Σταφιδόψωμο αφράτο και λαχταριστό

Μύρισε καλοκαιράκι πια! Ο ήλιος, η γλυκιά ζέστη (αν και όχι πάντα σταθερή κι ευτυχώς όχι υπερβολική) κι ένας καταγάλανος ουρανός μας συντροφεύουν, ευτυχώς τις περισσότερες μέρες. Τόσο όμορφες μέρες και τα παιδιά, μιαν ανάσα πια από τις διακοπές συνεχίζουν να δίνουν εξετάσεις! Δύσκολες μέρες γι αυτά, μέρες που δεν έχουν τον χρόνο ή ίσως τη διάθεση να απολαύσουν τον ήλιο και να χαρούν ξένοιαστα. Γι αυτά οι μέρες είναι παραγωγικές, πρέπει να ξεσκονίσουν την κάθε γωνιά για να ανασύρουν γνώσεις μιας ολόκληρης χρονιάς και να τις αποτυπώσουν σε κάποιες γραμμές μιας κάτασπρης κόλλας χαρτιού. 
Τα τελευταία 25 χρόνια ζω τις χαρές και τις αγωνίες τους, τις απορίες και τις προσπάθειες απόκτησης γνώσεων... την καθημερινή τους πάλη!!! Πώς θα μπορούσα, λοιπόν, τέτοιες μέρες να μην τους αφιερώσω μια, τόση δα απλή, απλούστατη, συνταγούλα;;;; Μια μικρή κι εύκολη συνταγή, που οι μαμάδες όλου του κόσμου μπορούν να φτιάξουν με λιγοστά υλικά και τα παιδιά όλου του κόσμου να απολαύσουν για να πάρουν δύναμη, ενέργεια αλλά και ένα πλήθος, άλλων θρεπτικών συστατικών που τους  είναι απαραίτητα αυτή την περίοδο και όχι μόνον! Σταφιδόψωμο...ένα αφράτο, αρωματικό και γλυκύτατο σταφιδόψωμο που τρώγεται πρωί αλλά και απόγευμα, σκέτο ή με γάλα, ακόμη και με καφέ!
Οι σταφίδες είναι άφθονες στη χώρα μας όπως άλλωστε και τα αμπέλια. Είναι από τα δώρα της ευλογημένης, ελληνικής γης. Η διατροφική αξία που έχουν αυτές οι ξανθές ή μαύρες γλυκομπουκιές είναι απίστευτα σημαντική. Είναι μια καλή πηγή σιδήρου, σεληνίου και καλίου.  Περιέχουν βιταμίνη Α,  βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Έχουν πολλά σάκχαρα που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι φρουκτόζη. Περιέχουν αντιοξειδωτικά και ένα μικρό ποσοστό βιταμίνης C.
Παλιότερα αποτελούσαν ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας και έπαιξε σημαντικό ρόλο σε στιγμές φτώχειας για την Ελλάδα όταν με τη μορφή της κρέμας θρεψίνης βοηθούσε τα Ελληνόπουλα να είναι γερά και δυνατά.
Από τη μαύρη σταφίδα έπαιρναν, επίσης, το σιρόπι σταφιδίνη που χρησιμοποιούνταν στην αρτοζαχαροπλαστική για γλυκαντικό και που μέχρι το 1965 αποτελούσε το κύριο γλυκαντικό μέσο και λόγω της τιμής του.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη γιαγιά μου που, μιας και ήμουν ένα παιδί δύσκολο στο φαγητό (πού να φανταστεί την εξέλιξη!!!), ειδικά το χειμώνα με παρότρυνε να τρώω σταφίδες.
Ας δούμε όμως τη συνταγή του... γιατί αξίζει να φτιάξουμε αυτό το σταφιδόψωμο!!
ΥΛΙΚΑ  για 4-6 σταφιδόψωμα
480-500 γρ. σκληρό αλεύρι, κοσκινισμένο
25 γρ. μαγιά νωπή + 30 γρ. νερό χλιαρό
60 γρ. βούτυρο λιωμένο
230 γρ. γάλα χλιαρό (κανονικό ή με λίγα λιπαρά)
70 γρ. ζάχαρη
140 γρ. σταφίδες ξανθές (σουλτανίνα)
1 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Ελάχιστο αλάτι
1 αυγό + 1-2 κ.σ. νερό για την επικάλυψη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το βούτυρο με το αλάτι σε ένα μικρό μπολ και το λιώνουμε.
Το αφήνουμε να κρυώσει.
Στο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά.
Βάζουμε τα 2/3 από το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες, το χλιαρό γάλα και το νερό με τη μαγιά, το μισό από το βούτυρο και αρχίζουμε να  τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
Σταδιακά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, βρέχουμε τα χέρια μας  στο βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που όμως δεν κολλάει καθόλου στα χέρια.
Βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. 
Συνήθως χρειάζεται 2 ώρες, περίπου για να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ύστερα, ξαναζυμώνουμε και χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μικρά τσουρεκάκια των 90-100 γρ. (η τελική ζύμη είναι περίπου 1 κιλό).
Τα πλάθουμε στο σχέδιο που θέλουμε ή τα κάνουμε μικρά απλά καρβελάκια, σαν τα σταφιδόψωμα του εμπορίου και τα αφήνουμε άλλα 50 λεπτά περίπου να ξαναφουσκώσουν.
Ύστερα, ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 170 βαθμούς Κελσίου. 
Εν τω μεταξύ, χτυπάμε ελαφρά ένα αυγό με 1 κ.σ. νερό και αλείφουμε τα σταφιδοψωμάκια με πολλή προσοχή για να μην "ξεφουσκώσουν".
Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
TIPS
* To σταφιδόψωμο γίνεται εξίσου καλό και ακόμα πιο αφράτο με αλεύρι για τσουρέκι.
* Μπορούμε, να θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις σταφίδες με αποξηραμένα βύσσινα, κεράσια ή cranberries ή να τα βάλουμε μισά-μισά με σταφίδες.

39 σχόλια:

  1. Αγαπημένο σταφιδόψωμο...
    Πολύ αφράτα φαίνονται...
    Σ`ευχαριστώ Κική για τη συνταγή...θα τη σημειώσω..
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ αφράτα σταφιδόψωμα κι εύκολη συνταγή... Αξίζουν Χρυσούλα μου!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  2. Γεια σου Κικη μου!
    Τι ωραια αφρατα τα σταφιδοψωμα σου! Γεια στα χερια σου!
    Εγω παντως τα φτιαχνω και με αλευρι για τσουρεκια αλλα συνηθως με αλευρι Π (πολυτελειας) που ουσιαστικα ειναι ενα δυνατο αλευρι αλλα για ολες τις χρησεις.
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα δοκίμασα και με τα δύο είδη άλευρου και γίνονται εξίσου αφράτα Μαρίνα μου!!!
      Είναι πεντανόστιμα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Λαχταριστό, δε λες τίποτα!!!
    Το θέλω απεγνωσμένα!!!
    ;-)
    Φιλάκια!!!
    Καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω Ιωάννα;;; Είναι απίστευτα νόστιμο για πρωινό!!!
      Φιλάκια!! -:))

      Διαγραφή
  4. Φαίνεται πάρα πολύ αφράτο και πολύ λαχταριστό!!!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι τέλειο Λίλα μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετική υφή βλέπω πως έχει από την πρώτη φωτογραφία Κική μου.
    Εύγε και πάλι (όπως πολλές φορές άλλωστε...)
    Καλό μεσημέρι να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ αφράτα Πηνελόπη μου ...αξίζει να το δοκιμάσετε!
      Καλή σου μέρα!!

      Διαγραφή
  6. Για πολλά χρόνια μία από τις αγαπημένες μου επιλογές για το πρωϊνό κολατσιό,είναι το σταφιδόψωμο.Αγαπημένη συντροφιά,αισθητή ένεση τόνωσης και γεύσης ,το τσιμπολόγημά του πάντα με εφοδίαζε με ενέργεια και την χαρακτηριστική χαρά της απόλαυσης.
    Κική μου έκανες πολύ καλά που μας θυμίζεις ότι οι απλές, καλές, καθημερινές γεύσεις γίνονται καλύτερα στο σπίτι μας!Με ωραία,γνήσια υλικά,με φροντίδα και φυσικά με το καμάρι που συνοδεύει η επιτυχία μιας τέτοιας σπιτίσιας παρασκευής!
    Υπέροχα τα σταφιδόψωμα!!!Με την λατρεμένη χρυσοκάστανη κρούστα και την αφράτη υφή!!!Γειά στα χεράκια σου Κική μου!Είμαι σίγουρη ότι οι ανηψούλες σου τα τίμησαν!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις Φωτεινή μου...τώρα το καθιέρωσα κι εγώ... είναι νόστιμο, υγιεινό και δεν σε αφήνει να πεινάσεις!!
      Στις 20 Ιουνίου τελειώνω τα μαθήματα ...μετά είστε καλεσμένες για καφέ και θα σας φτιάξω!!
      Να είσαι καλά για τα γλυκά σου λόγια...η μεγάλη μας κάτι έφαγε αλλά η μικρή τίποτε... οι μεγάλοι τα τιμήσαμε δεόντως!!!
      Φιλάκια καλημέρας!!! -:))

      Διαγραφή
  7. Νομίζω ότι κανένας μαθητής δεν θα μείνει παραπονεμένος αν δοκιμάσει από αυτά τα σταφιδόψωμα! Μήπως να ξαναγραφτώ στο σχολείο και να σου ζητήσω να μου στείλεις μερικά για να ανταπεξέλθω στις εξετάσεις...;
    Πολλά φιλάκια, Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Αναστασία μου κι εξάλλου τους χρειάζεται ένα νόστιμο, υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό!
      Μπορώ να σου στείλω και χωρίς να μπεις στη διαδικασία των εξετάσεων... οκ;;;;;; -:))
      Φιλάκια καλή μου!!!

      Διαγραφή
  8. Πω πω πω... βλέπω τις φωτογραφίες και απλά τα ονειρεύομαι τα ψωμάκια σου βρε Κική! Σαν ψεύτικα είναι έτσι φουσκωτά και αφράτα!
    Μπράβο και πάλι μπράβο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγιναν φουσκωτά, αφράτα και πολύ νόστιμα Ερμιόνη μου...
      Να είσαι καλά και χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Φιλάκια και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  9. Ποιος θα πει όχι σε ένα τέτοιο αφράτο σταφιδοψωμάκι??
    Υπέροχα δείχνουν Κική μου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω όχι πολλοί γιατί αξίζει ...ειδικά σαν πρωινό ή σαν σνακ!!!
      Ελενάκι μου καλό φιλάκια καλημέρας!

      Διαγραφή
  10. Λαχταριστό και πεντανόστιμο πρέπει να'ναι! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι, είναι... αξίζει να το δοκιμάσεις!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Γλυκιά μου Κική δεν σε προλαβαίνουμε...τι να πρωτοκαταγράψουμε....απο την φωτό και μόνο φαίνεται λαχταριστό το σταφιδόψωμο!!πολύ σωστα και αυτά που αναφέρεις πάντα για την διατροφική αξία..Η ψαρόσουπα καταπληκτική και αυτή..απλά δεν σου είχα απαντήσει τότε..φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα.... σ'ευχαριστώ πολύ για αυτά που λες... Το σταφιδόψωμο είναι καταπληκτικά νόστιμο και αφράτο ...όσο για τη ψαρόσουπα είναι πολύ νόστιμη!!!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  12. Αφρλατο και καλοφτιαγμένο, Κική μου!
    Λατρεμένο το σταφιδόψωμο με μεγάλη διατροφική αξία.
    Τα δικά σου φαίνονται υπέροχα, μπράβο!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ελένη μου... είναι αφράτο, υγιεινό και νόστιμο!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Πωπω Κική μου φοβερά!!!!Γεια στα χέρια σου!
    Φιλάκία πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου αξίζουν τη δοκιμή τους!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Αγαπάμε σταφιδόψωμο όλοι εκτός της κόρης...όπου δει σταφίδα κόβει πέρα...ααχχαχαχ!!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς το αγαπάμε εκτός της Βασιλικούλας κι όπως της είπα κι εγώ...εκείνη χάνει!!! χαχαχαχα
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Είμαι η μόνη που τρελαίνομαι στην οικογένεια για σταφιδόψωμο! Μου αρέσει τόσο πολύ που φτιάχνω και τα τρώω μόνη μου! Σε βάθος χρόνου βέβαια... Θα δοκιμάσω την συνταγή σου φαίνεται πολύ καλή!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί όχι Αγγελική μου ...εξάλλου διατηρούνται μια χαρά σε αεροστεγές βάζο ή και στην κατάψυξη!!! Είναι νοστιμότατα τα συγκεκριμένα!!!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. Αφράτα που είναι! Ευχαριστούμε για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημερα θελω να φτιαξω τα σταφιδοψωμα, θα μπορουσα να χρησιμοποιησω αλευρι ολικης αλεσης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά μπορείς να αντικαταστήσεις το σκληρό με ολικής άλεσης αλλά θα πρότεινα για σιγουριά να αντικαταστήσεις τη μισή ποσότητα.

      Διαγραφή
    2. Θα τα δοκιμασω σιγουρα φιλακια

      Διαγραφή
    3. Πολυ ωραια φαινονται θα τα δοκιμασω τωρα αμεσως

      Διαγραφή
  18. να ρωτησω στις αντισασεις τα ψεινεις ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα στον αέρα τα ψήνω αλλά και στις αντιστάσεις ψήνονται αρκεί να προσέξεις να διαμορφώσεις ανάλογα τον χρόνο ψησίματος!
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. το βουτυρο ποτε το βαζετε? απ οτι βλεπω δεν αναφερεται πουθενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κατά λάθος δεν το ανέφερα! Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση! Τώρα μπορείτε να διαβάσετε τη συνταγή διορθωμένη.
    Καλή επιτυχία εύχομαι!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!