Σούπα μπρόκολου βελουτέ με goji berries

Η τονωτική σούπα των Χριστουγέννων
Λέγεται μούρο της ευτυχίας και ενδημεί στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στην Ασία. Το goji berry όπως λέγεται είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και το Θιβέτ. Θεωρείται superfood και του αποδίδουν μοναδικές ιδιότητες αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές, αντικαρκινικές και ανοσοτονωτικές.
Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου, της χοληστερίνης αλλά την βελτίωση της όρασης. Στην Κίνα οι τονωτικές σούπες περιέχουν πάντα goji berry και όχι μόνον αφού υπάρχει και κρασί από το "μούρο της ευτυχίας". Το προσθέτουν σε μούσλι, ριζότο αλλά και γιαούρτι. 
Εσείς αν διαβάζατε τόσα γι αυτό το υπερφρούτο όπως το αποκαλούν κι αν ακούγατε άλλα τόσα σε συνδυασμό με την καλλιέργειά του στην Ελλάδα τί θα κάνατε;;; Το άκουγα συχνά, ιδιαίτερα στα σεμινάρια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής αλλά δεν το είχα δοκιμάσει ποτέ μέχρι που... μια μέρα στο σούπερ μάρκετ το βρήκα να με ...περιμένει!!!! Ένα μικρό βαζάκι με κατακόκκινα, αποξηραμένα φρουτάκια, με τόσο όμορφο, κόκκινο χρώμα που το ...λιμπίστικα και ...φυσικά (αλλιώς δεν θα ήμουν εγώ!!!!) το αγόρασα!!!
Γύρισα σπίτι επιδεικνύοντας το θησαυρό μου στο τριώροφο! Γονείς, αδερφή, γαμπρός και ανιψιές ενημερώθηκαν επί του θέματος... ερχόταν γενική δοκιμή ...κάτι σαν ...γενικός συναγερμός, ένα πράγμα!!!! Κι εμείς τί φταίμε;;; ακούστηκε μια αντιδραστική φωνή που, αν και την αγαπώ, κουράζομαι πάντα να την πείσω να δοκιμάσει (ναι, ναι για την γλυκιά μου αδερφούλα πρόκειται!!! χαχαχαχα)!!! Εκεί αρχίζουν οι προσπάθειες... δοκίμασε να μου πεις τη γνώμη σου (πολλές φορές πιάνει στα "λιονταράκια" μια κι αισθάνονται σπουδαία), δοκίμασε... μην κάνεις σαν μωρό... έλα δύο μικρά φρουτάκια κι αν δεν σου αρέσουν... μπορείς να μην ξαναδοκιμάσεις που καταλήγουν σ' ένα... ουφφφφφ!! βαρέθηκα κάνε ό,τι θέλεις!!!! Εγώ πάντως θα φάω!!!! χαχαχα
Χριστούγεννα... πράσινο και κόκκινο τα χρώματα που επικρατούν! Πράσινο από μπρόκολο και πράσα, άσπρο από πατάτα και κρεμμύδι, κόκκινο από ...μούρο της ευτυχίας!!! Πέστο κι έγινε!!!
Αναζητείται σούπα ζεστή και θερμαντική, με ωραίο πράσινο χρώμα αλλά και λίγο κόκκινο που της χαρίζει μια γεύση ανάμεσα στη σταφίδα, το κεράσι και τη ντομάτα!!! Ιδού λοιπόν... και μη διστάσετε καθόλου γιατί ...θα χάσετε και τη νοστιμιά αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητες του συνδυασμού!
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
500 γρ. μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια
2 πράσα μεγάλα (άσπρο και πράσινο), σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 μεγάλες πατάτες σε κύβους
80 ml λευκό κρασί
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1-2 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά για πιο έντονη γεύση)
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γλ. κακουλέ 
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα λευκό πιπέρι
2 κ.σ. goji berries αποξηραμένα και καλά πλυμένα
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
Μερικά κρουτόν από ψωμί με σουσάμι ή σημίτι Θεσσαλονίκης  
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε τη σούπα.
Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μπρόκολο, τις πατάτες και τα πράσα και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά να σοταριστούν καλά.
Ύστερα, προσθέτουμε το λευκό κρασί και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε νερό ή ζωμό λαχανικών τόσο όσο να σκεπάζει καλά τα λαχανικά μας, το μοσχοκάρυδο, τον κακουλέ, το αλάτι, το πιπέρι και την γλυκιά πάπρικα.
Αφήνουμε τη σούπα μας να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.
Μετά, αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε στο multi.
Βάζουμε τον πολτό των λαχανικών σε ένα μπολ έως ότου τελειώσουν όλα τα λαχανικά και το ζωμό που έχει απομείνει στην κατσαρόλα τον περνάμε από σουρωτήρι.
Ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πολτό των λαχανικών και το ζωμό που έχουμε περάσει από το σουρωτήρι και αφήνουμε τη βελουτέ σούπα να βράσει για άλλα 3-4 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστή με 1 κ.σ. γιαούρτι, μερικά κρουτόν και μερικά goji berries και απολαμβάνουμε.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
- Μπορούμε να σερβίρουμε τη σούπα αυτή με προσούτο ψημένο ελαφρά στο φούρνο ή καπνιστό μπέικον.
- Εάν δεν θέλουμε goji berries μπορούμε να τη σερβίρουμε με λίγη γλυκιά πάπρικα ή κόκκους κόκκινου πιπεριού.
- Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γιαούρτι με ξινόκρεμα ή απλή κρέμα γάλακτος. 

29 σχόλια:

  1. Δε χρειάζεται καθόλου να με πείσεις!Η συγκεκριμένη σούπα,καμωμένη με το γνωστό για όλους μας μεράκι σου ,παρουσιασμένη με το αστείρευτο κέφι σου,δόνησε το χριστουγεννιάτικο ένστικτό μου και με σκλάβωσε οπτικά και γευστικά!!!
    Αρμονικός ο συνδυασμός φρούτου και λαχανικού σε μία οπτική πανδαισία και έναν αναμφισβήτητο γευστικό πειρασμό!Λατρεύω τις βελουτέ σούπες ,μου δίνουν έντονη την αίσθηση της θαλπωρής,αλλά και της γεύσης!Τα Χριστούγεννα, πάντα το πρώτο πιάτο είναι μία σούπα στο σπίτι μου.Φέτος θα δοκιμάσω την χριστουγεννιάτικη ,πανέμορφα σερβιρισμένη πρότασή σου,χωρίς να αλλάξω το παραμικρό!!!
    Φιλιά πολλά,πολλά!!!!
    ΥΓ.Μου άρεσε που τη σερβίρισες με γιαούρτι και όχι με την καθιερωμένη κρέμα γάλακτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η σούπα Φωτεινή που είναι νοστιμότατη και ταιριάζει μια χαρά στο τραπέζι της γιορτής!! Με γιαούρτι γίνεται πιο ενδιαφέρουσα η γεύση της απ' ό,τι με κρέμα γάλακτος!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Τι δεν θα εδινα για να εχω ενα μικρο πιατακι με αυτην την υπεροχη σουπιτσα, τωρα, για το μεσημεριανο μου! Με αυτο το κρυο, μια πλουσια γευστικη σουπιτσα, ειναι βαλσαμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω Μαρίνα μου...είναι νοστιμότατη!!

      Διαγραφή
  3. Τέλεια σούπα!Θρεπτική κ πεντανόστιμη!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Λένια μου και η επιρροή για το γκότζι είναι δική σου!! -:)) Με παρασέρνεις... χαχαχα
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Την κάνω και εγώ αυτή τη σούπα μανιωδώς αυτή την εποχή με τη μόνη διαφορά ότι αντί για γιαούρτι προσθέτω τρίγωνα τυράκια ξέρετε ..La vache qui rit !!! Είναι όντως καταπληκτική σούπα, και τώρα εννοείται θα δοκιμάσω και τη δική σου εκδοχή !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να γίνεται ωραία με τα τυράκια ...θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!

      Διαγραφή
  5. Οτι πρέπει για την σημερινη κρυα μερα.

    Καλό μεσημέρι!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν έχω φάει ποτέ και ούτε έχω φτιάξει.Φαίνεται φανταστική και πολύ ωραία χυλωμένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Νίκη...αξίζει (αν σου αρέσει το μπρόκολο)!

      Διαγραφή
  7. Τη σούπα τη φτιάχνω με μπλε τυρί τα φρουτάκια αυτά τα ψάχνω σε Σ/Μ δεν τα έχω βρει ακόμη μάλλον πρέπει να πάω σε πολύ μεγάλο.
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το μπλε τυρί πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερη Ξανθή μου... θα τη δοκιμάσω!! Το γκότζι αξίζουν!!! -:)

      Διαγραφή
  8. Πεντανόστιμη η σουπίτσα σου Κική μου!!!Τώρα μέ τά κρύα,ότι πρέπει!!!Εχω ακούση γιά τό goji berry,αλλά δέν τό έχω βρεί εδώ πού μένω!!!Θα τήν δοκιμάσω χωρίς αυτό!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημητρά μου δοκίμασέ την ...θα ενθουσιαστείς... το ίδιο και με τα γκότζι!!! Αν δεν τα βρείς πες μου να σου στείλω!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τέτοιου είδους σούπα- παρα μόνο τις κλασικές -
    και θα ήταν προκληση για μένα τόσο η γευση της όσο και οι υφή της! Θα δοκιμάσω πολύ σύντομα! καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, έστω και καθυστερημένα! -:)) Δοκίμασέ την ...εάν σου αρέσει το μπρόκολο θα τη λατρέψεις!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  10. Την σουπίτσα αυτή την φτιάχνω συχνά με blue cheese.
    Ωραία την συνδύασες με goji berries, και τι όμορφα που δείχνουν τα χρώματά της!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ροκφόρ δεν την έχω δοκιμάσει αλλά θα το κάνω συντόμως!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Αν και δεν τα καταφέρνω τέλεια στην κουζίνα, κάνω προσπάθεια και κάθε μέρα βγάζω και κάτι νέο. Από ότι βλέπω είναι εύκολη και θα καταφέρω να την κάνω. Είναι ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα.
    Καλώς βρεθήκαμε !
    Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σου.
    Καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την κάνεις Αλέξανδρε και δεν θα σε δυσκολέψει... αρκεί να σου αρέσει το μπρόκολο!
      Καλώς βρεθήκαμε και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  12. Το μπρόκολο μου αρέσει πολύ και όταν χρησιμοποιείται σε σούπες, ακόμα περισσότερο!
    Νομίζω ότι δίνει ένα πολύ φίνο γευστικό αποτέλεσμα!
    Goji δεν έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά που θα μου πάει, θα το κάμω και αυτό!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει Ερμιόνη! Έχεις δίκιο το αποτέλεσμα είναι μια ραφινάτη γεύση που της προσθέτει μια ελαφρώς φρουτώδη γεύση το goji. Αξίζει τη δοκιμή!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Δεν λέει κανείς όχι σε μια νόστιμη σουπίτσα με τέτοια κρύα! Φαίνεται πολύ φίνα συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία συνταγή και αξίζει τη δοκιμή Κουτάλι μου!!! -:))

      Διαγραφή
  14. Κική μου το μπρόκολο είναι το λατρεμένο μου,δεν λείπει ποτέ απο το τραπέζι το καθημερινό πάντα βραστό με λεμονάκι και ελαιόλαδο!η συνταγή πολύ σούπερ και ιδιαίτερη θα ξετρελλάνει τους λάτρεις του μπρόκολου όπως εμένα!δεν είχα δεί κάτι σε τόσο τούρμπο όπως το δικό σου και μου άρεσε πολύ που το είδα..μέχρι τώρα την έκανα σκέτη σούπα μπρόκολου με πατάτα-κρεμμύδι φρυγανισμένο μπέικον και κρουτόν!ευχαριστώ πολύ για την σούπερ πρόταση!!!φιλάκια πάρα πάρα πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ούτε εγώ έχει τύχει να δοκιμάσω το μούρο της ευτυχίας!!θα το αναζητήσω στα Σ/Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού λατρεύεις το μπρόκολο Καιτούλα μου ...πρέπει να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε... θα τη λατρέψεις!!! Τα πράσα της προσθέτουν γλύκα, το κρασί ραφινάτο άρωμα και τα γκότζι ελαφρά φρουτώδη και γλυκιά γεύση!
      Φιλάκια πολλά καλή μου!!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!