Μπισκότα λεμονιού με ινδική καρύδα και αμύγδαλα


Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα!!! Εδώ είμαι κι εγώ!!!! Πωπώωωω!!! Δύο μέρες έχω να σας δω και μου λείψατε ...αν και ...οι μέρες ήταν πράγματι γεμάτες!! Ελπίζω να είστε καλά... Δευτέρα σήμερα κι άντε ...καινούργια αρχή!-:))
Τί λέτε να ξεκινήσουμε όμορφα και γλυκά την εβδομάδα μας;; Μετά από ένα τριήμερο γλέντι ψησίματος και εξετάσεων σκέφτηκα αυτή να είναι μια εβδομάδα χαλάρωσης. Το Σαββατοκύριακο που μόλις αφήσαμε πίσω αλλά και σήμερα, ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, ήταν για μένα μια εμπειρία ζωής, μια εμπειρία με πολλή δουλειά στην κουζίνα, με πολύ άγχος αλλά και πολύ ευχαρίστηση και πολύ χαρά. Αναλυτικότερα όμως θα σας τα πω αύριο... αφού τελειώσει και η σημερινή μέρα! Αύριο θα πιούμε, ελπίζω, μαζί το καφεδάκι μας και θα σας πω εμπειρίες και εντυπώσεις από το γευστικό-γευσιγνωστικό τριήμερο εκδηλώσεων στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Προς το παρόν όμως, λέω να σας κεράσω μερικά από το πολύ αρωματικά, λεμονάτα και τραγανά μπισκοτάκια που ταιριάζουν απίστευτα με γιαούρτι και μαρμελάδα φράουλας μιας και είναι γνωστό ότι το λεμόνι τονίζει τη γεύση της φράουλας όπως το πιπέρι καγιέν ή ο καφές τονίζει τη γεύση της σοκολάτας ή όπως το αλάτι τονίζει τη γλύκα ενός ...τσουρεκιού που δεν είναι πολύ γλυκό! -:))
Η συνταγή είναι της Ι.Σταμούλου, από την εκπομπή "Chef on air" και μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ.
Είναι μια συνταγή πολύ καλή, όπου δεν χρειάστηκε να γίνει καμία αλλαγή αλλά και καμία προσθήκη ή διόρθωση όπως συμβαίνει πολλές φορές.
Το αποτέλεσμα ...υπέροχα μπισκοτάκια που όσοι τα δοκίμασαν, και ειδικά αυτοί που έχουν λατρεία στο λεμονοάρωμα, εθίστηκαν!!!!! -:)) Τραγανούλια όσο πρέπει, υπερβολικά αρωματικά, το ινδοκάρυδο τα κάνει ελαφρώς εξωτικά και καθώς σπάνε στο στόμα και ακούγεται το απαλό "κρατς" οι αισθήσεις στήνουν χορό! Όραση, ακοή, γεύση όλες μαζί στήνουν καρτέρι στο εξωτικό αυτό μπισκότο και κατορθώνουν να αποπλανούν το νου με την ικανοποίηση που φτάνουν εκεί από τον ουρανίσκο!!!!
Αλλά για να δούμε και την πρακτική όψη του θέματος... είναι μπισκοτάκια πανεύκολα, που θαρρείς και ζυμώνονται μόνα τους, καθόλου απαιτητικά... γίνονται μπαστουνάκια και κόβονται σε μικρά αρωματικά κυκλάκια ή πάλι, αν θέλουμε... γίνονται ζυμαρένιο φύλλο και κόβονται με κουπ πάτ... έτσι για να είναι πιο ...επίσημα αν και το ίδιο νόστιμα και τραγανά!!!
Χαρίστε τους τη προσοχή σας, βάλτε τα δίπλα στον καφέ σας ή στο χυμό σας κι ακόμα καλύτερα επάνω σε ένα μικρό μπολ με κατάλευκο γιαούρτι καλυμένο από μια κατακόκκινη μαρμελάδα φράουλας ή ένα σκούρο, μυστηριακό κόκκινο βύσσινο γλυκό και θα σας το ανταμείψουν με το παραπάνω...
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
210 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
70 γρ. ινδοκάρυδο
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη κρύο
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί (ή επιφάνεια ψησίματος) σε δύο λαμαρίνες φούρνου.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το ινδοκάρυδο, την αμυγδαλόσκονη και το ξύσμα λεμονιού.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια (για πιο εύκολο μπορούμε να το τρίψουμε στον χοντρό τρίφτη) και ανακατεύουμε τα υλικά με τα ακροδάχτυλά μας μέχρι να δημιουργηθεί ένα ψιχουλιαστό μίγμα.
Μετά, προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού και  ζυμώνουμε γρήγορα τη ζύμη έως ότου γίνει ομοιογενής.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και αφού σχηματίσουμε 2 μπαστουνάκια, τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, τυλιγμένα σε διαφανή μεμβράνη.
Ύστερα, είτε ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και κόβουμε μπισκότα με κουπ πάτ, είτε κόβουμε απλά τα μπαστουνάκια σε φετούλες.
Αραδιάζουμε τα μπισκότα μας στις λαμαρίνες και τα βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, περίπου ή έως ότου πάρουν ένα ελαφρώς καστανό χρώμα τα μπισκότα μας.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και είναι έτοιμα να μας χαρίσουν τη λεμονονοστιμιά τους.
Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα και καλά να περνάτε!
Tante Kiki
22 Comments
No