Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο


Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο

Με κατακόκκινο πέστο παντζαριού ξεκινά μια "τριλογία" με τιμώμενο το παντζάρι, αυτόν τον ολόγλυκο και πεντανόστιμο βολβό.  Το μόνο που χρειάζεται αυτός ο υπέροχος "πολτός" είναι ένα κρακεράκι ή μια μπρουσκέτα, λίγο τυρί κρέμα και ένα καταπράσινο φυλλαράκι ρόκα για να φτιάξουμε ένα μεζεδάκι πρώτης τάξεως που, όπου κι αν εμφανιστεί... καίει καρδιές και στέλνει στα ουράνια ...ουρανίσκους!

Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο

Μια εύκολη λύση για ένα μεζεδάκι που μπορεί να σταθεί τόσο σε μπουφέ όσο και σε ένα γεύμα σαν ορεκτικό και με τα χρώματά του καλωσορίζει την άνοιξη που... πλησιάζει! 
Προσωπικά, τα πέστο... κάθε είδους τα λατρεύω! Αναδεικνύουν χρώματα, αρώματα, γεύσεις σε υπέρτατο βαθμό, γίνονται από μεζεδάκια μέχρι κανονικό κολατσιό και με λίγη φαντασία ... υπέροχα συνοδευτικά ή ακόμη και dressing πολύ ιδιαίτερα! 
Το συγκεκριμένο έχει μια απίστευτα ισορροπημένη γεύση με τη γλύκα του παντζαριού, το ελαφρώς σκορδάτο άρωμά του και την αλμύρα του τυριού. Το καταπράσινο φυλλαράκι της ρόκας του χαρίζει μια τελευταία, πικάντικη πινελιά που το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο. Η δοκιμή είναι απαραίτητη ειδικά αν αγαπάμε τα παντζάρια.

Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο

ΥΛΙΚΑ

Για το πέστο
  • 1 1/2 φλ.τσ. παντζάρια βρασμένα 
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου βρασμένη
  • 1/2 φλ.τσ. αμύγδαλα ψημένα αλμυρά
  • 3 κ.σ. κουκουνάρι 
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. πεκορίνο Αμφιλοχίας ή γραβιέρα Κρήτης
Για το γαρνίρισμα 
  • Μερικά φύλλα baby ρόκας
  • 80-100 γρ. τυρί κρέμα με σκόρδο και μυρωδικά (ή σκέτο με γιαούρτι)
  • 12-15 κρακεράκια (ή ροδέλες από ψωμί μπαγκέτα)
Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  2. Βάζουμε το κουκουνάρι σε ένα ταψάκι καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  3. Τα καβουρδίζουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου, στον αέρα, για 5-10 λεπτά.
  4. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Βάζουμε στο multi τα παντζάρια, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα αλμυρά αμύγδαλα, το κουκουνάρι, τον μαϊντανό και το πεκορίνο και τα πολτοποιούμε έτσι ώστε να έχουμε ένα πέστο όχι αραιό.
  6. Αλείφουμε λίγη ποσότητα τυριού κρέμας επάνω σε κάθε κρακεράκι.
  7. Από πάνω βάζουμε λίγο από το πέστο παντζαριού.
  8. Γαρνίρουμε με τη ρόκα.
Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο

TIPS
* Εγώ βράζω παντζάρια, τα κόβω σε φέτες και τα διατηρώ σε αποστειρωμένα βάζα με αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο (γιατί το ελαιόλαδο παγώνει αλλά και επηρεάζει τη γεύση των παντζαριών), αλάτι και ξύδι (οι λεπτομέρειες στο δεύτερο μέρος της κατακόκκινης τριλογίας).
*Εάν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σκέτα, βρασμένα παντζάρια με παντζάρια από βάζο.

Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο
Tante Kiki
11 Comments
No