Ζύμη μπριζέ με αυγό για αλμυρές τάρτες

Η ιδανική ζύμη για quiche ή τάρτα αλμυρή. Τριφτή αλλά και αφράτη συνάμα, που λιώνει στο στόμα και σε πηγαίνει στα ουράνια με τη νοστιμιά της. 
Μια ζύμη που πρέπει να γνωρίζουμε να φτιάχνουμε μια και οι αλμυρές τάρτες αποτελούν διαχρονικά αγαπημένα πιάτα.
Η κανονική ζύμη μπριζέ, βέβαια, δεν έχει μουστάρδα ούτε πιπέρι αλλά αν η γέμιση ταιριάζει ...αξίζει να της δώσουμε μια πιο πικάντικη πινελιά. Το καλαμποκάλευρο της χαρίζει μια, ελαφρά γλυκιά γεύση και λίγο πιο τραγανή υφή κάνοντας το αποτέλεσμα μοναδικά νόστιμο.

  • Προετοιμασία:                     10 λεπτά
  • Ζύμωμα:                              5 λεπτά
  • Αναμονή στο ψυγείο:           30-40 λεπτά 
  • Συνολικός χρόνος:               45-55 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για ζύμη 430 γρ.
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
20 γρ. αλεύρι καλαμποκιού, κοσκινισμένο
140 γρ. βούτυρο ανάλατο, κρύο (από το ψυγείο)
1 κρόκος αυγού μεγάλου (L)
1/3 κ.γλ. αλάτι
1/3 κ.γλ. ζάχαρη 
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη (προαιρετικά, ανάλογα με τη γέμιση)
4 κ.γλ. κρύο νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι (γενικής χρήσης & καλαμποκιού), το αλάτι, τη ζάχαρη, το πιπέρι, την μουστάρδα.
Κόβουμε σε κυβάκια ή τρίβουμε (με γρήγορες κινήσεις για να μη ζεσταθεί) στον χοντρό τρίφτη το βούτυρο και το προσθέτουμε στο αλεύρι.
Τρίβουμε το μείγμα με τα ακροδάχτυλά μας (για να μην το ζεστάνουμε) μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Προσθέτουμε τον κρόκο και το κρύο νερό και συνεχίζουμε το γρήγορο ζύμωμα με όλο το χέρι πια, μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη ζύμη.
Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα, την πιέζουμε για να μην είναι ακριβώς ολοστρόγγυλη και την τυλίγουμε με διαφανή μεμβάνη.
Την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Ανοίγουμε τη ζύμη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σχηματίζοντας έναν κύκλο 24-26 εκ.
Την απλώνουμε σε φόρμα για τάρτες, έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα.
Καλύπτουμε τη φόρμα με διαφανή μεμβράνη και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλα 10 λεπτά.
Η ζύμη μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί την γέμιση.
Πηγή συνταγής: Βιβλίο : "Κουζίνες του κόσμου - Γαλλία", Εκδ. Καθημερινή

20 σχόλια:

  1. Ζύμη ιδανική για τάρτα Κική μου! Θα τη δοκιμάοουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσετε Αμαλία μου γιατί είναι πολύ αφράτη και βουτυρένια! Αξίζει! :)

      Διαγραφή
  2. Μας έβαλες ιδέες Κική μου με την ανάρτησή σου!! Και δεν έχω καλύτερο από τις τάρτες!!! Φιλάκια και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία ζύμη Ευγενία μου και πανεύκολη!! :)
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Τι να συμπληρώσω...
    Μας λύνεις τα χέρια!!!!

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα Κική μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια ζύμη για κάθε τάρτα αλμυρή Ελένη μου!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Ειναι η αγαπημένη μου ζύμη!! Το καλαμποκάλευρο μου αρέσει πάρα πολύ. Αριστη επιλογή το να το χρησιμοποιήσεις!!!!!
    Η τελευταία φωτογραφία σου Κική μου αρέσει πάρα πολύ!!!
    Καλή εβδομάδα!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλαμποκάλευρο της ταιριάζει Χρυσαυγή μου και της δίνει μια ελαφριά γλύκα και πιο τριφτή υφή!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η φωτό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Και έψαχνα μια σωστή συνταγή για τάρτες! Να σε ρωτήσω Κική μου... την ψήνει πρώτα μόνη της ή βάζεις κατευθείαν μαζί με τη γέμιση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται από το είδος της γέμισης Κατερίνα μου. Αν η γέμιση είναι ήδη σοταρισμένη ή μισοψημένη μπορούμε να την ψήσουμε πρώτα για 10 λεπτά. Αν είναι ωμή η γέμιση δεν χρειάζεται να ψηθεί πρώτα μόνη της (όπως σου είπα και στο μέιλ).

      Διαγραφή
  6. Τέλεια μπριζέ!!!!! Ωραία ιδέα η μουστάρδα!!!!
    Ανυπομονώ να την φτιάξω! Νά'σαι καλά Κική μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραία ζύμη και βέβαια βάζουμε μουστάρδα για πιο πικάντικο αποτέλεσμα κι αυτό αν το θέλουμε Μαριάννα μου!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Λαχταριστή! Και ακόμη πιο λαχταριστή με την γέμιση που σίγουρα θα την συνοδεύει (μάλλον σε επόμενη ανάρτηση). Σε αναμονή λοιπόν...
    Καλό απόγευμα Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχααααα!!! Φιλενάδα το βρήκες! Την παρασκευή θα έρθει όλη η τάρτα...
      Καλό βράδυ!! :)

      Διαγραφή
  8. Τέλεια έγινε η ζύμη σου!! Δεν έχω δοκιμάσει με καλαμποκάλευρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τη δοκιμάσεις γιατί την απογειώνει... ως προς την υφή αλλά και την γεύση!!

      Διαγραφή
  9. Είναι η ζύμη που χρησιμοποιώ στις τάρτες, όχι όμως με την προσθήκη του καλαμποκάλευρου που θα την κάνει πιο τριφτή με υπέροχο χρώμα!!
    Η προσθήκη της μουστάρδας σούπερ ιδέα!!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλημερα καλο μηνα!!! οοοο τι καλα !! μια ζυμη 1002 δημιουργιες!! τελεια συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια στα χέρια σου Κική μου, το ότι έβαλες καλαμποκάλευρο είμαι σίγουρη την απογείωσε...
    υπέροχη η συνταγή σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!