Φρούτα της εποχής με μυρωδικά και μπαχαρικά... συνδυασμοί που γοητεύουν!


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! :)
Σήμερα, το έφερε το Σαββατοκύριακο, συνταγούλα δεν έχει! Η εβδομάδα που πέρασε ήταν μια ακόμα δύσκολη εβδομάδα κι έφτασε ένα Σαββατοκύριακο χαλάρωσης και ξενοιασιάς.
Ήταν όμως από κείνα τα Σαββατοκύριακα που, το μόνο που δεν ήθελα ήταν να μαγειρέψω! Η κουζίνα με ξέχασε ...μπήκα μόνον για τα απολύτως απαραίτητα χωρίς να μαγειρέψω κάτι καινούργιο παρά τις τύψεις που παραμόνευαν! Ένα διήμερο, που το πέρασα μ' ένα σύντομο ταξιδάκι στο χωριό, βόλτα, μπάνιο, διάβασμα!  
Το διήμερο αυτό είχε μια από τις αγαπημένες μου αντιθέσεις...
Την Παρασκευή αέρα δυνατό, από τη νύχτα ακόμα, ψύχρα και μια θάλασσα που μόνο καλοκαίρι δεν θύμιζε. Τα κύματα ξεσπούσαν με δύναμη στην υγρή άμμο και η παραλία άδεια με ταξίδεψε κάπου στα τέλη Οκτωβρίου! Όλη τη νύχτα ο αέρας λυσσομανούσε και κοιμήθηκα με το άγριο βουητό του να τραγουδά με δύναμη! Το Σάββατο... μαγικά θαρρείς ξύπνησα και πάλι στο καλοκαίρι. Ο Ιούλιος είχε νικήσει κι επέστρεψε θριαμβευτικά! Η θάλασσα ήρεμη, τα κυματάκια να χαϊδεύουν απαλά την παραλία, ο ήλιος να λάμπει και να ζεσταίνει από το πρωί και οι τολμηροί κολυμβητές να βρίσκονται ήδη στο νερό από τις 8.30 το πρωί! Στις 12.00 η θάλασσα σε προκαλούσε με την καθαρότητα και την ομορφιά της!
Αφού, λοιπόν, ξαναεμφανίστηκε το καλοκαίρι και καθώς ο Ιούλιος προχωρά υπέροχα φρούτα και λαχανικά, γεμάτα άρωμα και νοστιμιά, ζουμερά, ώριμα και πολύχρωμα εμφανίζονται στους πάγκους της λαϊκής, των μάρκετς και των παραδοσιακών μανάβικων. Όπου κι αν βρίσκονται μοσχοβολούν! 
Υπέροχη εποχή για γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, για λικέρ, γρανίτες, κρέμες και παγωτά, για σάλτσες και κομπόστες  που θα αποπλανήσουν φρουτένια τις αισθήσεις μας. 
Αλλά μια και μπαίνουμε στην κουζίνα για να φτιάξουμε όλα αυτά τα υπέροχα γλυκά αξίζει να τολμήσουμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο το άρωμά τους ή να κάνουμε νέους και τολμηρούς, γιατί όχι, συνδυασμούς. Πώς; Μα φυσικά, προσθέτοντας τα κατάλληλα φρέσκα αρωματικά ή μπαχαρικά!
Κάτι ήξεραν οι Σμυρνιές που χρησιμοποιούσαν μυρωδικά και μπαχαρικά στα γλυκά τους!
Πάμε να δούμε μερικούς συνδυασμούς που απογειώνουν όσφρηση και γεύση;
Βερίκοκο: Του δίνουμε μια πικάντικη νότα με τζίντζερ, μαστίχα ή κακουλέ.  Του αναδεικνύουμε το άρωμα με λεμονάτη λουίζα, αμπαρόριζα ή ξύσμα από μοσχολέμονο.

Ροδάκινο: Το κάνουμε πικάντικο με δεντρολίβανο, δυόσμο, τζίντζερ ή μέντα. Του χαρίζουμε διακριτικό άρωμα με αμπαρόριζα και λουίζα. Γίνεται ιδιαίτερο με κανέλα, γαρίφαλο, βασιλικό και κλασσικό με βανίλια. 

Φράουλα: Γίνεται τολμηρή με κανέλα, ροζ πιπέρι και κλασσική με βανίλια. Αναδεικνύει το υπέροχο άρωμα και τη μοναδική της γεύση με ξύσμα λεμονιού ή μοσχολέμονου αλλά και λεμονάτη λουίζα. Χαρίζει δροσιά με δυόσμο και μέντα. Κι αν θέλουμε πράγματικά κάτι το ιδιαίτερο μερικά μοσχοκάρφια την κάνουν αξεπέραστη και πολύ ιδιαίτερη!
Κεράσι: Η κανέλα και το μοσχοκάρυδο του χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα. Η μαστίχα και το μαχλέπι το κάνουν ανατολίτικο και η μέντα, ο δυόσμος, η λουίζα το κάνουν να μας γεμίζει άρωμα και γεύση.

Βύσσινο: Πικάντικο γίνεται με κανέλα,  γαρίφαλο και κλασσικό με αμπαρόριζα. Δροσιά του χαρίζει η μέντα και ο αστεροειδής γλυκάνισος.

Καρπούζι: Βανίλια αλλά και αμπαρόριζα το κάνουν απίστευτα νόστιμο και κλασσικό ενώ η κανέλα του δίνει μια πολύ ιδιαίτερη νότα.
Πεπόνι: Αμπαρόριζα, βανίλια και αστεροειδής γλυκάνισος κάνουν ιδιαίτερα τα γλυκά με πεπόνι.

Μούσμουλα: Προσθέτουμε αμπαρόριζα, μέντα, τζίντζερ αλλά και λεμονάτη λουίζα που αναδεικνύουν το άρωμα και τη γεύση τους.

Σταφύλι: Αμπαρόριζα, λουίζα, βανίλια είναι κλασσικές επιλογές. Αμπαρόριζα και λουίζα του δίνουν μια ιδιαίτερη νότα. Κι αν το θέλουμε πιο πικάντικο δεν έχουμε παρά να του προσθέσουμε τζίντζερ ή κανέλα.
Tante Kiki
9 Comments
No