Η πικάντικη χορτόπιτα-σουφλέ της καρδιάς μας

Τραγανή και με πικάντικη, ζουμερή καρδιά! Γεμάτη από αγαπημένα υλικά... άλλα περισσότερο κλασσικά κι άλλα λιγότερο κλασσικά όπως η ρόκα! Μια χορτόπιτα με δική της προσωπικότητα που με μερικές μπουκιές σε εθίζει στη γεύση της!
Ρόκα! Ένα λαχανικό από την οικογένεια των κραμβοειδών που είτε το λατρεύεις είτε το απεχθάνεσαι! Πάντως αδιάφορο δεν μπορεί να σε αφήσει!
Χειμωνιάτικο λαχανικό που όμως το βρίσκουμε σχεδόν όλο τον χρόνο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Β, Κ, Α και C, φυλλικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και μέταλλα προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη ρόκα έχει μόνον 5 θερμίδες κι όμως η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθάει αποτελεσματικά την πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου.
Και μετά από τις λίγες αυτές πληροφορίες για τη ρόκα, επιστρέφω στην πίτα αυτή με το υπέροχο φύλλο, το καπνιστό ζαμπόν που ταιριάζει με όλα τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά. Αν αγαπάτε τις πίτες αλλά και τα σουφλέ αξίζει να τη φτιάξετε και να τη δοκιμάσετε! 
Συνήθως τα σουφλέ τρώγονται ζεστά ή χλιαρά... κι όμως αυτή η πίτα-σουφλέ τρώγεται ζεστή, χλιαρή, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά και κρύα από το ψυγείο με την ίδια ευχαρίστηση μια που η υφή της δεν αλλάζει! 
Κι αν ανήκετε στην κατηγορία όσων λατρεύουν τις πίτες και τις θεωρούν ένα κανονικότατο και υπερπλήρες γεύμα (όπως εγώ) τότε μη διστάσετε να βάλετε ένα ή δύο κομμάτια στο πιάτο σας, να κόψετε μια κατακόκκινη ντομάτα από δίπλα και μερικές, επίσης, κατακόκκινες, ψητές πιπεριές Φλωρίνης και να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα στο σπίτι ή στο γραφείο!
Ναι, αυτή η πίτα έγινε η πίτα της καρδιάς μας και το αξίζει!! Μην αργήσετε να τη δοκιμάσετε γιατί θα χάσετε την υπέροχη γεύση της!!! 
Πάμε στη συνταγή μας;
ΥΛΙΚΑ για ταψί 25x35
1 πακέτο φύλλα κρούστας
Για τη γέμιση
400 γρ. σπανάκι κομμένο
1 ματσάκι ρόκα ψιλοκομμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο (το άσπρο και το πράσινο μέρος)
150 γρ. ζαμπόν καπνιστό χοντροτριμμένο
200 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
5 κ.σ. ελαιόλαδο για τη γέμιση + λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
Αλάτι και πιπέρι 
Για την επικάλυψη
3 αυγά μεγάλα
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι σόδα (αναψυκτικό)
4 κσ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε το σπανάκι, τα κρεμμύδια, το πράσο και τα κρεμμυδάκια σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε ζεστό νερό.
Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 1 λεπτό, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να βράζει (κοχλάζει), για να ζεματιστούν.
Ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε το λάδι στο τηγάνι.
Προσθέτουμε τη ρόκα και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Αφού κρυώσουν, προσθέτουμε το ζαμπόν και το τυρί, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη την γέμιση.
Στρώνουμε την πίτα
Μετράμε τα φύλλα που έχει η συσκευασία των φύλλων κρούστας και τα χωρίζουμε σε τριάδες (αν περισσέψει ένα ή δύο σε κάποια σειρά βάζουμε 4 φύλλα αντί για 3). 
Συνήθως σε κάθε συσκευασία είναι 14-16 φύλλα.
Απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί.
Στρώνουμε ένα φύλλο έτσι ώστε να καλύπτει το ταψί.
Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε ένα δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο, όπως κάνουμε στις κλασσικές πίτες.
Ύστερα παίρνουμε ένα φύλλο και το διπλώνουμε κάνοντάς το πλισέ (πιέτες) και το βάζουμε κατά μήκος της στενής πλευράς του ταψιού.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με ένα δεύτερο και μετά με ένα τρίτο (ή και τέταρτο φύλλο αν μας περισσεύουν).
Ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης κατά διαστήματα, έτσι ώστε να υπάρχει παντού αλλά όχι πολύ.
Κάνουμε πάλι πλισέ 3 ή 4 φύλλα και τα στρώνουμε στο ταψί αλλά αυτή τη φορά κάθετα προς τα προηγούμενα (κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς του ταψιού δηλαδή).
Ρίχνουμε άλλο 1/3 της γέμισης.
Επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά τη διαδικασία με το πλισάρισμα και την τοποθέτηση των φύλλων και πάλι κάθετα προς την προηγούμενη στρώση, δηλαδή κατά μήκος της στενής πλευράς του ταψιού και πάλι.
Ρίχνουμε το τελευταίο 1/3 της γέμισης.
Πλισάρουμε τα τελευταία 3 ή 4 φύλλα και τα τοποθετούμε από πάνω, κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς του ταψιού.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα και τη σόδα (αναψυκτικό).
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με το μείγμα αυτό την πίτα.
Αφήνουμε την πίτα  για 30-40 λεπτά, στο ψυγείο έτσι ώστε να απορροφηθεί το υγρό μείγμα.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Ψήνουμε την πίτα στο μεσαίο διάζωμα για 45-50 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα και να έχει μια ωραία, τραγανή κρούστα φύλλου.

27 σχόλια:

  1. Οι χορτόπιτες είναι από τις αγαπημένες μας πίτες, Κική μου! Μαζί με τις τυρόπιτες φυσικά!! Λίγο πιο πικάντικη η χορτόπιτά σου με το άρωμα της ρόκας και τις ευεργετικές της ιδιότητες! Φαντάζομαι ότι θα έγινε ανάρπαστη!!
    Καλημέρα Κική μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα Ειρήνη μου!!! Η χορτόπιτα με τη ρόκα γίνεται πολύ ιδιαίτερη με σπιρτόζικη πινελιά. Χάρηκα που σε άκουσα!!!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Ρόκα ε;; Πάρα πολύ ενδιαφέρον για πίτα !!!!
    Καλημέρα Κική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει η προσθήκη της ρόκας γιατί κάνει ελαφρώς πικάντικη τη γεύση της!
      Καλό βράδυ Άρη!

      Διαγραφή
  3. Οι πιτούλες είναι πολυαγαπημένες αλλά η συγκεκριμένη μου φαίνεται πως είναι από τις πιο νόστιμες. Μου αρέσει η σπιρτάδα της ρόκας και δεν είχα επιχειρήσει να τη βάλω σε πίτα. Λάθος μου που σκοπεύω να το διορθώσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη Αμαλία μου και αξίζει να τη δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Κική μου! Εγώ θα την έβαζα τη ρόκα χαλαρά!! Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση Κική μου, ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει τη δοκιμή Αθηνά μου!! Είναι νοστιμότατη!!

      Διαγραφή
  5. Πωπω, Κική μου! Μου έφτιαξες τη μέρα! Ποιος να αντισταθεί σε αυτή την υπέροχη πιτούλα? Σίγουρα θα δοκιμαστεί! Λίαν συντόμως!!! ;-)
    Φιλάκια πολλά, κορίτσι μου! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να στείλω μερικά κομμάτια Ιωαννίτσα μου γλυκιά;;;;
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Μου αρέσουν οι χορτόπιτες κι αυτή φαίνεται πολύ λαχταριστή! Εν τω μεταξύ πλησιάζει μεσημέρι και έχω αρχίσει να πεινάω! Μου άνοιξες την όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται σε χρόνο ρεκόρ και είναι πεντανόστιμη!!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Πω πω !! Κική είναι πολύ ιδιαίτερη η πίτα σου! Ρόκα δεν έχω φάει ποτέ σε χορτόπιτα και προφανώς θα δίνει την υπέροχη πιπεράτη γεύση της. Το κόλπο αυτό με τα φύλλα που τα κάνεις πλισέ είναι πολύ χαριτωμένο και πολύ εύκολο για μια γρήγορη πίτα. Το κάνω κι εγώ πολλές φορές όταν βιάζομαι!

    Καλή σου μέρα Κική μου!!!!!!
    Φιλιά!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Χρυσαυγή είναι πολύ ωραία η επίγευσή της!!! Γρήγορη, εύκολη και νόστιμη η πίτα-σουφλέ.
      Φιλιά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Μπράβο Κικη με την ιδέα για άλλη μια φορα!!! Εννοείται πως μπήκε κατευθειαν στην καρδιά μας. Και η ρόκα ειναι πολυ ενδιαφέρουσα ιδέα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ευγενία και με τη ρόκα γίνεται τέλεια η πίτα!

      Διαγραφή
  9. Θα γίνει και της δικής μας καρδιάς χαχα Απίθανη είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έχω βάλει ποτέ σε πίτα ρόκα, θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νομίζω Κική μου ότι θα γίνει η χορτόπιτα και της δικής μας καρδιάς!
    Όλα τα υλικά είναι πραγματικά ένα και ένα!
    Και μου αρέσει πάρα πολύ που βλέπω και ρόκα. Δεν νομίζω να την έχω ξανασυναντήσει σε πίτα :)
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία Ερμιόνη μου και αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Πικάντικη λόγω ρόκας και πολύ ιδιαίτερη με τα φύλλα και τις στρώσεις της!
    Θα γίνει ευπρόσδεκτη από τους δοκιμαστές μου...

    Να σε ρωτήσω Βασιλική, ποίο συσκευασμένο φύλλο κρούστας έχει 14-16 φύλλα;
    Με ενδιαφέρει...

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι πολύ νόστιμη και με ελαφρά πικάντικη, όπως λες, γεύση Ζαμπία μου. Το φύλλο είναι αυτό των Ψαχνών που προχθές είχε 14 αν θυμάμαι καλά γιατί μου περίσσεψαν 2.

      Διαγραφή
  13. Πιάσε μια καλή γωνία...Κική μου, καθώς μας τελείωσε η χορτόπιτα που έφτιαξα κι' εγώ την προηγούμενη μέρα.
    Ωραία υλικά, και σίγουρα νόστιμο αποτέλεσμα!
    Καλό μεσημερο-απόγευμα σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφτασε Πηνελόπη μου!!! Θα σου αρέσει ...είμαι σίγουρη!!

      Διαγραφή
  14. Όπως είπα και σε προηγούμενο ποστ, αγαπώ τις πίτες σου!! Αχ αυτή η χορτόπιτα!! Και όταν φαίνεται τόσο νόστιμη..αχ, αχ τι μας κάνεις!!
    xo,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!