Πατατόπιτα σπέσιαλ



Καλημέρα σας!! Τί κάνετε;; Ελπίζω να είστε καλά γιατί εγώ τελευταία μάλλον ακολουθώ τον καιρό και τα σκαμπανεβάσματά του!! Πότε πάνω, πότε κάτω... κάτι σαν ασανσέρ δηλαδή! Όχι βέβαια ότι μου είναι κάτι εντελώς άγνωστο αυτό το συναισθηματικό ανεβοκατέβασμα αλλά πάλι... είναι κουραστικό! Κάτι τα τρεχάματα που έχω και θα σας τα πω σε λίγες μέρες επίσημα πια (αν και είμαι σίγουρη ότι ήδη είδατε κάτι στο Facebook), κάτι τα μαθήματα, κάτι η αβεβαιότητα λόγω της κατάστασης ...κατάφερα να ζω το κοιμάμαι-καλά-ξυπνάω-με-άγχος, ξυπνάω-καλά-κοιμάμαι-με-άγχος και πάει λέγοντας! Τί με βοηθάει σε περιπτώσεις σαν κι αυτή; Τί με κάνει να σταματάω τα δρομολόγια πάνω-κάτω; Η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική και το σεργιάνι στην μπλογκογειτονιά! Για διάβασμα ...ούτε συζήτηση!!! Αδύνατον να συγκεντρωθώ!!!
Αυτό έκανα κι αυτή τη φορά, μόνον που από τις τρεις επιλογές διάλεξα την μαγειρική! "Πόσο καιρό έχω να κάνω πίτα;;;" αναρωτήθηκα. "Πολύ!" μου απάντησα αμέσως! Και το ήξερα! Στο ψυγείο ή μάλλον στην κατάψυξη υπήρχε ένα πακέτο με χωριάτικο φύλλο της Χρυσής Ζύμης. Κάπου εκεί δίπλα υπήρχαν πατάτες, τα αγαπημένα μου πράσα και ένα κομμάτι γραβιέρας Νάξου που την λατρεύω! Σκέφτηκα τον συνδυασμό και ξετρελλάθηκα!! Εντάξει αφού δεν μπορώ να πατήσω το μαγικό κουμπάκι και να φτάσω σ' έναν κόσμο χωρίς θέματα, χωρίς δυσκολίες, χωρίς προβληματισμούς εεεεε, τότε ας πατήσω το κουμπάκι ή μάλλον ας κουνήσω τα χεράκια για να φτάσω στον κόσμο της νοστιμιάς που ουδόλως εξαφανιζει τα υπόλοιπα αλλά βοηθάει να τα ξεχάσεις λίγο! Δεν συμφωνείτε;;;
Με το μυαλό γεμάτο από τις σκέψεις που είπαμε αλλά και τη νοστιμιά της πίτας που θα έφτιαχνα προχώρησα γρήγορα για να αρχίσω να επιτελώ μέγα ψυχολογικό έργο με αποτελέσματα, ακόμα, αμφίβολα μακροπρόθεσμα αν και όχι βραχυπρόθεσμα. Και είχα δίκιο... το μυαλό μαζεύεται στις κατσαρόλες, τα τηγάνια και τη ρουτίνα της μαγειρικής κι αφήνει για λίγο τα υπόλοιπα! Η πίτα έγινε, φουρνίστηκε και όταν ξεφουρνίστηκε στόλισε το κυριακάτικο τραπέζι με περισσή περηφάνεια αν και μάλλον της μετέδωσα την κακή μου διάθεση γιατί δεν ήθελε με τίποτε να βγει καλές φωτογραφίες... δεν πειράζει, με την κακία της θα μείνει!!! :)
Πάμε να δούμε την πίτα ξεχνάω-τα-προβλήματα;;;
ΥΛΙΚΑ για μια λαμαρίνα φούρνου
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ 
650 γρ. πατάτα (καθαρό βάρος χωρίς τις φλούδες), σε κομμάτια
300 γρ. πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
220 γρ. γραβιέρα Νάξου χοντροτριμμένη
3 αυγά μεγάλα
1 πρέζα ξύσμα λεμονιού 
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
3 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
5 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα 
2/3 φλ.τσ. + 1/2 φλ.τσ. νερό για το άλειμμα των φύλλων
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και λίγο αλάτι.
Τις βράζουμε για 15 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις πολτοποιούμε με το εργαλείο που φτιάχνουμε πουρέ.
Αφήνουμε τον "πουρέ" να κρυώσει.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο νερό και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα πράσα.
Τα αφήνουμε για 3 λεπτά (περίπου) να ζεματιστούν και να πάρουν 1 βράση.
Ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε τα πράσα στο τηγάνι.
Προσθέτουμε τις φέτες κρεμμυδιού και το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια να σοτάρονται σε σιγανή φωτιά.
Μόλις μαραθούν, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Όταν τα κρεμμύδια και τα πράσα αρχίσουν να παίρνουν ένα ελαφρό καστανό χρώμα ρίχνουμε το βαλσαμικό ξίδι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να σοταριστούν για άλλα 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και μετά τα προσθέτουμε στις πολτοποιημένες πατάτες χωρίς όμως να προσθέσουμε και το λάδι που έμεινε στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι.
Δοκιμάζουμε εάν είναι όπως ακριβώς θέλουμε το μείγμα όσον αφορά στο αλάτι και προσθέτουμε τα αυγά.
Αφού ανακατέψουμε η γέμιση είναι έτοιμη και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να στρώσουμε τα φύλλα στο ταψί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Στο τηγάνι που καραμελώσαμε τα πράσα και τα κρεμμύδια, έχουμε αφήσει το περίσσιο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο και αλείφουμε την λαμαρίνα μας.
Παίρνουμε ένα χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη (η συσκευασία περιέχει 8-9 φύλλα) και το τοποθετούμε επάνω στην λαμαρίνα.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο  και απλώνουμε το δεύτερο.
Επαναλαμβάνουμε για τα 4 ή 5 φύλλα και μετά απλώνουμε τη γέμιση.
Ξαναστρώνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας με λάδι ανάμεσα στο κάθε ένα.
Τελειώνουμε διπλώνοντας τις άκρες των φύλλων προς τα επάνω για να σχηματίσουμε τον κόθρο.
Χαράζουμε την πίτα προσέχοντας ώστε να μην τρυπήσουμε το κάτω φύλλο.
Την αλείφουμε με το μείγμα ελαιολάδου και νερού. 
Βάζουμε στο φούρνο για 45-50 λεπτά ή μέχρι η πίτα μας να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.
http://signatures.mylivesignature.com/54489/80/35FC2D8B9F1ED4118230CF499B0784CC.png
Tante Kiki
32 Comments
No