Τα muffins της ανακύκλωσης


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!!!
Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν και ...κάθε κατεργάρης επιστρέφει στον πάγκο του από σήμερα που τα μαθήματα αρχίζουν και πάλι βαδίζοντας όμως προς το τέλος τους μια και ο Μάιος μας έρχεται ολοταχώς! Βέβαια, μπορεί οι διακοπές του Πάσχα να έφτασαν στο τέλος τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσαν και οι λιχουδιές που φτιάξαμε. Η κατάψυξη πάντως είναι πολλές φορές η λύση. Έχετε δοκιμάσει να καταψύξετε τσουρέκι όσο είναι ακόμη φρέσκο (αφού έχει κρυώσει εντελώς ...φυσικά); Αν όχι... αξίζει να το δοκιμάσετε. Κάθε χρόνο, φτιάχνοντας τσουρέκια για γνωστούς και φίλους, για συναδέλφους και μαθητές (είναι από τα αγαπημένα μου κεράσματα) πάντα έχω περίσσευμα. Για να μην αγχώνομαι και μ' αυτό, πάντα βάζω, από τις τελευταίες φουρνιές, 1-2 στην κατάψυξη ή στον καταψύκτη. Όταν το βγάζω και το αφήνω να αποψυχθεί με την ησυχία του στην αρχή στο ψυγείο και μετά σε θερμοκρασία δωματίου, το τσουρέκι είναι φρεσκότατο! Το ίδιο κάνω και με κουλουράκια που τα φτιάχνω, τα καταψύχω και τα βγάζω σταδιακά. Παρ' όλη όμως τη διαδικασία αυτή πάντα έχω απομεινάρια. Αυτή τη φορά ξέμεινε η τελευταία δόση από τα μπισκότα ταχινιού που έφτιαξα το Μ. Σάββατο κατόπιν επιμονής των μικρών και μετά από χίλιες διαβεβαιώσεις ότι δεν τα είχαν βαρεθεί!! Κι όμως... τα μπισκότα δεν φαγώθηκαν πέρα από 2-3. Μερικά τα έδωσα και κάποια έμειναν στο μπισκοτοκουτί να "κλαίνε τη μοίρα τους".  Μέσα στην παραζάλη της γενικότερης εκκαθάρισης έπεσα πάνω τους εχθές το πρωί!!! Τα μπισκότα ήταν εντάξει αλλά πόσο να αντέξουν ακόμα;;; Έτσι ...η τύχη τους αποφασίστηκε ή με άλλα λόγια... ο κύβος ερρίφθη και ερρίφθη πολύ επιτυχημένα!! -:) Στην αρχή σκέφτηκα να τα κάνω τη γνωστή πουτίγκα που κάνουμε με το ψωμί, το τσουρέκι ή το κέικ αλλά μετά μου ήρθε η ιδέα να κάνω την ίδια πουτίγκα σε ...muffin! Θρυμμάτισα τα ταχινομπισκότα στη φόρμα με τις θεσούλες για τα muffins, ανακάτεψα γάλα, αυγά και ζάχαρη, πασπάλισμα με αμυγδαλάκι φιλέ, έψησα και να το αποτέλεσμα... μικρά νοστιμότατα muffins που τα πασπάλισα με ζάχαρη, πρόσθεσα και λίγες φρέσκιες φράουλες και απέκτησα ένα νοστιμότατο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι.
Μη διστάσετε, λοιπόν, διαβάστε τη συνταγή και ανακυκλώστε έτσι μπισκότα, κουλουράκια όποια γεύση και να έχουν, μουστοκούλουρα αλλά και τσουρέκι ή κέικ ακόμα και μπαγιάτικο ψωμάκι.
ΥΛΙΚΑ για 12 muffins
300-400γρ. μπισκότα ή κουλουράκια (να γεμίσουν τις θεσούλες), θρυμματισμένα
3-4 μεγάλα αυγά
200 γρ. (1 κεσεδάκι) γιαούρτι με γεύση λεμόνι (ή άλλη της αρεσκείας σας)
4-5 κ.σ. ζάχαρη άσπρη ή καστανή
180 γρ. γάλα φρέσκο
1 πρέζα αλάτι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε τα αυγά, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το γάλα και το αλάτι και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Γεμίζουμε τις 12 θεσούλες της φόρμας με θρυμματισμένα μπισκότα, κουλουράκι (ή ό,τι άλλο θέλουμε να ανακυκλώσουμε) και σιγά σιγά προσθέτουμε το μίγμα του γάλακτος.
Πιέζουμε λίγο τα μπισκότα προς τα κάτω και μετά αφού καλύψουμε τη φόρμα με διαφανή μεμβράνη, την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν τα μπισκότα και να ρουφήξουν καλά ένα μέρος από το μίγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε τα muffins για 20 λεπτά.
Δοκιμάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού εάν έχουν ψηθεί (πρέπει να είναι εντελώς καθαρή όταν την βγάλουμε από το κέντρο του κέικ).
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά τα πασπαλίζουμε με άχνη και προσθέτουμε μερικές φράουλες ή τα περιχύνουμε με λίγη αραιωμένη μαρμελάδα της αρεσκείας μας.
Τίποτε δεν πάει χαμένο!!! :))
Σας εύχομαι να έχετε μια καλή και νόστιμη εβδομάδα! :))

Tante Kiki
35 Comments
No