Νηστίσιμη σαντιγύ

Νηστεία! Μια πολυσυζητημένη έννοια! Υπάρχουν οι οπαδοί της αυστηρής νηστείας που ασκείται κυριολεκτικά και με όλη τη σημασία της λέξης νηστεία και αυτοσυγκράτηση, αυτοσυγκράτηση και στέρηση, στέρηση και θρησκευτική ευλάβεια. Υπάρχει όμως και η άλλη ομάδα..
. η ομάδα που νηστεία αποκαλεί την μη ύπαρξη ζωικών προϊόντων στο μενού χωρίς όμως αυτό να σημαίνει στέρηση. Φυσικά, υπάρχουν και αυτοί που, πολύ απλά, δεν νηστεύουν αλλά και αυτοί που είναι χορτοφάγοι!  Κάθε μια ομάδα έχει τους λόγους της και τα πιστεύω της που, έτσι κι αλλιώς, είναι, όπως είναι σωστό, σεβαστά. Η γνωστή φυτική σαντιγύ είναι σαντιγύ με φυτικά λιπαρά που όμως περιέχει ορό γάλακτος δηλαδή γάλα. Εάν, λοιπόν, θέλετε κάποιες φορές ή πάντα μια σαντιγύ χωρίς καθόλου ζωικό προϊόν αλλά 100% φυτική τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε τη σημερινή ανάρτηση που είναι αφιερωμένη σε όλους ανεξαιρέτως ή καλύτερα, με μόνη εξαίρεση αυτούς που δεν αγαπούν την σαντιγύ!
Μια φυτική σαντιγύ όμως, σε όποια ομάδα κι αν ανήκεις, είναι μια πρόκληση, πώς να το κάνουμε; Μια γευστική πρόκληση στην οποία μπορείς να υποκύψεις οποιαδήποτε στιγμή με λιγότερες τύψεις, όχι για την ποσότητα των λιπαρών της αλλά για την ποιότητά τους. Εξ άλλου πόσο συχνά καταναλώνουμε σαντιγύ ή πόσο συχνά καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα σαντιγύ;;;
Για όποιον λόγο πάντως κι αν τη δοκιμάσουμε ένα είναι σίγουρο... θα ενθουσιαστούμε!! Εύκολη κι απλή ... αρκεί να μπορούμε να βρούμε ...γάλα ή κρέμα καρύδας! Πάμε να δούμε πώς γίνεται;;
ΥΛΙΚΑ
1 κουτί γάλα καρύδας (400 ml) (ή ένα κουτί κρέμα καρύδας)
4-5 κ.σ. άχνη
1 βανίλια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το κουτί με το γάλα για 5-6 ώρες ή ακόμα καλύτερα για μια νύχτα στο ψυγείο.
Ανοίγουμε το κουτί και αφού βγάλουμε το πηχτό γάλα σε ένα μπολ, ρίχνουμε το νερό που έχει μείνει.
Εάν το νερό είναι στο πάνω μέρος του κουτιού ρίχνουμε πρώτα το νερό και μετά βγάζουμε σε μπολ το πηχτό γάλα.  
Προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια και χτυπάμε με το μίξερ χειρός το πηχτό γάλα σε σαντιγύ.
Βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες πριν χρησιμοποιήσουμε για να έχει σφίξει καλά.
Η σαντιγύ αυτή βγαίνει με κορνέ και στέκεται πολύ καλά για περίπου 40 λεπτά εκτός ψυγείου (από τη δοκιμή που έκανα με θερμοκρασία περιβάλλοντος γύρω στους 22 βαθμούς). Μετά από την ώρα αυτή, η σαντιγύ που υπήρχε επάνω στο γλυκό ήταν εντάξει αλλά εκείνη που είχα βάλει σε ένα πιάτο... "έβγαλε" λίγο νερό.
Πάντως είναι ωραιότατη για κέρασμα αν και δεν τη δοκίμασα σε τούρτα. -:)
Καλή σας μέρα!! -:)

15 σχόλια:

  1. Κι έτσι οι φίλοι που νηστεύουν, μπορούν να απολαύσουν χωρίς τύψεις σαντιγί πάνω στα νηστίσιμα γλυκάκια τους.
    Ωραία ιδέα Κική μου!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έλενά μου και μάλιστα είναι πολύ νόστιμη!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Αφράτη, συμπαγής και αρωματικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι και αρχίσουμε τόσες υπέροχες λιχουδιές μόνο νηστεία δεν κάνουμε! Αλλά πάλι το φαγητό κάθε αυτό, είναι το τελευταίο που έχει σημασία. Ας κρατάμε τη καρδιά μας καθαρή και όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα. Η κρέμα καρύδας είναι πολύ πιο νόστιμη από την απλή! Καλό μεσημέρι Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει αλλά μήπως και οι καλόγεροι που τρώνε αστακούς και γαρίδες καλύτερα είναι; Εξάλλου, Λίλια, είναι φυτική σαντιγύ και για τους χορτοφάγους όχι μόνον για νηστεία αν και συμφωνώ μαζί σου όσον αφορά στην καρδιά μας!

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετική ιδέα...
    Όλα τα χρόνια έπαιρνα την φυτική θεωρώντας πως είναι νηστήσιμη..
    Φέτος ανακάλυψα ότι - όπως πολύ σωστά έγραψες - περιέχει πρωτεϊνες γάλακτος (που δεν είναι νηστήσιμες) και είχα πέσει σε κατάθλιψη...
    Η σαντιγί σου λοιπόν φέρνει την λύση...
    Αρκεί να βρω γάλα ή κρέμα καρύδας, στο ΑΒ που ψωνίζω δεν έχω δει ...
    Anyway, σ' ευχαριστώ πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Τζίνα και η συγκεκριμένη φυτική σαντιγύ είναι μια καλή λύση!
      Πάντως εδώ ο ΑΒ έχει... δεν ξέρω αν συμβαίνει το ίδιο σε όλα τα μάρκετ της αλυσίδας! -:)

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα Κική μου!Τήν ανάρτησή σου τήν είδα,τώρα από τό FB! Δέν βγήκε στήν λίστα μου!
    Τί πρωτότυπη καί φοβερή ιδέα,η φυτική σου σαντιγί!!Θά κοιτάξω νά βρώ γάλα καρύδας,καί νά τήν φτιάξω!!Καλό βράδυ!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχχχ! Πάλι τα ίδια;;; Τί να πω Δήμητρά μου;;; Χαίρομαι που σου άρεσε και είναι πολύ νόστιμη σαντιγύ!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Επειδή μου αρέσει το γάλα καρύδας, η νηστίσιμη σαντιγί που μας προτείνεις είναι ιδανική για vegan γλυκές δημιουργίες!
    Στέκεται πολύ όμορφα και νομίζω ότι 40’ εκτός ψυγείου είναι υπέρ αρκετά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι ιδανική και ναι, ο χρόνος είναι αρκετός Ερμιόνη μου!!
      -:)

      Διαγραφή
  7. Πολύ εύκολη,πολύ νόστιμη και δουλευεται καλύτερα κι από την κανονική.Θα την καθιερωσω και εκτός νηστείας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη συνταγή!!! Θα ήθελα όμως να κάνω μια ερώτηση: Πού είδες μοναχούς να τρώνε αστακούς και γαρίδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ΄αρχήν πού γράφω για αστακούς και γαρίδες;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
      Δεύτερον οι μοναχοί του Αγίου Όρους τρώνε γαρίδες και αστακούς και αναφέρεται στο βιβλίο των Μοναστηριακών συνταγών από τους ίδιους αν και δεν γράφω εδώ κάτι σχετικό!!! Τί διάβασες ακριβώς;;;;;;;;

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!