Πουγκάκια μήλου με μανούρι, μπαχαρικά και καραμελωμένα φύλλα


Πουγκάκια μήλου με υπέροχο, λεπτό, μεταξένιο φύλλο από τη Χρυσή Ζύμη που όταν καραμελώσει γίνεται εντυπωσιακά τραγανό! Μια γέμιση, αλλού γλυκιά κι αλλού ελαφρά αλμυρή, αρωματική με την κανέλα να κυριαρχεί και το τζίντζερ να  ακουλουθεί αλλά να υπάρχει αποφασιστικά, με τις γλυκές εκρήξεις της σταφίδας που εμφανίζονται κάθε λίγο και λιγάκι! Το σύνολο; Μοναδικό, ανεπανάληπτο, θεϊκό θα τολμούσα να πω αλλά και τόσο φρουτένιο! Καθόλου βαρύ και τόσο κρατσανιστό που δεν θες να το αφήσεις από το χέρι σου αλλά και που ο ουρανίσκος δεν θέλει με τίποτα να το αποχωριστεί!!
Είμαι σίγουρη όταν μιλάω για εκρήξεις γεύσης η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό είναι οι ...σοκολατένιες εκρήξεις γεύσης. Συνήθως λέμε ηφαίστειο σοκολάτας, λάβα σοκολάτας, σοκολατοκόλαση και άλλες τέτοιες εκφράσεις που πάντα πίσω τους κρύβουν ένα γλυκό... στάνταρ σοκολατένιο! Προσωπικά, ανήκω σ' αυτούς που έχω μια σχέση μίσους και πάθους με τη σοκολάτα! Τί σημαίνει αυτό; Μα τί άλλο πέρα από το ότι άλλοτε τη λατρεύω κι άλλοτε τη ...μισώ (τρόπος του λέγειν για να πω ότι δεν την θέλω!). Άλλοτε λιώνω για κείνη κι άλλοτε της γυρίζω την πλάτη περιφρονητικά! Ποτέ όμως ή μάλλον σπάνια περιφρονώ ένα φρουτένιο γλυκό και ειδικότερα μια φρουτένια, γλυκιά πίτα όπως τούτα δω τα πουγκάκια που έχω την τιμή να σας συστήσω σήμερα! Είμαι σίγουρη ότι θα χαρείτε για την γνωριμία σας ή μάλλον θα ...γοητευθείτε από την παρουσία τους.
Όμορφα, νόστιμα, κρατσανιστά μ' εκείνα τα καραμελωμένα φύλλα τους αλλά και αφράτα συνάμα, αρωματικά και με μιαν απίθανη ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και το ελαφρά αλμυρό μανούρι εύκολα γίνονται μια συνήθεια που θέλεις να αισθάνεσαι την παρουσία τους σε κάποιο μπολ ή πιατέλα. Ιδανικά γλυκάκια για γιορτινό μπουφέ, ιδανικά συνοδεύουν τον καφέ ή το τσάι κι ακόμα πιο ιδανικά τα απολαμβάνουμε πασπαλισμένα με άχνη και κανέλα μετά το γεύμα!!
Είναι τόσο εύκολα στην παρασκευή τους και τόσο οικονομικά που θα σας πρότεινα να τα προγραμματίσετε για την Κυριακή που μας έρχεται ...και σας το λέω... δεν θα το μετανιώσετε!!!
Ελάτε, πάμε στην κουζίνα... υπάρχει καφεδάκι ή τσαγάκι για να ζεσταθείτε όσο θα ετοιμαζόμαστε να τα ...σκαρώσουμε!!

ΥΛΙΚΑ για 15 πουγκάκια
1 πακέτο (15 φύλλα κρούστας για γλυκά) Χρυσή Ζύμη
4 μεγάλα μήλα τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
140 γρ. μανούρι τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
140 γρ. σταφίδες ξανθές
80 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
6 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη + λίγη ακόμη για το καραμέλωμα των φύλλων
1 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
1/3 κ.γλ. τζίντζερ
100 γρ. βούτυρο λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου
Για το πασπάλισμα
Άχνη και κανέλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο μήλο, το μανούρι, τις σταφίδες, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη, το ψιλοκομμένο καρύδι και το τζίντζερ και ανακατεύουμε καλά.
Μετά από λίγο βάζουμε σε ένα σουρωτήρι τη γέμιση για να απομακρύνονται τα υγρά που θα βγάλει.
Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα και με ένα πινέλο αλείφουμε με βούτυρο το πρώτο φύλλο.
Το διπλώνουμε κατά μήκος της μεγάλης πλευράς, αλείφουμε και πάλι με λίγο βούτυρο και ξαναδιπλώνουμε.
Δηλαδή, κάθε φύλλο το διπλώνουμε στα τέσσερα.
Βάζουμε μέσα 1 1/2 μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση και ενώνουμε τις άκρες του τετράγωνου στρίβοντας όλες μαζί λίγο πιο πάνω από τη γέμιση.
Ανοίγουμε προς τα έξω τις άκρες των φύλλων και κάνουμε το επόμενο πουγκάκι.
Με κάθε φύλλο σχηματίζουμε κι ένα πουγκάκι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί και αφού το αλείψουμε με ελάχιστο βούτυρο, τοποθετούμε επάνω τα πουγκάκια.
Αλείφουμε τις άκρες των φύλλων με λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη έτσι ώστε να καραμελώσουν και να μείνουν τραγανά ακόμα και την επόμενη μέρα αλλά ακόμα κι αν τα πουγκάκια μπουν στο ψυγείο.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρις ότου τα πουγκάκια πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Tante Kiki
13 Comments
No