Mille-feuille με γρήγορη mousse και καραμελωμένα αχλάδια

Με το Νοέμβρη να μας δείχνει το καλό του πρόσωπο το μόνο που ήθελα τις προάλλες είναι ένα γλυκό που  συνδυάζει λίγο καλοκαίρι και λίγο φθινόπωρο. Για μένα ένα από τα χαρακτηριστικά τρόφιμα που δείχνουν "καλοκαίρι" είναι το γιαούρτι. Λατρεύω το γιαούρτι το καλοκαίρι, αγαπώ το γιαούρτι το φθινόπωρο και την άνοιξη και το ...αποφεύγω τον χειμώνα.
Θα μου πεις... τον χειμώνα, δεν τρως παγωτό; Παγωτό τρώω και μάλιστα όλο τον χρόνο... γιαούρτι όμως όχι!!! Αν ο άνθρωπος έχει ιδιοτροπίες αυτό είναι... με το γιαούρτι έχω αυτό το θέμα και δεν έχω καταφέρει να το λύσω ακόμα!!
Όπως και νάναι ...έπιασα γιαούρτι στα χέρια μου;;; Σημαίνει όλες τις άλλες εποχές αλλά όχι χειμώνα!!!
Ξέροντας, λοιπόν ότι ο Νοέμβρης οδηγεί ...έστω και ηλιόλουστα, με ακρίβεια τα βήματά μας προς την αγαπημένη κατά τα άλλα εποχή θέλησα να κάνω ένα γλυκό που να τον αντιπροσωπεύει. 
Τί, άλλωστε, πιο απλό από ένα μιλφέιγ με αχλάδια και μάλιστα καραμελωμένα αλλά και θρυμματισμένα σε χίλια κομμάτια μικρά σφολιατίνια που μπορεί να μην είναι χειροποίητα αλλά αυτό μικρή σημασία έχει στην προκειμένη περίπτωση μια και τα υπόλοιπα χαρίζουν ένα ..."βουνό νοστιμιάς" όπως λέει και η μικρή μας Βασιλική. :)
Μικρά ποτηράκια γέμισαν, λοιπόν, με σφολιατίνια, ημίγλυκη κρέμα και ολόγλυκα αχλάδια μ' εκείνη την υπέροχη καραμελένια επίγευση που σου μένει αρκετή ώρα αφού έχεις απολαύσει από την πρώτη ως την τελευταία κουταλιά. 
Απλά, γρήγορα και νόστιμα... γεμίστε τα δικά σας γλυκοποτηράκια και απολαύστε τα!








ΥΛΙΚΑ για 8 ποτηράκια
16 έτοιμα σφολιατάκια (2 για κάθε μερίδα)
Για την κρέμα
320 γρ. τυρί κρέμα
220 γρ. ζαχαρούχο γάλα*
150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
(200 ή 250 γρ.) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά 
1 φακελάκι φυσική βανίλια σε σκόνη Vahiné
1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)
Για τα καραμελωμένα αχλάδια
3-4 αχλάδια (όχι υπερώριμα), ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους**
3-4 κ.σ. ζάχαρη
5 κ.σ. νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για την κρέμα
Σε ένα μπολ, βάζουμε το τυρί, το γιαούρτι, τη βανίλια, την κανέλα και τα χτυπάμε για 1 λεπτό, με ένα "σύρμα" ή με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζαχαρούχο γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα (ανακάτεμα) μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ και την βάζουμε στο ψυγείο.
Για τα καραμελωμένα αχλάδια
Βάζουμε σε αντικολλητκό τηγάνι το νερό, τα αχλάδια και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν.
Τα γυρίζουμε συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην καούν.
Μόλις τα αχλάδια αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα προσθέσουμε στο γλυκό.***
Συνθέτουμε το γλυκό μας
Θρυμματίζουμε ένα σφολιατάκι και το ρίχνουμε στον πάτο του ποτηριού.
Βάζουμε από πάνω μια ποσότητα κρέμας.
Ρίχνουμε ένα δεύτερο θρυμματισμένο σφολιατάκι επάνω στην κρέμα.
Με ένα κορνέ, φτιάχνουμε μια ροζέτα από σαντιγύ επάνω στα σφολιατάκια.
Γύρω γύρω γεμίζουμε το ποτήρι με καραμελωμένους κύβους αχλαδιού.
Περιχύνουμε με λίγο από το σιρόπι τους και στολίζουμε με έναν κύβο αχλαδιού τη ροζέτα της σαντιγύ.
TIPS
* Εάν θέλουμε την κρέμα πιο γλυκιά προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ζάχαρη άχνη αλλά όχι ζαχαρούχο για να μην αραιώσει πολύ και χρειάζεται ζελατίνη για να σφίξει.
** Εάν τα αχλάδια μας είναι σκληρά τότε προσθέτουμε λίγο 8 κ.σ. νερό, 2 κ.σ. ζάχαρη και 10 γρ. βούτυρο και τα αφήνουμε να βράσουν στο τηγάνι σε σιγανή φωτιά. 
Μόλις αυτό το νερό εξατμιστεί πασπαλίζουμε με τις άλλες 3-4 κ.σ. ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσουν ακολουθώντας τη διαδικασία που υπάρχει στη συνταγή μας.
*** Τα αχλάδια πρέπει να κρυώσουν καλά πριν προστεθούν στην κρέμα για να μην την ζεστάνουν και αραιώσει οπότε θα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να πήξει.

21 σχόλια:

  1. Πωπω, Κική μου!!! Το απογείωσες!!!!
    Τρέχουν τα σάλια μου!!! Φαίνεται τόσο λαχταριστό!!!
    Υποκλίνομαι και μπαίνει στα... προσεχώς!
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά!!! Καλημέραααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ιωάννα μου και αφού το δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις!! Ελπίζω να σε γλυκάνω!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο γλυκό για...όλες τις εποχές (όσον με αφορά)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι αν και για μένα δεν ... τον χειμώνα!! :)

      Διαγραφή
  3. Τι καλό να μπορείς να φτιάχνεις ατομικά γλυκάκια. Αυτό το γιαούρτι το δοκίμασα χτες και είναι υπέροχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ξανθή! Είναι πραγματικά βολικά και αυτό το γιαούρτι κι εγώ το δοκίμασα την προηγούμενη εβδομάδα και είναι υπέροχο!

      Διαγραφή
  4. Yπερπαραγωγή το γλυκάκι Κική μου! Μπήκε στη λίστα για δοκιμή!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελαφρύ και νόστιμο, είμαι σίγουρη ότι θα το αγαπήσετε Πέλα μου!

      Διαγραφή
  5. Αυτά τα γλυκά είναι η καλύτερη λύση όταν έχεις τραπέζι! Ατομικές μερίδες, γρήγορη εκτέλεση και μεγάλη νοστιμιά!
    Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γρήγορα, εύκολα και ατομικά! Άσε που είναι νοστιμότατα!!

      Διαγραφή
  6. καλημερα! υπεροχο γλυκακι!!! εντυπωσιακο με απλα υλικα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα τι πρωτότυπο... μιλγέιγ σε ποτηράκια ;)

    Καλό Σουκου!
    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Beauty κι επίσης καλή Κυριακή!! :)

      Διαγραφή
  8. Λατρεύω το γιαούρτι γιατί είναι το μόνο γαλακτοκομικό που μπορώ να φάω !
    Εσύ που είσαι μέσα στις κουζίνες και στα γλυκά , καραμελώνονται τα αχλάδια με καστανή ζάχαρη; ( κάτι απορίες που έχω κι εγώ αχαχαχα!)
    Πολλά φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα airis! :)
      Φυσικά και καραμελώνονται με καστανή ζάχαρη και μάλιστα η γεύση τους είναι πιο καραμελένια. Κι εγώ πολλές φορές έτσι καραμελώνω φρούτα. Αξίζει!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Για μένα τουλάχιστον, η αποθέωση της γεύσης! Λατρεύω όλα τα υλικά αυτής της συνταγής!!!
    Και πανεύκολη.... αυτό πού το πας;
    Φιλάκια πολλά, Κική μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία ιδέα μιλφέιγ με καραμελωμένα αχλάδια που έχουμε αυτήν την εποχή!!
    Τέλεια φωτογραφία πολύυυυυ λαχταριστό!!
    Φιλάκια, καλή εβδομάδα να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι υπέροχο γλυκάκι!
    Και η κρέμα είναι φανταστική με τόσο ωραία υλικά και τα καραμελωμένα αχλάδια πραγματικά μοναδικά σε γεύση.
    Μου αρέσει πολύ και το σερβίρισμα σε ποτήρια!
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ακούω το γλυκάκι να φωνάζει το όνομά μου...Πολύ δροσιστικό και ελαφρύ, ευτυχώς έχει μέσα και φρούτο για να μη με φάνε οι τύψεις!χιχι Καλημέρα και καλή εβδομάδα Κική μου, φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το αχλάδι για μένα είναι από τα ωραιότερα χειμερινά φρούτα σε σαλάτες και γλυκά Κική μου! Κρατάω αυτήν την απίθανη συνταγή για τις γιορτες<3Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!