Τάκος με chili con carne


Καλημέρα σας!! Τί κάνετε;;; Έχετε λίγο χρόνο;;; Είναι το μόνο που ζητώ για σήμερα... λίγο χρόνο και καθόλου χρήματα για να κάνουμε μαζί ένα ταξίδι! Ταξίδι... όχι με αεροπλάνο, αυτοκίνητο, πλοίο αλλά ταξίδι... με τη γεύση, με το νου, ταξίδι του ουρανίσκου. Τί λέτε πάμε μέχρι το Μεξικό για ένα γεύμα;;;
Το τσίλι ήταν και είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά... ένα πιάτο που το απολαμβάνω το ίδιο μέσα σε τορτίγια, σε πιτούλες τάκος ή πάνω σε ένα στρώμα καλοβρασμένο και αρωματικό ρύζι! Προσωπικά, μην αγαπώντας τις καυτερές γεύσεις το τσίλι μου είναι πάντα ..."χαμηλών τόνων" κι όμως δεν χάνει από τη νοστιμιά του! Βέβαια, αν αγαπούσα την δυνατή και καυτερή μορφή του τσίλι θα αντικαθιστούσα την γλυκιά πάπρικα με καυτερή και θα πρόσθετα και μερικές πιπερίτσες καυτερές ψιλοκομμένες... και μόνον που το γράφω όμως μου φαίνεται σαν ...βόμβα!! 
Η συνταγή που σας δίνω σήμερα, είναι η δική μου εκδοχή του chili con carne που όμως βασίζεται στην κλασσική της μορφή. Είπαμε όμως... μια προσωπική πινελιά δεν βλάπτει ποτέ ένα διαχρονικό φαγητό αντίθετα του χαρίζει μιαν ακόμη όψη!
Ελάτε, λοιπόν στην κουζίνα μου και φορέστε την ποδιά σας... τώρα μαγειρεύουμε!!
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
5 φέτες ζαμπόν καπνιστό σε ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γλ. κύμινο
1 πιπερίτσα τσίλι αποξηραμένη ψιλοκομμένη
1 κ.γλ. ρίγανη
330 ml μπύρα ξανθιά
1 κ.σ. κακάο (χωρίς ζάχαρη)
Αλάτι και πιπέρι
200 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
400 γρ. φασόλια κόκκινα προβρασμένα (1 κουτάκι)
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο για το γαρνίρισμα 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά.
Αφήνουμε τα λαχανικά να σοταριστούν για λίγο και μόλις μαραθούν προσθέτουμε και το ζαμπόν.
Μετά από λίγο προσθέτουμε τον κιμά, συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα, ανακατεύοντάς τον για να σοταριστεί καλά απ' όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με την μπύρα και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά να βράσει λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. 
Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τα κόκκινα φασόλια, το κύμινο, το τσίλι, την πάπρικα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 15 λεπτά με μισόκλειστο το καπάκι και για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του και να μείνει ο κιμάς με το ελάχιστο λάδι του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το chili να κρυώσει και μετά σερβίρουμε μέσα σε πιτούλες καλαμποκιού (τάκος) ή σε tortillas.
Εάν πάλι δεν θέλουμε πιτούλες, βράζουμε ρύζι και σερβίρουμε το chili επάνω σε ένα στρώμα κάτασπρου ρυζιού.
Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι κι αν θέλουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Tante Kiki
Tante Kiki
15 Comments

4 χρόνια "Tante Kiki" και το καθιερωμένο giveaway!!!



4 Χρόνια μαζί! 4 χρόνια, 1200 συνταγές,  5.046.772 προβολές σελίδας, 992 μέλη, πολλοί φίλοι που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τη γεύση και όχι μόνον! 
4 χρόνια γεμάτα μαγειρική και ζαχαροπλαστική, γεμάτα πειράματα με συνταγές, διάβασμα σχετικών βιβλίων, σεμινάρια φωτογραφίσεις άλλες καλές και άλλες κακές, προσπάθεια να βελτιωθώ σ' αυτό που τόσο αγαπώ. 
Αλλά κυρίως 4 χρόνια με καθημερινή επαφή με ανθρώπους που γνώρισα από κοντά ή από πιο μακριά ...μέσω σχολίων ή mails, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα που έχουν γίνει πια καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους, με φίλους που δεν περίμενα ότι θα κάνω, που άπειρες φορές με συγκίνησαν με τη θετική τους αύρα και την αγάπη τους στις καλές αλλά και τις δύσκολες στιγμές της καθημερινότητας. Είναι τόσο όμορφο να ξέρεις το στύλ, τις προτιμήσεις, τον τρόπο σκέψης ανθρώπων που δεν τους έχεις δει αλλά βρίσκεστε καθημερινά και επικοινωνείτε!
4 χρόνια που με έκαναν να συνειδητοποιήσω την ομορφιά του blogging, παρά τις άσχημες στιγμές που μπορεί να υπάρχουν και που είναι ελάχιστες μπροστά στο "μεγαλείο" του! Όλα αυτά τα χρόνια έμαθα κι εγώ πολλά για μένα! 
Το μόνο που μπορώ να πω είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όλα και κυρίως γιατί βρίσκεστε εκεί, κοντά μου, μου δείχνετε εμπιστοσύνη και βάζετε τις συνταγές μου στην κουζίνα σας αλλά και στο τραπέζι που μοιράζεστε με τους αγαπημένους σας!!
Εκείνο που σίγουρα μπορώ να υποσχεθώ είναι ένα... θα συνεχίζω να τιμώ την παρουσία σας στο μπλογκοσπιτάκι μου με συνταγές που θα γνωρίζετε ότι τις έχω δοκιμάσει πριν σας τις συστήσω έτσι ώστε να μην φοβάστε να τις φτιάξετε!!
Και τώρα στα δωράκια μας, μικρά και συμβολικά αλλά γεμάτα αγάπη και ευχές για κάθε χαρά και πολλές νοστιμιές!!
1- Φορμάκια για διπλή καρδιά σοκολάτας μια που έρχεται και η γιορτή της αγάπης.
2- Ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με διάφορες "μυτούλες" για εύκολο στόλισμα μπισκότων και cupcakes που τόσο αρέσουν σε όλους.
3- Και ένα σετ με αρωματικά για συρτάρια και ντουλάπες.
Ελπίζω να σας αρέσουν μια και είναι δωράκια πρακτικά που χαρίζουν ομορφιά στην καθημερινότητά μας!
Η κλήρωση θα γίνει την Δευτέρα στις 2 Φεβρουαρίου και για να συμμετάσχετε πρέπει να αφήσετε ένα σχόλιο κάτω απ΄αυτή την ανάρτηση μαζί με το mail σας και το όνομά σας για να μπορώ να σας βρω. 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ!!!
Tante Kiki
Tante Kiki
92 Comments

Σοκολατένια 'τούρτα' χωρίς αλεύρι


Καλημέρα σας! Παρασκευή σήμερα και, σχεδόν πάντα, τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ακόμη μια ευκαιρία για συναντήσεις και μαζώξεις ένα σοκολατένιο γλυκό-τούρτα είναι, νομίζω απαραίτητο! Για κάθε περίσταση! Χαράς, λύπης, προβληματισμού αλλά και αναμονής. Είναι το γλυκό που θα τραβήξει την προσοχή, που θα κάνει τον ηττημένο να αναζωογονηθεί και τον νικητή να ...απογειωθεί που θα κάνει τον προβληματισμένο να σκεφτεί την μπουκιά που λιώνει στο στόμα του και του χαρίζει υπέρτατη ευχαρίστηση! Γιατί τί άλλο θα ταίριαζε σ' αυτή την Κυριακή από ένα γλυκό που, επιπλέον, ετοιμάζεται από την προηγούμενη μέρα;;;
Τί καλύτερο από τη σοκολάτα; Μόνον που αυτή τη φορά στη σοκολάτα προσθέτουμε σταφίδες, cranberries και κονιάκ ή ρούμι! Δυνατή γεύση! Αισθήσεις και ορμόνες στα ύψη! Κάθε κουταλιά ...απογειώνει και προετοιμάζει για την επόμενη!!! Αν θα χαρακτήριζα την τούρτα αυτή, που είναι κάτι ανάμεσα σε fudge κέικ και mud cake. Με άλλα λόγια ...ένα σοκολατένιο όνειρο!  
Προσοχή λοιπόν! Το παρακάτω γλυκό είναι άκρως εθιστικό!
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα με διάμετρο 22-24 εκατοστά
250 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
140 ml  κονιάκ ή ρούμι
100 γρ. σταφίδες ξανθές και μαύρες
100 γρ. cranberries
200 γρ. βούτυρο σε κύβους + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
190 γρ. αμυγδαλόψιχα
6 αβγά μεγάλα, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné
210 γρ. ζάχαρη
Κακάο και άχνη για την επικάλυψη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις σταφίδες και τα cranberries σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ (ή το ρούμι) από το προηγούμενο βράδυ και τις αφήνουμε για όλη τη νύχτα ή εάν δεν προλαβαίνουμε τις αφήνουμε για 4-5 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πάτο και τα τοιχώματα μια φόρμας με έλασμα και αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο το αντικολλητικό χαρτί που βρίσκεται στον πάτο.
Φροντίζουμε το χαρτί που έχουμε καλύψει τα τοιχώματα να προεξέχει γύρω στα 4-5 εκατοστά από τη φόρμα.
Βάζουμε σε μπαιν μαρί (δηλαδή επάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει) ένα ανοξείδωτο μπολ ή μια μικρότερη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, το αλάτι και την κουβερτούρα και το αφήνουμε μέχρι να έχουμε ένα ρευστό μείγμα.
Ύστερα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μπεν μαρί κι αφήνουμε το μείγμα να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σχηματιστούν μικρές και σφιχτές κορυφούλες.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τη μισή από τη ζάχαρη μέχρι η μαρέγκα να γίνει ακόμα πιο σφιχτή και πιο γυαλιστερή.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη έως ότου έχουμε ένα μείγμα αφράτο, κρεμώδες και ανοιχτόχρωμο.
Στο μείγμα αυτό, προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα, τις σταφίδες και τα cranberries με το ρούμι που έχει απομείνει στο μπολ.
Τέλος, χρησιμοποιώντας μια ξύλινη σπάτουλα ενσωματώνουμε στο μείγμα και την μαρέγκα ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και βάζουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά (ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα με τον φούρνο).
Η τούρτα θα πρέπει στο κέντρο της να είναι ελαφρώς ρευστή.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά πριν την αναποδογυρίσουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος χωρίς όμως να ξεκολλήσουμε το αντικολλητικό χαρτί από την επιφάνεια (που ήταν ο πάτος).
Καλύπτουμε την πιατέλα καλά με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε την τούρτα για μια νύχτα στο ψυγείο.
Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κακάο και με ένα στένσιλ (προαιρετικά) κάνουμε σχέδια πασπαλίζοντας με την άχνη.
Εναλλακτικά, καλύπτουμε με μια ωραία ganache πικρής κουβερτούρας (για γεύση bitter), κουβερτούρας γάλακτος (για πιο γλυκιά γεύση) ή λευκής κουβερτούρας (για ένα γλυκό και δίχρωμο αποτέλεσμα).
Διατηρείται στο ψυγείο.
Καλό Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα... έστω και καθυστερημένα κέρασμα και το giveaway για τα γενέθλια του "Tante Kiki" πού ήταν στις 21 Ιανουαρίου και ξεχάστηκαν λόγω των γνωστών θεμάτων!!
Tante Kiki
Tante Kiki
15 Comments

Λαχανοσαλάτα με καραμελωμένα καρύδια και μπλε τυρί


Καλημέρα!! Μέσα στα πλαίσια της αναποδιάς που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες ή μάλλον μέσα στα πλαίσια της γενικής ανανέωσης που βλέπω να κάνω ...θέλω... δεν θέλω.και που... αποφασίστηκε ...από ποιόν δεν ξέρω και μη με ρωτήσετε.
Tante Kiki
26 Comments

Κέικ κανέλας με μπανάνα χωρίς μίξερ


Κέικ κανέλας με μπανάνα χωρίς μίξερ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Πειράζει να αρχίσουμε ακόμα μια εβδομάδα με ένα νοστιμότατο κέικ; Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην αίθουσα "Tante Kiki" είχαμε ακόμη ένα επιτυχημένο σεμινάριο. Ένα διήμερο σεμινάριο μοντελισμού με την γνωστή ζαχαροτέχνη Γεωργία Αμπελακιώτου από τις "Τούρτες της Γεωργίας". Δασκάλα και μαθήτριες έφτιαξαν αυτή την υπέροχη κούκλα από ζαχαρόπαστα. Κάτι δεν έπρεπε να τους κεράσω;;; Οπωσδήποτε ...τί Tante Kiki θα ήμουν άλλωστε; Ανάμεσα σε άλλα αλμυρά και γλυκά κεράσματα έβαλα κι αυτό το κέικ που έχει πίσω του μια μικρή ...πονεμένη ιστορία! Μια ιστορία που θα στενοχωρούσε κάθε νοικοκυρά και blogger! Μια και τα μίξερ, μικρά ή μεγάλα, καταπονούνται αρκετά στην κουζίνα μου (έτσι λένε κάποιες κακές γλώσσες) αποφάσισαν να με εγκαταλείψουν άσπλαχνα και μάλιστα τη στιγμή που χρειαζόμουν οπωσδήποτε τουλάχιστον ένα από αυτά! Το μεγάλο παραιτήθηκε πρώτο και το μικρό κάθισε μουτρωμένο και αμίλητο στη γωνιά του και μάλιστα, ίσως θέλοντας να με εκδικηθεί... ενώ ήθελα να φτιάξω ένα κέικ εκεί γύρω... στις 11.30! 

Κέικ κανέλας με μπανάνα χωρίς μίξερ

Έχοντας αποφασίσει ότι θα φτιάξω κέικ, μην έχοντας ούτε ένα μίξερ χειρός αποφάσισα να φτιάξω έτσι το κέικ αυτό. Ένα κέικ κανέλας που είναι από τα κέικ που έχω ιδιαίτερη αδυναμία αλλά αυτή τη φορά με μπανάνα και καρύδια. Ένα κέικ που έγινε υπέροχο με ένα απλό ανακάτεμα των υλικών και που η ζάχαρη που δεν είχε λιώσει εντελώς αλλά και η μπανάνα του χάρισαν μια ελαφρώς "νωπή" υφή που τη λάτρεψα και όχι μόνον εγώ μια και όσοι έφαγαν είχαν να πουν τα καλύτερα! Για μια ακόμα φορά... η αναποδιά έφερε κάτι καλό... με εξαίρεση βέβαια το κόστος των νέων μίξερ! Οι δύο όψεις της ζωής!

Κέικ κανέλας με μπανάνα χωρίς μίξερ

Κέικ κανέλας με μπανάνα χωρίς μίξερ
Κέικ κανέλας με μπανάνα χωρίς μίξερ
Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Κέικ πανεύκολο και πεντανόστιμο
Μερίδες: Μια μακρόστενη φόρμα του κέικ
ΥΛΙΚΑ 
    • 4 μεγάλα αυγά
    • 255 γρ. ζάχαρη
    • 200 γρ. αλεύρι μαλακό (ή ζαχαροπλαστικής)
    • 110 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά 
    • 75 γρ. βούτυρο λιωμένο (όχι ζεστό)
    • 1 μεγάλη μπανάνα πολτοποιημένη με το πηρούνι
    • 30 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
    • 4 γρ. μπέικιν πάουντερ 
    • 1 πρέζα σόδα φαγητού (σκόνη)
    • 1 φακελάκι βανίλια με κανέλα
    • 1 πρέζα αλάτι
    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
    1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις και στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου.
    2. Βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα φαγητού και τη βανίλια με την κανέλα  σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    3. Προσθέτουμε στο μείγμα την κρέμα γάλακτος, τα καρύδια και την μπανάνα και ανακατεύουμε καλά.
    4. Τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
    5. Αφού το μείγμα ομογενοποιηθεί είναι λίγο πιο αραιό από το συνηθισμένο κέικ αλλά αυτό δεν μας πειράζει. 
    6. Επίσης, η ζάχαρη που δεν έχει λιώσει εντελώς (όπως όταν χτυπάμε με το μίξερ) δεν μας πειράζει γιατί το κέικ γίνεται ελαφρώς πιο "υγρό" από το συνηθισμένο.
    7. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι όταν βάλουμε ένα μαχαίρι αυτό βγαίνει καθαρό.

    Κέικ κανέλας με μπανάνα χωρίς μίξερ
    Tante Kiki
    18 Comments

    Μπισκότα με κεφαλοτύρι και καπνιστό μπέικον


    Μπισκότα με κεφαλοτύρι και καπνιστό μπέικον

    Καλημέρα σας!! Μπισκότα αλμυρά, τραγανά απ' έξω και αφράτα από μέσα έχει σήμερα η κουζίνα μου! Μπισκοτάκια μικρά που ταιριάζουν με ζεστές σούπες αλλά και με τσάι ή καφεδάκι, αν δεν είστε φανατικοί της γλυκιάς παρέας του καφέ. Φοβερό τυρένιο σνάκ! 
    Πάντως η αδυναμία μου σε κάθε τι που είναι γρήγορο και νόστιμο δεν κρύβεται. Γιατί εδώ που τα λέμε η σύγχρονη γυναίκα και ειδικά η εργαζόμενη πόσο χρόνο έχει να διαθέσει καθημερινά στην κουζίνα; Προσωπική μου άποψη όχι πολύ, αν εξαιρέσουμε το Σαββατοκύριακο! Τα προηγούμενα χρόνια τα έτοιμα φαγητά και σνακ κυριάρχησαν. Τώρα όμως... στην εποχή της διατροφικής αβεβαιότητας και της απόλυτης συνειδητοποίησης ότι το σπιτικό είναι μακράν καλύτερο του έτοιμου, αυτές οι συνταγές λύνουν τα χέρια! 

    Μπισκότα με κεφαλοτύρι και καπνιστό μπέικον

    Εύκολες, γρήγορες και κυρίως νόστιμες για μικρούς και μεγάλους! Μετά από 10λεπτη προετοιμασία τα μπισκότα αυτά με το τραγανό κέλυφος και την αφράτη καρδιά μπαίνουν στο φούρνο για άλλα δέκα λεπτά. Κι ύστερα;; Έτοιμα να μας χαρίσουν τη νοστιμιά τους... με τον καφέ, το τσάι (ταιριάζουν φανταστικά!!) αλλά κι ένα πιάτο ζεστή σούπα που της προσφέρουν μια ιδιαίτερη πινελιά με το κεφαλοτύρι και το καπνιστό τους μπέικον. Δικά σας ...για να ενθουσιαστείτε κι εσείς όσο κι εγώ! 

    Μπισκότα με κεφαλοτύρι και καπνιστό μπέικον

    ΥΛΙΚΑ
    για 35-38 μέτρια σε μέγεθος μπισκότα
    • 180 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
    • 50 γρ. καλαμποκάλευρο
    • 2 κ.γλ. ζάχαρη
    • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
    • 1 πρέζα σόδα φαγητού (σκόνη)
    • 1/2 κ.γλ. αλάτι
    • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
    • 150 γρ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
    • 100 γρ. καπνιστό μπέικον ψιλοκομμένο
    • 200 γρ. κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά (απ' όπου κρατάμε 2 κ.σ. για την επάλειψη)
    Μπισκότα με κεφαλοτύρι και καπνιστό μπέικον
    Μπισκότα με κεφαλοτύρι και καπνιστό μπέικον

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
    1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
    2. Βάζουμε τη φαρίνα, το καλαμποκάλευρο, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ.
    3. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και το μπέικον.
    4. Ρίχνουμε τη μισή κρέμα γάλακτος και αρχίζουμε να ανακατεύουμε το μίγμα με μια ξύλινη σπάτουλα.
    5. Αρχίζοντας το ζύμωμα με το χέρι, προσθέτουμε σιγά σιγά την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (εκτός από τις 2 κουταλιές της σούπας).
    6. Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη μέτρια μαλακή που όμως δεν κολλάει στα χέρια.
    7. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και με το ρολό ζύμης, ανοίγουμε φύλλο πάχους 1 εκατοστού.
    8. Κόβουμε με μαχαίρι ή κουπ πάτ στο σχήμα που θέλουμε.
    9. Εγώ τα περισσότερα τα έκοψα τετράγωνα με το κουπ πάτ και μετά τα έκοψα στη μέση κάνοντάς τρίγωνα και άλλα τα έκοψα με κουπ πάτ καρδιά.
    10. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ή αντικολλητική επιφάνεια και βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.
    Μπισκότα με κεφαλοτύρι και καπνιστό μπέικον
    Tante Kiki
    31 Comments

    Κοτόπουλο κατσαρόλας με άσπρη σάλτσα


    Καλημέρα σας! Πριν λίγες μέρες σκεφτόμουν... δεν αντέχω άλλο κρέας! Θέλω έναν μήνα χωρίς κρέας!! Όχι, δεν είμαι από τους ανθρώπους που καταναλώνουν ιδιαίτερα κρέας, σταθερά σχεδόν 2 φορές την εβδομάδα συνήθως αλλά τα έθιμα των Χριστουγέννων έχουν τις ιδιαιτερότητές τους! 
    Tante Kiki
    32 Comments

    Κέικ-μελομακάρονο


    Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα! Πόσο καιρό έχω να κάνω κέικ!!! Με τα κέικς έχω μια σχέση πάθους! Ένα κέικ είναι πάντα ένα υπέροχο συνοδευτικό για το καφεδάκι, για το γάλα, για το τσάι. Είναι ακόμα καλύτερο μέσα στο σχολικό ταπεράκι γιατί χαρίζει γλύκα και ενέργεια!
    Εκεί που σκέφτεσαι λοιπόν να κάνεις ένα κέικ γιατί περιμένεις και δυο φίλες για καφέ αλλά και για να κεράσεις τους μαθητές σου, εκεί... βλέπεις την τελευταία πιατέλα με τα μελομακάρονα που έφτιαξες για πολλοστή φορά πριν μερικές μέρες (εντάξει ...μετά την Πρωτοχρονιά γιατί κάποιοι... ονόματα δεν λέμε ...υπολήψεις δεν θίγουμε) ήθελαν κι άλλα αλλά μετά ξαφνικά σε δύο μέρες τα ...βαρέθηκαν!! Και καταλήγεις να μονολογείς... "εγώ σκέφτομαι να κάνω κέικ ...κι αυτά εδώ τα βλέπω να πετιούνται!". Ναι αλλά υπάρχουν πάντα πηγές έμπνευσης με ...απρόβλεπτες λύσεις που εμφανίζονται ως δια μαγείας από το πουθενά... ο από μηχανής θεός που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι!!! :) Όχι βέβαια ότι ο "από μηχανής Θεός ασχολούνταν με ...μελομακάρονα" αλλά ο Στ. Παρλιάρος και οι "Γλυκές Αλχημείες" του Ιανουαρίου 2015 ασχολήθηκαν κι ας μην ήταν ο  "από μηχανής Θεός"!!!! Εγώ το βρήκα στο περιοδικό... εσείς αν θέλετε την αρχική συνταγή μπορείτε να τη δείτε κι ΕΔΩ. Πάντως, με βλέπω να κάνω παγωτό-μελομακάρονο, κρέμα-μελομακάρονο κι ό,τι άλλο χρειαστεί προκειμένου να μην πετάξω μερικά ακόμη που περίσσεψαν!! χαχαχαχα
    Το σχέδιο κέικ μεταμορφώθηκε σε κέικ-μελομακάρονο κι ας άλλαξε δραστικά η συνταγή καθ΄οδόν! Παρ' όλα αυτά έγινε ένα κέικ εξαιρετικά αφράτο που καθώς ψηνόταν το σπίτι γέμισε άρωμα κανελογαρίφαλου και μελιού. Ένα κέικ απλό και εύκολο που βοήθησε να ανακυκλωθεί ένα μεγάλο μέρος από τα τελευταία μελομακάρονα, που θυμίζει έντονα κέικ μελιού και που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Ωραιότατο για πρωινό κι αν πρόκειται να το απολαύσουν μικρά παιδιά περιχυμένο με μια κουταλίτσα μέλι που το απορροφά αμέσως γίνεται άκρως δελεαστικό ακόμα και για το πιο δύσκολο πιτσιρίκι.
    Εάν κι εσύ που διαβάζεις τώρα αυτές τις γραμμές διακρίνεις κάπου εκεί μέσα σε μια πιατέλα ή ένα μπολ μερικά μελομακάρονα, εάν τα λατρεύεις και θέλεις να τα ανακυκλώσεις για να σου δώσουν μια νέα απόλαυση διάβασε λίγο παρακάτω και θα ενθουσιαστείς αν και η συνταγή δεν είναι η αρχική συνταγή του Στ. Παρλιάρου. Από την συνταγή αφαίρεσα 100 γρ. μελομακάρονα και 100 γρ. καρύδια αντικαθιστόντας τα με 70 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της κι αυτό γιατί θεώρησα υπερβολικό το να βάλω επιπλέον καρύδια τη στιγμή που τα μελομακάρονα ήταν ήδη πασπαλισμένα με καρυδόψιχα (αν τα δικά σας δεν είναι τότε βάλτε τα καρύδια) αλλά και γιατί η ζύμη του κέικ γινόταν εξαιρετικά σφιχτή κάτι που θα επηρέαζε την αφρατάδα του κέικ. Για τον ίδιο λόγο πρόσθεσα τον χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι αλλά και 1 πρέζα σόδα φαγητού.
    Πάμε όμως να δούμε τί ακριβώς έκανα;;; Ας ξεκινήσουμε με τα υλικά...
    ΥΛΙΚΑ για μια μακρόστενη φόρμα του κέικ
    3 αυγά μεγάλα
    200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (άσπρη ή καστανή)
    170 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
    400 γρ. μελομακάρονα πολτοποιημένα στο multi
    Χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
    1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
    1 κάψουλα βανιλίνης
    1 πρέζα σόδα φαγητού (σκόνη)
    1/2 κ.γλ. κανέλα
    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
    Βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη, την κανέλα, τη σόδα φαγητού και την βανιλίνη και χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο σαν κρέμα.
    Προσθέτουμε το αλεύρι και το χυμό πορτοκαλιού εναλλάξ σε δύο ή τρεις δόσεις χτυπώντας το μείγμα στην πιο χαμηλή ταχύτητα.
    Τέλος, προσθέτουμε και τα τριμμένα μελομακάρονα και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί στην πιο χαμηλή ταχύτητα απλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
    Στρώνουμε μια φόρμα κέικ με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε μέσα το μείγμα.
    Χτυπάμε με το χέρι μας μερικές φορές τη φόρμα από την κάτω πλευρά για να "φύγει" ο αέρας από το μείγμα του κέικ.
    Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
    Δοκιμάζουμε εάν το μείγμα έχει ψηθεί μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ που πρέπει να είναι καθαρό όταν το βγάλουμε για να καταλάβουμε ότι έχει ψηθεί καλά.
    Και πριν τελειώσουμε να σας δείξω τα μπισκοτάκια - κουκουβάγιες που έφτιαξα για να κεράσει η μικρή μας Βασιλική στο σχολείο και τα σοκολατένια κεκάκια με τις κάλτσες που ήταν το κέρασμα της Ιωάννας γιατί αν δεν τα δείξω... ποιός με σώζει από την μικρή!! χαχαχα  Και του χρόνου με υγεία και χαρά, αγάπες μου!!!
    Tante Kiki
    37 Comments

    Η λευκή φασολάδα και τα μυστικά της... ωδή στην παράδοση


    Ο χειμώνας και η φασολάδα πάνε παρέα... πιασμένοι χέρι χέρι θα έλεγα! Ένα από τα πιο αγαπημένα όσπρια κι ένα παραδοσιακό πιάτο ή καλύτερα πολλές παραλλαγές του παραδοσιακού πιάτου. όταν ο Έλληνας ακούει τη λέξη φασολάδα αμέσως σκέφτεται ένα πιάτο αχνιστή σούπα, μια φέτα ψωμί και κάτι συνοδευτικό όπως ελιές, τυρί, πίκλες, αντζούγιες, καπνιστή ρέγγα! Εξάλλου τί περισσότερο να ζητήσει κάποιος μια κρύα μέρα όπως κι αν είναι αυτή... με βροχή, με χιόνι ακόμα και με ήλιο με ...δόντια, που λέγαμε όταν ήμασταν μικρά!
    Tante Kiki
    24 Comments

    Μήλο και μελομακάρονα μας χαρίζουν εξπρές νοστιμιά... σε μισή ώρα και τα δύο πρώτα σεμινάρια αρχαρίων


    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους Γιάννηδες και τις Ιωάννες. Χρόνια πολλά στον μπαμπάκα μου, την λατρεμένη μου Ιωάννα αλλά και στον καλό μου με την ευχή να είναι πάντα γεροί, ευτυχισμένοι και χαμογελαστοί! Και του χρόνου αγαπημένοι μου! Να σας χαιρόμαστε!! :) 
    Ανακύκλωση γλυκιά σήμερα! Και τί ανακύκλωση... ιδανική για καφεδάκι!! Κάθε χρόνο ετοιμάζω μία και μοναδική δόση μελομακάρονα. Δεν ξέρω τί γίνεται αλλά πάντα μα πάντα περισσεύουν! Έτσι έγινε κι εφέτος... με μια διαφορά!
    Το ότι κάποια ήδη ανακυκλώθηκαν επιτυχώς!! Πώς; Θα σας πω ...παρακάτω!! :)
    Ο καφές, ελληνικός και με καϊμάκι, αχνίζει στο φλιτζάνι και όταν το χέρι φέρνει στο στόμα ένα μεγαλούτσικο πιτάκι που μοσχοβολάει κανέλα η καρδιά αρχίζει να χτυπάει γρήγορα... σε ρυθμούς προσμονής! Με την πρώτη μπουκιά, η κρατσανιστή σφολιάτα σπάει σε χίλια κομμάτια και γεμίζει το στόμα! Άλλο τόσο γρήγορα λιώνει στο στόμα και το χέρι σπρώχνει ανυπόμονα το πιτάκι για μια δεύτερη μπουκιά που φανερώνει το μεγαλείο του! Σφολιάτα, μήλο, μελομακάρονο και καρυδόψιχα γίνονται όλα θυσία στο βωμό της υπέρτατης, εποχιακής απόλαυσης που ακολουθείται από μια γουλιά, αχνιστό και μυρωδάτο καφέ! Μοναδικό! Φοβερός συνδυασμός... θεϊκή γεύση θα τολμήσω να πω! Τα έχει όλα... τραγανή σφολιάτα Χρυσή Ζύμη, το αγαπημένο φρούτο της εποχής αλλά και 'κείνους τους γλυκούς, Χριστουγεννιάτικους πειρασμούς που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο... τα μελομακάρονα που στρογγυλοκάθονταν ήσυχα και θλιμμένα στην πιατέλα τους επάνω στο τραπέζι σαν να κατάλαβαν ότι η εποχή τους πέρασε και ότι, ίσως... να επισκέπτονταν τον κάδο των σκουπιδιών. Τώρα πια όχι... τώρα αισθάνονται ακόμα μια φορά χρήσιμα και άξια προσοχής μια και γλύκαναν ακόμα μια φορά τον ουρανίσκο.
    Θα σας ρωτήσω λοιπόν... σας περίσσεψαν μελομακάρονα;;; Ναιιιιιι;;;; Και κάθεστε ακόμα;;; Δεν χρειάζονται παρά μόνον 3 υλικά και καθόλου κόπος!!! Δοκιμάστε τα και θα εκπλαγείτε ευχάριστα από τη νοστιμιά τους!! Εξ άλλου... αύριο κάποιοι γιορτάζουν ...ποτέ δεν λέμε όχι σε ένα επιπλέον γλυκάκι!!
    ΥΛΙΚΑ
    20 σφολιατάκια βουτύρου ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
    5-6 μελομακάρονα με την καρυδόψιχά τους
    2 μεγάλα μήλο τριμμένα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
    1/2 φλ.τσ. γάλα για την επάλειψη (προαιρετικά)
    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
    Τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη τα μήλα.
    Θρυμματίζουμε τα μελομακάρονα μαζί με την καρυδόψιχα που είναι πασπαλισμένα.
    Ανακατεύουμε το μήλο και τα θρυμματισμένα μελομακάρονα.
    Γεμίζουμε μ' αυτή τη γέμιση τα σφολιατάκια.
    Αλείφουμε την άκρη στη μισή τους πλευρά με λίγο γάλα (ή νερό) και τα κλείνουμε σε μισοφέγγαρο (όπως τα τυροπιτάκια).
    Τα πιέζουμε για να κλείσουν καλύτερα με ένα πηρούνι.
    Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή αντικολλητική επιφάνεια και αλείφουμε τα πιτάκια μας με λίγο γάλα (προαιρετικά) ή τα αφήνουμε έτσι.
    Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
    Μόλις ετοιμαστούν, τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και κανέλα και τα απολαμβάνουμε χλιαρά.
    Και τώρα ήρθε η ώρα να σας ανακοινώσω τα δύο πρώτα σεμινάρια του 2015! Τα σεμινάρια είναι αυτά που μου ζήτησαν πολλές φίλες που θέλουν να αρχίσουν να ασχολούνται με τούρτες!
    Το Σάββατο στις 31/1 και την Κυριακή 1/2 όσες φίλες θέλουν θα μπορούν να έρθουν στην αίθουσα "Tante Kiki" για να μάθουμε να φτιάχνουμε παντεσπάνι, biscuit και dacquoise που αποτελούν τις βάσεις για κάθε είδους τούρτα, με ζαχαρόπαστα ή όχι. Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια 3 ώρες και θα πρέπει να γίνει προκράτηση μέσω μέιλ. Το κόστος είναι 50 ευρώ + ΦΠΑ. Θα δοθούν οι συνταγές ( δεν υπάρχουν στο μπλογκ) και βεβαίωση παρακολούθησης.  
    Την Κυριακή στις 1/2 θα ακολουθήσει τον σεμινάριο για τις κρέμες γέμισης της τούρτας, που θα περιλαμβάνει κρέμα ζαχαροπλαστικής - κρέμα ganache - mousse - κρέμα βουτύρου ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν μια μεγάλη ποικιλία τούρτας που θα μπορούν να παρασκευάσουν.
    Τα συγκεκριμένα σεμινάρια θα γίνουν από μένα, ενώ τα επόμενα σεμινάρια που θα αφορούν κάλυψη τούρτας με ganache ή βουτυρόκρεμα και με ζαχαρόπαστα θα γίνουν από έμπειρη ζαχαροτέχνη. 
    Θα ακολουθήσουν σεμινάρια για : Μπισκότα και το στολισμό τους με royal icing (αυγόγλασο), παρασκευή τούρτας με σχέδια (από ζαχαρόπαστα), σεμινάρια φιγούρας από ζαχαρόπαστα.
    Επίσης θα γίνει σεμινάριο για ζύμες γλυκές αλλά και για ζύμη πίτας με άνοιγμα φύλλου βέργας.
    Όλα αυτά θα ανακοινωθούν σταδιακά και μέσω του μπλογκ στην ενότητα ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ αλλά και μέσω των σελίδων μου στο Facebook (Vassiliki Xanthopoulou & Tante Kiki).
    Αααααα και ξέχασα να πω το καλύτερο στα δύο πρώτα σεμινάρια μετά το τέλος τους θα έχουμε και ...γευσιγνωσία... ναι, καλά καταλάβατε θα γευτούμε ό,τι φτιάξαμε για να είμαστε σίγουροι ότι είναι όπως τα θέλουμε!!!!
    Θα χαρώ πολύ να γνωριστούμε από κοντά γιατί η ζαχαροπλαστική εκτός του ότι χαλαρώνει και ενώνει μπορεί να γίνει κι ένας τρόπος να αποκτήσουμε μια επαγγελματική διέξοδο!!
    Καλή σας μέρα! Να χαίρεστε τους αγαπημένους σας που γιορτάζουν σήμερα και του χρόνου με υγεία!
    Tante Kiki
    32 Comments

    Τα σφολιατάκια της ανακύκλωσης


    Καλησπέρα και καλή εβδομάδα! Μας περίσσεψε ψητό από την Πρωτοχρονιά και δεν ξέρουμε τί να το κάνουμε αλλά δεν θέλουμε να το πετάξουμε;; Φυσικό είναι να μην θέλουμε να το πετάξουμε ...ειδικά στην εποχή που ζούμε! Θυμάμαι ακόμα τη γιαγιά μου να μας λέει όταν ήμασταν μικρά ότι είναι αμαρτία να πετάμε το φαγητό μας.
    Ωστόσο, μια και είμαστε Έλληνες και πάντα στα γιορτινά μας τραπεζώματα υπάρχει το κάτι παραπάνω που θα μείνει, θα μπει στο ψυγείο και μετά από λίγες μέρες θα περιμένει περιφρονημένο καλό είναι να βρίσκουμε αλλά και να εφευρίσκουμε τρόπους ανακύκλωσης των περισσευμάτων.
    Αυτή τη φορά, το κρέας που περίσσεψε από το κομμάτι που είχα ψήσει στο φούρνο με μαύρη μπύρα, μέλι, πορτοκάλι, σκόρδο και μπαχαρικά το έβαλα στο ψυγείο και αφού κρύωσε καλά το έκοψα σε λεπτές φέτες. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να μπει σε ωραίο ψωμάκι ατομικό με μουστάρδα και λαχανικά για να γίνουν μερικά από τα χορταστικά σάντουιτς που μας χορταίνουν τα βράδια όταν θέλουμε να φάμε μπροστά στην τηλεόραση (ή στον ...υπολογιστή!!). Παρ΄όλα αυτά οι φέτες που είχα στη διάθεσή μου ήταν 10 και μάλιστα μεγάλες που ήδη είχαν μπει σε μπολ στην κατάψυξη, με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα για να μπορώ να βγάλω κάθε φορά όσες θέλω! Υπέρ-αρκετές θα έλεγα! Πριν, λοιπόν, το Κυριακάτικο γεύμα σκέφτηκα κάτι για ζεστό ορεκτικό στο τραπέζι! Πήρα τις μισές από τις φέτες και τα μισά από ένα κουτί σφολιατάκια βουτύρου ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ και έκανα τα ορεκτικά που θα δείτε παρακάτω σε χρόνο ρεκόρ! Ξετρελλάθηκαν γιατί όπως βγήκαν μοσχοβολιστά και κριτσανιστά από το φούρνο ήταν ένας υπέροχος μεζές που ...ξεμυάλισε πρώτα τις μικρές και φυσικά και τους μεγάλους!
    ΥΛΙΚΑ 
    10 σφολιατάκια ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
    5 φέτες κρέας ψητό ή βραστό
    5 φέτες λιαστής ντομάτας
    5 κομμάτια κόκκινης πιπεριάς από βάζο
    10 κ.σ. τριμμένο κεφαλοτύρι
    10 κομμάτια κασέρι της αρεσκείας μας 
    λίγη μουστάρδα απαλή ή πικάντικη
    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
    Τοποθετούμε τα σφολιατάκια επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή αντικολλητική επιφάνεια.
    Τα αλείφουμε με μουστάρδα και επάνω τοποθετούμε το τριμμένο κεφαλοτύρι.
    Βάζουμε με τη σειρά το κρέας, το κασέρι, την λιαστή ντομάτα και/ή την κόκκινη πιπεριά.
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
    Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η σφολιάτα έχει πάρει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
    Tante Kiki
    14 Comments
    No