Τα βολοβάν της γιορτής

Καλημέρα σας!
Καθώς οι γιορτές πλησιάζουν το μυαλό μας όλο και ταξιδεύει στα τραπέζια των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανείων και πάει λέγοντας. Πρώτο πιάτο, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο ή μήπως μπουφές για τα βράδια της παραμονής; Ένα είναι σίγουρο...τα ορεκτικά βρίσκονται πάντα εκεί... είτε σε καθιστό γεύμα ή δείπνο, είτε σε μπουφέ κάποια ορεκτικά πάντα υπάρχουν και σίγουρα όχι για να επιτελέσουν τον ρόλο που λέει το όνομά τους (γιατί η όρεξη σπάνια λείπει) αλλά για να μας θυμίσουν ότι μπορούμε με μικρά μεζεδάκια να χορτάσουμε εξίσου καλά.
Οι πίτες είναι από τα μεζεδάκια που αγαπώ πολύ και όχι μόνον εγώ ...φαντάζομαι! Έχω την εντύπωση ότι οι πίτες είναι πια μέρος του DNA του Έλληνα και της Ελληνίδας! Πώς να το κάνουμε ...έχουμε παράδοση στις πίτες και σε κάθε γωνιά της χώρας μας υπάρχει και μια σπεσιαλιτέ σε πίτα. Μπορεί, βέβαια, αυτές οι πίτες να γίνονται όλες με φύλλο απλό, χωριάτικο, νόστιμο και τριφτό αλλά και τα βολοβάν που θα σας προτείνω σήμερα είναι μια αγκαλιά από τριφτή και τραγανή σφολιάτα γεμάτη με μια γιορτινή γέμιση ...ας πούμε σπανακόπιτας αν και λίγο ιδιαίτερης με ένα μόνον υλικό που, την ώρα που το πρόσθετα αναρωτιόμουν αν θα πετάξω την υπόλοιπη γέμιση ή όχι! 
"Αχ αυτή η αγάπη για πειραματισμούς!!" ... ακούστηκε μια φωνή δίπλα μου... και ήταν γεμάτη αμφιβολία για το γευστικό αποτέλεσμα. Εντάξει, κι εγώ κάπως έτσι ήμουν αλλά δεν το έδειχνα... λίγη εμψύχωση και λίγη θετική ενέργεια είναι απαραίτητη, βρε παιδί μου, όταν μαγειρεύεις χωρίς συγκεκριμένη συνταγή... δεν νομίζετε;; Κανένα πρόβλημα όμως!!! Είμαι από τους ανθρώπους που δεν πτοούνται ... και συνεχίζω! Έτσι έκανα και τώρα κι όταν αυτή η φωνή, ξέρει εκείνη... δοκίμασε τη γέμιση... "πωπωωω, πολύ νόστιμη... δεν το περίμενα!!". Τί έλεγα πριν;;; Η θετική ενέργεια ... η πίστη στις επιλογές του ...μάγειρα;;;; Κανένα πρόβλημα... ξαναλέω!!! 
Θα σκέφτεστε τώρα... μα δεν αφήνει τα πολλά να μας δώσει τη συνταγή για να δούμε και να κρίνουμε; Αυτό έχω σκοπό να κάνω αμέσως τώρα αφού όμως πρώτα σας πω ότι η γέμιση αυτή είναι πράγματι ιδιαίτερη, υπέροχη και πολύ γιορτινή!! Δοκιμάστε την σε βολοβάν (που δεν έχω φτιάξει καιρό τώρα παρά το γεγονός ότι τα λατρεύω!) και θα γίνει ένα υπέροχο ορεκτικό!
ΥΛΙΚΑ για 10 μεγάλα βολοβάν
1 πακέτο σφολιατάκια βουτύρου ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
Για τη γέμιση
250 γρ. σπανάκι
200 γρ. πράσα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης (ή άλλη κόκκινη) σε καρεδάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (προαιρετικά) σε ροδέλες
60 γρ. καπνιστά αμύγδαλα ψιλοκομμένα
100 γρ. τυρί κρέμα με μυρωδικά και σκόρδο
60 γρ. κεφαλοτύρι ψιλοκομμένο
100 ml λευκό κρασί
6 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα ζεστό νερό και ρίχνουμε μέσα το σπανάκι και τα πράσα.
Τα βράζουμε για 1-2 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Στο ίδιο τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά.
Αφήνουμε τα λαχανικά να μαραθούν για 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε το σπανάκι και τα πράσα.
Τα αφήνουμε άλλο 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρασί.
Μόλις το κρασί εξατμιστεί προσθέτουμε 1 μεγάλο ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν.
Όταν το νερό τελειώσει, δοκιμάζουμε τα λαχανικά εάν έχουν μαλακώσει όσο θέλουμε και εάν όχι προσθέτουμε κι άλλο νερό σταδιακά μέχρι να έχουμε όσο θέλουμε βρασμένα τα λαχανικά.
Μόλις τα λαχανικά είναι έτοιμα, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τα αφήνουμε να τα λαχανικά να κρυώσουν καλά.
Τέλος, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, ανακατεύουμε και έχουμε έτοιμη τη γέμιση που μπορούμε να την διατηρήσουμε στο ψυγείο για να γεμίσουμε τα βολοβάν λίγο πριν το σερβίρισμά τους.
Ετοιμάζουμε τα βολοβάν
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε τα δέκα από τα 20 στρογγυλά σφολιατάκια βουτύρου.
Παίρνουμε τα άλλα δέκα σφολιατάκια και τα τοποθετούμε σε μια αντικολλητική επιφάνεια.
Με ένα στρογγυλό κουπ πάτ, κόβουμε έναν κύκλο στο κέντρο τους και σχηματίζουμε ένα στεφάνι.
Αυτό το στεφάνι το παίρνουμε και το κολλάμε αλείφοντας με λίγο νερό γύρω γύρω τα ολόκληρα σφολιατάκια.
Με ένα πηρούνι τρυπάμε τη βάση και με μια οδοντογλυφίδα το επάνω στεφάνι.
Βάζουμε τα βολοβάν στο φούρνο και τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα όμορφο καστανόξανθο χρώμα.
Μόλις ετοιμαστούν, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα βολοβάν να κρυώσουν καλά πριν περάσουμε στην επόμενη φάση.
Όταν πια τα βολοβάν είναι εντελώς κρύα, με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το κέντρο τους πολύ προσεκτικά για να μην τρυπήσουμε τη βάση τους, δημιουργώντας ένα καπάκι που το προσθέτουμε αφού τα γεμίσουμε.
Μπορούμε επίσης με ένα κουταλάκι του γλυκού να σπάσουμε το κέντρο τους πιέζοντάς το προς τα κάτω και να αφήσουμε εκεί τα θρυμματισμένα κομμάτια της σφολιάτας.
Τέλος, γεμίζουμε τα βολοβάν με τη γέμιση που ήδη έχουμε ετοιμάσει και τα τοποθετούμε σε μια ωραία Χριστουγεννιάτικη πιατέλα.
Όσο για τη ζύμη που κόψαμε και περίσσεψε;;; Τα κάνουμε μικρά πιτάκια βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο με λίγη γέμιση μέσα και τα ψήνουμε.

34 σχόλια:

  1. Τα μεζεδάκια δεν θα λείψουν από κανένα γιορτινό τραπέζι, είναι απαραίτητο συμπλήρωμα!
    Πολύ ωραία ιδέα τα δικά σου Κική μου!
    Εύκολα και νόστιμα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Έλενά μου!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. πολυ ωραια προταση κικη!!!!Για αλλη μια φορα πετυχες!!!!!!!!!!!!!!!!
    πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απιθανα!!!!!!!!! Γιορτινα, πεντανοστιμα με το λατρεμμενο πρασο και κυριως ευπαρουσιαστα!!!!
    Κικη συνεχισε να ποσταρεις γιορτινα πιατα!!
    Σου πανε!!!!

    Καλημερα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι από τα ορκετικά που ετοιμάζαμε στο σπίτι τις γιορτές παλιότερα Χρυσαυγή μου και τα είχα ξεχάσει!!! Να είσαι καλά!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Εχω νά φτιάξω βο λο βάν,πολλά χρόνια Κική μου!!
    Τά δικά σου φαίνονται πολύ νόστιμα καί λαχταριστά!!
    Θά τά δοκιμάσω!!Καλό απόγευμα!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι ετώ το ίδιο Δήμητρά μου!!! Και εντελώς ξαφνικά τα θυμήθηκα και είπα να σας τα δείξω μια και είναι ευπαρουσίαστα και εύκολα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Είμαι φαν των βο λο βάν! Σαν σακουλάκια έκπληξη τα βλέπω!Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα υλικά που έχουν..αλίμονο..θα έφτιαχνες κάτι ποτέ άσχημο εσύ?
    Πολλά φιλιά σε ένα βροχερό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως έτσι είναι ...μπορείς να έχεις οποιαδήποτε γέμιση και είναι πάντα επίκαιρα ορεκτικά και πολύ ευπαρουσίαστο!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  6. τελεια!!!! φοβερη ιδεα οχι μονο τα χριστουγεννα αλλα γενικα στα παρτυ κ γιορτες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι εύκολη πρόταση με άπειρες παραλλαγές που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια την πίτα.

      Διαγραφή
  7. πολύ σούπερ!!!!! είσια τεχνίτισσα!!!! φιλάκια πολλά!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω πως ήδη έχω τη γεύση τους στο στόμα μου!
    Φαίνονται εξαιρετικά, Κική μου!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμα Ιωάννα μου!!
      Πολλά φιλιά! :)

      Διαγραφή
  9. Και σπανάκι και πράσο και αμύγδαλα και τυρί και βολοβάν??? Σιγά μην τα σερβίρω, μάλλον μόνη μου θα τα έτρωγα όλα, υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχιιιιιι, τόσο κόπο θα κάνεις να τα φτιάξεις... μην τα τρως όλα.... χαχαχα
      Χαίρομαι που σου άρεσαν Αμαλία μου!

      Διαγραφή
  10. Παίρνω ένα και φεύγω! Μα πόσο τέλεια είναι! Αυτά τα σφολιατάκια βολεύουν πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ εύκολα και νόστιμα! Πάρε όσα θέλεις Χρύσα!

      Διαγραφή
  11. Τα βολοβάν είναι ιδανικά για γιορτινούς μπουφέδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ..είχα αφήσει σχόλιο από το πρωι αλλα μάλλον χάθηκε!

    Τι όμορφα που τα έκανες!!!!
    Ότι πρέπει για μπουφέ!!
    Η γέμιση σούπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Πέπη... είναι πράγματι πολύ ωραία για μπουφέ και η γέμιση ελαφρώς πικάντικη!!

      Διαγραφή
  13. Wow delicious post!!!
    Have a good week!!! my g+ for your post!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φοβερά υλικά Κική!
    Πραγματικά όλα πολύ προσεγμένα και απολύτως ταιριαστά!
    Είμαι βέβαιη ότι η πρόταση σου θα γίνει ανάρπαστη σε οποιονδήποτε μπουφέ!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα βολοβάν κάποτε τα αγαπούσα πολύ και μετά απλά ξεχάστηκαν. Τα συγκεκριμένα είναι πεντανόστιμα!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Πολύ νόστιμα και ευπαρουσίαστα!!!! Ιδανικό μεζεδάκι για το εορταστικό μας τραπέζι!!!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι νοστιμότατα και ευπαρουσίαστα ορεκτικά!

      Διαγραφή
  16. Α! μου θύμησες γιορταστικά τραπέζια της μάνας μου, με τούτη την συνταγή Κική μου.
    Πολύ ωραία πρόταση μάλλον για κάθε γιορτινό μάζεμα πιστεύω.
    Καλό μεσημέρι, καλό Σαββατοκύριακο και με το καλό στα φετινά Χριστούγεννα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ από κει το θυμήθηκα από τα τραπέζια της μαμάς μου όπου τα βολοβάν είχαν την τιμητική τους!!
      Επίσης Πηνελόπη μου...καλές γιορτές να έχουμε!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!