Γνωρίζουμε το παντζάρι και μαθαίνουμε να το συντηρούμε σε βάζα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Σήμερα θα γνωριστούμε καλύτερα με τον αγαπημένο, κατακόκκινο βολβό που ακούει στο όνομα 'παντζάρι' και θα μάθουμε πώς να το συντηρούμε σε βάζα για να το έχουμε σε πρώτη ζήτηση όταν το θελήσουμε.

Η ταυτότητά του
Το παντζάρι, ή κοκκινογούλι, είναι φυτό της οικογένειας Αμαρανθοειδή, η οποία παλιότερα ήταν γνωστή ως Χηνοποδιοειδή. Είναι μονοετές ή διετές φυτό του οποίου η ρίζα είναι εδώδιμη. 
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι.
Από την αρχαιότητα το παντζάρι θεωρούνταν ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό.
Λέγεται ότι στο ναό των Δελφών το πρόσφεραν στον θεό Απόλλωνα παντζάρια για να κερδίσουν την εύνοιά του. Πίστευαν, επίσης, ότι η θεά Αφροδίτη όφειλε την ομορφιά της στα παντζάρια που κατανάλωνε. Συνήθιζαν να μαγειρεύουν τα φύλλα του με μέλι και κρασί.
Οι Ρωμαίοι φρόντισαν να έρθει η καλλιέργειά του στη Νότια Ευρώπη.
Οι κατακόκκινοι βολβοί χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα σαν φάρμακο κατά των πονοκεφάλων και των οδοντόπονων.
Το παντζάρι είναι από τα πιο γλυκά λαχανικά. Περιέχει περισσότερα σάκχαρα από τα καρότα και το καλαμπόκι.
Στη χώρα μας έχουμε μόνον κόκκινα παντζάρια ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν παντζάρια κίτρινα, λευκά και κόκκινα.
Στην ίδια οικογένεια ανήκει και το ζαχαρότευτλο με άσπρους βολβούς που μας δίνει τη ζάχαρη αλλά και το σέσκουλο που έχει μόνον μίσχους και φύλλα.
Τα παντζάρια χρησιμοποιούνται και σαν ...βαφή.
Ένας χυμός παντζαριού βοηθά στην βελτίωση της αναιμίας.
Η διατροφική του αξία
Είναι ένα φυτό που, κυριολεκτικά, τρώγεται όλο! Ρίζα, μίσχοι, φύλλα έχουν και τα τρία την ίδια σχεδόν νοστιμιά αλλά και διατροφική αξία.
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων της χοληστερόλης, υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλλιο, νάτριο, βιταμίνη C.
Χάρη στη βηταϊνη που περιέχουν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των καρδιακών και ηπατικών παθήσεων. 
Η βητακυανίνη που έχουν  και που σ' αυτήν οφείλουν το χρώμα τους, είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια. Το κάλιό τους βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης ενώ το β-καροτένιο συμβάλλει στη βελτίωση της όρασης.
Πως συντηρούμε τα παντζάρια
Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε έτοιμα παντζάρια στο σπίτι και να είναι "από σπίτι" είναι να τα συντηρούμε βρασμένα μέσα σε βάζα όπου έχουμε βάλει νερό, αλάτι και λίγο ξίδι.
Η αναλογία είναι η εξής... σε κάθε 100 γρ. νερό, 10 γρ. αλάτι και 7 γρ. ξίδι.
Πώς γίνεται:
Βράζουμε τα παντζάρια όχι τόσο όσο να μαλακώσουν τελείως, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το ξίδι και το αλάτι και βάζουμε να πάρουν μια βράση.
Με το ζεστό αυτό μείγμα, γεμίζουμε τα βάζα με τα παντζάρια.
Κλείνουμε τα καπάκια (χωρίς να τα σφίξουμε) και αφού βάλουμε στον πάτο μια κατσαρόλας μια σχάρα τοποθετούμε τα βάζα.
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι το στενό λαιμό του βάζου (λίγο πιο κάτω από το καπάκι) και αφήνουμε το νερό να σιγοβράσει στους 90 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Ύστερα, σφίγγουμε το καπάκι και αφήνουμε τα βάζα να κρυώσουν.
Εφόσον η αποστείρωση έχει γίνει σωστά, τα παντζάρια διατηρούνται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 5-6 μήνες.
Η χρήση του
Με ένα βάζο παντζάρια μπορούμε να έχουμε...
Έτοιμη σαλάτα σε χρόνο ρεκόρ με ή χωρίς σκορδαλιά.
Μακαρονάδες με προσθήκη παντζαριού, άλλων λαχανικών και τυριού.
Ορεκτικά με πέστο παντζαριού.
Θρεπτικούς χυμούς (ο συνδυσμός παντζάρι-καρότο-πορτοκάλι-μήλο είναι εξαίσιος).
Κατακόκκινα ριζότο γεμάτα χρώμα και νοστιμιά.
Σάλτσες και βινεγκρέτ.
Κέικ σοκολατένιο (βρείτε ΕΔΩ το φυσικό, νηστίσιμο red velvet που ετοίμασα πριν καιρό).
Κουραμπιέδες νηστίσιμους & μπισκότα red velvet (ΕΔΩ).
Σούπες χειμωνιάτικες με διάφορα άλλα λαχανικά εκτός από το κατακόκκινο παντζάρι.
Και βέβαια...φαντασία να έχουμε και μπορούμε να βρούμε άπειρες άλλες ιδέες!

9 σχόλια:

  1. μ αρέσει πολύ το παντζάρι αν και δε το χρησιμοποιώ σε πολλές συνταγές, μου αρεσει ομως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ εύκολη η συντήρηση τους μοιάζει
    αρκεί να πετύχει!!!

    Σε φιλώ πολύ και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο άρθρο, πολλά τα εύγε!
    ...Α, και πολύ σωστός ο τρόπος κονσερβοποίησης, τον οποίο συνήθως ΔΕΝ κάνουμε, αρκούμαστε στην αποστείρωση των βάζων...

    κίσσες
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ενδιαφέρουσες πληροφορίες Κική!!! Κι εμείς συντηρούμε τα παντζάρια και μας αρέσει πολύ η όλη διαδικασία!!! Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία τα έγραψες Κική μου!
    Και το βέβαιο είναι ότι, όπου κι' αν το χρησιμοποιήσεις αυτό το λαχταριστό ζαρζαβατικό-ρίζα, δίνεις ένα εξαιρετικά "ποθητό" χρώμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Κική μου!!Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!
    Μάς αρέσουν πολυ τά παντζάρια!Χρήσιμες οι πληροφόριες πώς τά συντηρούμε!!
    Η πέστο παντζαριών,θεσπέσια!!!Θά την δοκιμάσω!!!
    Καλή εβδομάδα!!!Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα τα φτιάξω για τη σαρακοστή.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπάμε οικογενειακώς τα παντζαράκια!!!
    Χρηστικότατη ανάρτηση, Κική μου! ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ χρήσιμο Κική! Θα το κάνω σίγουρα! Μέχρι στιγμής τα συντηρώ στην κατάψυξη αλλά πιάνουν πολύ χώρο.

    Καλό Βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!