Σαλάτα λαχανικών με κολοκυθόσπορο και κατίκι Δομοκού


Καλή σας μέρα!!! Νάμαι και πάλι στη γωνιά μου μετά από τις διακοπές στο χωριό μου!! Οι κοντινές εκδρομούλες, οι καλοκαιρινές παρέες και βόλτες, τα μπάνια, το βραδινό ψητό καλαμπόκι, οι λουκουμάδες στο ζαχαροπλαστείο ενός κοντινού συγγενή, το μαλλί της γριάς (όχι καλέ δεν έτρωγα εγώ) με έκαναν να απολαύσω τις διακοπές.
Εντάξει, από ξεκούραση... αυτή είναι μια λέξη σχεδόν ξεχασμένη αλλά τουλάχιστον οι μέρες ήταν ξένοιαστες με ένα βιβλίο και τα βατραχοπέδιλα στο χέρι. Γεμάτη πια (σκεφτείτε ότι ήθελα πια να επιστρέψω!!!!) με καλοκαίρι επανήλθα στη βάση μου, κάνοντας τις πρώτες ετοιμασίες για τη νέα χρονιά και τις εγγραφές που θα αρχίσουν σε λίγο (σαν να μου φαίνεται ότι πεθύμησα τα μαθήματα κι ελπίζω να πάνε καλά φέτος!). -:)) Εξάλλου, τί χρειάζεται ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος;;; Λίγα πράγματα και περισσότερα συναισθήματα! Δεν συμφωνείτε;;;;
Μετά, λοιπόν, από τις καλοκαιρινές κραιπάλες, μια διατροφή-αποτοξίνωση μου είναι σχεδόν απαραίτητη. Τις περισσότερες φορές κι ο ίδιος ο οργανισμός μας το... ζητάει... τουλάχιστον ο δικός μου (παρά το γεγονός ότι οι καλοκαιρινές παρασπονδίες ήταν ελάχιστες. Έτσι, επιστρέφοντας στη χειμωνιάτικη γωνιά μου αποζήτησα περισσότερα πιάτα με περιορισμένες θερμίδες. 
Αν και οι σαλάτες είναι απαραίτητο πιάτο του οικογενειακού μας τραπεζιού και του μεσημεριανού γεύματος, προχώρησα ένα βήμα πιο πέρα... αντικαθιστώντας κάποιες μέρες το βραδινό με μια απλή σαλάτα και μισή φέτα ψωμί που... είναι αδύνατον να στερηθώ εντελώς!!
Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι έμπνευση της στιγμής! Από τους συνδυασμούς που, νιώθοντας πολύ οικεία τη γεύση των επιμέρους υλικών, μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει γνωρίζοντας τί αγαπάει και τί αποφεύγει σαν τελική επίγευση.  Όταν λειτουργούμε έτσι, με φαντασία για οδηγό σε μονοπάτια που η γευστική μας μνήμη μπορεί εύκολα να ανακαλέσει και να περιδιαβεί το αποτέλεσμα είναι σχεδόν... εγγυημένο! Προσθέτοντας και αφαιρώντας υλικά αγαπημένα έχουμε νέα πιάτα πολύ νόστιμα και λαχταριστά!
Αξίζει να πειραματιστείτε... δοκιμάστε να ετοιμάσετε έτσι νέα πιάτα με γνώριμα υλικά... θα δείτε ότι δεν θα απογοητευθείτε ποτέ!!
Μήπως σας έπεισα να διαβάσετε τη συνταγή γι αυτή τη νοστιμότατη και υγιεινή σαλάτα;;; Αν ναι... ελάτε μαζί μου...κι ας αρχίσουμε με ένα καλό πλύσιμο των λαχανικών που είναι απολύτως απαραίτητο.
ΥΛΙΚΑ για μια μεγάλη σαλάτα
4-5 φύλλα σγουρό μαρούλι, κομμένα
3-4 φύλλα κόκκινο μαρούλι, κομμένα
μερικά φύλλα ρόκας
2 μικρές ντομάτες σε φέτες
3 φέτες λιαστής ντομάτας, κομμένες σε κύβους
Μερικές φέτες από αγγουράκια τουρσί
1 κ.σ. κατίκι Δομοκού
2 κ.σ. κολοκυθόσπορο ελαφρώς καβουρδισμένο χωρίς λιπαρή ύλη
Dressing
1 κ.γλ. πετιμέζι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
1 κ.σ. λεμόνι (προαιρετικά)
1 αυγό βραστό, σφιχτό και πολτοποιημένο με το πηρούνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μια σαλατιέρα τα μαρούλια, τις ντομάτες (φρέσκες και λιαστές), το αγγουράκι τουρσί και τα φύλλα της ρόκας και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Ετοιμάζουμε το dressing
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το πετιμέζι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το λεμόνι με ένα πηρούνι.
Προσθέτουμε και το πολτοποιημένο αυγό και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθεί το μίγμα όσο είναι δυνατόν (εξαρτάται από το πόσο καλά πολτοποιημένο είναι το αυγό. Για να γίνει ομοιογενές πρέπει να πολτοποιήσουμε το αυγό με το υπόλοιπα υλικά του dressing στο multi).
Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing.
Σερβίρουμε με το κατίκι και πασπαλίζουμε με τον καβουρδισμένο κολοκυθόσπορο.
Καλή σας μέρα και καλά να περνάτε!!! Απολαύστε όσο μπορείτε τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού με τη χαρά της προσμονής του φθινοπώρου!!!
Tante Kiki
11 Comments
No