'Αλειμμα μήλου


'Αλειμμα μήλου

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά, οι βροχές καλά κρατούν, η ψύχρα είναι πια εδώ. Η κυδωνιά μας, ακόμη και χωρίς καθόλου περιποίηση μεγάλωσε τα κυδώνια της που, για μένα, φέρνουν μνήμες από το χωράφι με τις κυδωνιές του παππού, το μάζεμά τους κάποια Σαββατοκύριακα απ' όλα τα αδέρφια κι εμάς τα μικρά ξαδέρφια που μετατρέπονταν σε πικ νικ, οικογενειακή γιορτή και γλέντι μαζί με δουλειά! Όμορφες αναμνήσεις ζωντανεύουν κάθε φορά που βλέπω αυτούς τους χρυσούς καρπούς να μεγαλώνουν σιγά αλλά σταθερά! 



Η ροδιά, επίσης καταφορτώθηκε για να αποδείξει πόσο δυνατή είναι και ετοιμάζεται να μας χαρίσει τα ροδοκόκκινα δώρα της. Φέτος θα φτιάξω λικέρ και σιρόπι για κρέμες και παγωτά που τα τιμάμε όλο τον χρόνο. 



Κι απ΄ την άλλη τα μήλα... αυτά κι αν μου φέρνουν αναμνήσεις παρόμοιες με τα κυδώνια μια και το ίδιο πανηγύρι επαναλαμβάνονταν στο μάζεμα των μήλων. Δεν ξέρω τί γινόταν αλλά πάντα εγώ ήμουν υπεύθυνη για την τοποθέτησή τους μέσα στις κλούβες και για το κόλλημα των ετικετών επάνω σ' αυτές ενώ τα μεγαλύτερα ξαδέρφια αναλάμβαναν την πιο προσεκτική συσκευασία σε τελάρα που προορίζονταν για μανάβικα κι έπρεπε πρώτα να γυαλίσουν τα μήλα αλλά και να βάζουν μήλα ίδιου μεγέθους! :) Είναι κι αυτοί κάποιοι από τους λόγους που αγαπώ το φθινόπωρο! Γενικότερα, νομίζω ότι όσα παιδιά έχουν μεγαλώσει στην πόλη αλλά έχουν κάποιους παππούδες στο χωριό και μπορούν να απολαμβάνουν αυτές τις χαρές της αγροτικής ζωής αλλά και της φύσης! Είναι πολύτιμη αυτή η επαφή με τη φύση στην παιδική ηλικία για ένα σωρό λόγους! 


Επιστρέφω όμως στα μήλα που, όπως είπα, ποτέ δεν με αφήνουν ασυγκίνητη! Μερικά μήλα, μαζί με καρότα και κάποιες σταφίδες μαζί με λίγο χυμό πορτοκαλιού έκαναν ένα μικρό γευστικό όσο και υγιεινό θαύμα. Ένα ξυλάκι κανέλας τρύπωσε για να επιβεβαιώσει με το άρωμά του την αίσθηση του φθινοπώρου και λίγη μαύρη ζάχαρη συμπλήρωσε το άλειμμα που θα συντροφέψει για αρκετές μέρες τα πρωινά ή τα απογευματινά γεύματα.
Αν κι εσείς αγαπάτε το άρωμα και τη γεύση του φθινοπώρου ελάτε μαζί μου... η κουζίνα ακόμη μυρίζει μήλο, κανέλα και... φρεσκοψημένα κρουασάν!!! 


'Αλειμμα μήλου

ΥΛΙΚΑ για ένα βάζο 350 γρ.
  • 450 γρ. μήλα (καθαρό βάρος)
  • 150 γρ. καρότα
  • 100 γρ. σταφίδες (έβαλα 80 γρ. ξανθές σταφίδες και 20 γρ. μαύρες) 
  • 80-100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη 
  • 1 ξυλάκι κανέλας 
'Αλειμμα μήλου

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν για μισή ώρα στον χυμό πορτοκαλιού.
  2. Κόβουμε τα μήλα και τα καρότα σε μικρά κομμάτια. 
  3. Βάζουμε στο multi τις σταφίδες με το χυμό, τα καρότα και τα μήλα σε 3 ή 4 δόσεις και τα πολτοποιούμε, έτσι ώστε να βράσουν πιο εύκολα και γρήγορα.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη.
  5. Προσθέτουμε 100 ml νερό ή χυμό πορτοκαλιού.
  6. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε σιγανή φωτιά προς μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και αφήνουμε το άλειμμα να βράσει άλλα 30-35 λεπτά σε σιγανή φωτιά έτσι ώστε να απορροφηθούν τα υγρά του.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε... το άλειμμα πρέπει να είναι "δεμένο", γλυκό αλλά με ελαφρά υπόξινη γεύση μια και η γλύκα του εξαρτάται και από το πόσο ώριμα είναι τα μήλα. 
  9. Γεμίζουμε ένα βαζάκι που το έχουμε αποστειρώσει και το διατηρούμε εκτός ψυγείου για 4-5 μέρες και μετά στο ψυγείο.
  10. Απολαύστε το σκέτο σαν ελαφρύ γλυκό, σε ψωμί αλλά και σε φρεσκοψημένο κρουασάν πασπαλισμένο με λίγα καρύδια και λίγη άχνη.
* Γενικά τα αλείμματα ή τα αφήνουμε για λίγες μέρες εκτός ψυγείου ή τα διατηρούμε βάζοντάς τα αμέσως στο ψυγείο γιατί δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη που είναι, ουσιαστικά, το συντηρητικό στις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού.

'Αλειμμα μήλου
Tante Kiki
40 Comments

Φαγώσιμα υβρίδια


Πίτσα - παπουτσάκια by Tante Kiki
Καλημέρα σας από την ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη! Σάββατο σήμερα και μέρα ξεκούρασης, χαλάρωσης, μαγειρέματος αλλά και βόλτας...όπου τουλάχιστον ο καιρός το επιτρέπει! 
Εμείς, θα κάνουμε μια βόλτα ...εικονική, διαδικτυακή, πιο γρήγορη από την κανονική αλλά σίγουρα πιο μεγάλη! Θα φτάσουμε στη Νέα Υόρκη, μετά θα επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη και στο τέλος θα ξαναταξιδέψουμε στο Λονδίνο κι από κεί στη μακρινή Ιαπωνία! Πώς;; Θα δείτε... θα είναι μια ιδιαίτερη γαστρονομική βόλτα που, πιστεύω, ότι θα σας αρέσει!
Μ' αυτή την ανάρτηση, εγκαινιάζουμε και τη νέα στήλη των "Γαστρονομικών Περιηγήσεων". Ας ξεκινήσουμε όμως τη βόλτα μας.
Είναι η νέα τρέλλα του πλανήτη ή τουλάχιστον των απανταχού foodies και προέρχεται από την ...αναπάντεχη αλλά επιτυχημένη ανάμιξη δύο γλυκών ή δύο πιάτων ήδη επιτυχημένων και αγαπημένων  δημιουργώντας ένα νέο πρωτότυπο και εξίσου επιτυχημένο γλυκό ή πιάτο με διαφορετική προσωπικότητα. Πρωτοτυπία, πρωτοπορία ή έλλειψη φαντασία νέων δημιουργιών; Ό,τι κι αν είναι αποτελεί τη νέα μόδα!
Όλοι νομίζουν ότι ο αρχηγός των φαγώσιμων υβριδίων είναι το Cronut που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη στις 10 Μαϊου 2013. Δημιούργημα του σεφ Dominique Ansel είναι κάτι ανάμεσα σε κρουασάν και ντόνατ (όπως δείχνει και το όνομά του). Αφράτη, βουτυρένια ζύμη κρουασάν σε σχήμα αγαπημένου ντόνατ, εσωτερικά μιαν αφράτη κρέμα να ξεχειλίζει από την πρώτη κιόλας δαγκωνιά και η επιφάνεια να γυαλίζει από ένα γλυκό γλάσο. Οι παραλλαγές στη γεύση του όσες μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου! Το γλυκό που στην αρχή, οι οπαδοί του το έβρισκαν μόνον στον φούρνο του Ansel, στο Σόχο, και μόνο στην περιορισμένη παραγωγή των 350 κομματιών και στην τιμή των 5$ έφτασε να πουλιέται στη μαύρη αγορά (!!!... Αμερική είναι αυτή) γύρω στα 100$!!! "Είναι σαν να έχεις σχεδιάσει το πρώτο smart phone" είπε σε μια συνέντευξη ο Ansel!!!
Κι όμως νομίζουν!!
Γιατί... μερικούς μήνες πιο πριν, στις 9 Φεβρουαρίου 2013, ένας δικός μας Θεσσαλονικιος σεφ και food blogger, ο Δημ. Κοπαράνης σερβίρισε στο Estrella το ...μπουγατσάν. Μια υβριδική δημιουργία που ξετρέλλανε τους Θεσσαλονικείς και τους έκανε εθισμένους στη γεύση του. Τραγανό κρουασάν με γέμιση κρέμας της αγαπημένης μπουγάτσας και πασπαλισμένο με άχνη και κανέλα! Εθιστικό και νοστιμότατο! "Μισό Σαλονίκη, μισό Παρίσι είναι το δικό μου σχόλιο στη μεγαλομανία μας" αναφέρει, χαρακτηριστικά ο Δημ. Κοπαράνης!
The foodie anarchist
Λίγο αργότερα, στο Λονδίνο οι εταιρίες Bea Vo και Starbucks μπήκαν στο χορό της δικαστικής διαμάχης, που πήρε το όνομα duffingate για τα νιόβγαλτα duffin, ένα συνδυασμό από ντόνατ και μάφιν με μαρμελάδα βατόμουρο!
Από το Λονδίνο ταξιδεύουμε στο Κιότο της Ιαπωνίας όπου γεννήθηκε το Mega Pizza Burger, ένα μεγάλο burger μέσα σε ζύμη πίτσας.
Και για να κλείσουμε αυτή την περιήγηση με τα υβριδικά πιάτα επιστρέφουμε στη Νέα Υόρκη όπου γεννήθηκε το πιο διάσημο street food από τον σεφ Keizo Shimamoto. Μια ομελέτα που πριν ήταν σούπα (!!!) και τώρα πια καλύπτει ένα ζουμερό μπιφτέκι... και για έξτρα απόλαυση αυτή η πρωτότυπη νοστιμιά σερβίρεται με ένα αυγό μάτι για να δημιουργηθεί το ramen burger!
Και, τελειώνοντας αναρωτιέμαι... μήπως, τελικά, η δική μου συμβολή στα υβριδικά πιάτα είναι η Πίτσα-παπουτσάκια που διαβάσατε ΕΔΩ;;;;  χαχαχαχα
Σας εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!!
Πηγή πληροφοριών: Η Καθημερινή
Πηγή φωτογραφιών (εκτός της πίτσας - παπουτσάκια που είναι δική μου): Διαδίκτυο
Tante Kiki
16 Comments

Κολοκυθοκεφτέδες τηγανιτοί


Πίσω στο καλοκαίρι...γρήγορα!!! Άντε, να αφήσουμε τον μουντό καιρό και τη βροχή και να γυρίσουμε το χρόνο λίγο προς τα πίσω! Τα τελευταία κολοκυθάκια του κήπου κρύβονταν κάτω από τα τεράστια καταπράσινα φύλλα της κολοκυθιάς. 'Οταν ο ήλιος ανέβηκε στον ουρανό, ο παππούς  ξεκίνησε την καθημερινή του επίσκεψη στον κήπο.
Tante Kiki
30 Comments

Mac & Cheese & Bacon ..."Tante Kiki"


Καλή σας μέρα!! Τετάρτη σήμερα και η εβδομάδα έφτασε κιόλας στη μέση της και βαδίζει τρέχοντας προς το τέλος! Καιρό τώρα ήθελα να φτιάξω ένα αμερικάνικο πιάτο, πολύ συνηθισμένο και γεμάτο θερμίδες αλλά και νοστιμιά! Ένα πιάτο με άπειρες παραλλαγές που όταν το άκουγαν κάποιοι ή κάποιες στο τριώροφο το πρώτο που σκέφτονταν ήταν το θερμιδικό του φορτίο. 
Tante Kiki
42 Comments

Μοσχολέμονο και σοκολάτα σ' ένα υγρό κέικ



Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Προσπαθώντας να αρχίσει γλυκά η εβδομάδα ένα νόστιμο κέικ η σημερινή πρόταση! Ένα κέικ με άρωμα μοσχολέμονο, χρώμα κιτρινωπό από το καλαμποκάλευρο και νοστιμιά από το αμύγδαλο και τις σταγόνες σοκολάτας! Όσο για το μαυροκούκι... του χαρίζει την τελευταία πινελιά και το κάνει μοναδικό.... ναι, καλά διαβάσατε μοναδικό!
Τώρα, νομίζω πώς ξέρω τί σκέφτεστε... "Μα τί κάνει η Tante Kiki; Δεν θα δώσει και καμιά πιο υγιεινή λιχουδιά; Όλο σοκολάτα κυκλοφορεί στην κουζίνα της;; Εεεεε, ναι! Αυτό τον καιρό έχω αποκτήσει μια εμμονή με τη σοκολάτα!! Πού θα πάει όμως;;; Θα περάσει και θα επανέλθουν οι ισορροπίες!!!
Από την άλλη, αυτό το καημένο κέικ... είχε ξεχαστεί στο χρονοντούλαπο της φωτογραφικής μου μηχανής αλλά και του υπολογιστή μου! Έπρεπε κάποια στιγμή να δει το φως της δημοσιότητας! Ήταν ένα κέικ που χαράχθηκε στη γευστική μνήμη της αγαπημένης νονάς της Ιωάννας και όχι μόνον! Είναι ένα κέικ που στέκεται με φοβερή αξιοπρέπεια σε κάθε κάλεσμα, φιλικό ή πιο επίσημο! Νόστιμο, ιδιαίτερο και πολύ αρωματικό! Κι αν νομίζετε ότι υπερβάλω...  δεν έχετε παρά να το φτιάξετε για να το διαπιστώσετε! Εξάλλου ο συνδυασμός του μοσχολέμονου με το αμύγδαλο, το καλαμποκάλευρο, τη σοκολάτα και τον παπαρουνόσπορο σας υπόσχεται μεγάλη γευστική απόλαυση!!!
Διαβάστε, λοιπόν, τη συνταγή, κρατείστε την και με την πρώτη ευκαιρία ...μπείτε στην κουζίνα για να το φτιάξετε!!


ΥΛΙΚΑ
για φόρμα  με 18-20 εκ. διάμετρο

Για το κέικ
  • 75ml ηλιέλαιο
  • 180 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
  • 60 γρ. αμυγδαλόσκονη
  • 60 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • Ξύσμα και χυμό από 2 μοσχολέμονα (limes)
  • 1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 80 γρ. σταγόνες σοκολάτας
  • 2 βανιλίνες
  • 1 κ.γλ. παπαρουνόσπορο (μαυροκούκι)
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 2 κ.γλ. κακάο + 2 κ.σ. νερό
Για το γλάσο
  • 100 γρ. άχνη
  • 2-3 κ.σ. χυμό μοσχολέμονου
Για το γαρνίρισμα
  • Ξύσμα μοσχολέμονου
  • 20 γρ. (τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας) 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Κοσκινίζουμε τη φαρίνα και την ανακατεύουμε με την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν και το καλαμποκάλευρο σε ένα μπολ.
  3. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, τις βανιλίνες και το αλάτι μέχρι να ασπρίσει το μίγμα και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γιαούρτι, τον χυμό από τα μοσχολέμονα και τον παπαρουνόσπορο.
  5. Χτυπώντας το μίγμα στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε το μίγμα των αλεύρων με το μπέικιν και τις σταγόνες σοκολάτας. 
  6. Βγάζουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού από το μίγμα του κέικ και προσθέτουμε σ' αυτό το κακάο με το νερό, ανακατεύοντας καλά.
  7. Αλείφουμε μια φόρμα του κέικ με ηλιέλαιο και γεμίζουμε με τα 2/3 από το μίγμα.
  8. Ρίχνουμε το μίγμα με το κακάο και βυθίζοντας ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια.
  9. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μίγμα και βάζουμε στο φούρνο.
  10. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά και ελέγχουμε εάν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ.
  11. Εάν όταν το βγάλουμε είναι στεγνό τότε το κέικ είναι έτοιμο, εάν όχι χρειάζεται λίγο ψήσιμο ακόμη.
  12. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 5-10 λεπτά και το βγάζουμε από τη φόρμα επάνω σε σχάρα.
  13. Αφήνουμε άλλη μισή ώρα και μετά ετοιμάζουμε το γλάσο, ανακτατεύοντας καλά τα δύο υλικά του και περιχύνουμε το κέικ.
  14. Διακοσμούμε με ξύσμα μοχολέμονου και σταγόνες σοκολάτας.

Tante Kiki
52 Comments

Τούρτα ψυγείου "Λέττα"


Πόσο γρήγορα νομίζετε ότι μπορούμε να σκαρώσουμε μια τούρτα; Ερώτηση κι αυτή!!! Όταν είσαι νέος ή άπειρος στην κουζίνα το πρώτο που σκέφτεσαι είναι : τούρτα και γρήγορα... δεν γίνεται!!! Αυτό ακριβώς θα σκεφτόμουν κάποια χρόνια πριν... όταν ακόμη η κουζίνα έκρυβε πολλά μυστικά αλλά και αρκετό μυστήριο για μένα! :)
Το έχω ξαναπεί και δεν ντρέπομαι να το επαναλάβω... η πρώτη μου καλή επαφή με την κουζίνα έγινε όταν έμεινα μόνη μου στο φοιτητικό μου σπίτι!! Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια κι εγώ έμαθα να μαγειρεύω και κάποια στιγμή το ..."μικρόβιο" μπήκε για τα καλά μέσα μου!! Η μαγειρική άρχισε να μου αποκαλύπτει τα μυστικά της, μου έδειξε δρόμους χαλάρωσης και απόλαυσης ανάμεσα σε αρώματα, ατμούς και γεύσεις, με γέμισε γλύκα, περιέργεια αλλά και ικανοποίηση και τελικά με μάγεψε!! 
Στην πορεία, εγώ έμαθα ότι τούρτα δεν σημαίνει μόνον δυσκολία, χρόνος και πολλά κουζινικά και υλικά που κάνουν παρέλαση επάνω στο τραπέζι αλλά και στις κατσαρόλες. Τούρτα μπορεί να σημαίνει ταχύτητα, λίγα υλικά και ακόμα λιγότερα σκεύη, ψυγείο, φαντασία και ευκολία... τόση που δεν μπορείς να το πιστέψεις! Κι όλα αυτά με αποτέλεσμα την απόλυτη νοστιμιά! Για να γίνω πιο σαφής την απόλυτη σοκολατονοστιμιά!!!! Μια σοκολατένια κόλαση σε χρόνο ρεκόρ!!! 
Πώς;;; Μα φυσικά με μια τούρτα με κρέμα ganache!!
Αυτή τη βασική, βελούδινη κρέμα, γαλλικής προέλευσης που προκύπτει από το συνδυασμό της κρέμας γάλακτος με μια σοκολάτα, πικρή, γάλακτος ή λευκή. Η βασική συνταγή της ganache απαιτεί κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά και, ανάλογα με τη χρήση της, μια συγκεκριμένη ποσότητα σοκολάτας. Το μέλι την κάνει γυαλιστερή, το βούτυρο και το λάδι την κάνει πιο μαλακή όταν στερεοποιείται και το λικέρ την αρωματίζει και την κάνει μεθυστική.
Η κρέμα ganache όμως έχει κι ένα άλλο χαρακτηριστικό που, προσωπικά εγώ το λατρεύω... αλλάζει την υφή της! Έχει διαφορετική υφή όταν απλωθεί σε ένα κέικ και ενώ ακόμα είναι σε ρευστή ή ημίρευστη κατάσταση, άλλη υφή όταν κρυώσει και εντελώς διαφορετική όταν κρυώσει και χτυπηθεί με το μίξερ!! Μα δεν είναι καταπληκτική;;; Κι όλα αυτά συναντιούνται και πάλι σε ένα υπέρτατο γευστικό αποτέλεσμα!!!  
Μη μου πείτε τώρα ότι δεν ξεσηκωθήκατε με όσα διαβάσατε για την λατρεμένη αυτή κρέμα;; Αν ξεσηκωθήκατε... διαβάστε παρακάτω κι ετοιμαστείτε να ...μπείτε στην κουζίνα για το Κυριακάτικο γλυκό!! Ας πάρουμε όμως την περίπτωση που δεν ξεσηκωθήκατε ακόμα... τότε, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στην παραπάνω αλλά και στις παρακάτω φωτογραφίες και να μου πείτε... τί νομίζετε ότι είναι αυτό που βλέπετε;;; Πάω στοίχημα ότι το περάσατε για σαντιγύ!!!! Κι όμως είναι ganache λευκής κουβερτούρας που αφού έχει κρυώσει, την χτύπησα με το μίξερ χειρός!!! Έγινε κάτασπρη, ανάλαφρη και αέρινη!
Η τούρτα αυτή είναι δημιούργημα της φαντασίας της αγαπημένης μου αδερφής και μας την έφτιαξε για να μας κεράσει στα γενέθλιά της! Δίκαια της έδωσα το όνομά της!! Το μόνο δικό μου λιθαράκι... ήταν το χτύπημα της λευκής ganache για να γίνει αέρινη έτσι ώστε να υπάρχουν τρία διαφορετικά επίπεδα με τρείς διαφορετικές υφές στην τούρτα. Τα μπισκότα που ήταν τραγανά, η ganache κουβερτούρας που ήταν μια ωραία σφιχτοδεμένη κρέμα και η ganache της λευκής κουβερτούρας που έγινε αέρινη και ελαφριά σαν μους!
Αρκετά όμως είπα... εδώ "Στοπ!!" και πάμε να διαβάσουμε τη συνταγή! 
ΥΛΙΚΑ για μια τούρτα 18-20 εκ. διάμετρο
Για τη βάση
  • 250 γρ. μπισκότα Oreo με την κρέμα, ψιλοθρυμματισμένα στο multi
  • 100 γρ. Βιτάμ λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη ganache μαύρης κουβερτούρας
  • 400 γρ. κουβερτούρα (2 κουβερτούρες Νestlé), σε κομμάτια
  • 400-420 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής με 35% λιπαρά
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. ρούμι (προαιρετικά)
Για τη ganache λευκής κουβερτούρας
  • 360 γρ. λευκή κουβερτούρα (2 κουβερτούρες Nestlé), σε κομμάτια
  • 180 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχ/κής με 35% λιπαρά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη βάση
  1. Σε ένα μπολ, βάζουμε τα ψιλοθρυμματισμένα Oreo και το βιτάμ.
  2. Τα ανακατεύουμε καλά και τα στρώνουμε σε φόρμα ή σε τσέρκι με διάμετρο 18-20 εκατοστά.
  3. Πιέζουμε τα μπισκότα με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού για να έχουν παντού το ίδιο πάχος.
  4. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάστουμε τις κρέμες.
Ετοιμάζουμε τη ganache μαύρης κουβερτούρας
  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και το μέλι και μόλις ζεσταθεί, χωρίς να βράσει ρίχνουμε τα κομμάτια της κουβερτούρας.
  2. Αφήνουμε την κουβερτούρα να λιώσει για μερικά λεπτά και μετά ανακατεύουμε το μίγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει γίνει παχύρρευστη.
  4. Εναλλακτικά, αν βιαζόμαστε, την βάζουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά περίπου αλλά πάντα ελέγχοντάς την για να μην παγώσει.
  5. Μόλις η κρέμα γίνει παχύρρευστη, την αδειάζουμε επάνω στη βάση με τα μπισκότα και βάζουμε την τούρτα ξανά στο ψυγείο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα.
Ετοιμάζουμε τη ganache λευκής κουβερτούρας
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κομμάτια της λευκής κουβερτούρας.
  2. Αφήνουμε για 4-5 λεπτά να λιώσει η σοκολάτα και μετά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  3. Βάζουμε τη ganache στο ψυγείο για 35-40 λεπτά, για να γίνει παχύρρευστη.
  4. Ύστερα, την χτυπάμε με το μίξερ χειρός για μερικά λεπτά μέχρις ότου αφρατέψει, ασπρίσει  και  σχηματίζει μικρές κορυφούλες όταν σηκώνουμε το μίξερ.
  5. Με άλλα λόγια, όταν γίνει άσπρη και ανάλαφρη σαν σαντιγύ.
  6. Την απλώνουμε επάνω στην ganache της κουβερτούρας και γαρνίρουμε με λίγη μαρμελάδα βύσσινο προαιρετικά ή με λίγα σπασμένα μπισκότα Oreo. 
  7. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε.
TIPS
* Εάν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μπισκότα Oreo με σοκολατένια Petit-beurres ή με σοκολατένια μπισκότα Παπαδοπούλου.
 
Tante Kiki
Tante Kiki
55 Comments

Τάρτα με σπανάκι και μπλε τυρί


Εντάξει, δεν έχει πρωτότυπα υλικά! Εντάξει, ο συνδυασμός δεν είναι καινοτομικός! Εντάξει, είναι μια τάρτα που δεν σε ξενίζει και δεν σε ιντριγκάρει όταν διαβάζεις τον τίτλο! Αλλά, μήπως όλα τα πιάτα θα πρέπει να σε ξενίζουν αγαπητέ σύγχρονε γευσιγνώστη; Μήπως μόνον τα παράξενα, ακριβά, σπάνια υλικά είναι εκείνα που δίνουν νοστιμιά; Μήπως τελικά, τα κοινά, συνηθισμένα υλικά που βρίσκεις στο ντουλάπι ή στο ψυγείο σου καθημερινά μπορούν να κάνουν τη διαφορά; Μήπως μια μικρή αλλαγή, μια μικρή προσθήκη, μια μικρή... τόση δα σταλίτσα φαντασίας μπορεί να απογειώσει ένα πιάτο που το έχεις ξαναφάει; Είμαι σίγουρη ότι συμφωνείς και είμαι ακόμα πιο σίγουρη ότι πολλές φορές, ειδικά εκείνες που ...βαριέσαι να πας στο μάρκετ για ψώνια, έχεις ανοίξει το ψυγείο αλλά και το ντουλάπι, έχεις βάλει τη φαντασία σου να δουλεύει σε τούρμπο ρυθμό και πάντα, μα πάντα, κάτι κατάφερες να ετοιμάσεις για να χορτάσεις τη πείνα σου, να ευχαριστήσεις τον ουρανίσκο σου χωρίς όμως να ξεβολευτείς!!! 
Εδώ που τα λέμε... επόμενο είναι! Έξω βροχή, πότε δυνατή και πότε πιο σιγανή αλλά πάντα βροχή, ποταμάκια δίπλα στο πεζοδρόμιο... ειδικά φτιαγμένα για να βουτούν οι ρόδες των αγαπητών συνανθρώπων-οδηγών και να σε κάνουν κυριολεκτικά ...παπί, νερόλακκοι σαν αυτούς που βουτάει η Πέπα, η μικρή ροζ γουρουνίτσα και τα παπούτσια γεμάτα λασπόνερα! Πώς να θες να βγείς έξω; 
Έχοντας επιστρέψει από τον βροχερό παράδεισο, εκεί έξω, ανακαλύπτεις ότι στο ψυγείο έχεις ένα φύλλο ζύμης κουρού που απέμεινε από τα μικρά και στρουμπουλά τυροπιτάκια που έφτιαξες για το καφεδάκι τις προάλλες, λίγο σπανάκι, φρέσκα και ξερά κρεμμύδια και, ως εκ θαύματος, λίγο μπλε τυρί! Τί κάνεις; Αναρωτιέσαι αν έχεις λίγο γιαούρτι (όχι απολύτως απαραίτητο) και μια κρέμα γάλακτος! Τί σκέφτεσαι να κάνεις;;; Τρυπώνοντας στα μονοπάτια του μυαλού σου έγραψα μια συνταγοπρόταση... τί λες θέλεις να διαβάσεις για να δούμε αν συμφωνείς;;;; Πάντως... θα πρότεινα να το κάνεις για να δεις την απίστευτη νοστιμιά αυτής της τάρτας!!
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα τάρτας 35x35 εκ. ή 35χ25
1 φύλλο ζύμης κουρού
400 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο ή φρέσκο
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε μικρές ροδέλες
150 γρ. ψητό ή βραστό κοτόπουλο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
2 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο 
2 κ.σ. ελαιόλαδο για το ταψί + 3 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνι
100 γρ. φέτα τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
1 γερή πρέζα μπαχάρι
1 γερή πρέζα πιπέρι μαύρο
Για την επικάλυψη της τάρτας
200 γρ. (1 κουτάκι) κρέμα γάλακτος
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
120 γρ. μπλε τυρί, λιωμένο με το πηρούνι 
1 μεγάλο αυγό
Ελάχιστο αλάτι για το σπανάκι και λίγο ακόμη για την κρέμα γάλακτος 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τη φόρμα της τάρτας και απλώνουμε το φύλλο ζύμης έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα της φόρμας.
Κρατάμε λίγη ζύμη για να κάνουμε 4-5 λωρίδες ή άλλα σχέδια για την επιφάνεια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα ξερά κρεμμύδια.
Τα αφήνουμε για λίγο και μετά προσθέτουμε το σπανάκι (ψιλοκομμένο ή όχι), τον άνιθο και ρίχνοντας 1/2 φλ.τσ. νερό τα αφήνουμε να μαλακώσουν.
Μόλις το νερό απορροφηθεί αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σπανάκι.
Προσθέτουμε το μπαχάρι, το πιπέρι, το κοτόπουλο (εάν βάλουμε) και τη φέτα.
Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη της τάρτας
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι, το μπλε τυρί, το αυγό και ελάχιστο αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά για να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μίγμα και περιχύνουμε μ' αυτό την τάρτα.
Βάζουμε από πάνω τις λωρίδες ζύμης ή άλλα σχέδια με τη ζύμη που κρατήσαμε.
Με ένα πηρούνι και πολύ προσεκτικά, μετακινούμε ελαφρά σε μερικά σημεία το μίγμα του σπανακιού έτσι ώστε η κρέμα γάλακτος να προχωρήσει προς τα κάτω.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η τάρτα μας έχει πάρει ένα ωραίο ροδοψημένο χρώμα και ότι η ζύμη από κάτω έχει ψηθεί. 
Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και μετά κόβουμε σε κομμάτια.
Την απολαμβάνουμε χλιαρή όταν όλα τα αρώματα και γεύσεις έχουν αναδειχθεί.
Tante Kiki
34 Comments

Σκαλτσούνια με ζύμη μπύρας, σύκο και καρύδια


Σκαλτσούνια με μπύρα, σύκο και καρύδια

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! :)
Ας ξεκινήσουμε γλυκά την εβδομάδα με μια ακόμη πρόταση για το σχολικό ταπεράκι αλλά και για ένα υγεινό σνακ. Γλυκό, νόστιμο και απλό! Τριφτή ζύμη που όταν σπάσει στην πρώτη δαγκωματιά καταφθάνει στο στόμα η μαρμελάδα σύκου με τα τριμμένα καρύδια και η νοστιμιά κάνει τον ουρανίσκο να στήνει χαρούμενο χορό.
Μια παραδοσιακά απλή συνταγή που παίρνει ένα άλλο άρωμα και μιαν άλλη, πολύ ιδιαίτερη επίγευση με την προσθήκη της μπύρας και του λεμονιού.
Μια νοστιμιά ξεχασμένη εκεί σε μια γωνιά της τεχνολογικής αποθήκης εδώ και ένα μήνα... χωρίς να μπορεί να φωνάξει και να διαμαρτυρηθεί! Έλα όμως που το... ξεκαθάρισμα έρχεται πάντα να κάνει το θαύμα και να φέρει στο φως ...καλοκαιρινές νοστιμιές! Γιατί εδώ που τα λέμε η μαρμελάδα σύκου ...καλοκαίρι φέρνει στο νου! 

Σκαλτσούνια με μπύρα, σύκο και καρύδια

Στο δικό μου νου, η συγκεκριμένη μαρμελάδα φέρνει κι άλλα... μια συκιά με μαύρα, βασιλικά σύκα στη μια άκρη του κήπου της γιαγιάς που μας χάριζε εκτός από τους καρπούς της και τη σκιά της κι άλλη μια με σύκα πράσινα αλλά ολόγλυκα στην διπλανή αυλή του θείου. Τί γινόταν τα καλοκαίρια με κείνα τα σύκα! Αρχίζαμε με γλυκό σύκο, συνεχίζαμε με ...συκοπόλεμο... ναι, καλά διαβάσατε ...συκοπόλεμο! Κοινώς, παίρναμε τα μικρά και χαλασμένα σύκα που έπεφταν από το δέντρο και τα κάναμε ...πυρομαχικά!! Τί κι αν ήμουν κορίτσι;;; Ένα κορίτσι ανάμεσα σε τέσσερα αγόρια-πρωτοξαδέρφια που μεγάλωναν μαζί, μέρα με τη μέρα, πιστέψτε με... δεν διαφέρει και πολύ!!! Κι όταν κουραζόμασταν ή καταλήγαμε να μας μαλώνουν... τότε παρηγοριόμασταν καταβροχθίζοντας τα μεγαλύτερα και ωραιότερα σύκα... πάντα βέβαια, από τα κλαδιά που φτάναμε. Κι ύστερα, η συκοεποχή έκλεινε με τα αμέτρητα βαζάκια που γέμιζαν με μαρμελάδα σύκο αλλά και μερικές δεκάδες που αποξηραίνονταν στον αέρα, ξαπλωμένα κάτω από το απαραίτητο τούλι μια και γίνονταν στόχος των ζουζουνιών! 
Κάποτε αυτά τελείωναν και τότε... μια παρτίδα από τέτοια σκαλτσούνια (αν και όχι με radler!!!) καταλάμβαναν δύο ή τρεις πιατέλες και γίνονταν το καλύτερο κολατσιό για πρωί ή απόγευμα!
Μια πιο σύγχρονη εκδοχή, σήμερα, για σκαλτσούνια μπύρας με μαρμελάδα σύκου που αξίζει να δοκιμαστεί! Ακόμη δεν σας έπεισα ή μήπως... να διαβάσετε τη συνταγή;;;

Σκαλτσούνια με μπύρα, σύκο και καρύδια

ΥΛΙΚΑ

Για
τη ζύμη

  • 200 γρ. αραβοσιτέλαιο (ή 100 γρ. αραβοσιτέλαιο και 100 γρ. λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 80 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 120 γρ. μπύρα Μύθος, radler με λεμόνι
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 βανίλια
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
  • 500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της 
Για τη γέμιση
  • 200 γρ. μαρμελάδα σύκο
  • 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
  1. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, την καστανή ζάχαρη, την μπύρα, το ξύσμα, τη βανίλια, το χυμό, τη σόδα και ανακατεύουμε καλά.
  2. Σταδιάκα, προσθέτουμε την φαρίνα και ζυμώνουμε σε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
  3. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά έτσι ώστε να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
  1. Βάζουμε σε ένα μπολ, τη μαρμελάδα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα.
  2. Ανακατεύουμε καλά.
Φτιάχνουμε τα σκαλτσούνια
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
  2. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με το μικρό ρολό για ζύμη σε ένα "φύλλο" με πάχος μισό εκατοστό (εκτός αν θέλουμε περισσότερη ζύμη σε κάθε σκαλτσούνι).
  3. Με ένα ποτήρι ή με ένα κουπ πάτ κόβουμε κύκλους στο μέγεθος που θέλουμε.
  4. Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμισης στην μια άκρη.
  5. Βρέχουμε τη ζύμη γύρω γύρω με λίγο νεράκι.
  6. Διπλώνουμε τον κύκλο στη μέση και τον πιέζουμε ένα μικρό πηρούνι για να κολλήσει καλά και να μην ανοίξει.
  7. Ψήνουμε τα σκαλτσούνια για 25-35 λεπτά, ανάλογα με την δύναμη του φούρνου ή μέχρι να δούμε ότι έχουν πάρει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
Σκαλτσούνια με μπύρα, σύκο και καρύδια
Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα!! 
Tante Kiki
37 Comments

5 σοκολατένια γλυκά της τελευταίας στιγμής...


Παγκόσμια μέρα της σοκολάτας σήμερα!! Παγκόσμια μέρα εκατομμυρίων σοκολατομανών!! Έστω και τώρα, περασμένες 5:00, προλαβαίνουμε να φτιάξουμε ένα από τα παρακάτω σοκολατογλυκά για να τιμήσουμε τη μέρα! :)   Πάμε να τα δούμε;
Κρέμα σοκολάτας
Υγρό κέικ σοκολάτας
Σουφλέ σοκολάτας με ή χωρίς αχλάδια
Μπάρες σοκολάτας χωρίς ψήσιμο
Μοριακή mousse σοκολάτας
Καλή Κυριακή!! :)
Tante Kiki
20 Comments

Χοιρινό με λαχανικά στη λαδόκολλα



Παρασκευή σήμερα! Πότε πέρασε ακόμα μια εβδομάδα ούτε που το κατάλαβα! Φτάνει Σαββατοκύριακο κι ένα κυριακάτικο φαγάκι είναι πάντα ευπρόσδεκτο!
Το σημερινό είναι ένα πιάτο προϊόν διαφωνίας! Ναι, διαφωνίας για το πώς θα μαγειρευτεί μια χοιρινή τηγανιά!! 
Tante Kiki
13 Comments

Εύκολη τυρόπιτα με 3 τυριά, χωρίς φύλλο


Εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο
Καλή σας μέρα! Πιτούλα σήμερα! Γιατί χωρίς πίτες δεν ζω... την αμαρτία μου την εξομολογούμαι! Οι πίτες με ή χωρίς φύλλο είναι η μεγάλη μου αδυναμία. Πίτες σε κάθε στύλ και με κάθε γέμιση! Η σημερινή όμως ξεπέρασε κάθε προηγούμενη τόσο σε ευκολία όσο και σε νοστιμιά!
Κι όταν μιλάμε για εύκολη πίτα εννοούμε και γρήγορη... σε χρόνο ρεκόρ!
Μια πίτα... ό,τι πρέπει για το σχολικό ταπεράκι αλλά και για το ταπεράκι της δουλειάς. Κατάλληλη για πρωινό και απογευματινό! Αλλά γιατί όχι και για ένα γρήγορο γεύμα που το συνοδεύει μια ωραία και πλούσια σαλάτα. Κι αν θέλουμε λίγο μειωμένες θερμίδες διαλέγουμε τυριά και γιαούρτι με λίγα λιπαρά (έτσι για να μειώσουμε τις τύψεις)!
Και μια λεπτομέρεια... αλάτι δεν ξέχασα να βάλω... απλά το κεφαλοτύρι που χρησιμοποίησα ήταν αρκετά αλμυρό ...τόσο που δεν χρειάστηκε να προσθέσω άλλο. Όσο για το μοσχοκάρυδο... το προσθέτουμε μόνον εάν μας αρέσει αλλιώς το αντικαθιστούμε με πάπρικα ή δεν βάζουμε τίποτα.
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 30-23 εκ.
2 κεσεδάκια γιαούρτι (2 Χ 200 γρ.)
5 αυγά μεγάλα
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο αλλά σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. φέτα θρυμματισμένη με το πηρούνι
200 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια)
150 γρ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
150 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
30 γρ. καλαμποκάλευρο 
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) ή πάπρικα
Για το ταψί
20 γρ. βούτυρο λιωμένο
5-6 κ.σ. bake rolls με ντομάτα και ελιά ψιλοθρυμματισμένα  (σαν φρυγανιά)
Για την επικάλυψη
3 κ.σ. σουσάμι
3 κ.σ. παπαρουνόσπορο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο το ταψί και το πασπαλίζουμε με τα ψιλοθρυμματισμένα bake rolls.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το τυρί κρέμα, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές και αφράτο.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το γιαούρτι, τα τυριά και ανακατεύουμε καλά με το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα για να μην λιώσει εντελώς το τυρί.
Σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας προσθέτουμε τη φαρίνα και το καλαμποκάλευρο.
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο μίγμα που το αδειάζουμε στο ταψί.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί η πίτα μας και να αποκτήσει μια χρυσόξανθη κρούστα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν να σερβίρουμε!
Tante Kiki
24 Comments
No