Λουκάνικα ψητά με πουρέ πατάτας και μήλου


Χωριάτικα λουκάνικα με πουρέ... ένα από τα πιάτα που πρωτοέφαγα στο πρώτο μου ταξίδι στη Γαλλία. 
Ένα πιάτο που, τότε, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση για συγκεκριμένους λόγους.
Πρώτα πρώτα γιατί ο πουρές είχε πατάτα και ξινόμηλο (purée aux deux pommes λεγόταν) και μια ιδέα σκόρδου, αν κι εγώ για μια ακόμα φορά αρνήθηκα να του προσθέσω το σκόρδο. Δεύτερον, γιατί ο πουρές δεν ήταν λείος αλλά είχε κομματάκια πατάτας. Τρίτον, γιατί ο συνδυασμός λουκάνικου με πουρέ ήταν ένα πιάτο που δεν συνηθιζόταν στο οικογενειακό μας τραπέζι και με ...ξένιζε... τότε αλλά όχι και τώρα!
Θυμάμαι ακόμα όταν επέστρεψα στην ...οικογενειακή εστία να αναφέρω αυτό το πιάτο με μια ισχυρή δόση ...αποστροφής! Χαααα!! Έτσι για να μάθω να θυμάμαι ότι ...ποτέ μη λες ποτέ!!!!
Τα χρόνια πέρασαν κι εγώ άλλαξα!! Οι γευστικοί ορίζοντες διευρύνθηκαν, ο νους άρχισε να δέχεται συνδυασμούς που παλιά τον ξένιζαν και η ώρα της ...εκδίκησης εκ μέρους του πιάτου εκείνου που τόσο περιφρονήθηκε από μένα ...έφτασε!!!!
Μέρες τώρα, ο πουρές αυτός μου είχε γίνει έμμονη ιδέα... η μεστή γεύση του με μια φρουτένια υποψία και μια ελαφρά επίγευση μουστάρδας μου φαίνονται πια τόσο ταιριαστά!!!

Και, πράγματι, είναι ταιριαστά! Ο πουρές αυτός είναι η απόλυτη θεϊκή γεύση που αποδεικνύει πόσο καλά μπορεί να ταιριάσουν λαχανικά, φρούτα, τυρί και μουστάρδα. Ελαφρύς, πικάντικα νόστιμος και με τα λουκάνικα παντρεύεται υπέροχα! Ένα πιάτο εύκολο, γρήγορο, κυρίως χειμωνιάτικο και πολύ νόστιμο. Αξίζει να το δοκιμάσετε!!  
Σας εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!!
Απολαύστε το!!
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
4 χωριάτικα λουκάνικα
Για τον πουρέ
800 γρ. πατάτες βρασμένες και κομμένες
400 γρ. ξινόμηλα σε φέτες
25 γρ. βούτυρο λιωμένο
3 κ.σ. τυρί κρέμα
1 κ.σ. μουστάρδα
120 γρ. γάλα εβαπορέ (ή κρέμα γάλακτος) χλιαρό
Αλάτι & πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα και προσθέτουμε τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει.
Τα βράζουμε μέχρις ότου μαλακώσουν αρκετά.
Βάζουμε σε ένα μπολ, τις πατάτες, τα μήλα, το λιωμένο βούτυρο, τη μουστάρδα και το τυρί κρέμα, αλάτι και πιπέρι.
Με το πηρούνι* λιώνουμε τις πατάτες και τα μήλα και ανακατεύουμε τα υλικά.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν πουρέ ομογενοποιημένο αλλά με κομματάκια.
Εάν θέλουμε έναν λείο πουρέ πολτοποιούμε τις πατάτες και τα μήλα με το mini pimmer.
Θέλουμε να έχουμε έναν πουρέ ούτε αραιό αλλά ούτε και πηχτό.
Εάν θέλουμε τον πουρέ πηχτό βάζουμε λιγότερο γάλα ενώ για έναν πιο αραιό προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα.
Ψήνουμε σε σχαροτήγανο τα λουκάνικα και τα σερβίρουμε με τον ιδιαίτερο αυτόν πουρέ.
Εάν θέλουμε ένα ακόμα πιο πλούσιο πιάτο προσθέτουμε και μερικά καραμελωμένα κρεμμύδια επάνω στον πουρέ.


Tante Kiki
17 Comments
No