Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου


Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου

Καλοκαιράκι, δροσερό αεράκι, βεράντα και βραδάκι με παρέα. Κουβεντούλα κι ένα ποτήρι ευωδιαστό ροζέ κρασί ή μια ...κατακόκκινη δροσερή μπύρα στο χέρι και κάπου εκεί δίπλα ένα άρωμα φρεσκάδας να φτάνει στην ψυχή... δυόσμος!

Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου

'Ενα μικρό άσπρο μπολάκι γεμάτο με καταπράσινη, μοσχοβολιστή νοστιμιά και λίγο πιο κει... μικρά τριγωνάκια πίτας. Ένα σαγανάκι με κομματάκια από ψημένο χαλούμι κι ένα μπολ γεμάτο μικρά, μακρόστενα, ολόγλυκα, κατακόκκινα ντοματάκια.

Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου

Ο καλύτερος μεζές... ο απόλυτα καλοκαιρινός μεζές. Κάθε μπουκιά και μια νοστιμιά που αγγίζει νου και ψυχή. Κάθε μπουκιά και μια απόλαυση Ελλάδας... γιατί πουθενά αλλού ο δυόσμος δεν μοσχοβολά έτσι. Πουθενά αλλού τα φιστίκια Αιγίνης δεν είναι τόσο νόστιμα και τόσο τραγανοτρυφερά!

Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου

Όλα τούτα έρχονται στο νου καθώς το multi γυρνά και φέρνει όλο και πιο κοντά την αρωματική απόλαυση του καταπράσινου πέστο με δυόσμο. Κι όταν το multi τελειώσει τη δουλειά του, το μαχαιράκι αρχίζει να απλώνει στα τριγωνάκια πίτας ένα πράσινο στρώμα ενώ το κυπριακό χαλουμι αποκτά με την ησυχία του ένα καστανό χρώμα σιγοψιθυρίζοντας στο σαγανάκι. Όλα γίνονται τόσο γρήγορα κι όμως η αναμονή της γευστικής απόλαυσης είναι τόσο τυρρανική! Μέχρι που φτάνει η στιγμή και το κατακόκκινο, ώριμο, πια, ντοματάκι στρογγυλοκάθεται πάνω πάνω και σε κάνει να απλώνεις το χέρι, με την υπομονή εξαντλημένη και να το σπρώχνεις γρήγορα στο στόμα. Και τότε... συνειδητοποιείς το μεγαλείο της μεσογειακής γεύσης. Πολυσύνθετη μέσα στην φυσική της απλότητα!

Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου

Τούτο το καλοκαίρι ας χαρούμε τουλάχιστον τις νοστιμιές της αγαπημένης μας χώρας ...αυτό δεν μπορούν να μας το στερήσουν. Ας γεμίσουμε τον κήπο ή τις γλάστρες μας με αρωματικά κι ας απολαύσουμε μια ακόμα θεϊκή σάλτσα πέστο! 

Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου

ΥΛΙΚΑ
Για το πέστο δυόσμου

  • 1 φλ.τσ. φύλλα δυόσμου
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδου (ή λίγο σκόρδο γκρανυλέ για πιο ήπια γεύση)
  • 1 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα και ψημένα
  • 2 κ.σ. πεκορίνο ή κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. λευκό ξίδι βαλσαμικό
  • 1/3 κ.γλ. ζάχαρη
  • Αλάτι & Πιπέρι

Για τα μεζεδάκια
  • 200 γρ. χαλούμι σε κομματάκια ανάλογα με τα τρίγωνα της πίτας
  • 2-3 πίτες για σουβλάκια, σε τριγωνάκια
  • μερικά ντοματάκια για γαρνίρισμα

Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου
Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για το πέστο δυόσμου

  1. Βάζουμε στο multi τα φύλλα δυόσμου, το σκόρδο, τα φιστίκια, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ξίδι, το κεφαλοτύρι, αλάτι και πιπέρι.
  2. Πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο πέστο.
  3. Εάν το θέλουμε πιο αραιό μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο ή ελάχιστο χλιαρό νερό για μια πιο ελαφριά εκδοχή.
Για τα μεζεδάκια
  1. Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι ή σε γκριλιέρα, χωρίς λιπαρή ύλη και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το χαλούμι μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει καστανά σημάδια.
  2. Αλείφουμε σε κάθε τριγωνάκι λίγο πέστο, προσθέτουμε ένα κομμάτι χαλούμι, μισό ντοματάκι και απολαμβάνουμε περισσή νοστιμιά.
Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου
Καλό Σαββατοκύριακο!!  :)

Tante Kiki
7 Comments
No