Μπισκοτάκια κρακελέ με λεμόνι και κακουλέ


--Πάει πολύς καιρός... είναι αλήθεια! --Ναι και δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί! --Μα δεν υπάρχει γιατί! Έτσι απλά... χωρίς ιδιαίτερο λόγο!! Να όμως που ήρθε η ώρα! --Διάλεξες, μου φαίνεται, την καλύτερη μέρα! Την τελευταία μέρα του μήνα που θα ξανάρθει μετά από τέσσερα χρόνια... το έκανες σκόπιμα; -- Φυσικά και όχι!! Αλλά ...είχα πάθει στερητικό σύνδρομο... έπρεπε, ήθελα να έχω κάτι για τον καφέ, το τσάι, το γάλα... βρε αδερφέ! Πάει καιρός που έφτιαξα τα τελευταία μου μπισκότα!! 
Tante Kiki
12 Comments

Λουκάνικα ψητά με πουρέ πατάτας και μήλου


Χωριάτικα λουκάνικα με πουρέ... ένα από τα πιάτα που πρωτοέφαγα στο πρώτο μου ταξίδι στη Γαλλία. 
Ένα πιάτο που, τότε, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση για συγκεκριμένους λόγους.
Πρώτα πρώτα γιατί ο πουρές είχε πατάτα και ξινόμηλο (purée aux deux pommes λεγόταν) και μια ιδέα σκόρδου, αν κι εγώ για μια ακόμα φορά αρνήθηκα να του προσθέσω το σκόρδο. Δεύτερον, γιατί ο πουρές δεν ήταν λείος αλλά είχε κομματάκια πατάτας. Τρίτον, γιατί ο συνδυασμός λουκάνικου με πουρέ ήταν ένα πιάτο που δεν συνηθιζόταν στο οικογενειακό μας τραπέζι και με ...ξένιζε... τότε αλλά όχι και τώρα!
Θυμάμαι ακόμα όταν επέστρεψα στην ...οικογενειακή εστία να αναφέρω αυτό το πιάτο με μια ισχυρή δόση ...αποστροφής! Χαααα!! Έτσι για να μάθω να θυμάμαι ότι ...ποτέ μη λες ποτέ!!!!
Τα χρόνια πέρασαν κι εγώ άλλαξα!! Οι γευστικοί ορίζοντες διευρύνθηκαν, ο νους άρχισε να δέχεται συνδυασμούς που παλιά τον ξένιζαν και η ώρα της ...εκδίκησης εκ μέρους του πιάτου εκείνου που τόσο περιφρονήθηκε από μένα ...έφτασε!!!!
Μέρες τώρα, ο πουρές αυτός μου είχε γίνει έμμονη ιδέα... η μεστή γεύση του με μια φρουτένια υποψία και μια ελαφρά επίγευση μουστάρδας μου φαίνονται πια τόσο ταιριαστά!!!

Και, πράγματι, είναι ταιριαστά! Ο πουρές αυτός είναι η απόλυτη θεϊκή γεύση που αποδεικνύει πόσο καλά μπορεί να ταιριάσουν λαχανικά, φρούτα, τυρί και μουστάρδα. Ελαφρύς, πικάντικα νόστιμος και με τα λουκάνικα παντρεύεται υπέροχα! Ένα πιάτο εύκολο, γρήγορο, κυρίως χειμωνιάτικο και πολύ νόστιμο. Αξίζει να το δοκιμάσετε!!  
Σας εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!!
Απολαύστε το!!
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
4 χωριάτικα λουκάνικα
Για τον πουρέ
800 γρ. πατάτες βρασμένες και κομμένες
400 γρ. ξινόμηλα σε φέτες
25 γρ. βούτυρο λιωμένο
3 κ.σ. τυρί κρέμα
1 κ.σ. μουστάρδα
120 γρ. γάλα εβαπορέ (ή κρέμα γάλακτος) χλιαρό
Αλάτι & πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα και προσθέτουμε τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει.
Τα βράζουμε μέχρις ότου μαλακώσουν αρκετά.
Βάζουμε σε ένα μπολ, τις πατάτες, τα μήλα, το λιωμένο βούτυρο, τη μουστάρδα και το τυρί κρέμα, αλάτι και πιπέρι.
Με το πηρούνι* λιώνουμε τις πατάτες και τα μήλα και ανακατεύουμε τα υλικά.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν πουρέ ομογενοποιημένο αλλά με κομματάκια.
Εάν θέλουμε έναν λείο πουρέ πολτοποιούμε τις πατάτες και τα μήλα με το mini pimmer.
Θέλουμε να έχουμε έναν πουρέ ούτε αραιό αλλά ούτε και πηχτό.
Εάν θέλουμε τον πουρέ πηχτό βάζουμε λιγότερο γάλα ενώ για έναν πιο αραιό προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα.
Ψήνουμε σε σχαροτήγανο τα λουκάνικα και τα σερβίρουμε με τον ιδιαίτερο αυτόν πουρέ.
Εάν θέλουμε ένα ακόμα πιο πλούσιο πιάτο προσθέτουμε και μερικά καραμελωμένα κρεμμύδια επάνω στον πουρέ.


Tante Kiki
17 Comments

Πορτοκαλόπιτα με καταϊφι


Πορτοκαλόπιτα με καταϊφι

Μια, δυό, τρεις φορές και λίγες λέω συνάντησα αυτή ή σχεδόν αυτή την πορτοκαλόπιτα!! 'Ενα γλυκό... χίλιες παραλλαγές!! Πότε με φύλλα κομμένα, πότε με καταϊφι, πότε με φύλλα ψημένα αλλά πάντα με το ίδιο σχόλιο: "πεντανόστιμη". Όσο και να μην θέλεις να επηρεαστείς ...δεν γίνεται!! Απλά... δεν γίνεται!!
Διαβάζεις την πρώτη συνταγή και η εικόνα σου καρφώνεται στο κεφάλι... αν κάποιος μπορούσε να με δει... νομίζω ότι θα κυκλοφορούσα με μια bulle-συννεφάκι πάνω από το κεφάλι μου και μέσα θα έβλεπε (και θα λιγουρευόταν) ένα κομμάτι από την ...εν λόγω... αφεντιά της! Την πορτοκαλόπιτα εννοώ... την πορτοκαλόπιτα που μου έκλεψε την καρδιά και το νού. 

Πορτοκαλόπιτα με καταϊφιΠορτοκαλόπιτα με καταϊφι

Κι έπειτα σκέφτεσαι... μα ...ο μισός πληθυσμός της γης την έχει φτιάξει... με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο! Εντάξει δεν είναι μια πρωτότυπη συνταγή αλλά... γιατί όχι κι εγώ;; Και γιατί να μην τη δοκιμάσω... αφού κάθε εκδοχή είναι τόσο μα τόσο προσωπική;; Και, καθώς σκέφτεσαι αυτό, ένα μικρούλι στοματάκι έρχεται και ρωτάει... τί γλυκό θα κάνουμε για την Κυριακή;;; Όλο το σύμπαν συνωμοτεί, λοιπόν, κι εσύ ακόμα το σκέφτεσαι... διαμαρτύρεται ο άλλος μου εαυτός!! Και λατρεύεις και τα πορτοκάλια!!!!!!

Πορτοκαλόπιτα με καταϊφι

Πορτοκαλόπιτα με καταϊφι

Αυτή, λοιπόν, την πορτοκαλόπιτα που είναι πολύ μα πολύ αρωματική θα την αγαπήσει ιδιαίτερα όποιος λατρεύει τα πορτοκάλια. Είναι από κείνα τα γλυκά που είτε θα τα λατρέψεις είτε θα τα μισήσεις... η μοναδική νοστιμιά της, πάντως, δεν αφήνει περιθώρια αδιαφορίας. Το μυστικό της...πρέπει να την  απολαμβάνουμε χλιαρή για να δίνει τον καλύτερό της εαυτό ακόμα και τη δεύτερη μέρα ή αν περισσέψει και την τρίτη!! 
Η δική μου εκδοχή έχει περισσότερα αυγά και συνδυασμό με γιαούρτι και γάλα. Γίνεται αφράτη και ταυτόχρονα σφιχτοδεμένη! Και είπαμε... το μυστικό της να είναι χλιαρή και όχι κρύα σε κάθε της εκδοχή... σκέτη, με γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή πορτοκάλι, με παγωτό ή σούπερ πλούσια με παγωτό και σοκολάτα.

Πορτοκαλόπιτα με καταϊφι

ΥΛΙΚΑ
για ένα ταψί 25x35
  • 1 πακέτο καταϊφι ξασμένο και ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 αυγά μεγάλα
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 200 γρ. γάλα
  • 1 φακελάκι φυσική βανίλια
  • 2 κ.γλ. μπέικιν
  • 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι & μισό λεμόνι
Σιρόπι
  • 400 ml χυμό πορτοκαλιού 
  • 200 ml νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φέτα λεμονιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Αφού "ανοίξουμε" και ψιλοκόψουμε το καταϊφι το αφήνουμε στον αέρα για να στεγνώσει.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  3. Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη, το αλάτι και την βανίλια.
  4. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
  5. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα έτσι ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα κάθε φορά πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
  6. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα, το μπέικιν και τη σόδα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  7. Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα.
  8. Το μείγμα μας δεν είναι ιδιαίτερα αραιό.
  9. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το στεγνό και ψιλοκομμένο καταϊφι. 
  10. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  11. Αλείφουμε με βούτυρο το ταψί μας και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  12. Ισιώνουμε την επιφάνεια με το πίσω μέρος του κουταλιού και χαράζουμε το γλυκό με ένα μαχαίρι.
  13. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η επιφάνειά του έχει αποκτήσει χρυσοκάστανο χρώμα.
  14. Μέχρι το γλυκό να ψηθεί, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  15. Για να το σιροπιάσουμε καλό είναι να είναι το ένα κρύο και το άλλο ζεστό.
  16. Προσωπικά το σιρόπιασα με ζεστό γλυκό και κρύο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) σιρόπι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
  2. Μόλις αρχίσει να βράζει (προσοχή να μην φουσκώσει και χυθεί) μετράμε 8-9 λεπτά και μετά το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Σιροπιάζουμε το γλυκό
  1. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
  2. Μόλις το περισσότερο σιρόπι έχει απορροφηθεί, κόβουμε ξανά και μέχρι κάτω τα κομμάτια του γλυκού πολύ προσεκτικά για να μην τα χαλάσουμε.
  3. Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και το σερβίρουμε σκέτο, με λίγη κανέλα, με τριμμένη κουβερτούρα ή με παγωτό και σιρόπι βύσσινου.
Tante Kiki
47 Comments

Γνωρίζουμε το παντζάρι και μαθαίνουμε να το συντηρούμε σε βάζα


Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Σήμερα θα γνωριστούμε καλύτερα με τον αγαπημένο, κατακόκκινο βολβό που ακούει στο όνομα 'παντζάρι' και θα μάθουμε πώς να το συντηρούμε σε βάζα για να το έχουμε σε πρώτη ζήτηση όταν το θελήσουμε.

Η ταυτότητά του
Το παντζάρι, ή κοκκινογούλι, είναι φυτό της οικογένειας Αμαρανθοειδή, η οποία παλιότερα ήταν γνωστή ως Χηνοποδιοειδή. Είναι μονοετές ή διετές φυτό του οποίου η ρίζα είναι εδώδιμη. 
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι.
Από την αρχαιότητα το παντζάρι θεωρούνταν ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό.
Λέγεται ότι στο ναό των Δελφών το πρόσφεραν στον θεό Απόλλωνα παντζάρια για να κερδίσουν την εύνοιά του. Πίστευαν, επίσης, ότι η θεά Αφροδίτη όφειλε την ομορφιά της στα παντζάρια που κατανάλωνε. Συνήθιζαν να μαγειρεύουν τα φύλλα του με μέλι και κρασί.
Οι Ρωμαίοι φρόντισαν να έρθει η καλλιέργειά του στη Νότια Ευρώπη.
Οι κατακόκκινοι βολβοί χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα σαν φάρμακο κατά των πονοκεφάλων και των οδοντόπονων.
Το παντζάρι είναι από τα πιο γλυκά λαχανικά. Περιέχει περισσότερα σάκχαρα από τα καρότα και το καλαμπόκι.
Στη χώρα μας έχουμε μόνον κόκκινα παντζάρια ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν παντζάρια κίτρινα, λευκά και κόκκινα.
Στην ίδια οικογένεια ανήκει και το ζαχαρότευτλο με άσπρους βολβούς που μας δίνει τη ζάχαρη αλλά και το σέσκουλο που έχει μόνον μίσχους και φύλλα.
Τα παντζάρια χρησιμοποιούνται και σαν ...βαφή.
Ένας χυμός παντζαριού βοηθά στην βελτίωση της αναιμίας.
Η διατροφική του αξία
Είναι ένα φυτό που, κυριολεκτικά, τρώγεται όλο! Ρίζα, μίσχοι, φύλλα έχουν και τα τρία την ίδια σχεδόν νοστιμιά αλλά και διατροφική αξία.
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων της χοληστερόλης, υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλλιο, νάτριο, βιταμίνη C.
Χάρη στη βηταϊνη που περιέχουν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των καρδιακών και ηπατικών παθήσεων. 
Η βητακυανίνη που έχουν  και που σ' αυτήν οφείλουν το χρώμα τους, είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια. Το κάλιό τους βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης ενώ το β-καροτένιο συμβάλλει στη βελτίωση της όρασης.
Πως συντηρούμε τα παντζάρια
Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε έτοιμα παντζάρια στο σπίτι και να είναι "από σπίτι" είναι να τα συντηρούμε βρασμένα μέσα σε βάζα όπου έχουμε βάλει νερό, αλάτι και λίγο ξίδι.
Η αναλογία είναι η εξής... σε κάθε 100 γρ. νερό, 10 γρ. αλάτι και 7 γρ. ξίδι.
Πώς γίνεται:
Βράζουμε τα παντζάρια όχι τόσο όσο να μαλακώσουν τελείως, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το ξίδι και το αλάτι και βάζουμε να πάρουν μια βράση.
Με το ζεστό αυτό μείγμα, γεμίζουμε τα βάζα με τα παντζάρια.
Κλείνουμε τα καπάκια (χωρίς να τα σφίξουμε) και αφού βάλουμε στον πάτο μια κατσαρόλας μια σχάρα τοποθετούμε τα βάζα.
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι το στενό λαιμό του βάζου (λίγο πιο κάτω από το καπάκι) και αφήνουμε το νερό να σιγοβράσει στους 90 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Ύστερα, σφίγγουμε το καπάκι και αφήνουμε τα βάζα να κρυώσουν.
Εφόσον η αποστείρωση έχει γίνει σωστά, τα παντζάρια διατηρούνται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 5-6 μήνες.
Η χρήση του
Με ένα βάζο παντζάρια μπορούμε να έχουμε...
Έτοιμη σαλάτα σε χρόνο ρεκόρ με ή χωρίς σκορδαλιά.
Μακαρονάδες με προσθήκη παντζαριού, άλλων λαχανικών και τυριού.
Ορεκτικά με πέστο παντζαριού.
Θρεπτικούς χυμούς (ο συνδυσμός παντζάρι-καρότο-πορτοκάλι-μήλο είναι εξαίσιος).
Κατακόκκινα ριζότο γεμάτα χρώμα και νοστιμιά.
Σάλτσες και βινεγκρέτ.
Κέικ σοκολατένιο (βρείτε ΕΔΩ το φυσικό, νηστίσιμο red velvet που ετοίμασα πριν καιρό).
Κουραμπιέδες νηστίσιμους & μπισκότα red velvet (ΕΔΩ).
Σούπες χειμωνιάτικες με διάφορα άλλα λαχανικά εκτός από το κατακόκκινο παντζάρι.
Και βέβαια...φαντασία να έχουμε και μπορούμε να βρούμε άπειρες άλλες ιδέες!
Tante Kiki
10 Comments

Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο


Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο

Με κατακόκκινο πέστο παντζαριού ξεκινά μια "τριλογία" με τιμώμενο το παντζάρι, αυτόν τον ολόγλυκο και πεντανόστιμο βολβό.  Το μόνο που χρειάζεται αυτός ο υπέροχος "πολτός" είναι ένα κρακεράκι ή μια μπρουσκέτα, λίγο τυρί κρέμα και ένα καταπράσινο φυλλαράκι ρόκα για να φτιάξουμε ένα μεζεδάκι πρώτης τάξεως που, όπου κι αν εμφανιστεί... καίει καρδιές και στέλνει στα ουράνια ...ουρανίσκους!

Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο

Μια εύκολη λύση για ένα μεζεδάκι που μπορεί να σταθεί τόσο σε μπουφέ όσο και σε ένα γεύμα σαν ορεκτικό και με τα χρώματά του καλωσορίζει την άνοιξη που... πλησιάζει! 
Προσωπικά, τα πέστο... κάθε είδους τα λατρεύω! Αναδεικνύουν χρώματα, αρώματα, γεύσεις σε υπέρτατο βαθμό, γίνονται από μεζεδάκια μέχρι κανονικό κολατσιό και με λίγη φαντασία ... υπέροχα συνοδευτικά ή ακόμη και dressing πολύ ιδιαίτερα! 
Το συγκεκριμένο έχει μια απίστευτα ισορροπημένη γεύση με τη γλύκα του παντζαριού, το ελαφρώς σκορδάτο άρωμά του και την αλμύρα του τυριού. Το καταπράσινο φυλλαράκι της ρόκας του χαρίζει μια τελευταία, πικάντικη πινελιά που το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο. Η δοκιμή είναι απαραίτητη ειδικά αν αγαπάμε τα παντζάρια.

Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο

ΥΛΙΚΑ

Για το πέστο
  • 1 1/2 φλ.τσ. παντζάρια βρασμένα 
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου βρασμένη
  • 1/2 φλ.τσ. αμύγδαλα ψημένα αλμυρά
  • 3 κ.σ. κουκουνάρι 
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. πεκορίνο Αμφιλοχίας ή γραβιέρα Κρήτης
Για το γαρνίρισμα 
  • Μερικά φύλλα baby ρόκας
  • 80-100 γρ. τυρί κρέμα με σκόρδο και μυρωδικά (ή σκέτο με γιαούρτι)
  • 12-15 κρακεράκια (ή ροδέλες από ψωμί μπαγκέτα)
Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  2. Βάζουμε το κουκουνάρι σε ένα ταψάκι καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  3. Τα καβουρδίζουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου, στον αέρα, για 5-10 λεπτά.
  4. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Βάζουμε στο multi τα παντζάρια, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα αλμυρά αμύγδαλα, το κουκουνάρι, τον μαϊντανό και το πεκορίνο και τα πολτοποιούμε έτσι ώστε να έχουμε ένα πέστο όχι αραιό.
  6. Αλείφουμε λίγη ποσότητα τυριού κρέμας επάνω σε κάθε κρακεράκι.
  7. Από πάνω βάζουμε λίγο από το πέστο παντζαριού.
  8. Γαρνίρουμε με τη ρόκα.
Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο

TIPS
* Εγώ βράζω παντζάρια, τα κόβω σε φέτες και τα διατηρώ σε αποστειρωμένα βάζα με αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο (γιατί το ελαιόλαδο παγώνει αλλά και επηρεάζει τη γεύση των παντζαριών), αλάτι και ξύδι (οι λεπτομέρειες στο δεύτερο μέρος της κατακόκκινης τριλογίας).
*Εάν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σκέτα, βρασμένα παντζάρια με παντζάρια από βάζο.

Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο
Tante Kiki
11 Comments

Μήλο και λεμόνι στον χορό της μαρμελάδας


Καλημέρα!! Τί θα λέγατε να γλυκαθούμε λίγο;;;; Με τις μαρμελάδες έχω ένα ...κόλλημα!! Τις λατρεύω και τις απολαμβάνω όχι μόνον στο πρωινό αλλά και σαν μικρές γλυκοκουταλιές στις ξαφνικές υπογλυκαιμίες. Λατρεύω τις μαρμελάδες με κομμάτια φρούτων αλλά και με πολτοποιημένα φρούτα, με λιγότερη ή περισσότερη ζάχαρη, τις μαρμελάδες που γίνονται με ένα ή περισσότερα φρούτα και που είναι άκρως αρωματικές χάρη στις τελευταίες πινελιές που τους δίνουμε με διάφορα αρωματικά.
Tante Kiki
17 Comments

Στράτα leftover... με πανσέτα και πατάτες



Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Μια νόστιμη και διαφορετική συνταγή, με καταγωγή από την αγαπημένη Ιταλία, σας προτείνω σήμερα. Ξέρω το μυαλό σας πηγαίνει αμέσως στα ζυμαρικά ή στα νιόκι αλλά όχι... σήμερα θα σας ταξιδέψω στον ιταλικό κόσμο των ...αυγών. :))
Η στράτα, είναι κάτι ανάμεσα σε ομελέτα και ψευτοσουφλέ, με κυρίαρχο συνδετικό υλικό τα αυγά όπου μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτό που ονομάζουμε "οικιακή οικονομία" μια και χρησιμοποιούμε περισσεύματα άλλων πιάτων.


Φυσικά, ένα τόσο νόστιμο και εύκολο πιάτο δεν γίνεται μόνον με περισσεύματα αλλά με ό,τι υλικά θέλουμε. Μια συνταγή με πολλές παραλλαγές, εύκολη, γρήγορη αλλά και πεντανόστιμη. 
Ένα τέτοιο πιάτο ποιός, μικρός ή μεγάλος, θα το περιφρονήσει;
Χωρίς άλλα λόγια και με την έμπνευση αλλά και τη διάθεση να έχουν κάνει φτερά με όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα καθημερινά σας αφήνω να αποφασίσετε τί θα χρησιμοποιήσετε για τη δική σας στράτα.


Υ
ΛΙΚΑ για 2-4 άτομα

  • 2 πανσέτες ψημένες και ψιλοκομμένες
  • 1 πατάτα μεγάλη ψημένη και κομμένη σε κύβους
  • 4 φέτες ψωμιού σε κύβους
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 4 αυγά μεγάλα (ή 5 μεσαία)
  • 150 ml γάλα (ή κρέμα γάλακτος)
  • 1/3 κ.γλ. μουστάρδα έτοιμη 
  • Αλάτι & Πιπέρι
  • Λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε τους κύβους της πανσέτας με τους κύβους της πατάτας.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, τα αυγά, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα.
  3. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα ταψάκι πυρίμαχο 20-22 εκ. (ανάλογα με το πάχος της στράτας που επιθυμούμε να έχουμε).
  4. Στρώνουμε στο ταψάκι μας τους μισούς από τους κύβους του ψωμιού και συνεχίζουμε με τη μισή ποσότητα από τις πανσέτες και τις πατάτες.
  5. Βάζουμε τους υπόλοιπους κύβους ψωμιού και τις πανσέτες με τις πατάτες.
  6. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και αφού σκεπάσουμε με διαφανή μεμβράνη, βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή μέχρι να δούμε ότι το υγρό έχει απορροφηθεί από τα ψωμιά.
  7. Πριν βγάλουμε τη στράτα από το ψυγείο προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
  8. Ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά και βγάζουμε από το φούρνο μόλις βυθίσουμε ένα μαχαίρι που η λάμα του θα βγεί καθαρή, για να μην στεγνώσει.
Tante Kiki
26 Comments

Ε όπως Εκλέρ ...τραγανές φωλίτσες με κρέμα καφέ και γλάσο σοκολάτας


Ήταν μια φορά κι έναν καιρό, κάπου εκεί στο 1850 στη Λυόν, ένα ...μικρό "ψωμάκι της δούκισσας" με μια πολύ παλιά ζύμη που ερχόταν από τα βάθη του Μεσαίωνα, σκεπασμένο με μικρά αμυγδαλάκια που γλύκανε τους Γάλλους.
Tante Kiki
17 Comments

Κρέμα καφέ με άρωμα βανίλιας


Μια ιδιαίτερη κρέμα καφέ θα σας προτείνω σήμερα! Μια κρέμα που είναι απίστευτα ελαφριά, νηστίσιμη αν την φτιάξουμε με νερό και μαργαρίνη ή κανονική αν χρησιμοποιήσουμε βούτυρο.
Φυσικά μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε το νερό με γάλα, αν θέλουμε αλλά, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να την φτιάξετε όπως είναι!
Αυτή η κρέμα αποτελεί το δεύτερο μέρος της γλυκιάς "τριλογίας" που θα καταλήξει την Παρασκευή σε μια καταπληκτική Βαλεντίνια γλυκολιχουδιά!
Τρυπώνει όπου θέλετε με την ίδια επιτυχία... σαν γέμιση σε μπισκότα, σε σαντιγύ για να κάνει ...καφεδένια, σε κέικ σαν γλάσο αλλά και με το κουτάλι είναι φοβερά εθιστική! Αρωματική, γλυκιά, γεμάτη με την αγαπημένη γεύση του καφέ! 
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κ.σ. καφέ στιγμιαίο με άρωμα βανίλια
600 ml νερό 
280 γρ. ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη για νηστίσιμο)
3 1/2 κ.σ. κόρν φλάουρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε 5-6 κ.σ. από το νερό που έχουμε και διαλύουμε σ' αυτό το κορν φλάουρ.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό , τη ζάχαρη, τον καφέ και το βούτυρο.
Αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά έτσι ώστε να αρχίσει το μείγμα να γίνεται παχύρρευστο.
Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και αφήνουμε την κρέμα να βράσει μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από την φωτιά και βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο ή αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και να πήξει πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Tante Kiki
10 Comments

Bασική ζύμη για τραγανά σου


Μικρά, τραγανά, άδεια μέσα, ούτε αλμυρά ούτε γλυκά και νόστιμα! Έτσι ακριβώς δεν πρέπει να είναι τα τέλεια σουδάκια; Ιδανικά για προφιτερόλ αν είναι στρογγυλά, για εκλέρ αν είναι μακρόστενα αλλά και γεμισμένα με αλμυρές νοστιμιές άσχετα από το σχήμα τους τα σουδάκια αυτά θα σας εκπλήξουν με την τραγανή τους υφή.
Tante Kiki
9 Comments

Μια ιδιαίτερη μακαρονάδα με κολοκύθα και κατίκι


Καλημέρα σας! Παρασκευή σήμερα! Ο καιρός μουντός και βροχερός! Τη στιγμή που γράφω τούτες τις γραμμές ρίχνω το βλέμμα μου έξω από το παράθυρο. Η βροχή (ή μήπως χιονόνερο;;) χορεύει ξέφρενα στο ρυθμό του αέρα, που την πηγαινοφέρνει από δω κι από κει. Αλλά, ποιά βροχή;;;
Οι σταγόνες σιγά σιγά, μέσα σε λίγα λεπτά μετατρέπονται σε μικρές, παγωμένες χιονονιφάδες!!!  Αυτό θα πει Φλεβάρης!!! Πάντως καλοκαίρι δεν ...μύρισε, προς το παρόν τουλάχιστον!!!
Μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, βλέποντας την πορτοκαλί κολοκύθα επάνω στα χοντρά, τρύπια μακαρόνια κι εκείνο το πανέμορφο λουλουδάκι από το βιμπούρνο του κήπου που κάθε πρωί με το που ανοίγω το παράθυρο με καλημερίζει με την υπόλευκη ομορφιά και το μελένιο του άρωμα νιώθω να με αγγίζει η άνοιξη και μια γλυκιά διάθεση παρά τα όσα συμβαίνουν καθημερινά.
Κι αυτά τα χοντρά και τρύπια μακαρόνια που, αν και προορίζονταν για παστίτσιο, μετατράπηκαν σε μια λαχταριστή μακαρονάδα με γλυκοκολοκύθα γεμάτα από τυρένια σάλτσα που εξισορροπεί τη γεύση γεμίζουν με νοστιμιά αλλά και φως με την χρωματική τους αντίθεση τη μουντή καθημερινότητα και με γυρίζουν πίσω στα παλιά... σε εποχές που τα μακαρόνια αυτά έπαιζαν το ρόλο του φυσοκάλαμου παρόλο που στην δεύτερη φορά που άγγιζαν τα χείλη υγραίνονταν και έπρεπε να μπουν σε ...αχρηστία!
Tante Kiki
26 Comments

Η γιορτή της ...κρέπας


Chandeleur... η γιορτής της κρέπας
Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου στη Γαλλία και στον Καναδά γιορτάζεται η γιορτή "Chandeleur" και στην Ελλάδα η Υπαπαντή του Χριστούπου είναι μια από τις 12 μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας. Μια γιορτή Χριστιανική που γιορτάζεται σε ανάμνηση  του ερχομού του μικρού Χριστού στον Ναό των Ιεροσολύμων και του "καθαρισμού" της Παναγίας από τη λοχεία... 40 μέρες μετά τη γέννησή του και γι αυτό είναι συνδεδεμένη με το άναμμα των κεριών. Ταυτόχρονα όμως η γιορτή αυτή σηματοδοτεί το τέλος του χειμερινού ηλιοστασίου και αναγγέλλει τον ερχομό της άνοιξης. 
Η γιορτή ξεκίνησε από τους Ρωμαίους που γιόρταζαν στις 15 Φεβρουαρίου τον Lupercus, τον θεό της γονιμότητας. 
Αργότερα οι Κέλτες γιόρταζαν στις 1 Φεβρουαρίου τη γιορτή του εξαγνισμού των υδάτων που εξασφάλιζε την γονιμότητα και την ευφορία της γής.
Στη Γαλλία, πήρε το όνομά της από την λατινική λέξη "candela" - "chandelle" προερχόμενη από την έκφραση Festa candelarum = Fêtes des chandelles. Αυτή την ημέρα, οι αγρότες στις εκκλησίες άναβαν κεριά τόσο για να τιμήσουν το φως όσο και για να απομακρύνουν το κακό, τις θύελλες, τον θάνατο προαναγγέλοντας έτσι τον ερχομό της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Στην Αγγλία θα τη συναντήσουμε με το όνομα Candelmas.
Στην Ελλάδα η λέξη Υπαπαντή προέρχεται από το ρήμα Υπαπαντώ που σημαίνει "προϋπαντώ"... δηλαδή Υπαπαντή σημαίνει "προϋπάντηση".
Το έθιμο της κρέπας, κατά μια εκδοχή, ξεκίνησε από τον πάπα Γελάτιο τον 1ο όταν μοίρασε κρέπες στους πιστούς που είχαν πάει στη Ρώμη για να γιορτάσουν την γιορτή.
Κατά μια άλλη εκδοχή οι κρέπες καθιερώθηκαν γιατί, καθώς πλησίαζε η Σαρακοστή, οι άνθρωποι ήθελαν να καταναλώσουν αυγά, γάλα, βούτυρο που είχαν στο σπίτι.
Σε κάποιες περιοχές αντί για κρέπες κάνουν λουκουμάδες ή κρέπες με αλεύρι ολικής άλεσης.
Τί καλύτερο, λοιπόν, από μια εύκολη και πετυχημένη συνταγή για κρέπες; Κρέπες με μέλι, με σιρόπι σφενδάμου, με γλυκό βύσσινο, με σοκολάτα αλλά έτσι κι αλλιώς κρέπες όλο γλύκα και νοστιμιά! Φοβερά εθιστική λιχουδιά!!
ΥΛΙΚΑ 
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
60 γρ. καλαμποκάλευρο
2 αυγά μεγάλα 
400 ml γάλα
1 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο και ζεστό
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 φακελάκι φυσική βανίλια
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ το καλαμποκάλευρο και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, την άχνη, τη βανίλια, το ελαιόλαδο και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και ανοίγουμε μια "λακούβα" στο κέντρο.
Βάζουμε σε ένα μικρό σκεύος το βούτυρο και το λιώνουμε έτσι ώστε να ζεσταθεί καλά.
Προσθέτουμε τα δύο αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά έτσι ώστε να ξεκουραστεί το μείγμα. 
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφού το αλείψουμε με ελάχιστη μαργαρίνη* ή αραβοσιτέλαιο ρίχνουμε μέσα λίγη ποσότητα από το μείγμα.
Κουνάμε το τηγάνι έτσι ώστε να απλωθεί το μείγμα και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα και να κάνει μερικές καστανές κηλίδες.
Βγάζουμε και γαρνίρουμε με ό,τι θέλουμε.
 TIPS
 * Πολλές φορές το βούτυρο κάνει τις κρέπες ή τις αυγόφετες να παίρνουν σκούρο χρώμα καθώς τηγανίζονται οπότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε μαργαρίνη ή αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Tante Kiki
24 Comments
No