Φτιάχνουμε σπιτική Crème fraîche και Sour cream


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! Στον απόηχο των εκλογών πια, επιστρέφουμε και πάλι στην καθημερινότητά μας, στη δουλειά αλλά και στην κουζίνα μας! :)
Δύο ξενόφερτα καλούδια αλλά και η διαδικασία που χρειάζεται για να τα φτιάξουμε στο σπίτι, σήμερα θα τραβήξουν την προσοχή μας. Δυό κρέμες, η μια γαλλική και η άλλη αγγλοαμερικανική. Δυό κρέμες που απογειώνουν πολλά πιάτα, κρύα ή ζεστά. Θέλησα πρόσφατα να βρω sour cream αλλά ...τίποτε ...τουλάχιστον στο μάρκετ της γειτονιάς μου όπου κάποτε υπήρχε και αυτή αλλά και η crème fraîche που τη λάτρευα! "Αποτέλεσμα της κρίσης", σκέφτηκα απογοητευμένη!
Αλλά το έχω ξαναπεί... πιστεύω πώς τα πάντα έχουν δύο όψεις ...εξαρτάται αν βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο! Κι εγώ προτιμώ το δεύτερο και σπάνια με έχει απογοητεύσει! :) Ο υπολογιστής ...η πιο εύκολη εγκυκλοπαίδεια, το τετραήμερο των πρώτων εκλογών.... η τέλεια συγκυρία κι εγώ ...στο ψάξιμο που, τελικά, αποδείχθηκε πολύ απλό και αποδοτικό. 
Έμαθα πληροφορίες που δεν τις γνώριζα (τί πιο ωραίο!) και βρήκα συνταγές για να φτιάξω και τις δύο κρέμες (ακόμα πιο ωραίο!). Με τη μόνη διαφορά ότι οι κρέμες γάλακτος που είχα ήταν UHT (δηλαδή παστεριωμένες σε υψηλή θερμοκρασία) ενώ η παρασκευή και των δύο αυτών κρεμών απαιτεί (ή τουλάχιστον έτσι αναφέρουν τα food blogs που συμβουλεύτηκα και ήταν περισσότερα του ενός) απλά παστεριωμένες. Δεν πειράζει... πορευόμαστε με ό,τι έχουμε!!! Το πείραμα πέτυχε παρά τις UHT κρέμες!!
Τα υλικά μπήκαν στα βάζα τους, οι κρέμες ανακατεύθηκαν καλά με το κουτάλι, κουκουλώθηκαν με μια κουβέρτα (να και οι μνήμες από την κουζίνα της γιαγιάς όπου κάτω από μια ειδική κουβέρτα ...ετοιμαζόταν σχεδόν πάντα ένα μπολ με σπιτικό γιαούρτι) και κάθησαν ήσυχα στη γωνιά τους για 24 ώρες. Ήσυχα... μια κουβέντα ήταν γιατί κάθε 6 ώρες τις άνοιγα και τις ανακάτευα σύμφωνα με τις οδηγίες των συνταγών.
Μέχρι όμως να γίνουν οι δύο κρέμες μας ...ας δούμε μερικές πληροφορίες για να τις γνωρίσουμε από πιο κοντά! 
Η crème fraîche είναι μια γαλλική ολόπαχη κρέμα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση για να αποκτήσει μια ελαφρώς όξινη γεύση. Η crème fraîche είναι ουσιαστικά μια πολύ καλή ποιοτικώς sour cream. Η βασική τους διαφορά είναι ότι η crème fraîche έχει περισσότερα λιπαρά (30-45%) αν και τώρα πια κυκλοφορεί στο εμπόριο και με λίγα λιπαρά και δεν είναι τόσο όξινη ενώ η sour cream έχει  λιγότερα λιπαρά (15-20%) και είναι πιο όξινη. Επίσης, είναι πιο πηχτή από την sour cream. Η πιο διάσημη και καλή ποιοτικώς crème fraîche ανήκει στη Νορμανδία και συγκεκριμένα στην πόλη Isigny-sur-Mer της περιοχής Calvados. Είναι η μόνη που είναι προϊόν AOC... δηλαδή έχει ονομασία προέλευσης κατοχυρωμένη και κέρδισε βραβείο γεύση το 1986. Χρησιμοποιείται πολύ στην Γαλλική κουζίνα, σε ζεστά ή κρύα πιάτα, σαν φινίρισμα σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες και γλυκά. H sour cream χρησιμοποιείται επίσης σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες, μπισκότα και κέικ (κάνοντάς τα πιο αφράτα και πιο νόστιμα) αλλά και σε διάφορες σάλτσες. Με άλλα λόγια, οι δύο κρέμες έχουν ελάχιστες διαφορές πέρα από την καταγωγή και τα λιπαρά τους. 
Προσωπικά, επέλεξα στην sour cream να προσθέσω και λίγο ελληνικό, φρέσκο γιαούρτι αν και τα περισσότερα blogs την φτιάχνουν είτε με αριάνι, είτε με γιαούρτι (όχι και τα δύο) είτε ακόμα και με ξινόγαλα. 
Διαβάζοντας και μαθαίνοντας οι ώρες πέρασαν και τα βάζα απέκτησαν περιεχόμενο σφιχτοδεμένο κι όμως αέρινο! Οι δυο κρεμούλες, η μια πιο πηχτή ( η crème fraîche) από την άλλη (την sour cream) είναι τώρα πια έτοιμες να ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο μας και να μας χαρίσουν υπέροχες γευστικές εμπειρίες χωρίς να χρειαστεί να τις ψάχνουμε στο μάρκετ!! :)
ΥΛΙΚΑ
1- Crème fraîche
250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κ.σ. αρριάνι
2- Sour cream
250 ml κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
4 κ.σ. αρριάνι
2 κ.σ. γιαούρτι φρέσκο (ζωντανό) 


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και στις δύο περιπτώσεις.
Αφήνουμε την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το αρριάνι για 1 ώρα εκτός ψυγείου έτσι ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε τα υλικά σε δύο γυάλινα βάζα και τα ανακατεύουμε.
Καλύπτουμε με μια χαρτοπετσέτα και την στερεώνουμε με ένα λαστιχάκι ή σχοινάκι.
Σκεπάζουμε με μια κουβέρτα τα βάζα και τα αφήνουμε για 24 ώρες σε ζεστό μέρος.
Κάθε 6-8 ώρες ανακατεύουμε λίγο.
Οι κρέμες μας έχουν πια πήξει.
Κλείνουμε τα βάζα με το καπάκι και τα βάζουμε στο ψυγείο για άλλες 24 ώρες πριν χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να πάρουν την τελική τους μορφή και να μετατραπούν η μια σε νοστιμότατη crème fraîche και η άλλη σε υπέροχη sour cream.
Διατηρούνται στο ψυγείο για 8-10 μέρες.
ΣΗΜ. Ο Στ. Παρλιάρος φτιάχνει sour cream με μια κρέμα γάλακτος και χυμό από μισό λεμόνι ως εξής: ρίχνουμε το χυμό λεμονιού στην κρέμα και ανακατεύουμε για λίγο με το σύρμα ή ένα πηρούνι. 
Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10-12 ώρες και χρησιμοποιούμε αμέσως ή βάζουμε σε βάζο που το διατηρούμε στο ψυγείο καλά κλειστό για 8-10 μέρες. 
Μπορούμε να το δούμε σαν εναλλακτική όταν δεν έχουμε αριάνι ή γιαούρτι στο σπίτι. 
Πηγή: www.foodell.com & www.foodwishes.blogspot.com
http://alchemybaking.blogspot.gr/2013/05/make-your-own-homemade-sour-cream.html
 
Tante Kiki
24 Comments
No