Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο

Με κατακόκκινο πέστο παντζαριού ξεκινά μια "τριλογία" με τιμώμενο το παντζάρι, αυτόν τον ολόγλυκο και πεντανόστιμο βολβό.  Το μόνο που χρειάζεται αυτός ο υπέροχος "πολτός" είναι ένα κρακεράκι ή μια μπρουσκέτα, λίγο τυρί κρέμα και ένα καταπράσινο φυλλαράκι ρόκα για να φτιάξουμε ένα μεζεδάκι πρώτης τάξεως που, όπου κι αν εμφανιστεί... καίει καρδιές και στέλνει στα ουράνια ...ουρανίσκους!
Μια εύκολη λύση για ένα μεζεδάκι που μπορεί να σταθεί τόσο σε μπουφέ όσο και σε ένα γεύμα σαν ορεκτικό και με τα χρώματά του καλωσορίζει την άνοιξη που... πλησιάζει! 
Προσωπικά, τα πέστο... κάθε είδους τα λατρεύω! Αναδεικνύουν χρώματα, αρώματα, γεύσεις σε υπέρτατο βαθμό, γίνονται από μεζεδάκια μέχρι κανονικό κολατσιό και με λίγη φαντασία ... υπέροχα συνοδευτικά ή ακόμη και dressing πολύ ιδιαίτερα! 
Το συγκεκριμένο έχει μια απίστευτα ισορροπημένη γεύση με τη γλύκα του παντζαριού, το ελαφρώς σκορδάτο άρωμά του και την αλμύρα του τυριού. Το καταπράσινο φυλλαράκι της ρόκας του χαρίζει μια τελευταία, πικάντικη πινελιά που το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο. Η δοκιμή είναι απαραίτητη ειδικά αν αγαπάμε τα παντζάρια.
ΥΛΙΚΑ
Για το πέστο
1 1/2 φλ.τσ. παντζάρια βρασμένα 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου βρασμένη
1/2 φλ.τσ. αμύγδαλα ψημένα αλμυρά
3 κ.σ. κουκουνάρι 
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πεκορίνο Αμφιλοχίας ή γραβιέρα Κρήτης
Για το γαρνίρισμα 
Μερικά φύλλα baby ρόκας
80-100 γρ. τυρί κρέμα με σκόρδο και μυρωδικά (ή σκέτο με γιαούρτι)
12-15 κρακεράκια (ή ροδέλες από ψωμί μπαγκέτα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Προθερμαίνουμε το φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Βάζουμε το κουκουνάρι σε ένα ταψάκι καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Τα καβουρδίζουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου, στον αέρα, για 5-10 λεπτά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε στο multi τα παντζάρια, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα αλμυρά αμύγδαλα, το κουκουνάρι, τον μαϊντανό και το πεκορίνο και τα πολτοποιούμε έτσι ώστε να έχουμε ένα πέστο όχι αραιό.
Αλείφουμε λίγη ποσότητα τυριού κρέμας επάνω σε κάθε κρακεράκι.
Από πάνω βάζουμε λίγο από το πέστο παντζαριού.
Γαρνίρουμε με τη ρόκα.
TIPS
* Εγώ βράζω παντζάρια, τα κόβω σε φέτες και τα διατηρώ σε αποστειρωμένα βάζα με αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο (γιατί το ελαιόλαδο παγώνει αλλά και επηρεάζει τη γεύση των παντζαριών), αλάτι και ξύδι (οι λεπτομέρειες στο δεύτερο μέρος της κατακόκκινης τριλογίας).
*Εάν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σκέτα, βρασμένα παντζάρια με παντζάρια από βάζο.
Να έχετε ένα όμορφο και νόστιμο Σαββατοκύριακο σας εύχομαι!! :)

11 σχόλια:

  1. Πέστο παντζαριου!!!!!!!!! Πολύ ωραία πάνω σε φρυγανισμενο ψωμακι ή αλμυρα μπισκοτα. Εχω ετοιμασει κ εγω ενα άλλειμμα παντζαριου, αλλα θα το ανεβασω αργότερα για να μη συμπέσουν οι αναρτησεις μας!
    Την καλημερα μου Κικη μου!
    Καλό Παρασκευοσαββατοκύριακο
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι πολύ ευρηματική τελικά

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω πω νοστιμιά! Λατρεύω τα παντζάρια! Και πάνω στα κρακεράκια είναι ότι πρέπει για μπουφέ ή τραπέζι! Και τι υπέροχες φωτογραφίες! Ευχαριστούμε! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα, πώς έτυχε να σε "διαβάσω" την ώρα που μου έρχεται η πείνα και λιγουρεύομαι καμιά εικοσαριά κρακεράκια μ' αυτό το θεσπέσιο πέστο, δεν είναι τυχαίο! Σιελόρροια μ' έχει πιάσει!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο, Κική μου και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλλη μια ωραια ιδεα! Μου αρεσει πολύ το πεστο!

    Καλή Κυριακη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πόσο τέλειο Κική!!!!!!!Μου φαίνεται θα το φτιάξω σίγουρα! Και αυτό το χρώμα, αυτό το χρώμα!!!
    Εξαιρετική ανάρτηση! Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. ✿‿⎠
    É tão bom!!! Amei a receita!!!
    Bom domingo! Boa semana!
    Beijinhos.
    ╰✿╯

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι όμορφα και ανοιξιάτικα χρώματα! Είδα την φωτογραφία στο facebook και μου έμεινε κολλημένη στο μυαλό μέρες τώρα!
    Τέλειο το πατζαροπέστο!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σούπερ εμφάνιση, υπέροχο μεζεδακι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ, αυτά τα γλυκά χεράκια που κρατάνε το μπολάκι με το πέστο!!! Πριν σου πώ πόσο μου αρέσει η συνταγή σου Κική, να σου πω πόσο μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου! Εχεις δώσει μια λάμψη και μια ζωντάνια τον τελευταίο καιρό και αυτό αναδεικνύει πολύ περισσότερο τα φαγητά σου!!! Μπράβο! Τις βλέπω και χαίρομαι!

    Όσο για το πατζάρι, είναι μεγάλη λατρεία για μενα και το πέστο σου έχει όλα τα υλικά που μου αρέσουν. Πάνω στα κρακεράκια (που και τα συγκεκριμένα τα αγοράζω γιατί μου αρέσουν πολύ) θα είναι τρέλα!!!!

    Καλό βράδυ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!