Σαλάτα με φακές φούρνου, ρύζι και λαχανικά


Καλή σας μέρα! Μετά από τις Πασχαλινές λιχουδιές μια σαλατίτσα, υγιεινή και νόστιμη είναι ό,τι πρέπει. Πρόκειται για μια σαλάτα που θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω απόλυτα δημιουργική μια και αφήνει χώρο στη φαντασία μας ως προς τα λαχανικά που θα συνοδέψουν τα δύο βασικά της υλικά... τις φακές και το ρύζι.
Ας αφήσουμε πίσω μας τις θερμιδικές βόμβες που καταναλώσαμε το Πάσχα κι ας υποδεχθούμε τον τελευταίο μήνα της άνοιξης με πιάτα πιο ελαφριά, με λιγότερες θερμίδες που θα βοηθήσουν την υγεία μας αλλά και τη σιλουέτα μας. Το μυστικό στη συγκεκριμένη σαλάτα είναι ...οι φακές φούρνου!! Ναι, σωστά διαβάσατε ...φακές ψημένες στο φούρνο (αντί για την κατσαρόλα) που είναι απλά ...ανεπανάληπτες!!!! 
Διάβασα τη συνταγή στο περιοδικό του Ά. Πετρετζίκη και για να είμαι ειλικρινής... θεώρησα ότι υπερβάλλει! Κι όμως!!! Μετά το ψήσιμο όπου, παρεπιπτόντως, είχα ξεχάσει να βάλω αλάτι (έχω ένα θέμα τελευταία με όλα όσα μου αποσπούν την προσοχή!!!) τις δοκίμασα περιμένοντας τις κλασσικές φακές!! Μια μοναδική γεύση που θύμιζε λίγο ...κάστανο και μια υπέροχη υφή που τις έκανε να λιώνουν στο στόμα με εντυπωσίασε!!! Μπράβο στον Ά.Πετρετζίκη για την ιδέα και την απολύτως ακριβή περιγραφή του!! Για ρύζι, διάλεξα ένα αρωματικό μπασμάτι που χάρισε έξτρα άρωμα στη σαλάτα.
Από κει και πέρα, όλα πήραν το δρόμο τους! Είχα τα δύο βασικά συστατικά... φακές και ρύζι. Τα αγαπημένα μας λαχανικά φιλοξενήθηκαν στη σαλάτα και μάλιστα τις πιπεριές τις έψησα στο τηγάνι (χωρίς λάδι) για λίγο κάτι που τις έκανε να "παρουσιάσουν" όλο τους το άρωμα αλλά και τη νοστιμιά τους!! Η σαλάτα έγινε ... χορταστική και πλήρης! Πολύχρωμη, υγιεινή και με λίγες θερμίδες! Υπερβολικά αρωματική... ο δυόσμος της ταιριάζει απίστευτα!!! Ούτε ψωμάκι δεν χρειάζεται για να τη συνοδέψει... είναι μια σαλάτα "αυτάρκης" και με δική της "έντονη" προσωπικότητα!! 
Κι επειδή... μια εικόνα ...χίλιες λέξεις!! Τί λέτε;;; Βλέποντας τόσα χρώματα μαζεμένα σ' ένα πιάτο δεν μπαίνετε στον πειρασμό να την φτιάξετε αύριο κιόλας;;; Προσοχή όμως... είναι εθιστική!! :))
ΥΛΙΚΑ για 6-8 μερίδες
250 γρ. φακές
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
300 γρ. ρύζι μπασμάτι του 10λέπτου (ή άλλο της αρεσκείας μας)
3 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 πορτοκαλί, 1 κίτρινη) σε κομματάκια
12-14 ελιές σε κομμάτια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
10-12 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα 
8 ντοματάκια κομμένα στη μέση για το γαρνίρισμα
180 γρ. φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)
Για το dressing
Ελαιόλαδο
Ξύδι άσπρο βαλσαμικό ή μηλόξιδο
Αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ τις φακές, καυτό νερό τόσο όσο να τις καλύπτει και 1/2 κ.γλ. αλάτι.
Τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 45-50 λεπτά ή μέχρι να τις δούμε ότι έχουν μαλακώσει.
Βάζουμε το ρύζι μας να βράσει για δέκα λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο της κουζίνας στους 180 βαθμούς.
Σε ένα ταψάκι, βάζουμε τις φακές, 2-3 κούπες νερό, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και 1/2 κ.γλ. αλάτι.
Σκεπάζουμε το ταψάκι μας με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι οι φακές μας έχουν ψηθεί.
Εάν έχει απομείνει νερό, στραγγίζουμε τις φακές και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε τις κομμένες πιπεριές σε αντικολλητικό τηγάνι και τις σοτάρουμε ελαφρά χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία (ίσα ίσα να μαλακώσουν ελαφρά και να αναδείξουν το άρωμά τους χωρίς όμως να μαραθούν).
Βάζουμε σε ένα μπολ τις φακές, το ρύζι, τις πιπεριές, τις ελιές, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φύλλα του δυόσμου.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το λάδι, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
Περιχύνουμε τη σαλάτα που φτιάξαμε και προσθέτουμε και το θρυμματισμένο τυρί.
Μοιράζουμε σε ποτήρια ή ατομικά μπολ και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή αρχικής ιδέας: Menu από τον Άκη Πετρετζίκη, Τεύχος 2, Απρίλιος 2014
Tante Kiki
30 Comments
No