Μπισκότα βουτύρου με μέλι και γάλα


Shortbread σχεδόν κλασσικά που μεταμφιέστηκαν σε ...μελένια μισοφέγγαρα!!! Μέλι αντί για ζάχαρη και λίγο διαφορετική διαδικασία έδωσαν ένα άλλο μπισκοτένιο αποτέλεσμα! Δεν είναι πολύ γλυκά... αντιθέτως, θα έλεγα, τρώγονται πολύ άνετα, το ένα μετά το άλλο κι αν κάνουμε τη παραλλαγή να τα καλύψουμε εξωτερικά με κρυσταλλική ζάχαρη πριν τα ψήσουμε (όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί τα θέλουμε πιο γλυκά) ...τότε γίνονται ακαταμάχητα!!
Καφές, γάλα, σοκολάτα αλλά και παγωτό τους ταιριάζουν απίστευτα και τα κάνουν ...σκέτη απόλαυση αλλά και με μαρμελάδα για το πρωινό είναι σκέτη νοστιμιά!!! Τραγανά και βουτυράτα!!!
Γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά και μάλιστα με τα απλά υλικά που έχουμε στο ντουλάπι μας... αλεύρι και βούτυρο!
ΥΛΙΚΑ για 20-24 κομμάτια
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. βούτυρο, σε κομματάκια από το ψυγείο
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 
3-4 κ.σ. γάλα
3 κ.σ. μέλι
Λίγη ζάχαρη καστανή ή λευκή για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους  150 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι. και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο.
Ανακατεύουμε με τα ακροδάχτυλά μας μέχρι η ζύμη να γίνει "ψιχουλιαστή".
Προσθέτουμε το γάλα και το μέλι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη σχετικά σφιχτή που δεν κολλάει στα χέρια.
Βάζουμε για 20 λεπτά τη ζύμη στο ψυγείο και μετά ανοίγουμε σε φύλο με πάχος 3 χιλιοστά. 
Κόβουμε με κουπ πατ και τοποθετούμε σε λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε καλύψει με αντικολλητική μεμβράνη σε απόσταση 4 εκ. μεταξύ τους.
Τα ψήνουμε για 15-17 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν.
Τα μεταφέρουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
TIPS
Εάν θέλουμε, μπορούμε να χτυπήσουμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και μετά να προσθέσουμε το μέλι, το αλάτι, το γάλα και το αλεύρι για να γίνουν όχι σαν shortbread αλλά πολύ πιο αφράτα.
Πηγή: "Κουλουράκια και μπισκότα, Το χρυσό βιβλίο", Εκδ. Μοντέρνοι Καιροί
Καλό Σαββατοκύριακο και καλό μήνα!!!!
-:)))
Tante Kiki
28 Comments

Σαλάτα λαχανικών με κολοκυθόσπορο και κατίκι Δομοκού


Καλή σας μέρα!!! Νάμαι και πάλι στη γωνιά μου μετά από τις διακοπές στο χωριό μου!! Οι κοντινές εκδρομούλες, οι καλοκαιρινές παρέες και βόλτες, τα μπάνια, το βραδινό ψητό καλαμπόκι, οι λουκουμάδες στο ζαχαροπλαστείο ενός κοντινού συγγενή, το μαλλί της γριάς (όχι καλέ δεν έτρωγα εγώ) με έκαναν να απολαύσω τις διακοπές.
Tante Kiki
11 Comments

Παστιτσάδα... σχεδόν η κλασσική


Ένα υπέροχο Κερκυραϊκό φαγητό που μας πάει πίσω πολλά χρόνια. Ένα πιάτο που το γεύτηκα όσες φορές πήγα στο αγαπημένο μου νησί και που δεν υπήρξε φορά να μην το απολαύσω.
Οι εκδοχές του δύο... με ή χωρίς ντομάτες. Υπήρξαν δύο νοικοκυρές που μου εξήγησαν ότι η αρχική του εκδοχή ήταν χωρίς καθόλου ντομάτα κι άλλες που το φτιάχνουν με ντομάτα.
Με ή χωρίς ντομάτα, πάντως, είναι νοστιμότατο κι ας φαίνεται χειμωνιάτικο με τα υπέροχα αρώματά του. Προσωπικά, το γεύομαι πάντα καλοκαίρι και τούτη τη φορά το έφτιαξα με έναν κόκορα "αλανιάρη" που, κακά τα ψέματα, αντιστάθηκε όσο μπορούσε στο βράσιμο (ίσως τσατίστηκε γιατί τον είχα στην...κατάψυξη!!! χαχαχα). Αλλά και με μοσχάρι γίνεται εξίσου νόστιμο κι έτσι μπορούμε να ετοιμάσουμε τέσσερα διαφορετικά πιάτα της γαστρονομικής μας παράδοσης με έμφαση στη λεπτομέρεια και τη μεσογειακή νοστιμιά!
Οι καλοκαιρινές ντομάτες απογειώνουν τη σάλτσα και του δίνουν μια μοναδική νοστιμιά και τα χοντρά μακαρόνια γεμίζουν το στόμα και τον εγκέφαλο με ικανοποίηση.Το κερασάκι στην τούρτα είναι το τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας (λατρεμένο) που το ...χιονίζει!!!
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
1 κόκορας τεμαχισμένος
3 ώριμες ντομάτες
1 φλ.τσ. κόκκινο κρασί ημίγλυκο
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 κόκκινες πιπεριές
2 κ.σ. μηλόξιδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα κανέλα
Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
2 φύλλα δάφνης
6 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πολτοποιούμε στο multi τις ντομάτες μαζί με τις κόκκινες πιπεριές.
Βάζουμε το ελαιόλαδο με το κοτόπουλο (τον κόκορα) να σωταριστεί καλά απ' όλες τις πλευρές.
Ύστερα, βγάζουμε τα κομμάτια του σε ένα πιάτο και βάζουμε να σοταριστεί το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά και ξαναρίχνουμε το κοτόπουλο.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει 1-2 βράσεις έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες και πιπεριές, το μηλόξιδο και 1 μεγάλο ποτήρι νερό (τόσο όσο να σκεπαστούν τα κομμάτια του κόκορα).
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, την πάπρικα και το πιπέρι.
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 30-40 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό, αν και όποτε χρειαστεί ώστε να μην μείνει χωρίς υγρά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζουμε τα μακαρόνια μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας αλλά λιγότερο κατά 5 λεπτά.
Δοκιμάζουμε τον κόκορα (το δύσκολο, ειδικά αν είναι "αλανιάρης" κοινώς ελεύθερης βοσκής) και εάν είναι έτοιμος ή σχεδόν έτοιμος, ρίχνουμε τα μακαρόνια και αφήνουμε να βράσουν και το φαγητό μας να μείνει με τη σάλτσα και το λάδι του.
Σερβίρουμε πασπαλισμένο με λίγο τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας, απολαμβάνοντας μια παραδοσιακή νοστιμιά.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε!!
Tante Kiki
15 Comments

Φανουρόπιτα με ταχίνι & 9 υλικά


Καλή σας μέρα! Σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Φανουρίου, του αγίου που έχει συνδεθεί με την ανεύρεση των χαμένων αντικειμένων.
Η γιαγιά μου, έκανε κάθε χρόνο Φανουρόπιτα και την πήγαινε την εκκλησία την παραμονή το βράδυ ή το πρωί της ίδιας μέρας για να διαβάσει την ευχή ο ιερέας και μετά την έφερνε στο σπίτι αφού μοίραζε κάποια κομμάτια.
Η φανουρόπιτα είναι πάντα νηστίσιμη και γίνεται με 7, 9 ή 11 υλικά. Οι αριθμοί αυτοί, δεν είναι τυχαίοι αφού από πολύ παλιά έχουν άμεση σχέση με μαντικές ικανότητες. Ειδικότερα ο αριθμός 7 παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές θρησκείες όπως και στη δική μας όπου και αναφέρεται εκατοντάδες φορές (επτά Αρχάγγελοι, επτά σάλπιγγες της Αποκάλυψης, επτά θανάσιμα αμαρτήματα, επτά μέρες της Δημιουργίας και πολλά άλλα). Οι αριθμοί 9 και 11 είναι επίσης σημαντικοί σε απόκρυφες παραδόσεις.
Έτσι, και λόγω ονόματος του Αγίου Φανουρίου (παρήχηση από το ρήμα φανερώνω) συνδέθηκε από το λαό μας με τη "φανέρωση" αντικειμένων που έχουν χαθεί, της λύσης διαφόρων προβλημάτων, συζύγου για τις ανύπαντρες αλλά και καλοτυχίας.
Η φανουρόπιτα είναι από τα πιο απλά αλλά και τα πιο νόστιμα κέικ με πάρα πολλές παραλλαγές αλλά πάντα νηστίσιμες. Το ταχίνι της χαρίζει περισσή νοστιμιά μαζί με τις σταφίδες και την κάνει θρεπτική και υγιεινή όπως αξίζει σε ένα κέικ ή, επί το ελληνικότερον, γιορταστικό γλυκόψωμο.
Δοκιμάστε τη συνταγή και θα με θυμηθείτε... η πλούσια γεύση της καταγράφεται στη γευστική μας μνήμη.
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 20-22 εκατοστά διάμετρο
100 ml ελαιόλαδο
100 ml ταχίνι
100 ml χυμό πορτοκάλι
20 ml κονιάκ
170 γρ. ζάχαρη
4 κ.σ. σταφίδες
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
250 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, κοσκινισμένη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αναμιγνύουμε την κανελα και το γαρίφαλο με το αλεύρι.
Βάζουμε το ελαιόλαδο, το ταχίνι, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Ύστερα, προσθέτουμε τις σταφίδες και το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Καλύπτουμε ένα ταψάκι 20-22 εκ. με αντικολλητικό χαρτί και το γεμίζουμε με το μίγμα.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά και πριν βγάλουμε από το φούρνο βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της φανουρόπιτας για να δούμε εάν βγαίνει καθαρό, οπότε είναι έτοιμη.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και μετά βγάζουμε από το ταψί.
Και του χρόνου με υγεία!!! Χρόνια πολλά στους Φανούρηδες και τις Φανουρίες!!! -:))

Tante Kiki
19 Comments

Ζελέ και μαρμελάδα δαμάσκηνο


Καλημέρα σας! Καλή σας εβδομάδα!!! Πάει κι ο Αύγουστος ή ...σχεδόν!!!Ελπίζω να περάσατε καλά και όσοι επιστρέψατε στη βάση σας (όπως εγώ) να είστε φουλ από ενέργεια για να υποδεχθούμε το φθινόπωρο με τις διαφορετικές χαρές του!
Επιστρέφουμε στη γνώριμη γωνιά μας, λοιπόν, ξαναμπαίνουμε στην κουζίνα, ετοιμάζουμε το σπίτι για την αλλαγή εποχής, τη ψυχολογία μας για την επιστροφή στα σχολεία μικρών και μεγάλων με κέφι, διάθεση και ζεστό χαμόγελο! 
Αρχίζουμε και πάλι γλυκά και φρουτένια την εβδομάδα!!! Πρωί προηγούμενης Τετάρτης στο μίνι μάρκετ του χωριού μου, εγώ με την Ιωάννα μπροστά στους πάγκους με τα φρούτα και τα λαχανικά... Λίγα σε ποσότητα, αρκετή ποικιλία και σε μια γωνιά... ολοστρόγγυλα, ζουμερά, μαύρα, γυαλιστερά με σάρκα που ποικίλει από το χρυσό μέχρι το κόκκινο.'Οταν βγει ο κατάμαυρος μανδύας τους αποκαλύπτουν όλη τη γλύκα, το άρωμα και τη νοστιμιά τους. Ναι, τέτοια δαμάσκηνα βρήκαμε κι αποφάσισα να φτιάξω ζελέ και μαρμελάδα ταυτόχρονα. Μιας και τέτοια εποχή η τιμή τους είναι ελαφρά τσιμπημένη και ειδικά εκεί που ο τουρισμός κάνει την πληθωρική του εμφάνιση η απόλυτα ολοκληρωμένη χρήση τους ενδείκνυται για να μην πω ότι επιβάλλεται.
Το μόνο που πετάμε είναι τα φλούδια και τα κουκούτσια (η αλήθεια είναι ότι σκέφτηκα να δοκιμάσω να τα κάνω λικέρ αλλά... ήταν ελαφρώς δύσκολο οπότε το πείραμα έμεινε γι αργότερα). Η σάρκα τους είναι αυτή που μας προσφέρει ταυτόχρονα το ζελέ αλλά και τη μαρμελάδα.
Η συνέχεια ...λίγο παρακάτω... αν, βέβαια, θέλετε να φτιάξετε ένα νοστιμότατο ζελέ και μιαν υπέροχη μαρμελάδα!!!
Άντε κάντε τον κόπο και διαβάστε τη συνέχεια... θα σας αποζημιώσω για τον χρόνο σας... -:)))
ΥΛΙΚΑ για 750 γραμμάρια περίπου
2 κιλά δαμάσκηνα ξεφλουδισμένα και κομμένα (καθαρό βάρος)
2 λεμόνια ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
1.700 γρ. ζάχαρη
80 ml χυμό λεμόνι
1 λίτρο νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα δαμάσκηνα και τα λεμόνια στη μέση.
Εάν τα δαμάσκηνα δεν μπορούμε να τα κόψουμε στη μέση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να τα κόψουμε σε περισσότερα κομμάτια.
Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά ή μέχρις ότου τα δαμάσκηνα γίνουν πολτός.
Βάζουμε το μίγμα σε σουρωτήρι με τουλπάνι ή πολύ πυκνό σουρωτήρι και το αφήνουμε μέχρι να στραγγίσει εντελώς μέσα σε ένα μπολ ή και πάλι στην κατσαρόλα που θα τα φτιάξουμε το ζελέ.
Προσοχή: δεν πρέπει να πιέσουμε τα δαμάσκηνα για να βγάλουν γρήγορα το ζουμί τους γιατί το ζελέ μας θα γίνει θολό.
Στραγγίζουμε το μίγμα, το μετράμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη ανάλογα με το βάρος του, και βράζομε για άλλα 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Ελέγχουμε εάν το ζελέ μας "έδεσε" ή χρειάζεται λίγο ακόμη βράσιμο και όπως είναι ζεστό, το βάζουμε σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα.
Τα τοποθετούμε ανάποδα σε μια πετσέτα έως ότου κρυώσουν και μετά τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
TIPS
Την πούλπα από τα δαμάσκηνα την ζυγίζουμε, βάζουμε την ανάλογη ζάχαρη (συνήθως 1 μέρος φρούτου με 2/3 ζάχαρης) και την δένουμε σε μια γρήγορη μαρμελάδα. 
Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και διατηρούμε σε δροσερό μέρος.
Tante Kiki
22 Comments

Μικρά, αφράτα κεφτεδάκια φούρνου... ένας υπέροχος μεζές


Οι κρύες μπύρες και τα ουζάκια κάνουν παρέλαση επάνω στο τραπέζι. Τριγύρω τους τα πιάτα με τα μεζεδάκια στήνουν χορό κι από παντού ακούγεται "στην υγειά μας"!!! Μια ματιά τριγύρω ... μπροστά από τη βεράντα απλώνεται ορθάνοιχτος ο ...δρόμος του φεγγαριού μιας και το ολόγιομο, ασημένιο φεγγάρι του Αυγούστου κάνει αισθητή την παρουσία του στον νυχτερινό ουρανό.
Tante Kiki
27 Comments

Δεματάκια φύλλου με τυρί σαγανάκι


Για σήμερα ένα μεζεδάκι που κοστίζει ελάχιστα. Ένα μεζεδάκι που συνοδεύει τέλεια το ούζο, την κρύα μπύρα αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σαν συνοδευτικό. Είναι ευκολότατο, νοστιμότατο, απλούστατο και οικονομικό. Με δύο μόνον υλικά και λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.
Προετοιμάστε το από την προηγούμενη μέρα, διατηρήστε το σε μπολ στο ψυγείο και την μέρα που θέλετε το μεζεδάκι απλά... τηγανίστε το.
Φυσικά, μπορείτε να το ψήσετε και στο φούρνο αλλά μόνον εάν έχετε κι άλλα να ψήσετε ταυτόχρονα γιατί αλλιώς η οικονομία πάει... περίπατο! Εξ άλλου με τη ζέστη που έχει αυτές τις μέρες, το τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο είναι απείρως προτιμότερο για ένα τόσο απλό μεζεδάκι!
ΥΛΙΚΑ
1 συσκευασία τυρί σαγανάκι
2 φύλλα κρούστας 
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η κάθε συσκευασία σαγανάκι έχει 2 φέτες που τις κόβουμε σε 6 κομμάτια την κάθε μια.
Διπλώνουμε τα φύλλα κρούστας και κόβουμε σε 6 κομμάτια το κάθε φύλλο.
Έτσι έχουμε 12 κομμάτια τυριού και 12 κομμάτια φύλλου κρούστας.
Βάζουμε το κομμάτι τυριού στη μια άκρη του φύλλου και με ένα πινέλο βρέχουμε γύρω γύρω το φύλλο με λίγο νερό.
Τυλίγουμε το τυρί και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα δεματάκια τυριού.
Τηγανίζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά έως ότου δούμε φουσκάλες στην επιφάνειά του και πάρει ένα όμορφο, καστανό χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμα, βγάζουμε από το τηγάνι και τοποθετούμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να "φύγει" το περιττό λάδι.
Σερβίρουμε αμέσως.
Καλή σας συνέχεια!! Να περνάτε καλά!!!
Tante Kiki
6 Comments

Μια δροσερή πατατοσαλάτα


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να περάσατε με υγεία και χαρά την προηγούμενη εβδομάδα! Ακόμα μια καλοκαιρινή εβδομάδα διακοπών ξεκινάει και η θάλασσα είναι η μονίμως τιμώμενη στη χώρα μας αυτόν τον μήνα.
Tante Kiki
13 Comments

Πιπερομελιτζανοσαλάτα


Είναι μια σαλάτα-αλοιφή, όπως  αποκαλούμε εμείς εδώ στη Μακεδονία αυτές τις υπέροχα dip που μπορούμε να βάλουμε σε ένα μπολ και να προσθέσουμε μιαν ακόμη γεύση στο τραπέζι, να μας πιάσει μια ξαφνική λιγούρα και να τα απλώσουμε σε μια φέτα ψωμί, ψημένου ή όχι ή πολύ απλά να πάρουμε το κουτάλι και να απολαύσουμε μια γεμάτη κουταλιά που θα ικανοποιήσει στομάχι αλλά και ουρανίσκο. 
Tante Kiki
4 Comments

Δεκαπενταύγουστος!! Η μεγάλη γιορτή της Παναγιάς


Καλή σας μέρα! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα και δεν είναι λίγοι. Χρόνια πολλά και σε όλους τους αγαπημένους γείτονες της μπλογκογειτονιάς μας που γιορτάζουν με την ευχή να είναι γεροί, δυνατοί και πάντα δημιουργικοί!
Ευχές μέσα από την καρδιά μου για τη γιορτή σας. Να είστε γεμάτοι υγεία, ευτυχία, αγάπη και όνειρα! Να περνάτε καλά με τους αγαπημένους σας!! Και του χρόνου!!!!
Κι ένα παγωτάκι για να είναι ακόμη πιο γλυκιά και δροσερή η μέρα σας!
Tante Kiki
2 Comments

Δροσερό σιμιγδαλογλυκό με ροδάκινα


Δροσερό σιμιγδαλογλυκό με ροδάκινα
Καλημέρα σας! Για σήμερα ένα υπέροχο και δροσερό γλυκάκι, κάτι σαν χαλβάς σιμιγδαλιού με γάλα, με περιορισμένες θερμίδες λόγω του ότι δεν έχει λάδι ή βούτυρο, που η αγαπημένη Ντ. Νικολάου έδειξε στην εκπομπή της Ε.Ψυχούλη με φράουλες κι εγώ το έφτιαξα με ροδάκινα, μιας και το φρούτο που κυριαρχεί παντού αυτή την εποχή είναι τα ζουμερά, πεντανόστιμα ροδάκινα.
Το γλυκάκι αυτό είναι τόσο οικονομικό όσο και νόστιμο, δροσερό, ελαφρύ αλλά μπορεί να γίνει νηστίσιμο αν χρησιμοποιήσουμε γάλα καρύδας ή γάλα αμυγδάλου ή κανονικά αρτύσιμο με ελαφρύ γάλα φρέσκο. 
Ο χρόνος που απαιτεί η διαδικασία του είναι ελάχιστος και η νοστιμιά του αυξημένη. Γι αυτό το επέλεξα για να τιμήσω την αδερφούλα μου (αν και δεν είναι αυτή η τούρτα των γενεθλίων της... θα τη δείτε κι αυτή) μιας και σήμερα
 γιορτάζει τα γενέθλιά της. Έτσι, της αφιερώνω τη σημερινή ανάρτηση, το δροσερό ροδακινογλυκό αλλά και μια σοκολατένια τούρτα (μια και είναι σοκολατομανής). Σήμερα, γιορτάζουμε τα γενέθλιά της όπως ακριβώς όταν γεννήθηκε... Τρίτη, 13 Αυγούστου!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, αδερφούλα μου, να τα χιλιάσεις, να σε χαιρόμαστε όλοι  κι εσύ να χαίρεσαι την οικογένειά σου. Να έχεις πάντα υγεία, αγάπη, χαρά, ευτυχία, εργασία και όνειρα για το μέλλον... Να καμαρώνεις πάντα τις νεραϊδούλες μας και όλοι εμείς εσένα! ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!
ΥΛΙΚΑ
1 lt γάλα φρέσκο ελαφρύ (ή για γλυκό νηστίσιμο:γάλα αμυγδάλου ή καρύδας)
150 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κ.γ. απόσταγμα αμυγδάλου
400 γρ. ροδάκινα σε ελαφριά κομπόστα
4 κ.σ. μαρμελάδα ροδάκινο
1/2 φλ. αμύγδαλα φιλέ για γαρνίρισμα, ελαφρώς καβουρδισμένα (προαιρετικά)
Δροσερό σιμιγδαλογλυκό με ροδάκινα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα, τα κόβουμε σε φέτες και τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με 1 1/2 ποτήρι νερό και 1 ποτήρι ζάχαρη. 

Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5-6 λεπτά και μετά τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Στη συνέχεια κόβουμε τα μισά ροδάκινα σε κυβάκια και τα υπόλοιπα σε φέτες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το μέλι σε μέτρια φωτιά και λίγο πριν πάρουν βράση, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και σιγομαγειρεύουμε το μείγμα για 7 - 8 λεπτά ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να ψηθεί το σιμιγδάλι και να πήξει ο χαλβάς.

Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το απόσταγμα αμυγδάλου και ανακατεύουμε. 
Μόλις κρυώσει η σιμιγδαλόκρεμα ρίχνουμε μέσα τα κυβάκια ροδάκινου και ανακατεύουμε. 
Παίρνουμε μια φόρμα για κέικ, μακρόστενη και την ντύνουμε εσωτερικά πρώτα με αντικολλητικό χαρτί και μετά με διάφανη μεμβράνη, αφήνοντας τη να εξέχει από τα χείλη της φόρμας. 
Στο πάτο της φόρμας στρώνουμε την μαρμελάδα την οποία έχουμε αραιώσει με 2 κ.σ. χλιαρό νερό. 
Από πάνω στρώνουμε τις φέτες ροδάκινου και μετά αδειάζουμε το χαλβά μέσα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. 
Σκεπάζουμε από πάνω με την μεμβράνη που αφήσαμε στις άκρες και παγώνουμε στο ψυγείο για 5 – 6 ώρες ή μια ολόκληρη νύχτα.
Για το σερβίρισμα, ξεφορμάρουμε το χαλβά και αφαιρούμε τη μεμβράνη.  
Προαιρετικά περιχύνουμε με λίγη ακόμα μαρμελάδα ροδάκινου αραιωμένη ή ζεσταμένη ελαφρά μέχρι να αραιώσει.
Δροσερό σιμιγδαλογλυκό με ροδάκινα

Tante Kiki
11 Comments

ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ και ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!!


Καλή σας μέρα!!! 
Τρία χρόνια τώρα κάνουμε καθημερινή παρέα με μια πρόταση, γλυκιά ή αλμυρή, πρωτότυπη ή κλασσική, εύκολη ή λίγο πιο περίπλοκη. Τρία χρόνια τώρα, συνήθισα σ' αυτή τη γλυκιά "ρουτίνα"... πίνω μαζί σας το πρωινό μου καφεδάκι, έρχομαι (έστω και λίγο πιο αργά πολλές φορές) να σας επισκεφθώ κι αυτό μου έχει γίνει μια πολύ όμορφη και γλυκιά συνήθεια έως και εθισμός. Ναι, είμαι εθισμένη στη μαγειρική, στη λογοτεχνία, στις βόλτες στη μπλογκογειτονιά μας. Είμαι εθισμένη στο να νιώθω πώς κάτι προσφέρω στην καθημερινότητά μας που, τα τελευταία χρόνια, έγινε και γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, θα αραιώσουμε για λίγες μέρες τις συναντήσεις μας . 
Είμαστε στα μέσα Αυγούστου και λίγες μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας... οπότε είναι καιρός να αφήσουμε την κουζίνα και να απολαύσουμε θάλασσα, ηλιοθεραπεία, διάβασμα βιβλίων, βόλτες, εκδρομούλες και ξενοιασιά!!!
Θα μου πείτε δεν θα μαγειρεύουμε;; Ναι αλλά εύκολα και γρήγορα πιάτα!
Εξάλλου... κάτι χρωστάω στους αγαπημένους μου που, πολλές φορές τους ...νοστιμίζω τη ζωή αλλά και τους κουράζω με τα πρέπει και τα μη των μαγειρεμάτων και των φωτογραφήσεων. Τους οφείλω, λίγες μέρες ξένοιαστες και αφιερωμένες αποκλειστικά σ' αυτούς!!! 
Αλλά, είναι κάτι που το χρειάζομαι κι εγώ, για να "φορτίσω τις μπαταρίες μου", να βρω νέες ιδέες, νέα διάθεση (που τον τελευταίο καιρό έχει φτάσει στα πατώματα), να ξεκουραστώ (ο όρος είναι γενικός γιατί από την μαγειρική δεν έχω διάθεση να ξεκουραστώ!! χαχαχα), να δοκιμάσω νέες συνταγές κι επιστρέφοντας να σας τις δείξω!!!
Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα που το καλοκαίρι γίνεται ακόμη πιο όμορφη, όπως όμορφα και μεγαλόπρεπα γιορτάζεται στα περισσότερα μέρη και η γιορτή της Παναγιάς μας και είναι μέρες που αξίζει να τις απολαμβάνουμε από την πρώτη ως την τελευταία τους στιγμή, από το ξημέρωμα μέχρι το ηλιοβασίλεμα κι ίσως κι όλη τη νύχτα με το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου!
Σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη και την παρουσία σας αυτά τα χρόνια που είμαστε μαζί και θα ήθελα να σας υποσχεθώ ότι από την Παρασκευή 30  Αυγούστου θα είμαστε και πάλι, καθημερινά μαζί, ανανεωμένοι και με νέες συνταγές!
Προς το παρόν... ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και καλά να περάσετε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Να απολαύσετε την κάθε στιγμή, το κάθε λεπτό, ό,τι κι αν κάνετε! Όπου κι αν είστε, να είστε ευτυχισμένοι, με όλους όσους αγαπάτε και να προσέχετε!!
Καλές διακοπές και καλή συνέχεια! -:)))
Επόμενες Αναρτήσεις:   
Τρίτη 13 Αυγούστου   --   Πέμπτη 15 Αυγούστου  --   Παρασκευή 16 Αυγούστου
Tante Kiki
13 Comments

Αρωματικό λικέρ ροδάκινο με λευκό κρασί


Καλησπέρα σας!!! Σήμερα σας έχω μια διαφορετική πρόταση! Ένα ηδύποτο, πολύ αρωματικό, σχεδόν διαφανές με μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που θα σας γλυκάνει τη ψυχή. Όχι, δεν είναι ένα συνηθισμένο λικεράκι, είναι ένα λικέρ με λευκό κρασί που δίνει ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα, δεν θα το έλεγα πιο ελαφρύ θα το χαρακτήριζα πιο...αέρινο, πιο αιθέριο που πλησιάζει λίγο περισσότερο σε γλυκό κρασί και ταιριάζει καταπληκτικά με φρουτένια (ειδικά ροδακινένια) επιδόρπια, με μαρέγκες πικραμύγδαλου αλλά και με ελαφρές αρωματικές κρέμες. 
Πλησιάζοντας το ποτήρι, μικρό ή μεγάλο, στο στόμα, το άρωμα του ροδάκινου σε πλημμυρίζει. Η επαφή με τα χείλη είναι μια δροσερή έκπληξη που σε γεμίζει γλύκα και προχωρώντας προς τον ουρανίσκο νιώθεις την υπέροχη δροσιά του να σε αποπλανεί.
Αξίζει να το φτιάξουμε γιατί είναι εύκολο και γρήγορο... είναι ένα ηδύποτο της μιας εβδομάδας, χωρίς μακροχρόνια αναμονή!!!
ΥΛΙΚΑ
750-800 ml λευκό κρασί (1 μπουκάλι)
650 γρ. ροδάκινα (λευκόσαρκα και γιαρμάδες), ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες
600 γρ. ζάχαρη
350-400 ml τζίν ή βότκα ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορούμε να βάλουμε μερικά λευκόσαρκα (πού είναι πολύ αρωματικά) ροδάκινα, μερικούς γιαρμάδες και μερικά νεκταρίνια.
Βάζουμε το κρασί με τα ροδάκινα και τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα (εγώ την πάτησα και η κατσαρόλα που χρησιμοποίησα ήταν ίσα ίσα κάτι που με δυσκόλεψε αρκετά όταν ζέσταινα το μίγμα).
Σε σιγανή φωτιά ζεσταίνουμε το μίγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από την εστία, αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και μετά μεταφέρουμε το κρασί και τα ροδάκινα μέσα σε βάζο με φαρδύ στόμιο.
Αφήνουμε για 5 μέρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και μετά, σουρώνουμε το μίγμα με τουλπάνι ή πυκνό σουρωτήρι και προσθέτουμε το τζιν ή τη βότκα ή το τσίπουρο χωρίς τον γλυκάνισο.
Αφήνουμε για άλλες 2-3 μέρες και το αρωματικό λικέρ μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
Εάν, δε το βάλουμε και σε μια ωραία καράφα ή ένα όμορφο μπουκάλι, αποτελεί ένα καταπληκτικό καλοκαιρινό δώρο από τα χεράκια μας.
Καλό σας βράδυ και αύριο με υγεία! Να περάσετε μιαν υπέροχη Κυριακή! -:))
Tante Kiki
4 Comments

Μαρμελάδα ροδάκινο



Καλή και γλυκιά μέρα σας εύχομαι! Μόλις πριν λίγες μέρες ανακάλυψα ότι δεν έχω ποστάρει τη συνταγή για τη μαρμελάδα ροδάκινο που φτιάχνω. Θα μου πείτε... και τί έγινε;;;; Φυσικά, τίποτε!!! Αλλά από την άλλη πιστεύω ότι ένα food blog πρέπει απαραίτητα να έχει τις κλασσικές συνταγές. 
Με το σκεπτικό αυτό, κι επειδή μέρες πριν έφτιαξα ήδη την πρώτη δόση από την αγαπημένη μας μαρμελάδα ροδάκινο (αλλά και ένα πρωτότυπο λικέρ ροδάκινο που θα σας δείξω τις επόμενες μέρες) σας δίνω σήμερα τη δική μου εκδοχή για τη συγκεκριμένη μαρμελάδα.
Είναι η μόνη μαρμελάδα που δεν βάζω μέσα αρωματικά (ακόμη και το χυμό από τα πορτοκάλια μπορείτε να μην τον προσθέσετε) γιατί από μόνη της η ποικιλία των ροδάκινων της δίνει εξαιρετικό άρωμα κι αυτό είναι το μεγάλο της μυστικό... 
Πριν κάποια χρόνια, πήγαινα σε κάποιο νησί διακοπές και νοίκιαζα πάντα το ίδιο διαμερισματάκι που ήταν στον δεύτερο όροφο, ενώ στο ισόγειο έμεναν οι ιδιοκτήτες. Ο λόγος που για 6-7 συνεχόμενα χρόνια πήγαινα εκεί ήταν γιατί είχα μεγάλη συμπάθεια στη σπιτονοικοκυρά και τον σύζυγό της ο οποίος ήταν σεφ σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού. Μιας και τα απογεύματα πίναμε μαζί το καφεδάκι μας (υπέροχοι άνθρωποι!!!) πιάναμε κουβέντα για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και η μαγειρική. Από τον συγκεκριμένο άνθρωπο και τη σύζυγό του έμαθα πολλά μυστικά για την καθημερινή κουζίνα που όμως έκαναν το φαγητό να απογειώνεται. Τότε πρωτοσυνειδητοποίησα ότι μπορεί ένα φαγητό να έχει εντυπωσιακά ακριβά υλικά αλλά να υστερεί σε γεύση ενώ αντίθετα ένα άλλο να είναι με απλά, καθημερινά υλικά, αγνά και φρέσκα και η γεύση του να είναι εκπληκτική.
Πάμε όμως να δούμε την απλή αλλά πολύ αρωματική συνταγή...

ΥΛΙΚΑ
  • 1.5 κιλό ροδάκινα ανάμικτα (λευκόσαρκα, γιαρμάδες, νεκταρίνια)
  • 1.100 γρ. ζάχαρη
  • χυμό από 2 πορτοκάλια (προαιρετικά)
  • χυμό από 1 λεμόνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε τα ροδάκινα.
  2. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα που θα τα βράσουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  3. Δεν χρειάζεται να αφήσουμε να βγάλουν τα υγρά τους γιατί είναι πολτοποιημένα.
  4. Προσθέτουμε, εάν θέλουμε, και το χυμό από τα πορτοκάλια και βράζουμε σε μέτρια φωτιά (για να μην γίνει σκουρόχρωμη η μαρμελάδα) και ανακατεύοντας συχνά για να μην φουσκώσει.
  5. Εάν χρειαστεί (συνήθως όταν βράζει σε μέτρια φωτιά συμβαίνει) αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματισθεί.
  6. Βράζουμε μέχρι να "δέσει" η μαρμελάδα μας και όταν βάλουμε λίγη σε ένα κρύο πιατάκι και τη χωρίσουμε στη μέση θα μείνει έτσι.
  7. Μόλις δούμε ότι έδεσε, την αποσύρουμε από την εστία και την αφήνουμε 5-6 ώρες ή μια νύχτα στην κατσαρόλα.
  8. Ύστερα, ελέγχουμε εάν έχει αραιώσει και εάν ναι, την ξαναβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
  9. Εάν όχι, την ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού και γεμίζουμε τα ζεστά και αποστειρωμένα βάζα μας.
  10. Σφραγίζουμε καλά με το καπάκι και τοποθετούμε τα βάζα μας ανάποδα σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
TIPS
Εάν θέλουμε πολύ  αρωματική τη μαρμελάδα μας δεν έχουμε παρά να τη δέσουμε με πηκτίνη έτσι ώστε να περιοριστεί ο χρόνος βρασμού αλλά μετά χρειάζεται συντήρηση στο ψυγείο.
Tante Kiki
8 Comments
No