όπως το ότι είναι πιο ελαφρύ και χωρίς πολλά λιπαρά (ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο σπορέλαιο ή μαργαρίνη με λίγα λιπαρά) και όσα έχει είναι φυτικά. Είναι νοστιμότατο, με το άρωμα του λεμονιού (ή όποιο άλλο διαλέξουμε) να αναδύεται και να γεμίζει ευχαρίστηση τον εγκέφαλο κάνοντας τη γευστική μας μνήμη να κάνει υπερωρίες. Με δυο λόγια, αν κάποιος δεν γνωρίζει ότι είναι νηστίσιμο... μην περιμένετε να το καταλάβει!!! 
ΥΛΙΚΑ για ταψί 35 x 25

  • 400 γρ. φύλλα κρούστας (15 φύλλα)
  • 130 γρ. μαργαρίνη για τα φύλλα*

Για την κρέμα

  • 400 ml γάλα καρύδας**
  • 620 ml νερό
  • 80 ml χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • 250-270 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • 1 φακελάκι ζαχαροβανίλιας (ή ένα καψουλάκι βανιλίνης)***
  • 110 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 30 γρ. μαργαρίνη (προαιρετικά)

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φέτα λεμονιού


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την κρέμα

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας και τα 500 ml νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσουν.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μισή ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το σιμιγδάλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 120ml νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το άνθος αραβοσίτου.
  • Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο μίγμα γάλακτος και νερού και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σιγά σιγά μέχρι να επιτύχουμε την γλυκύτητα που θέλουμε.
  • Τώρα είναι η στιγμή που προσθέτουμε τη βανίλια για να μην προσδώσει μιαν ανεπαίσθητη πίκρα στην κρέμα.
  • Καλύπτουμε την κρέμα με μια διαφανή μεμβράνη που θα την βάλουμε σε επαφή με την κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το γλυκό

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Λιώνουμε τη μαργαρίνη και αλείφουμε το ταψί.
  • Στρώνουμε ένα φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού μας.
  • Το αλείφουμε με μαργαρίνη (ή ό,τι επιλέξαμε σαν λιπαρή ουσία) και στρώνουμε το επόμενο φύλλο.
  • Με την ίδια διαδικασία στρώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου και κρατάμε τα υπόλοιπα για επάνω από τη γέμιση.
  • Το τελευταίο φύλλο όπου θα στρώσουμε τη γέμιση δεν χρειάζεται να το αλείψουμε με μαργαρίνη.
  • Ύστερα, απλώνουμε επάνω στα φύλλα τη γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες τους προς τα μέσα επάνω από τη γέμιση.
  • Αρχίζουμε και απλώνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το κάθε φύλλο με λιωμένη μαργαρίνη.
  • Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 40-45 λεπτά ή έως ότου πάρει ένα σχετικά σκούρο καστανό χρώμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι

  • 15-20 λεπτά πριν να κλείσουμε το φούρνο και να βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο
  • βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξυλάκι της κανέλας και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
  • Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κρυώσει.

Σιροπιάζουμε το γλυκό

  • Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι επάνω στο ζεστό γλυκό, στην αρχή κουταλιά κουταλιά έτσι ώστε να πάει παντού.
  • Ύστερα, ρίχνουμε το μισό από το σιρόπι που υπάρχει και αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί.
  • Μόλις απορροφηθεί περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, κρατώντας, αν θέλουμε, λίγο για να ρίχνουμε επάνω στο γλυκό την ώρα του σερβιρίσματος. 
TIPS
Εάν δεν θέλουμε μαργαρίνη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο ή ένα πολύ ελαφρύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
*Μπορούμε να βάλουμε μόνον γάλα καρύδας ή μόνον νερό ή να βάλουμε τα δύο αυτά στην αναλογία που θέλουμε. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φυτική κρέμα γάλακτος που "βράζεται" ή και γάλα αμυγδάλου. Δεν μπορώ να αναφερθώ στο γάλα σόγιας γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και άρα δεν γνωρίζω τη γεύση του και την υφή του.
*** Ειδικά, εάν πρόκειται για καψουλάκι βανιλίνης είναι καλύτερα να την βάζουμε στο τέλος για να μην μας πικρίσει.
***Επίσης, μπορούμε να βάλουμε πορτοκάλι αντί λεμόνι ή σκέτη βανίλια. 
Καλή σας μέρα!

61 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική! Τι μας δείχνεις πρωί-πρωί;;; Με την πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρίνα...αξίζει να το δοκιμάσεις... είναι ελαφρύ και πεντανόστιμο! -:))

      Διαγραφή
  2. Αλλά ότι θα υπήρχε και νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο...!!
    Ζουμερό, φουσκωτό και κρεμώδες δείχνει. Αλήθεια δεν έχω δοκιμάσει γάλα καρύδας ποτέ σε γλυκό και αναρωτιέμαι πως να είναι. Ουσιαστικά πρόκειται Κική μου για γαλακτομπούρεκο καρύδας, έτσι δεν είναι? Θα ήθελα πολύ ένα κομμάτι από το κέντρο του με πολύ κρέμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι έγινε πεντανόστιμο, αφράτο και πολύ ζουμερό. Το γάλα καρύδας έχει αδιόρατη γεύση καρύδας και με το λεμόνι δεν διαφέρει από το κανονικό γάλα. Να φανταστείς ότι κάποιοι που το έφαγαν χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι νηστίσιμο δεν το πίστευαν... άσε που είναι και πιο ελαφρύ γιατί δεν έχει αυγά.
      Να σου στείλω μερικά κομμάτια;;;;
      Καλημέρα Χρυσαυγή μου!

      Διαγραφή
  3. Καλέ τι συνταγή είναι αυτή!!! Πρώτη φορά ακούω για νηστίσιμο γαλακτομπύρεκο και έχω ήδη ενθουσιαστεί! Μάλιστα σκέφτομαι να φτιάξω σήμερα την κρεμούλα μόνη της να τη δοκιμάσω σε πρώτη φάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία παραλλαγή και αξίζει να τη δοκιμάσεις Αμελί μου! Και σαν κρέμα είναι νοστιμότατη!

      Διαγραφή
  4. Καλημερα Κικη μου!!
    Επιτελους κ ενα νηστισιμο γαλακτομπουρεκο! Φαινεται παρα μα παρα πολυ νοστιμο! Συγχαρητηρια! Κ τι δε θα εδινα να ειχα ενα -μεγαλο παρακαλω- κομματι!!:-)
    Το γαλα καρυδας το εχω χρησιμοποιησει για νηστισιμο κεικ..τουλαχιστον στο κεικ το αρωμα του/γευση του ηταν ανεπαισθητη..σχεδον δεν το καταλαβαινες..ειμαι περιεργη να δω πως θα ειναι η κρεμα!
    Υπαρχει κ σκονη καρυδας (σε φακελακι) που γινεται γαλα με αναμειξη νερου, αρκετα πιο φθηνο απο την κονσερβα..just in case!
    σε φιλω πολυ! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευούλα μου καλή...είναι πεντανόστιμο και αξίζει να το φτιάξεις.
      Σε ευχαριστώ για την πληροφορία για τη σκόνη καρύδας γιατί δεν το ήξερα... στα μάρκετ της γειτονιάς μου τουλάχιστον δεν υπάρχει ...εσύ από πού το αγοράζεις γιατί με ενδιαφέρει!!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
    2. Κικη μου το αγοραζω στον Σκλαβενιτη στο τμημα με τις κινεζικες σαλτσες κτλ..νομιζω ομως στη Θεσσαλονικη δεν το εχετε αυτο το super market..αν το παρει το ματι μου σε καποιο αλλο μαρκετ θα σε ενημερωσω αμεσως!
      Κ η σημερινη σου συνταγη..Λαδενια..σκιζει!! Θα την κανω νηστισιμη κ θα βαλω νηστισιμη φετα!! ;-)
      Καλο απογευμα!
      σε φιλω
      ευη

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο γλυκό, τέλεια περιγραφή, πολύ ωραία ιδέα και εξαιρετική εμφάνιση!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλειο, γιαμι γιαμι, ωραία περιγραφή.. Θα το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην αρχή όταν είδα τον τίτλο λέω δεν γίνετε,γαλακτομπούρικο νηστίσιμο!!!!!Κι όμως υπάρχει τελικά μπράβο Κική γειά στα χέρια σου εννοείται θα το φτιάξω σύντομα.
    Να είσαι καλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι όμως γίνεται Ροδάνθη μου... είναι απλό χρησιμοποιούμε γάλα καρύδας και νερό ή σκέτο νερό (αν δεν βρίσκεις γάλα καρύδας), δεν βάζουμε αυγά (έτσι κι αλλιώς εγώ σε πολλά δεν τα χρησιμοποιώ). Δοκίμασέ το αξίζει...
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Πω πω, γαλακτομπούρεκο καρύδας! Φοβερή η ιδέα σου Κική, και φαντάζομαι με γάλα αμυγδάλου επίσης τι νόστιμο και αρωματικό που θα γίνεται!
    Φιλιά, καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο και με γάλα αμυγδάλου γίνεται νόστιμο, ελαφρύ και αρωματικό!
      Φιλάκια, να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  9. Με το που διάβασα τον τίτλο...καλά σκέφτηκα, αυτό πως το "κατάφερε" χωρίς αυγά κα γάλα, καλά το βούτυρο είναι μαργαρίνη...

    Τα υλικά σου όμως μου έδωσαν φυσικά πλήρη απάντηση Κική μου!
    Καταγράφεται...

    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι κι αλλιώς Πηνελόπη μου εγώ τα αυγά τα αφαιρώ από τις περισσότερες κρέμες... όσο για το γάλα αφού υπάρχει το γάλα καρύδας ή αμυγδάλου αλλά και το νερό όλα είναι οκ!
      Καλή σου μέρα και φιλιά!

      Διαγραφή
  10. "Το μαχαίρι σπάει την καστανή κρούστα και βυθίζεται απαλά στην κιτρινωπή, λεμονάτη κρέμα." = Ααααααχ! :)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόνεσες και εσύ, Ζαμπία;
      Ε, δεν είσαι και η μόνη!!!

      Διαγραφή
    2. Κορίτσια μη πονάτε κι ελάτε να σας ...τρατάρω!!! -:)))

      Διαγραφή
    3. Ολες πονέσαμε Κική μου.. οπως τα κορίτσια απο πανω.. στηλε και κατα Κρήτη κανενα κομματι.... χι.χι. θα φταχτει παραυτα... το γαλακτομούρεκο ειναι το φόρτε μας..χι.χιχ. για στα χερια σου .. φιλακιαααααα σόρρυ για την σφήνα...

      Διαγραφή
  11. Πόσο μα πόσο με σκέφτεσαι!!!!!Έτσι θα σκεφτόταν κάθε εγωϊστής λαίμαργος που σε καιρό νηστείας νομίζει ότι λίγα είναι νόστιμα και αρκετά ,είναι αδιάφορης γευστικής αξίας!
    Όμως Κική μου γαλακτομούρεκο νηστίσιμο..ούτε στα πιο τρελά όνειρά του κάθε ΄΄στερημένου΄΄νηστευόμενου!Προσωπικά θα το εισάγω στα αγαπημένα πάσης εποχής και παντός καιρού!Πιο ελαφρύ ,πιο ντελικάτο και σαφώς πιο υγιεινό.Υπέροχο εμφανισιακά και εξίσου προκλητικά νόστιμο με το παραδοσιακό!Η έντονη λεμονάτη γεύση απαραίτητη λεπτομέρεια για τη γευστική ανάδειξη του γλυκίσματος!
    Κική μου..τι έκανες πάλι?Θα σε μαλώσω!Στη νηστεία προσπαθούμε να αυτοσυγκρατηθούμε και όχι να πέσουμε με τα μούτρα στα σιρόπια και στα τραγανά φύλλα!Κρατώ τις δυνάμεις μου και οχυρώνω τις αντιστάσεις μου..για πόσο δεν ξέρω!
    Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που άρεσε Φωτεινή μου καλή γιατί πάντα λέω ότι καλή η εγκράτεια στη νηστεία αλλά και οι καλόγεροι τρώνε γαρίδες και αστακούς... τουλάχιστον εμείς ας τρώμε γλυκά!!! χαχαχα
      Είναι ελαφρύ, νοστιμότατο και πολύ αρωματικό ...σίγουρα δε πιο υγιεινό ...το βέγκαν γαλακτομπούρεκο!
      Φιλάκια και να περνάτε καλά!

      Διαγραφή
  12. το τριημερο της 25ης Μαρτιου, ειχε φτιαξει η μητερα μου γαλακτομπουρεκο, το κλασσικο και καθιερωμενο.τωρα θα τους φτιαξω εγω αυτο να τους τρελανω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι,ναι μπισκοτάκι μου ...κάντο και θα εκπλαγούν. Εγώ το έκανα και όταν κέρασα κάποιους που νήστευαν στην αρχή αγχώθηκαν και μετά τρελάθηκαν!!!
      χαχαχα
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Αν και δεν νηστευω, δεν μπορω να μεινω ασυγκινητη μπροστα στην θεα αυτου του καλοψημενου, λαχταριστου γαλακτομπουρεκου! Υπεροχο Κικη μου, νομιζω οτι οι νηστευοντες θα εκτιμησουν πολυ την ωραια σου ιδεα!
    Φιλια!
    (θα βρεξει παλι σημερα - αμαν πια!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει σημασία αν νηστεύεις ή όχι Μαρίνα μου! Αυτό το γαλακτομπούρεκο είναι πιο ελαφρύ, το ίδιο ίσως και λίγο περισσότερο νόστιμο, αρωματικό και σίγουρα πιο υγιεινό μιας και είναι vegan! -:))
      Βρέχει πάλι εδώ... ουφφφφφφφφ κι εγώ βαρέθηκα!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Εντάξει.... με έπεισες να ξεκινήσω νηστεία κι εγώ!!!
    Μα τι απίστευτος γλυκοπειρασμός είναι αυτός Κική μου!!!!!
    Πολλά μπράβο σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες να ξεκινήσουμε νηστεία;;; Μπαααα, εγώ τρώω τα νηστίσιμα και χωρίς νηστεία!!! χαχαχα;
      Χαίρομαι που σου άρεσε Ελενάκι μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Για μας που νηστεύουμε πάσα προσφορά δεκτή!
    Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για γαλακτομπούρεκο...
    μιλ μερσί για την συνταγή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να είναι μια καλή προσφορά το νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο Τζίνα μου!
      Δοκίμασέ το και θα ξετρελαθείς!!
      Καλή σου μέρα! -:))

      Διαγραφή
  16. Ουάου!! Νομίζω πως όλοι εμείς που αγαπάμε το γαλακτομπούρεκο θα σε ευγνωμονούμε Κική μου!! Τι σούπερ ιδέα να βάλεις γάλα καρύδας, το οποίο σημειωτέον μου αρέσει πάρα πολύ!! Και μπόλικο λεμονάτο στοιχείο που δίνει ακόμα πιο ωραίο αποτέλεσμα!
    Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ερμιόνη μου το vegan γαλακτομπούρεκο! Είναι πολύ νόστιμο, αρωματικό και ελαφρύ! Φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Αμάν, Κική μου, η εισαγωγή σου με τελείωσε!
    Το λατρεύω το γαλακτομπούρεκο και η εκδοχή που μας προτείνεις είναι ζηλεύτή! Θα τη δοκιμάσω!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου ... δοκίμασέ το και θα ξετρελαθείς γιατί είναι πολύ νόστιμο, ελαφρύ και αρωματικό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  18. Πω πω τι μου έκανες τωρα...θα πάω να πάρω τα υλικά να το κάνω!
    Και πάνω που είπα να κόψω τα γλυκά!
    πως να αντισταθεί κανείς έτσι που το περιγράφεις????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχιιιιι Νένα, μην τα κόψεις ακόμα τα γλυκά και ειδικά το συγκεκριμένο είναι νοστιμότατο, ελαφρύ, αρωματικό και υγιεινό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  19. Τι καταπληκτική ιδέα!!!! Γάλα καρύδας, έ? Μπράβο! Φαίνεται πολύ λαχταριστό και είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει σε όλη την οικογένεια!!!
    Ευχαριστούμε, Κική μου !!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι με γάλα καρύδας ή αμυγδάλου και νερό ή με σκέτο νερό!!!! Νόστιμο, vegan, υγιεινό, αρωματικό, ελαφρύ και πολύ κρεμώδες! Αξίζει να δοκιμαστεί!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  20. Μας κόλασες και ας είναι νηστίσιμο. Ασε που λατρευω το λεμόνι. Θα το κάνω σιγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ το έκανα για να μη σας κολάσω!!!! -:))) Είναι νόστιμο, ελαφρύ και πολύ αρωματικό!

      Διαγραφή
  21. Υπέροχο Κική μου! Και νηστίσιμο που είναι φαίνεται λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Διάβασα την περιγραφή με μισόκλειστα μάτια και αν ρωτάς γιατί, μα για να απολαύσω καλύτερα την γεύση του.Αλλά δυστυχώς με την γλύκα του έμεινα.
    Τι μας κάνεις Κική μας, τι μας κάνεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να στείλω μερικά κομμάτια Σωσώ μου;;;;

      Διαγραφή
  23. Τι περιγραφή είναι αυτή;;; Με τελείωσες!!!
    Είσαι απίστευτη και πολύ δημιουργική!
    Μπραβο σε όλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Σοφία μου! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Αξίζει να το δοκιμάσεις ...θα ενθουσιαστείς!!

      Διαγραφή
  24. έφαγα τόσο γαλακτομπούρεκο φέτος, δεν το συζητώ!! θα ήθελα όμως να δοκιμάσω μα το φτιάξω μια μερα κι εγω.. φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Εβονίτα που σου αρέσει το γαλακτομπούρεκο ...δοκίμασε κι αυτό γιατί θα ενθουσιαστείς ...είμαι σίγουρη!

      Διαγραφή
  25. Apresentação maravilhosa, a textura, a calda, o aroma!...
    Você é uma artística dos sabores, texturas e criatividade na culinária.

    ¸.•°♡
    ♡ "Que este nosso pequeno mundo virtual, nesta Páscoa,
    seja cada vez mais humano!"

    ¸.•°♡
    ♡ Feliz Páscoa!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δεν υπάρχει το γλυκάκι σου!!!
    Πολύ λαχταριστό.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ωραία συνταγή, υπέροχο κείμενο, λαχταριστό γλυκό, τέλειες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πωπωωωω αν και νηστισιμο πρεπει να ειναι κολασηηηη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα Κική,
    είμαι στη διαδικασία ακριβώς μετά την κρέμα, γράφεις

    "Ετοιμάζουμε το γλυκό
    Προθερμαίνουμε το φούρνο με το
    Λιώνουμε τη μαργαρίνη και αλείφουμε το ταψί."

    Τι βάζουμε μέσα στο φούρνο;
    στους πόσους βαθμούς ψήνουμε; 180? πάνω κάτω με αέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το με το γράφηκε κατά λάθος! Ναι λιώνουμε τη μαργαρίνη και αλείφουμε το ταψί... τί ακριβώς σε μπέρδεψε σ' αυτό;;;
    Όσο για το τί βάζουμε μέσα στο φούρνο!!!!!!!!!!!!! Όταν λέω "το" σημαίνει το γλυκό εκτός αν εσύ βάζεις κάτι άλλο όταν ετοιμάζεις ένα γλυκό.
    Η θερμοκρασία είναι 180 βαθμούς όπως πάντα και το ξύσμα εφ όσον υπάρχει στα υλικά της κρέμας που τα γράφω με απόλυτα σαφή τρόπο... το βάζουμε μέσα στην κρέμα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλή σου επιτυχία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καταπληκτική η συνταγή σου Κική μου!!Αντί για λεμόνι εβαλα πορτοκάλι,βγήκε πάλι πολύ αρωματικό και έφυγε σχεδόν σε μια μέρα καθότι ειναι και εξαιρετικά ελαφρύ!!Σ ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπέρα. Μου φαινεται δελεαστικη η συνταγη, απλα εγω εχω δυσανεξια στη λακτοζη και το ανθος Αραβοσιτου περιεχει πλήρες γαλα σε σκονη... μπορω να το αντικαταστησω με κατι αλλο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρυζάλευρο ή απλά κορν φλάουρ και βανίλια.

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!