Γιορτινή κρεατόπιτα με πράσα και λουκάνικα

 
Πρωτοχρονιά χωρίς κρεατόπιτα στο σπίτι μας δεν γίνεται! Γιατί;; Μα γιατί η γιαγιά μου τιμώντας πάντα την Ηπειρώτικη κατάγωγή της έφτιαχνε κάθε Πρωτοχρονιά μια κρεατόπιτα ή μάλλον κιμαδόπιτα γιατί αυτή με τα κομμάτια κρέατος όλοι την ...περιφρονούσαν!!! Παρ' όλα αυτά, με τις θύμησες πολύ έντονες, παρά τα πολλά χρόνια που κύλησαν στο μεταξύ, η μοσχοβολιά της ζεστής κρεατόπιτας στην κουζίνα με τα κατάλευκα ντουλάπια και το πολύχρωμο μωσαϊκό στο πάτωμα κεντρίζει ακόμα τις αισθήσεις!! Πόσο γρήγορα κυλά ο καιρός!!! Πόσο έντονη είναι, κάποιες φορές, η γευστική μνήμη και πώς συνδέει συνειρμικά το ένα γεγονός με το άλλο αλλά και με τα συναισθήματα!!! Θα μου πείτε... είναι ένα γεγονός που το δέχονται και οι επιστήμονες... θα σας πώ... είναι ένα γεγονός πολύ πιο δυνατό από μια, εξίσου δυνατή επιστημονική άποψη ακόμη και θεμελιωμένη!!! Ποιός μπορεί να πει ότι δεν θυμάται ή καλύτερα δεν ...ξαναζεί μέρες ή στιγμές οικογενειακές που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και μάλιστα ότι αυτές οι στιγμές δεν του ξαναγεννούν ποικίλα, ζεστά συναισθήματα; Ποιός μπορεί να αρνηθεί ότι αυτά τα συναισθήματα δεν έχουν επιρρεάσει την μετέπειτα συμπεριφορά του ή τις γευστικές του προτιμήσεις;;; 
Έτσι, λοιπόν, και στο σπίτι μας η ...οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται ...ίσως γιατί έτσι βιώνεται καλύτερα η έννοια της λέξης "οικογένεια"... ποιός ξέρει;;;;
Δεν έχει περάσει Πρωτοχρονιά χωρίς να φιλοξενήσει το τραπέζι μια κρεατόπιτα που ...κρύβει κάτω από κάποιο κομμάτι ένα ...φλουρί!
Εφέτος, η παράδοση τηρήθηκε αλλά με μια παραλλαγή που ...βεβαίως, βεβαίως ήταν αποτέλεσμα φαντασίας της food blogger του σπιτιού (αφού με ανέχονται ακόμα τί να πώ;;; Αξιοθαύμαστο!!!!). Η κρεατόπιτα, εκτός από πράσα φιλοξένησε στους κόλπους της γέμισής της και ψιλοκομμένα (στο multi) χωριάτικα λουκάνικα που της χάρισαν μια πικάντικη, χειμωνιάτικη νότα!!
 ΥΛΙΚΑ για μια λαμαρίνα φούρνου
1 συσκευασία με χωριάτικο φύλλο Ψαχνών (έχει 8 χοντρά φύλλα για πίτες) 
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο + 50 γρ. βούτυρο λιωμένο για την επάλειψη των φύλλων
Για τη γέμιση
400 γρ. κιμά
250 γρ. λουκάνικα χωριάτικα ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο (το άσπρο και το πράσινο μέρος)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο multi
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα της γέμισης
3 αυγά
Αλάτι και πιπέρι μαύρο
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο 
Για τη μπεσαμέλ
1 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. βούτυρο
250 γρ. γάλα χλιαρό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη μπεσαμέλ
Βάζουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το αλεύρι και το αφήνουμε για λίγο να σοταριστεί.
Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας με το "σύρμα" και αφήνουμε τη μπεσαμέλ να βράσει για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει.
Την αποσύρουμε από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, τα πράσα, τα ψιλοκομμένα λουκάνικα και τον κιμά.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά πριν προσθέσουμε 1 φλ.τσ. νερό για να βράσει ο κιμάς.
Αφήνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά έως ότου ο κιμάς βράσει.
Ύστερα, τον αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε την μπεσαμέλ και το θρυμματισμένο τυρί.
Εάν θεωρούμε ότι χρειάζεται αλάτι προσθέτουμε όσο νομίζουμε ότι χρειάζεται.
Προσθέτουμε το τυρί, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
Τέλος, προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη για να την προσθέσουμε στην πίτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε την πίτα
Αλείφουμε με το μίγμα ελαιολάδου-βουτύρου το ταψί χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο και μετά το αλείφουμε κι αυτό με το ίδιο μίγμα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα 4 από τα 8 φύλλα που περιέχει η συσκευασία.
Ύστερα, απλώνουμε τη γέμιση και με την ανάποδη πλευρά του κουταλιού την στρώνουμε για να είναι ισόπαχη παντού.
Καλύπτουμε με ένα φύλλο που το αλείφουμε και πάλι με το μίγμα ελαιολάδου-βουτύρου.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία όπως και για τα κάτω φύλλα μέχρι να στρώσουμε και τα 4 φύλλα.
Γυρίζουμε τις άκρες τους γύρω γύρω και χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια την επιφάνεια της πίτας, προσέχοντας να μην την κόψουμε μέχρι κάτω.
Ψήνουμε την πίτα για 50-55 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι πήρε ένα ωραίο καστανό χρώμα. 
Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και μετά την σερβίρουμε.

20 σχόλια:

  1. Ε λοιπόν, έχουμε την ίδια ακριβώς οικογενειακή παράδοση (και χωρίς Ηπειρώτικη καταγωγή)! Κι εμένα η γιαγιά μου μας έφτιαχνε πάντα κρεατόπιτα (κιμαδόπιτα) για βασιλόπιτα, και τώρα συνεχίζει την παράδοση η μητέρα μου. Ακόμα και η συνταγή είναι παρόμοια, το λουκάνικο βέβαια πρέπει να την απογείωσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια;;;; Είδες πως γίνεται με τις παραδόσεις;;;; Ναι το λουκάνικο είναι δική μου προσθήκη αλλά πράγματι της ταιριάζει!

      Διαγραφή
  2. Λοιπόν Κικίτσα μου και εγώ τη Πρωτοχρονιά έκανα κρεατόπιτα. Βέβαια η δική μου ήταν πιο λιτή, χωρίς την υπέροχη μπεσαμέλ που αγαπώ τόσο και τα λουκάνικα, αλλά ήταν νόστιμη! Φαντάσου πόσο γευστική θα είναι αυτή που έκανες εσύ! Θα την κάνω γιατί δείχνει πολύ νόστιμη. Καλημέρα και φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά πολύς κόσμος ακολουθεί τη συγκεκριμένη παράδοση Κουταλάκι μου!
      Με το λουκάνικο έγινε πιο πικάντικη...αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Καλό βράδυ και φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Αυτά με τις παραδόσεις πολύ μου αρέσουν! Σε κάνουν να νιώθεις κάπως ρε παιδάκι μου! Κάθε Χριστούγεννα φτιάχουνε αυτό το γλυκό, κάθε πρωτοχρονιά ή Πάσχα αυτό το φαγητό. Τί καλά!
    Εμείς δεν την έχουμε την κρεατόπιτα στο παραδοσιακό μας προωτοψρονιάτικο τραπέζι, αλλά επειδή εγώ γουστάρω κιμαδόπιτα θα την φτιάξω σε άλλο τραπέζι!
    Καλή χρονιά να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι σε βοηθούν να νιώθεις τη συνέχιση της οικογένειας αλλά και να ανακαλείς μνήμες ευχάριστες που σου ζεσταίνουν την καρδιά.
      Να τη φτιάξεις ..αξίζει... δεν χρειάζεται να είναι γιορτή... εγώ πίτες κάνω πολύ συχνά και για φαγητό σε συνδυασμό με μια σαλάτα είναι πλήρες γεύμα!
      Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και ευημερία! -:)

      Διαγραφή
  4. Ax, αυτή η Ηπειρώτικη καταγωγή!!! (Κάτι ξέρω κι εγώ... λόγω μαμάς!!!)
    ;-)
    Πιτούλες... απερίγραπτα νόστιμες!!!
    Φιλάκια πολλά, κορίτσι μου!!!
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβαίνεις λοιπόν!!! Η Ηπειρώτικη καταγωγή φταίει για τις πίτες χαχαχα!!
      Φιλάκια γλυκιά μου Ιωάννα!
      Να είστε καλά και καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  5. Πω πω νοστιμιά!
    Καλή χρονιά Κική μου, με υγεία και ευτυχία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Μαρία μου καλή χρονιά με όλα τα καλά του κόσμου!
      Είναι νόστιμη η πιτούλα αυτή!

      Διαγραφή
  6. Se ve muy rica su masa de hojaldre es perfecta me llevo la receta,abrazos buen año 2014.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φανταστική και πεντανόστιμη φαίνεται η πίτα σου Κική μου σίγουρα θα την δοκιμάσω και ελπίζω να την πετύχω!!!!!Σου εύχομαι το 2014 να είναι μια χρονιά γεμάτη υγεία δημιουργία και νοστιμιές!!!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις και μην ανησυχείς δεν είναι καθόλου δύσκολη Σοφία μου... σίγουρα θα σου γίνει τέλεια! -:))
      Ευχαριστώ πολύ και σε σένα εύχομαι να είναι το 2014 μια υπέροχη χρονιά με αγάπη, χαμόγελα, υγεία και ευημερία αλλά και καλά μαγειρέματα και δημιουργίες!

      Διαγραφή
  8. Καλή χρονιά Βασιλική ,πολύχρονη και για τη γιορτή σου,σου εύχομαι στη νέα χρονιά υγεία και πολλες χαμογελαστές και δημιουργικές στιγμές,πεντανόστιμη φαίνεται η κρεατόπιτα σου,καλη αρχή.....φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και χαρά! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου κι όσο για την πίτα αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Φιλάκια και να είσαι πάντα καλά! -:))

      Διαγραφή
  9. ΄Καλημέρα Κική μου!!!!Πώ πώ!!!Σούπερ κόλαση η πιτούλα σου!!!Φοβερή συνταγή!!!Θά δοκιμαστεί πολύ σύντομα!!Λατρεύω τίς κιμαδόπιτες!!Καταπληκτική η φωτογραφική σου παρουσίαση!!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Δήμητρά μου!! Αξίζει να τη δοκιμάσεις την πιτούλα αυτή γιατί είναι πικάντικη και νόστιμη! Χαίρομαι που σου άρεσαν και οι φωτό!
      Φιλάκια!!!
      Επίσης καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  10. Και η δική μας βασιλόπιτα είναι αυτή η κρεατόπιττα Κική μου!Κατάγομαι από την Φλώρινα και στο μεσημέρι άτιμο γεύμα της Πρωτοχρονιάς κόβουμε αυτή την καταπληκτική πίτα!Φάινεται ότι είναι έθιμο της Δυτικής Μακεδονίας....
    Βέβαια εσύ φρόντισες να την εμπλουτίσεις με το πικάντικο λουκάνικο....και την έκανες ακόμα πιο λαχταριστή!Εύχομαι να την απολαύσετε έτσι όπως της άρμοζε!!
    Και του χρόνου Κική μου να είσαι άξια να τη ρήσεις τα πατροπαράδοτα έθιμα,τις οικογενειακές αρχές και αξίες για διδάσκονται και οι μικρότερες....
    Τα φιλιά μου και τις ολόθερμες ευχές μου και πάλι στην οικογένεια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια Φωτεινή μου;; Δεν μου είχες αναφέρει ότι κατάγεσαι από Φλώρινα... πάντως πράγματι πολλοί την φτιάχνουν στη Μακεδονία γενικότερα την Πρωτοχρονιά αλλά χωρίς λουκάνικο. Αυή είναι μια προσθήκη της στιγμής για να την κάνω διαφορετική και όπως πράγματι έγινε διαφορετική και νόστιμη! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου ...θα σου τηλεφωνήσω!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Καλή χρονιά Κική μου με υγεία και αγάπη!!!!
    Τέλεια η πιτούλα σου, πάρα πολύ ωραία και φαίνεται πεντανόστιμη!!!
    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!