Νηστήσιμο ραβανί με ινδοκάρυδο και πορτοκάλι χωρίς μίξερ


Νηστήσιμο ραβανί με ινδοκάρυδο και πορτοκάλι χωρίς μίξερ
Παρασκευή σήμερα! Έφτασεεεε!!! Έτοιμοι όλοι για ένα ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο;;; 
Τι περιλαμβάνει αλήθεια το τέλειο Σαββατοκύριακο για σας;;; Για μένα ένα τέλειο Σαββατοκύριακο έχει χαλαρές δραστηριότητες, διάβασμα, μαγειρική και ζαχαροπλαστική, λίγη κηπουρική, μια κοντινή εκδρομούλα για να απολαύσω έναν καφέ ή απλά φίλους στο σπίτι για κουβεντούλα και γέλια!  Γιατί, στη ζωή οι απλές, καθημερινές απολαύσεις είναι αυτές που έχουν την μεγαλύτερη αξία αλλά κι αυτές που αποτελούν τα "παραθυράκια χαράς κι ευτυχίας". 
Όμως, ένα παραθυράκι ευτυχίας δεν είναι κι αυτό της γεύσης;;;; Μαζί με την παρεούλα... ένα καλομαγειρεμένο και όμορφο πιάτο αλλά κι ένα γλυκό είναι απαραίτητο, δεν συμφωνείτε;;; 
Για φανταστείτε... ήλιος, ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα, ένα τραπέζι απλό αλλά ομορφοστρωμένο στη βεράντα ή στον κήπο, λίγα αγριολούλουδα ... έτσι για να μας θυμίζουν ότι η άνοιξη και το Πάσχα βρίσκονται προ των πυλών, μεζέδες και ένα κατακίτρινο γλυκό, σαν ήλιος εκεί στην μια άκρη του τραπεζιού σε μια κάτασπρη πιατέλα. Κάποιοι από την παρέα νηστεύουν, άλλοι πάλι όχι... σεβαστή η απόφαση του καθενός κι εμείς, χαρούμενοι γι αυτή τη μάζωξη λαχταράμε να τους ικανοποιήσουμε όλους για να τους μείνει... αξέχαστη η μέρα και να φύγουν μ΄ένα τεράστιο χαμόγελο να φωτίζει το πρόσωπό τους! 
Τί λέτε... συμφωνείτε να κλείσουμε γλυκά το φαγοπότι με ένα νηστήσιμο, ολόχρυσο ραβανί (ή ρεβανί στα μέρη μας) χωρίς ίχνος αυγού αλλά με μια μοναδική νοστιμιά και την υπέροχη πινελιά του ινδοκάρυδου;;; Όποιος το δοκίμασε ...ξετρελλάθηκε... ακόμη κι αυτοί που δεν είναι από τους φανατικούς φίλους του ινδοκάρυδου (ξέρουν αυτοί!!!) το απόλαυσαν!!  Έτσι, σε όσους νηστεύουν κερνάμε το ραβανί σκέτο, πασπαλισμένο με μια μπόλικη δόση καρύδας και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και σε όσους δεν νηστεύουν... μια μπάλα παγωτό βανίλια από δίπλα θα πολλαπλασιάσει την απόλαυση!! Αλλά ...ας μην ξεχνάμε και τους σοκολατομανείς... εεεεε και γι αυτούς κάτι θα κάνουμε... τί θα λέγατε για ένα ραβανί περιχυμένο με λίγο σιρόπι σοκολάτας;;; Προσωπικά, το απολαύσαμε οι μισοί με μπόλικο ινδοκάρυδο και μερικοί με παγωτό γιατί δεν χρειάζεται να νηστεύεις ή να μην νηστεύεις για να ευχαριστηθείς ένα τέτοιο γλυκό!!!!  :))
Δική σας η συνταγούλα και... πιστέψτε με... δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από ένα δεκάλεπτο για να το βάλετε στο φούρνο κι εκεί προς το τέλος του ψησίματος άλλα 15 λεπτά για να φτιάξετε το σιρόπι και να το σιροπιάσετε όπως είναι ζεστό!!
Νηστήσιμο ραβανί με ινδοκάρυδο και πορτοκάλι χωρίς μίξερ
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι με διάμετρο 20-22 εκ.
Για το ραβανί
  • 170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 100 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της + λίγη ακόμα για το ταψί
  • 70 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο
  • 100-110 γρ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
  • 370 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 100 ml αραβοσιτέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο) + λίγο για το ταψί
  • 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
  • 1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
  • 400 ml νερό 
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 φέτα (ή 50 ml χυμό πορτοκαλιού)
Νηστήσιμο ραβανί με ινδοκάρυδο και πορτοκάλι χωρίς μίξερ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Αλείφουμε το ταψάκι μας με ηλιέλαιο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε την φαρίνα, το μπέικιν πάουντερ, το χοντρό και το λεπτό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το ινδοκάρυδο.
  3. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με το "σύρμα" που θα ανακατέψουμε το τελικό μείγμα και ανοίγουμε μια "λακούβα" στο κέντρο.
  4. Στην λακούβα, βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού, το αραβοσιτέλαιο, το αλάτι και την σόδα και τα ανακατεύουμε καλά με το "σύρμα" μέχρι να  έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα ελαφρώς πηχτό.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  6. Αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο και πασπαλίζουμε με φαρίνα το ταψάκι μας.
  7. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος (για να "φουσκώσει" το σιμιγδάλι).
  8. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει ψηθεί καλά κι έχει αποκτήσει ένα καστανό χρώμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι (όση ώρα ψήνεται το γλυκό)
  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, τη ζάχαρη και την φλούδα ή τον χυμό πορτοκαλιού και τα βράζουμε για 7-8 λεπτά.
  2. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσει.
  3. Περιχύνουμε το χλιαρό ραβανί με 1/3 από το ζεστό σιρόπι.
  4. Το χαράζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, αφήνοντάς το μέχρι να το απορροφήσει όλο.
  5. Μόλις το ραβανί απορροφήσει το σιρόπι το πασπαλίζουμε με τριμμένο ινδοκάρυδο.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε.
  7. Εάν δεν μας ενδιαφέρει να είναι νηστήσιμο, το σερβίρουμε με παγωτό βανίλιας ή με άγλυκη σαντιγύ.
Νηστήσιμο ραβανί με ινδοκάρυδο και πορτοκάλι χωρίς μίξερ

Πηγή: "Μαγειρεύοντας σαρακοστιανά", Εκδ. Φυτράκη
Tante Kiki
37 Comments
No